Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A megbecsülés hatalma

2022. november 27. 03:00 - Erika1832

"Soha nem hagyom abba az értetek való megbecsules-munkahelyi-elismeres-nyelvek.jpg hálaadást, amikor megemlítelek benneteket az imáimban." (Efe 1,16 ISV)

A másokkal való jó együttműködésnek nincs különösebb titka. Csak meg kell tanulni, hogy értékeljük a többieket.

Hogyan fejezzük ki mások felé, hogy értékeljük őket? Egyszerűen. Először is, gyakorold be, hogy felismered valakinek az értékét és a teljesítményét. Aztán tedd szokásoddá, hogy szóban ezt ki is kifejezed egy "köszönömmel."

Nehémiás négy gyakorlati módját mutatja be annak, hogyan fejezhetjük ki a mások iránti megbecsülésünket:

Név szerint ismerd a többieket. Amikor köszönetet mondasz azoknak, akik változást hoznak az életedben, ne csak annyit mondj, hogy: "Mindannyian nagyszerű munkát végeztek. Köszi!" Fogalmazz konkrétan, ahogy Nehémiás is tette. 71 embert emelt ki, akiket külön elismerésben részesített, és mindegyiket név szerint említette meg.

Ismerd el a konkrét munkát. Az emberek úgy érzik, hogy értékelik őket, amikor rámutatnak munkájuk részleteire. Nem elég egyszerűen azt mondani nekik, hogy jó munkát végeztek. Jobb, ha azt mondod: "Büszke vagyok rád, hogy ezt a konkrét dolgot csináltad."

Nehémiás felismerte a nép aprólékos munkáját. Így szólt: "Az Óváros kapuját Jojada, Paszáh fia és Meszullám, Besodejá fia javíttatta meg. Ők fektették le a gerendákat, állították fel az ajtaját, és szerelték fel a reteszeket és a rácsokat" (Nehémiás 3,6 NLT). A Biblia megmutatja, hogy a részletek számítanak!

Vedd észre a nagyszerű hozzáállást. Nehéz nem észrevenni a nagyszerű hozzáállást egy olyan világban, amely tele van rossz hozzáállással. A Nehémiás 3,20-ban Nehémiás kiemel egy embert a nagyszerű hozzáállásáért: "Báruk ... buzgón megjavított egy további szakaszt" (NLT).

Amikor felhívod a figyelmet mások szenvedélyességére és lelkesedésére, az megújítja energiájukat, és friss energiát indít el másokban. A végén még több ember fog segíteni neked abban, hogy az Isten által adott látást megvalósítd.

Ismerd el az extra erőfeszítéseket. Nehemiás kétszer is említ egy Meremoth nevű férfit, aki a kelleténél többet tett. Először is megjavította a halak kapuját. Aztán "megjavított egy másik szakaszt" (Neh 3,21 ISV). Nehémiás elismerte Meremót extra munkáját, és azt akarta, hogy mások is észrevegyék azt.

Sokan, akiket ismerek, túlhaladtak azon, hogy másokat szolgáljanak és jól végezzék a munkájukat. Nagy örömömre szolgált, hogy rámutathattam a hozzájárulásukra, és elmondhattam nekik, mennyire nagyra értékelem őket ezért. Néha ez egy beszélgetés formájában történt. Máskor egy üdvözlőkártya formájában, vagy egy üzenettel. De szokásommá vált, hogy észrevegyem mások erőfeszítéseit és hozzáállását, és elismerem a kitartásukat, és bátorítom őket, hogy csak folytassák tovább.

A hála és a megbecsülés szellemében való élet gyakorlást igényel. Még ma el is kezdheted ennek a gyakorlását!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen hatással van a munkához való hozzáállásod a körülötted lévő emberekre?
  • Mit gondolsz, miért nem szánnak sokan időt és energiát arra, hogy elismerjék mások jó munkáját?
  • Ki teszi meg az extra mérföldet az életedben? Lehet, hogy valaki a családodban, a gyülekezetben vagy a munkahelyeden. Tervezd meg, hogy ezen a héten megköszönöd neki, hogy "extra mérföldet" tesz meg.

*(Daily Hope by Rick Warren 2022.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Azokra az emberekre összpontosíts, akik segíteni akarnak

2022. november 26. 03:00 - Anita.B

jon-tyson-ytynavix3pw-unsplash.jpg“Jakab, Péter és János, akiket az egyház oszlopaiként ismertek, felismerték az Istentől kapott ajándékomat, és elfogadták Barnabást és engem munkatársukként.” (Gal 2,9 NLT fordítás)

Nem mindenki akar majd részese lenni az “Istenadta” terveidnek — és ez így van rendjén. Továbbra is szeress mindenkit, de csak az arra nyitottakba "fektess be".

Más szóval, összpontosíts azokra, akik segíteni akarnak neked. Ez volt Jézus stratégiája. Mindenkit szeretett; megetette az ötezer embert és prédikált a tömegnek. De csak hetvenet képezett ki, tizenkettőt tanított, és hármat mentorált. Egyre kevesebb emberre fókuszált, de egyre erősebb figyelemmel.

A három ember, akit Jézus mentorált, Péter, Jakab és János volt. Csak Péter, Jakab és János ment fel az átváltozás hegyére. Csak Pétert, Jakabot és Jánost vitte be a Gecsemáné-kertbe “kicsit távolabb” (Mát 26,39), hogy Jézussal imádkozzanak. És csak Péter, Jakab és János voltak tanúi, hogy Péter anyósa meggyógyult.

Jézus a "kedvenceket játszatta"? Igen. A lehető legtöbb időt fektette azokba, akik a legnagyobb felelősséget kapták. És a stratégiája bevált. Később a Bibliában — a Galata levélben — Pál Pétert, Jakabot és Jánost az “egyház oszlopainak” nevezik (Gal 2,9 NLT ford.).

De nem mindenki akart része lenni Jézus küldetésének. Volt egy Júdás nevű áruló, egyike a 12 tanítványának. Annak ellenére, hogy Júdás árulása óriási károkat okozott, Jézus továbbra is a 11 hűséges férfira fókuszált, nem az egy hűtlenre.

Néhány ember az életedben csalódást okoz vagy elárul majd. Amikor ez megtörténik, emlékezz: Ne vesztegess időt a felettük való ítélkezésre. A Biblia azt mondja: “Akkor te miért ítéled el testvéredet? Vagy te is, miért veted meg testvéredet? Hiszen mindnyájan oda fogunk állni Isten ítélőszéke elé” (Róm 14,10). Istennek tartoznak elszámolással, nem neked.

Nehémiás nem pazarolta az idejét arra, hogy megítélje azokat, akik cserbenhagyták. Amikor Tekoa város nemesei nem segítettek újjáépíteni Jeruzsálem falainak egy részét, Nehémiás ezt mondta: “Vezetőik megtagadták az együttműködést az építésvezetőkkel” (Neh 3,5 NLT ford.). Ez minden, amit mondott. Nehémiás nem spekulált, nem próbálta kitalálni motivációjukat. Tudta, hogy az ítélkezésükkel töltött idő elvesztegetett idő.

Ha valaki megtagadja, hogy segítsen megvalósítani azt, amire Isten elhívott, ne aggódj miatta. Csak hagyd, hogy Isten Isten legyen — és összpontosíts azokra az emberekre, akik segíteni akarnak.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Ki fektetett a veled való munkába, mert támogattad az álmait és a céljait? Mit értetek el együtt?
  • Hogyan bátorít az a tudat, hogy még Jézus esetében is voltak olyanok, akik nem támogatták őt, mégis minden idők legnagyobb tettét hajtotta végre azzal, hogy “személyesen [hordozta] bűneinket testében a kereszten” (1Pét 2,24)?
  • Milyen módon küzdesz azért, hogy szeresd azokat, akik nem támogatnak téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Jézus csapatjátékos volt. És te?

2022. november 25. 03:00 - ReveSz

 

person in red sweater holding babys hand

"Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Pré 4,9-10, 12)

Isten soha nem akarta, hogy elszigetelten, mindent egyedül próbálj megtenni. A siker akkor következik be, ha másokkal együtt dolgozol.

Nehémiás többek között azért volt sikeres Jeruzsálem újjáépítésében, mert a munkát sok ember által kezelhető feladatokra bontotta. A Nehemiás könyvének 3. fejezete szerint 18 csapat segített a javításokban, és 21 alkalommal olvashatod ott a "mellette" vagy "mellettük" kifejezést.

Nehémiás azt akarta, hogy az emberek megértsenek valamit. Tartott nekik egy buzdító beszédet, ami valahogy így hangzott: "Ha elfáradtok és elcsüggedtek, csak nézzetek balra és jobbra, és látni fogjátok a mellettetek dolgozó embereket. Rá fogtok jönni, hogy nem vagytok egyedül. Egy csapat tagjai vagytok."

Segített az embereknek, hogy valami nagyobb dolog részének érezzék magukat, mint ők maguk. Ezt úgy érte el, hogy a munkához megteremtette az emberek között a csapatszellemet.

Az Újszövetség 58 alkalommal használja az "egymás" kifejezést. A Biblia azt mondja, hogy szeressük egymást, segítsük egymást, szolgáljuk egymást, hordozzuk egymás terheit, és így tovább. Így alakul ki a csapatszellem.

Miért elengedhetetlen a csapatszellem a céljaid eléréséhez?

A Biblia azt mondja: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van. Mert ha elesnek, föl tudják segíteni egymást. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki. Éppígy, ha ketten fekszenek egymás mellett, megmelegszenek; de aki egyedül van, hogyan melegedhetne meg? Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent. A hármas fonál nem szakad el egyhamar." (Pré 4,9-10, 12).

Pál apostol megértette a csapatszellem kialakításának ezt az elvét. Soha egyetlen szolgálatát sem végezte egyedül. Mindig vitt magával egy csapatot. Ugyanez igaz Jézusra is. Az egész szolgálatát egy 12 fős csoporttal végezte. Valójában az első dolog, amit Jézus a szolgálatában tett, az egy kis csoport létrehozása volt.

Talán azért erölködsz a célod eléréséért, mert egyedül mentél neki. Ne feledd, hogy soha sem arra születtél, hogy közösség nélkül élj. Az a munka, amit Isten számodra szánt, mindig másokkal együttműködve fog megvalósulni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Nézd meg azokat az embereket, akik "balra és jobbra tőled" dolgoznak. Milyen a csapatszellem érzése velük az oldaladon?
  • Milyen következményeket tapasztaltál az életedben, amikor egyedül próbáltál valamit elérni? Ha visszamehetnél, milyen változtatásokat eszközölnél?
  • Hogyan működik jobban, ha három vagy több ember - nem csak kettő - dolgozik együtt egy feladaton?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.18.)

Szólj hozzá!

A bölcs szavak közösséget építenek

2022. november 24. 03:00 - FodorImi

build.jpg

„Ne engedjetek semmi ártalmas beszédet kijönni a szátokból, hanem csak azt, ami hasznos mások építésére a szükségeik szerint, ami javukra van azoknak, akik hallgatják.”
(Efe 4,29 – NIV)

Ha változást akarsz elérni az otthonodban, házasságodban, a munkahelyeden, az iskolában, vagy a kapcsolataidban, akkor az a mód, ahogyan beszélsz másokkal, megváltoztat mindent a világon.

Amikor Nehémiás otthagyta Artaxerxes király főpohárnoki pozícióját, és Jeruzsálembe utazott újra felépíteni a város falait, tudta, hogy azonosulnia kell az ott élő emberekkel. Ha be akarja vonni őket a terveibe, akkor úgy kell beszélnie velük, mint aki közülük való, és nem mint kívülálló.

A Biblia azt mondja: „Látjátok a nyomorúságot amelyben vagyunk. Jeruzsálem romokban hever és a kapui tűzben megégtek. Gyertek, építsük fel Jeruzsálem falait, és többé nem leszünk gyalázatban" (Neh 2:17 – NIV).

Figyeld meg, hogy Nehémiás azt mondta, hogy „mi”, nem pedig azt, hogy „én”. Mit tett a szavaival? Közösséget épített. Nem ujjal mutogatott, és nem mondta: „Azért vagyok itt, hogy megmentsem a napot, és megjavítsak mindent nektek, mert úgy tűnik, hogy ti fiúk nem is törődtök azzal, hogy egy törmelékkupacon éltek.” Nem, hanem ezt mondta: „Ez a mi problémánk. És tudom, hogy együtt sikeresek lehetünk, mert Isten velünk van.”

Amikor a nagy vezetőknek van egy álmuk, csapatot építenek. Erről szól a vezetés. A nagy vezetők nem mutatnak másra, és nem kezdik el hibáztatni az embereket. Részt vállalnak a felelősségből.

Életed során időnként problémát fogsz látni, és választanod kell mások kárhoztatása, vagy a probléma megoldása között. Bármikor, amikor másokat hibáztatsz, csökkented a motivációjukat. Bármikor, amikor inkább egy megoldásra összpontosítasz, növeled a motivációt.

Az Efézusi levél 4. fejezet 29. verse azt mondja: „Ne engedjetek semmi ártalmas beszédet kijönni a szátokból, hanem csak azt, ami hasznos mások építésére a szükségeik szerint, ami javukra van azoknak, akik hallgatják.”

Nagyszerű dolgok történnek, amikor a szavaiddal egyesíted az embereket, és felajánlod, hogy segítesz nekik sikert elérni valamiben, amit mindig is szerettek volna elérni – együtt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi az a napi interakciód, ami sokkal hasznosabb lenne, ha többször használnád a többes szám első személyt?
  • Mikor használta Isten a „csapatmunkát”, akár a munkahelyeden, akár az iskoládban, a közösségedben, vagy az otthonodban, hogy valóra váltson egy álmot?
  • Olvasd el a 3. Zsoltár 3. versét. Milyen bátorítást adhat neked ez a vers, amikor valaki olyan szavakat használ, amelyek célja, hogy lehúzzanak, ahelyett, hogy felemelnének, miközben megpróbálsz csapatot építeni egy álom megvalósításához?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2022.11.17.)

Szólj hozzá!

Miért kell az álmaidat jól időzíteni?

2022. november 23. 03:00 - Besther

berlin-g9d2ebea9f_1920.jpg

"Minden dolognak megvan az ideje" (Prédikátor könyve 8,6a).

Mikor Isten egy álmot helyez a szívedbe, nem feltétlenül kell azonnal cselekedned. A Biblia azt mondja, "Minden dolognak megvan az ideje" (Prédikátor könyve 8,6a).

A baseball dobójátékosai jól megértik az időzítés fontosságát. Minden dobó ugyanazt az 5 és egynegyed unciás labdát dobja és 60 láb 6 hüvelykre áll a hazai bázistól. A különbség viszont a profi és amatőr dobó között az időzítés. A dobó időzítése teszi profivá vagy amatőrré őket.

Az időzítés egy másik jó példája a Nehémiás 2. fejezetében található. Nehémiás tudta, hogy az időzítés megvalósíthatja vagy összetörheti álmait Jeruzsálem újjáépítéséről. Lehetett volna nagy belépője a városba, trombitákkal és zászlókkal bejelentve érkezésének okát: " Itt vagyok, hogy mentsem a menthetőt!" 

Helyette, Nehémiás három napig csendben maradt, miután megérkezett Jeruzsálembe. Mit csinált azon a három napon? Mivel az imádság embere volt, ezért nincs kétség, hogy imádkozott. Tervező is volt, így valószínűleg figyeléssel, megfigyeléssel, hallgatással és tanulással töltötte az időt.

Legjobb példa az időzítésre Jézus életében látható. Az ő időzítése tökéletes volt. Gyakran mondott ilyeneket, "Még nem jött el az én időm." Ezt anyjának mondta, mikor az egy esküvőn ránézett, mert csodát várt tőle. Ezt mondta testvéreinek is, amikor ők azt akarták, hogy mutassa meg magát a világnak az általa végzett munkákon keresztül. 

Isten évezredeket várt a megfelelő időre, hogy elküldje Fiát. A Biblia azt mondja, "De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve, hogy a törvény alatt levőket megváltsa, hogy Isten fiaivá legyünk." (Galatákhoz 4,4-5.)

Mi nem tudjuk, hogy Isten miért akkor küldte el Jézust, amikor elküldte, de tudjuk, hogy az volt a megfelelő idő, hogy megtegye.

Ugyanez igaz, azokra az álmokra, melyeket Isten ad neked. Bízz az időzítésében. Lehet, hogy most még nem látod vagy nem érted az időzítését, de bízhatsz abban, hogy terve tökéletes.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Láttál már egy jó tervet összeomlani a rossz időzítés miatt? Mi történt? 
  • Életed mely területein cselekszel impulzívan? Milyen területeken vagy türelmesebb?
  • Jézus azt mondja, "Még nem jött el az én időm", hogyan ösztönöz ez téged arra, hogy a megfelelő időben és módon tedd a dolgokat?

Itt az idő, hogy bízz Jézusban

Isten megígérte, hogy akik hisznek Jézusban, azoknak nincs kárhoztatásuk. Ő elküldte Jézust, hogy elvegye a bűnödet. Az ő kereszthalála megfizetett minden rosszért, amit valaha tettél vagy tenni fogsz. Azzal, hogy feláldozta önmagát, Jézus lehetővé tette számodra, hogy kapcsolatod legyen az Atyával.

A jó hír itt nem ér véget! Isten feltámasztotta Jézust a halálból, bizonyítva erejét a bűn és halál felett. Ez teszi lehetővé, hogy az örökkévalóságot vele töltsd a mennyben.

Ha készen állsz arra, hogy átadd életed Jézus Krisztusnak, akkor kezdd ezzel az egyszerű imával: "Drága Istenem! Tudom, hogy bűnös vagyok és kérem bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűnömért és te feltámasztottad őt. Bízni akarok benne, mint Megváltómban és követni őt Uramként a mai naptól kezdve. Kérlek, vezesd életem és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozva. Ámen.

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.16.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása