Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nézz a fény felé!

2023. január 31. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-vista-narrow-countryside-road-with-rocky-mountains-covered-snow-distance.jpg

"Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.Zsoltárok 23,4

A stressz gyakori forrása, hogy valamilyen veszteség ér bennünket. Elveszíthetjük az állásunkat, egészségünket, pénzünket, hírnevünket, vagy szeretteinket. És ha ehhez hozzáadjuk az életben felmerülő összes többi bonyodalmat és nehézséget, az csak még jobban megnöveli bennünk a stresszt.

Két szokásos reakciónk van a veszteségre. Az egyik a gyász, a másik a félelem.

A gyász jó. A gyász az az út, amin túl kell jutnunk az élet nehéz változásain. Sőt, ha nem gyászolsz, megakadsz! A gyász nem pusztít, ha hagyod megélni.

A félelem viszont, nagyon rosszul sülhet el. A Bibliában egyszer sem szerepel, hogy „ne szomorkodj”, „ne gyászolj”, „ne könnyezz!” vagy „ne sírj!”.  A Biblia azt mondja: "Ne félj!" És ezt 365 alkalommal mondja! A gyász nem bénít meg, de a félelem igen.

A Zsoltárok 23:4-ben Dávid ezt mondja: „Ha a halál árnyéka völgyében járok is, nem félek semmi bajtól, mert te velem vagy: vessződ és botod megvigasztal engem.".

Dávid tudta, hogy a pásztorok mindig hordtak botot és vesszőt, hogy megvédjék juhaikat. És tudta, hogy Istennek van hatalma megvédeni őt. Dávid élete legsötétebb völgyeiben is bízott Istenben.

Ha te egy árnyakkal teli völgyön mész keresztül, és sok stressz hatás ér, akkor dönthetsz úgy, hogy bízol Istenben. Ő még az olyan sötét időszakokban is hűséges, ahol a dolgoknak nem látszik az értelmük és, ahol nagyon hosszúnak tűnik a kiút a völgyből.

De van egy jó hír a nagy és félelmetes árnyékos völgyekről. Árnyék nem létezik fény nélkül. Ha árnyékot látsz, az azt jelenti, hogy valahol fény világít.

Amikor az árnyékok völgyén mész át, a kulcs az, hogy hátat fordítasz az árnyéknak, és felnézel a fény felé. Mert amíg a Fényen tartod a szemed – Jézuson, a Világ Világosságán – az árnyék nem ijeszthet meg. Csakúgy, mint Dávid a sötét völgyekben, te is bízz Istenben és imádkozz így: „Amikor elcsüggedek, egyedül te ismered az ösvényt, amelyen járok.” (Zsoltárok 142:3 NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen árnyakkal nézel szembe mostanában? Miért olyan ijesztőek ezek neked?
  • Mit gondolsz, a félelem miért stresszeli az embereket?
  • Hogyan segíthet a Szentírás memorizálása, hogy szembenézz félelmeiddel?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Nem minden igaz, amit hallasz

2023. január 30. 03:00 - Antal Péter Dávid

pyrenees-mountains-landscape.jpg

"A hiszékenyek mindent elhisznek, amit mondanak nekik; az okosak megrostálnak és mérlegre tesznek minden szót.” (Péld 14:15 The Message)

Ha mostanában bármennyi időt is töltünk a telefonunkkal vagy tévénézéssel, rengeteg információhoz juthatunk sok különböző forrásból. Most minden eddiginél fontosabb, hogy ne feledjük, nem minden igaz, amit hallunk.

A Biblia ezt mondja a Példabeszédek könyve 14. részének 15. versében: "A hiszékenyek mindent elhisznek, amit mondanak nekik; az okosak megrostálnak és mérlegre tesznek minden szót.” (The Message).

Azok közül, akik az interneten, a közösségi médiában, a tévében vagy a rádióban beszélnek, nem mindenki tudja, miről is beszél. Nem mindenkit érdemes meghallgatni, aki beszél. Szelektívnek kell lenni!

Sokan kihasználnak akár egy válságot is, hogy a saját témájuk felé tereljék a figyelmet. Lesznek, akik megpróbálják a nehéz napokat saját politikai vagy anyagi javukra fordítani. Félelmet keltve, döntésekbe hajszolják az embereket. Ne dőlj be neki!

A Példabeszédek könyve 14. részének 8. verse ezt mondja: „A bölcs előre néz. A bolond megpróbálja becsapni magát, és nem néz szembe a tényekkel.” (TLB)

A Biblia többször is azt mondja, hogy különösen válsághelyzetben, mindig tényekre kell alapozni a döntéseinket és cselekedeteinket – nem pedig hibás statisztikákra, hóbortokra, félelemre vagy érzésekre.

Isten mindent megadott neked, amire szükséged van ahhoz, hogy bölcs és körültekintő legyél egy válsághelyzetben. Mindent próbára tehetsz az Ő Igéjével szemben, és bízhatsz benne, hogy az mindig a bölcsesség útjára fog terelni. Jézus követőjeként a Szentlélek ad neked tisztánlátást. És a józan észre is támaszkodhatsz! Ez Isten ajándéka, és fontos, hogy a válsághelyzetben használd a tőle kapott értelmet és óvatosságot.

Jézus tanítványaiként nem csak a hit embereinek kell lennünk. A tények emberei kell, hogy legyünk.

„Bármi áron szerezd meg a tényeket, és ragaszkodj minden megszerzett értelemhez és bölcsességhez.” (Péld 23:23).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan nézel utána a közösségi médiában talált információknak, mielőtt megosztanád azokat másokkal?
  • Mit mondanál annak, aki nem bízik senkiben válság idején?
  • Miért fontos, hogy Jézus tanítványait a tények embereiként ismerjék?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.23.)

Szólj hozzá!

Ez még nem a történet vége

2023. január 29. 03:00 - Olajfa

fabol_faragott_kez.jpg

"Sokszor szenvedünk, de a szenvedéseink nem tudnak minket megsemmisíteni. Még ha nem is tudjuk, mit tegyünk, akkor sem adjuk fel. A nehéz időkben is velünk van Isten, így, ha el is esünk, újból fel tudunk állni... tudjuk, hogy Isten életre keltette Jézust, a mi Urunkat. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is úgy fog életre kelteni. Akkor mindannyian együtt lehetünk az ő jelenlétében." (2Kor 4,8-9,14 CEV fordítás)

Amikor bizonytalan a jövő és egyre több dolog ad okot a félelemre, akkor azt gondolhatod, hogy a te történeted itt véget ér.

De a Biblia azt mondja: "Sokszor szenvedünk, de a szenvedéseink nem tudnak minket megsemmisíteni. Még ha nem is tudjuk, mit tegyünk, akkor sem adjuk fel. A nehéz időkben is velünk van Isten, így, ha el is esünk, újból fel tudunk állni... tudjuk, hogy Isten életre keltette Jézust, a mi Urunkat. És ahogy Isten feltámasztotta Jézust, minket is úgy fog életre kelteni. Akkor mindannyian együtt lehetünk az ő jelenlétében." (2Kor 4,8-9,14 CEV fordítás)

Amikor az élet bizonytalannak tűnik, emlékezz erre az igazságra: nem veszíthetsz! Nem számít, hogy mi történik most, a végén győzni fogsz. Még ha el is veszíted az életed, egyenesen Isten jelenlétébe mész, ha hiszel Jézusban, mint megváltóban.

És amikor a Mennybe érkezel, még csak akkor kezdődik el igazán a történeted.

Néztél már olyan sorozatot, amiben minden egyes rész végét egy feszült helyzettel hagyják nyitva, és te azon gondolkodsz, hogy a hős nem biztos, hogy túléli? Még ha tudod is, hogy ez nem a valóság, te magad is érzed a helyzet feszültségét.

De mi lenne akkor, ha a televíziós sorozat összes évadjának, összes része egy helyen meg lenne, és a rendelkezésedre állna letöltve, vagy DVD gyűjteményben? Ha így néznél meg egy részt az első évadból, nem éreznél akkora feszültséget, mert tudnád, hogy a hős túlél még hat másik évadot. Ha tudod, hogy a sorozat folytatódik, akkor azt is tudod, hogy az egyes részekkel még nincs vége a történetnek. A hős ki fog jutni a szorult helyzetből a következő évadba.

Ilyen a te életed is. Még ha nehéz körülmények között is vagy, tudhatod, hogy ez a szorult helyzet még nem a történeted vége. Reménységgel élhetsz a krízised kellős közepén is, ha az örökkévalóság szemszögéből tekintesz rá.

Egy nap, amikor találkozol majd Jézussal a Mennyben, minden fájdalmad, betegséged, bánatod, szomorúságod, stresszforrásod és gyászod véget ér. Ez az, amire várhatsz a Mennyországban: "és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak." (Jel 21,4).

A földi életünk vége nem a történetünk befejezése. Mi ugyan nem tudjuk, mit tartogat a jövő, de tudjuk, hogy ki tartja a jövőt a kezében.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Életed melyik területein kellene a fókuszt a félelmeidről a reménységre áthelyezned?
  • Milyen eszközeid vannak, amikkel emlékeztetheted magadat a Jézusban való reménységre, amikor elbátortalanodsz, vagy félsz?
  • Miért fontos, hogy a világ lássa, hogy a keresztényeknek reménységük és bizonyosságuk van a krízisek közepette is?

Biztosan tudod, hogy hová kerülsz a halálod után?

Egy nap véget ér az életed a Földön, de a történeted ezzel nem ér véget. Ha Jézus a megváltód, az örökkévalóságot vele fogod tölteni a Mennyben. Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a történeted a halálod után is folytatódik?

A Biblia azt mondja, hogy mindannyian vétkezünk, és a bűn büntetése a halál. De Isten annyira szeret, hogy elküldte a fiát, Jézust, hogy kifizesse a bűneid büntetését, hogy az ő családjába fogadjon és megmentsen a halálfélelemtől.

Ha készen állsz arra, hogy belépj Isten családjába, elmondhatod ezt az imát: "Drága Istenem, tudom, hogyha meghalok, közvetlenül neked fogok számot adni az életemről. Megvallom, hogy eddig figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól megváltozzon. El akarom hagyni a bűneimet és feléd akarok fordulni.
Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit elkövettem, hogy így ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg, hogy megbocsáss. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram.
Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy magadra vetted minden bűnömet. Köszönöm, hogy megfelelővé tettél a Mennnyország számára, alázattal kérlek, hogy ments meg. Kérlek, ments meg a bűneimtől és a halálfélelmemtől. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy beteljesül a megváltásod az életemben, és egy napon a Mennybe viszel, hogy veled folytassam a történetemet az örökkévalóságban. Jézus nevében. Ámen."

Ha most imádságban elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem egy emailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elindulni az utadon Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.22.)

 

Szólj hozzá!

Összpontosíts arra, ami nem változik

2023. január 28. 03:00 - csmsdvd

tenger.jpg

„Ha mély vízen kelsz át, és nagy zűrzavaron, én veled leszek. Ha nehézségek folyóin mész keresztül, azok nem sodornak el. Ha a zsarnokság tűzében jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged.” (Ézs 43,2 TLB fordítás).

Amikor minden bizonytalan körülötted, a szilárdsághoz vezető út az, amikor a változatlan igazságra összpontosítasz. Arra szükséges figyelned, ami sohasem változik: Isten szava és Isten jelleme.

Íme, itt van néhány változatlan igazság, amire jó, ha emlékezteted magad, amikor körülötted bizonytalanság van.

Isten látja mindazt, ami veled történik. „Az Úr szeme ügyel az istenfélőkre, akik szeretetében bíznak.” (Zsolt 33,18)

Isten törődik mindazzal, ami veled történik. „De én az Urat várom, bizalommal várok Istenemre, aki megszabadít engem. Istenem meg is fog hallgatni!” (Mik 7,7 GNT fordítás)

Istennek van ereje, hogy változtasson azon, ami veled történik.Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek” (Mt 7,7 TLB fordítás).

Isten mindig az ő jóságával cselekszik feléd. „Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róm 8,28)

Isten terve mindig jobb, mint a sajátod. „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok.” (Jer 29,11)

Isten soha nem szűnik meg szeretni téged.Mert a hegyek elmozdulhatnak, és a dombok eltűnhetnek, de hozzád való hűségem nem szűnik meg” (Ézs 54,10 NLT fordítás).

Ha Jézus Krisztusban teljesen megbízol, a szabadításod örökre a tied. „Mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra, amikor visszatér” (2Tim 1,12 TLB fordítás).

Isten veled van, függetlenül attól, mi történik veled. „Ha mély vízen kelsz át, és nagy zűrzavaron, én veled leszek. Ha nehézségek folyóin mész keresztül, azok nem sodornak el. Ha a zsarnokság tűzében jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged” (Ézs 43,2 TLB fordítás).

Ahhoz, hogy a vakrémület imádsággá alakuljon, hogy az aggódás dicsőítéssé, a szorongás imádattá, törődj kevesebbet a közösségi csatornákkal, a hírekkel, azzal, amit mások mondanak, és összpontosíts Isten változatlan igazságára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Miközben kihívások előtt állsz, Isten melyik jellemvonása ad biztonságérzetet és reménységet?
  • Van-e terved, hogy a Szentírásból kívülről megtanulj valamit? Miért fontos ez?
  • Isten ígéreteit kivel tudnád megosztani a mai nap?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.21.)

Szólj hozzá!

Mi van a problémáid másik oldalán?

2023. január 27. 03:00 - Lencsés Tamás

„Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,17-18)

Amikor egy válsághelyzetbe kerülsz, azokat az okos dolgokat kell megtenned, amelyek ahhoz szükségesek, hogy túljuss rajta. Hallgass Isten Igéjére és az isteni tanácsokra, hozz jó döntéseket, és haladj előre, miközben ne felejtsd el, hogy ez is el fog múlni. Nem fog örökké tartani!

A Biblia ezt mondja Péter apostol első levelének negyedik fejezetében található 12. versben: „Kedves barátaim, ne zavarodjatok meg, és ne lepődjetek meg, amikor az előttetek álló tüzes próbákon mentek keresztül, mert ez nem különös, szokatlan dolog, ami veletek történik. (TLB fordítás).

Ebben a világban lesznek megpróbáltatások és próbatételekkel teli időszakok. Ez garantált! Amióta a bűn belépett a világba, semmi sem működik tökéletesen. Ezen a bolygón minden elromlott: az időjárás, a gazdaság, a tested, és még a legjobb terveid is. Semmi sem működik tökéletesen ebben az életben, mert a bűn mindent összetört a Földön.

Ézsaiás próféta ezt mondja: „A föld szenved népének bűnei miatt... [ők] elferdítették Isten törvényeit, és megszegték örökkévaló parancsait... A föld teljesen összeomlott” (Ézs 24,4-5,19 TLB).

A Földön minden elveszett, elhagyatott és zavaros. Még a természet is nyög. Talán elgondolkodunk azon, hogy Isten miért engedte meg, hogy a bűn és a gonoszság belépjen a világba. Azért, mert Isten azt akarta, hogy legyen választásunk. És mi vagyunk azok, akik a rosszat választottuk. Mi vagyunk azok, akik önzőek és egocentrikusak, és problémákat okozunk a társadalomban és a környezetünkben.

Ez a Föld nem a mennyország. Ezért tanította Jézus, hogy imádkozzuk az Úri imádságot: „jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is(Mt 6,10). A menny egy tökéletes hely, ahol nincs bánat, betegség, szomorúság vagy stressz, de ne várjuk a mennyországot a Földön. Egyszer majd eljutunk oda, de még nem vagyunk ott.

Túl fogsz jutni azon a megpróbáltatáson is, amivel most kell szembe nézned. Hamarosan pedig rácsodálkozol majd mindarra, amit Isten tett a bajod közepette, amikor a másik oldalról szemléled.

Lesz még több kihívás, amivel szembe kell nézned, és több megpróbáltatást kell majd még elviselned. Azonban mindig reménykedhetsz ebben az igazságban: „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk, mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4,17-18)

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módon reméled, hogy lelkileg, fizikailag és érzelmileg növekedni fogsz a jelenlegi megpróbáltatások idején?
  • Nem Isten az oka annak, hogy megtörténnek rossz dolgok, de képes azon dolgozni, hogy ezeket a rossz dolgokat megváltsa. Mit láttál, hogyan váltotta meg a nehézségeket az életedben vagy mások életében?
  • Mibe helyezed a reményedet egy válsághelyzetben? Elégséges ez ahhoz, hogy megtartson téged?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.01.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása