Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Helyesen teszed, ha pihensz

2022. december 04. 03:00 - Antal Péter Dávid

nov27.jpg

"Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt!" (2Móz 20,8)

Sokan nem tudják milyen értékes az elegendő pihenés. De Isten tudja, hogy megfelelő pihenés nélkül nehezen tudsz azzá válni, akinek Ő szeretne látni téged.

A pihenés annyira fontos Isten számára, hogy még a Tízparancsolatba is beleírta: "Emlékezz meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az ÚRnak nyugalomnapja.” (2Mózes 20,8-10).

Ha túlfeszítve dolgozol kora reggeltől késő estig, ki fogsz égni, pedig Istennek nem ez szándéka veled. Azt akarja, hogy pihenj eleget.

A Bibliában, a Királyok első könyvében Illés prófétának komoly pihenésre volt szüksége, miután összecsapott egy bálvány istennek, Baálnak 450 istentelen prófétájával. Abban az időben Aháb király és Jezabel királyné, arra vezette Izraelt, hogy kövessék ezt a bálvány istent. Egy drámai pillanatban, Illés próféta egész Izrael előtt, arra kérte Istent, hogy küldjön le tüzet és a tűz égesse el az előkészített áldozatot, így bizonyítva, hogy Ő az egyetlen igaz Isten.

Isten elküldte a tüzet – de az élménytől Illés érzelmileg és fizikailag teljesen kimerült. Később meghallotta azt is, hogy a királynő merényletet tervez ellene, ezért elmenekült és elrejtőzött egy barlangban. Illés annyira csüggedt és levert volt, hogy arra kérte Istent, ölje meg.

Mi volt Isten megoldása Illés depressziójára? Isten enni adott neki, majd hagyta, hogy aludjon. Később Isten felébresztette, megint megetette és visszaküldte aludni. Illés evett és aludt, evett és aludt.

Talán ez lenne az, amit most neked is utánoznod kellene!

Amikor a saddlebacki gyülekezet elindításakor, egy depressziós időszakon mentem keresztül, minden szombat délután elautóztam a tengerpartra és néhány órán keresztül csak a hullámokat néztem. Megnyugtatott, és segített leküzdeni a fáradtságomat, a frusztrációmat és a félelmeimet.

Megfigyeltem akkor, hogy az apállyal a víz elmegy, de aztán a dagállyal mindig visszajön. Amikor a part leapad, a parton mindenféle szemét és törmelék, hordalék látható. A part nem néz ki túl jól, amikor a víz eltűnik. De dagálykor, a víz mindig visszatér!

Ma, ha nagyon fáradt vagy – olyan fáradt, hogy már alig bírod – ne add fel! Vissza fog jönni a dagály.

Szakíts időt a pihenésre, és emlékezz: „Örökkévaló Isten az ÚR, ő a földkerekség teremtője! Nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.” (Ézsaiás 40:28-29)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor az egyszerű étkezés és alvás nagymértékben segített egy fáradtsággal teli vagy egy depressziós időszakodban! Milyen szemmel is jó látható hatása volt ennek?
  • Van olyan hely, ahova pihenni és imádkozni jársz? Ha nincs ilyen, hol találsz olyan helyet, ahol nem zavar semmi, békés és megnyugtató?
  • Mit jelent emlékeztetni Istent az olyan ígéreteire, mint amit az Ézsaiás 40:28-29-ben olvasunk? Hogyan teheted meg ezt ezen a héten?

Jézusban ma megnyugvást találhatsz

Jézus azt mondja a Máté 11:28-29-ben: Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”.

A stressz legnagyobb forrása az, ha megpróbálod Jézus Krisztustól elszakadva élni életed. Ha elszakadsz Istentől, az olyan, mintha "kihúznának a konnektorból" – nincs energia az életedben.

Hogyan kapcsolódhatsz tehát Istenhez? Jézus azt mondja, csatlakozz hozzá, és add neki életedet. Ha készen állsz erre, most elmondhatod ezt ebben az imádságban: „Jézusom, sok stressz van ma az életemben. Mindet át akarom adni neked. Azt akarom, hogy életem minden területét te irányítsd. Minden gondomat és tervemet – egész életemet – át akarom neked adni, és életem Urává akarlak tenni. Tudom, hogy ez az egyetlen módja a valódi pihenésnek, és annak, hogy megvalósítsam azt a célt, amit számomra kitűztél.

„Istenem, tudom, hogy szeretsz, és lehetővé tetted, hogy veled töltsem az örökkévalóságot. Megvallom, hogy vétkeztem ellened, és saját önző vágyaim szerint éltem, és bocsánatodat kérem. Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy fizessen bűneimért azzal, hogy meghalt értem, és ezzel elfogadhatóvá tett számodra. Köszönöm, hogy felajánlottad nekem az újrakezdést és a veled való kapcsolatot. Mindezt Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, akkor kérlek, tudasd velem és írd meg nekem egy angol nyelvű emailben a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked pár angol nyelvű ingyenes anyagot, ami segítségedre lehet a Jézussal való közös utazásod megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.27.)

Szólj hozzá!

3 módszer, amivel elkerülheted a csüggedést

2022. december 03. 03:00 - flependzsi

arrows-g44d02bdda_1920.jpg

Ne féljetek tőlük! A nagy és félelmetes ÚRra gondoljatok (Nehémiás könyve 4,8)

Hogyan győzd le a csüggedést? Kövesd Nehémiás példáját!

Nehémiás könyvének 4. fejezetében három módszert látunk, amivel ellenállhatunk a csüggedésnek.

1. Erősítsd azokat a területeket, ahol gyengének érzed magad

Gondold végig őszintén, mik azok a területek, ahol lelkileg sebezhető vagy. A harag a gyenge pontod, a szexuális vágyak, az önhittség, vagy valami más? Milyen lelki területen érzed gyengének magad?

Amikor Nehémiás meghallotta, hogy az ellenség meg akarja támadni a zsidókat, akik a falat építették Jeruzsálemben azonnal cselekedett: “odaállítottam a népet a fal tövébe, a várfal mögé a hézagokba, odaállítottam őket nemzetségenként kardokkal, dárdákkal és íjakkal” (Nehémiás 4, 7). Nehémiás elvégezte a házi feladatát. Tudta, hol vannak a város legsebezhetőbb pontjai és ez alapján tervet készített.

Talán a te életednek is vannak olyan területei amiket meg kell erősíteni. Ahhoz, hogy távol tartsd a csüggedést újra kell gondolnod néhány dolgot. Adósságaid vannak? Gondold újra a költségvetésed! Fizikailag nem vagy formában? Gondold át az életviteledet! Ne add fel azokat a területeket, ahol gyenge vagy! Ehelyett inlább, erősítsd meg őket!

2. Fókuszálj Istenre

Legyőzheted a csüggedést, ha nem arra összpontosítasz, amit nem szeretnél hogy megtörténjen, hanem Isten ígéreteire. Néha csak rajtad múlik,hogy elcsüggedsz-e, hasonlóan a boldogsághoz. Senki sem kényszerít hogy elcsüggedj, hogy elkeseredj.

Amikor Nehémiás látta az emberek aggódását, kiállt és azt mondta nekik: “Ne féljetek tőlük! A nagy és félelmetes ÚRra gondoljatok” (Nehémiás 4,8). Emlékeztette őket Isten nagyságára és hatalmára. 

Ne ismételgesd magadban a bátortalanító gondolatokat, hanem gondolkodj inkább Istenről. A Jónás könyve 2. fejezet 8. vers azt mondja: “Amikor elcsüggedt a lelkem, az ÚRra gondoltam”.

3. Harcolj

Ugye tudod, hogy szellemi harcban állunk? A Biblia azt mondja, “ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: álljatok neki ellen a hitben” (1 Péter 5, 8-9). Passzívan, tétlenséggel nem tudsz ellenállni az ellenségnek. Harcolnod kell azért, amiről tudod, hogy Isten akarja, hogy megtedd.

Nehémiás így folytatja: “harcoljatok testvéreitekért, fiaitokért, leányaitokért, feleségeitekért és otthonaitokért!” (Nehémiás 4, 9.) Tudod mi történt ezután? “Ellenségeink meghallották, hogy megtudtuk tervüket, és így Isten meghiúsította azt. Mi pedig mindnyájan visszatértünk a várfalhoz, mindenki a maga munkájához.” (Nehemiah 4, 8.) Isten megerősítette őket, hogy folytathassák a munkát.

Ha megerősíted életed gyenge területeit, Istenre fókuszálsz, és megtanulsz harcolni, sokkal felkészültebb leszel a csüggedés elleni harcban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben érzed magad a legesendőbbnek ma? Mi lehetne az első lépés, hogy megerősítsd ezt a területet?
  • Mik azok a dolgok, amikre gondolva csüggedés vesz erőt rajtad? Isten milyen tulajdonságán gondolkodhatnál ehelyett?
  • Tudva, hogy van egy ellenséged, aki "keresi kit nyeljen el", hogyan tudnád motiválni magad a csüggedés ellen?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.26.)

(A magyar bibliafordításokban különbözik a Nehémiás könyvében a versek számozása. A Magyar Biblia Társulat újfordása szerint a versek a 4. fejezet 7-9-es versei, míg a Károli fordításban az angol fordításokkal egyezően a 13-15-ös versek.)

Szólj hozzá!

Nézz fel és ne add fel!

2022. december 02. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-gif-maker_8.jpg

„Amikor már majdnem feladom, Ő tudja mit kell tennem” (Zsolt 142,3 GNT fordítás).

Isten nem szeretné, hogy elkeseredett légy, és, hogy feladd az életed közepénél. Azt szeretne, ha elérnél a célvonalig. Arra hívott el téged, hogy nézz felfele és ne add fel.

 A zsoltárok könyve 142. fejezetének 3. verse szerint, „Amikor már majdnem feladom, Ő tudja mit kell tennem” (GNT fordítás)

Tegnap a csüggedés két okáról beszéltünk, a fáradtságról és a frusztrációról. Nehémiás könyvének 4. fejezetét tovább olvasva, találunk még két további szokásos okot az elcsüggedésre.

A csüggedés harmadik oka a kudarc. Amikor a zsidók, Jeruzsálem falának újraépítése közben a munka felénél voltak, tudni szerették volna, hogy sikerül-e nekik. „Befejezzük mi egyáltalán ezt a falat?” (Neh 4,10 CEV fordítás). Mivel tovább tartott, mint ahogy azt várták, levertnek és elcsüggedtnek érezték magukat.

Az igazság az, hogy senkinek sem sikerül minden elsőre. Egyetlen módja, hogy az életben boldogulj, ha tanulsz abból a kudarcból, ami nem működik. A kudarc a sikerhez vezető lépcsőfok. A sikeres és sikertelen emberek között az a különbség, hogy a sikeres emberek a kudarcot egy átmeneti akadálynak látják. A sikertelen emberek  a kudarcot "magukra veszik", és saját maguk egyik jellemzőjének tekintik azt. A példabeszédek könyve 24. fejezetének 16. verse szerint: „Mert ha hétszer elesik is az igaz, mégis fölkel” (NLT fordítás).

A csüggedés negyedik oka a félelem. A zsidók ellenségei nem csak gúnyolódtak az újjáépítés munkálatain, de fenyegetőztek is: ”Mielőtt megtudnák mi történik, lecsapunk rájuk és leöljük őket, és beszüntetjük a munkát” (NLT fordítás). Ha ellenségeidtől ezeket a szavakat hallod, minden okod megvan rá, hogy elcsüggedj.

Az előző idézetet következő versek szerint: [azok] „a zsidók, akik közel laktak az ellenséghez eljöttek hozzánk és elmondták újra és újra, hogy mindenfelől jönnek majd és megtámadnak minket! ” (NLT fordítás). Azok ijedtek meg a legjobban, akik a legközelebb voltak az ellenséghez. Miért is? Mert folyamatosan szélsőségesen elutasító környezet vette körül őket.

Ha a félelem elkeserít, vedd magad körül jó dolgokkal és támogató hangokkal! Ne figyelj az elutasító médiára! Kapcsold ki, különben csak még jobban megrémisztett, paranoid és aggodalmaskodó ember leszel!

Mi az, ami manapság legerősebben szegi a kedvedet? A fáradság, a frusztráció, a kudarc lehetősége vagy a félelem? Bármi legyen is az, add át Istennek és „állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát” (Zsid 12,1 NLT fordítás)!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen elkedvetlenítő érzést tudnál Istennek átadni ma?
  • Gondolj egy olyan helyzetre, amikor kudarcot vallottál, amiről később kiderült a siker felé vezető lépcsőfok volt? A hozzáállásod, hogyan befolyásolta a továbblépésedet?
  • Milyen negatív befolyást kellene kikapcsolnod ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.25.)

Szólj hozzá!

Miért csüggedsz el?

2022. december 01. 03:00 - Lencsés Tamás

„Jöjj Uram, és mutasd meg irgalmasságodat, mert tehetetlen vagyok, el vagyok nyomva, mély nyomorúságban vagyok!” (Zsolt 25,16 TLB fordítás)

Észrevetted már, hogy a csüggedés szinte minden tevékenységed közepén jelentkezik? Ez igaz a szülőségre, a házasságra, az iskolára és a karrieredre is. De Isten arra hívott el Téged, hogy fejezd be a versenyt, amit készített neked, és hogy azt jól fejezd be.

Amikor Isten Nehémiás szívére helyezte, hogy építse újjá Jeruzsálemet, miután az izraeliták visszatértek a fogságból, elkezdték a város falainak újjáépítését. De, amikor „a fal az egész várost körülvevő magasság feléig elkészült" (Neh 4,6 NLT fordítás), az emberek elcsüggedtek.

Nehémiás története négy gyakori okot ír le, hogy az emberek miért csüggednek. Ma az első kettőt fogjuk megvizsgálni.

A csüggedés első oka a fáradtság. A Nehémiás könyvének 4. fejezetében található 10. vers szerint: „Akkor Júda népe panaszkodni kezdett: „A munkások elfáradtak”” (NLT fordítás). Bármit is újjáépíteni természetesen kimerítő. A projekt első felén keményen dolgoztak, de hamarosan elfáradtak és kimerültek. Fizikailag és lelkileg is kiszolgáltatottabbak lettek az ellenségeik támadásainak.

Nehémiás munkásai fontos leckét kínálnak ma nektek: Néha a legspirituálisabb dolog, amit tehetsz, hogy lefekszel. Miért? Mert a csüggedés gyakran a fáradtság következménye. A körülmények mindig jobbnak tűnnek, miután jól kialudtad magad. Ha sokat pihentél, kevésbé vagy érzékeny az önsajnálatra, a kísértésre és mások támadásaira.

A csüggedés második oka a frusztráció. Az izraeliták nemcsak fáradtak voltak, de frusztráltak is: „Annyi törmeléket kell elmozdítani. Soha nem fogjuk tudni egyedül felépíteni a falat” (Neh 4,10 NLT fordítás). A projekt sokkal bonyolultabb volt, mint gondolták. A lerombolt városuk romjai és törmelékei már-már túl soknak bizonyultak.

Milyen törmelék van az életedben? Valami, amiben folyton megbotlasz. Nem csak fizikai törmelékről lehet szó. Lehetnek érzelmi, kapcsolati vagy pénzügyi romok is. Vagy talán a rossz döntésekből származó törmelék.

Az a helyzet a törmelékkel, hogy mindig lesz az életedben. Egy törött bolygón élsz, így nem lehet elkerülni. De megtanulhatod, hogyan kezeld a törmeléket, hogy minimalizáld a frusztrációt. Hogyan tudod ezt megtenni? Úgy, hogy folyamatosan kitakarítod az életedből. Kezdheted azzal, hogy a Zsoltárok könyvének  25. fejezetében található 16. verset imádkozod: „Jöjj Uram, és mutasd meg irgalmasságodat, mert tehetetlen vagyok, el vagyok nyomva, mély nyomorúságban vagyok.!” (TLB fordítás).

Elcsüggedtnek érzed magad a terveiddel kapcsolatban? Ne add fel! Holnap két további módszert fogunk megvizsgálni, amivel leküzdheted a csüggedést.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Írd le azt, amikor egy projekt félidejében úgy érezted, hogy fel akarod adni. Mi okozta ezt az érzést?
  • Adsz-e magadnak ugyanolyan kegyelmet, mint másnak, amikor pihenned kell? Miért igen vagy miért nem?
  • Hogyan tudod gyakorlatilag „kitakarítani” a törmeléket az életedből, vagyis azokat a frusztrációkat, amelyek elkedvetlenítenek és meggátolnak a haladásban?

  *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.11.24.)

Szólj hozzá!

Kinek a véleménye számít leginkább?

2022. november 30. 03:00 - Mapetso

dandelion-g6b3db9407_640.jpg"Boldogok vagytok, amikor az emberek sértegetnek, üldöznek titeket, és mindenféle gonoszságot hamisan mondanak rátok miattam. Örüljetek és vigadjatok, mert nagy a jutalmatok a mennyben." (Máté 5,11-12 NIV)

Amikor az emberek kritizálnak téged azért, mert Istennek tetsző életet élsz, ne feledd: nagy jutalom vár rád a mennyben!

A Biblia azt mondja: "Boldogok vagytok, amikor az emberek sértegetnek, üldöznek és mindenféle gonoszságot hamisan mondanak ellenetek miattam. Örüljetek és vigadjatok, mert nagy a ti jutalmatok a mennyben" (Máté 5,11-12 NIV).

Az örökkévalóságra való összpontosítás a sértegetés és a gúny ellenszere. Hogy miért? Mert mások véleménye nem tartós. A rosszallásuk sem tartós. Igen, meghallgathatod a véleményüket, de ne értékeld túl azt, amit mondanak!

Az egyetlen dolog, ami tartós lesz, az Isten egyháza. Csak Isten családja lehet majd örökké a mennyben. Ezért ne akard arra pazarolni az életedet, hogy aggódsz azon, mit mondanak rólad az emberek. Ehelyett Isten azt akarja, hogy azzal töltsd a napjaidat, ami neki tetszik - használd az ajándékokat, tehetségeket és képességeket, amelyeket ő adott neked, hogy imádd őt, és örökkévaló változást érj el az életeddel!

Ha Istennek tetszik, amit csinálsz, akkor tudod, hogy helyesen cselekszel. Képzeld el, mennyire leegyszerűsödne az életed, ha csupán egyszemélyes publikumnak élnél!

De oly gyakran túl sokat törődsz azzal, hogy mit gondolnak az emberek, és kiszolgáltatod magad az ítéleteiknek. Ha valaki azt gondolja, hogy vesztes vagy, akkor biztosan vesztes vagy. Ha valaki azt gondolja, hogy furcsa vagy, akkor biztosan furcsa vagy. Én nem akarnék így élni - és te?

Az az igazság, hogy még egy perce sem leszel a Menyben, és már azt fogod gondolni: "Miért is aggódtam annyit amiatt, hogy mások mit gondolnak rólam?".

Ahogy Pál apostol mondta: "Amit én akarok, az Isten jóváhagyása! Próbálok népszerű lenni az emberek körében? Ha még mindig erre törekednék, nem lennék Krisztus szolgája" (Galata 1,10 GNT).

Ezért ma ahelyett, hogy az emberek elismeréséért élnél, élj a mennyei örömért! És tudd, hogy a mennyben nagy lesz a jutalmad, ha a Földön csak azzal törődsz, hogy Istennek tetsző legyél.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon irányít téged mások véleménye? Mennyiben élsz másképp, csak mert félsz attól, amit rólad gondolnak?
  • Hogyan egyszerűsítheti le az életedet, ha csak Isten jóváhagyásáért élsz?
  • Milyen szokást tudsz kialakítani, amely segít abban, hogy egész nap az Istennek tetsző cselekedetekre koncentrálj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2022. 11. 23.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása