Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi lesz a te hozzájárulásod?

2023. március 19. 03:00 - FodorImi

helping-each-other-gb83cfa1fa_640.jpg„Isten mindegyikőtöknek adott néhány különleges képességet; mindenképpen használjátok őket arra, hogy segítsetek egymásnak, továbbadva másoknak Isten sokféle áldását.” (1Pt 4,10 TLB fordítás)

Mi lesz az életed hozzájárulása a világhoz? Arra fogod használni Istentől kapott tehetségeidet és képességeidet, hogy saját magad vagy a mások javára szolgáljon?

A Biblia azt mondja: „Isten mindegyikőtöknek adott néhány különleges képességet; mindenképpen használjátok őket arra, hogy segítsetek egymásnak, átadva másoknak Isten sokféle áldását” (1Pt 4,10 TLB fordítás).

Isten arra hívott el, hogy változást hozz. Úgy alkotott meg, hogy járulj hozzá ehhez a világhoz. Nem azért kerültél erre a Földre, hogy foglald a helyet, használd az erőforrásokat, majd visszavonulj és meghalj. Isten egyedileg formált téged, hogy egyedi hozzájárulást tehess.

Fel kell tenned magadnak a kérdést: „Annak alapján, ahogyan Isten teremtett engem, mi a legnagyobb hozzájárulás, amit tehetek? Hogyan hozhatok változást?”

A Bibliában az irgalmas samaritánus példa arra, hogy valakinek volt mozgástere az életében, hogy hozzájárulhasson mások életéhez. Emlékszel a történetre? Egy embert a Jeruzsálemből Jerikóba vezető úton megtámadtak. Megverték, elrabolták mindenét, és otthagyták félholtan az út szélén. Az első ember, aki elment mellette, és meglátta őt, egy vallási vezető volt, akinek nem volt mozgástere az életében. Sietett, és tulajdonképpen azt mondta: „Nincs időm segíteni ennek az alaknak.” És továbbment.

Egy másik vallási vezető is elment mellette. Valójában azt mondta: „Megvan a saját napirendem. Megvannak a saját céljaim és ambícióim. Túl elfoglalt vagyok. Amúgy sem akarok azzal a fickóval érintkezni." És tovább sétált a haldokló mellett.

Aztán jött a harmadik utazó, és minden oka megvolt rá, hogy ő is továbbmenjen. Samaritánus volt, és a samaritánusok és a zsidók gyűlölték egymást. Mégis megállt. Ezt a vadidegen embert a szamarára tette, elvitte a legközelebbi szállodába, és valami ilyesmit mondott a tulajdonosnak: „Adj neki enni, öltöztesd fel, állítsd helyre az egészségét, és én kifizetem.”

Mikor segítettél utoljára egy rászorulónak? Ha olyan régóta, hogy nem is emlékszel, akkor valószínűleg nincs mozgástered az életedben. De a samaritánus megtette. Volt mozgástere, volt ideje, elég korán indult ahhoz, hogy útközben megálljon, hogy segítsen valakinek, akinek szüksége van rá. Volt anyagi mozgástere, tartaléka; tudott adni a pénzéből. És volt energia tartaléka; segíteni tudott, mert nem volt stressz alatt.

Életed minden napján olyan emberek mellett jársz, akiknek segíthetnél. De ha túlterhelt vagy, és csak a saját életedre koncentrálsz, nem állhatsz meg, hogy bárkinek is segíts. Nem tudsz hozzájárulni az ő életükhöz.

A dolog lényege az, hogy végső soron csak kétféle ember létezik: adakozók és elfogadók. Te melyik leszel?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen egyedi képességeket adott neked Isten? Hogyan használod őket mások javára?
  • Hogyan próbál a kultúra meggyőzni arról, hogy adakozó helyett elfogadó legyél?
  • Hogyan építhetsz mozgásteret az életedben úgy, hogy másokra koncentrálj, és ne magadra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.12.)

Szólj hozzá!

Istenközpontú, vagy énközpontú vagy?

2023. március 18. 03:00 - Besther

stained-glass-g556ee772f_1920.jpg"Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." (Fil 4,6-7.)

Mi lesz életed középpontja?

Más szavakkal, kinek vagy minek fogsz élni? Nagyon sok lehetőséged van. Összpontosíthatod az életed egy karrier, egy sport, egy hobbi, a pénzkeresés vagy a szórakozás köré.

Ezekkel a dolgokkal nincs semmi baj. Rendben vannak, de életed középpontjául vacak dolgok. Életed középpontjába olyan dologra van szükséged, ami teljesen változatlan, amit soha nem lehet elvenni tőled. Mert ha a középpontod elvehető, akkor mindig stresszes leszel, tudva, hogy elveszítheted a biztonságodat. Ezért kell, hogy életed középpontjában valami változatlan és biztonságos legyen. 

Csak egy dolgot helyezhetsz a középpontba, ami soha nem fog megváltozni és elég erős ahhoz, hogy fenntartson téged egy életen át: Jézus Krisztust.

Emlékszel a Superball nevű régi játékra? Amikor pattogtattad a földön, akkor sok méter magasra felemelkedett a levegőbe. Miért? A Superball közepe egy erősen sűrített, szilárd mag volt, nem  puha volt a közepe, mint egy teniszlabdának. Szilárd magja adta az ugróképességét. 

Amikor a szíved szilárdan áll Istenben, akkor van ugróképességed. Gyorsabban kikerülsz a stresszből. Gyorsabban kilábalsz a problémákból. Gyorsabban térsz vissza a gyászból. Gyorsabban visszajössz a krízisből. Van valami biztos az életedben, ami nem változik és kevébé aggódsz. 

A Biblia azt mondja a filippibeliekhez írott levél 4. részének 6. és 7. versében, "Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban." 

Egyik módja annak, hogy tudd Jézus áll életed középpontjában, hogy kevesebbet aggódsz. Bármikor, amikor aggódni kezdesz, akkor egy figyelmeztető jelnek, egy piros zászlónak kell megjelennie, ami azt mondja, "Megengedtem valakinek vagy valaminek, hogy életem középpontjába kerüljön, Isten helyére." Ha egy személyt teszel életed középpontjába, akkor feszült leszel, mert tudod, hogy az a személy kiléphet az életedből vagy akár meg is halhat. Ha tudod, hogy a középpontod nem biztos, az állandó feszültséget okoz.

Tehát, mi áll életed középpontjában? Ha a tőzsde, az unokáid, a randevúzás, valami más, mint Jézus, akkor stresszes leszel. Viszont ha Jézus van a középpontban, akkor áldott leszel. 

A választás a tiéd: Olyan életet fogsz élni, ami énközpontú vagy olyat, ami Istenközpontú? Dönts még ma.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mire gondolsz a legtöbbet? Mit mond ez el a prioritásaidról?
  • Miért hiszed, hogy gyorsabban kilábalsz a hányattatásokból, ha az életed Jézusra összpontosítod?
  • Ha Istenközpontú életet élnél, milyen változásokat vennének észre rajtad az emberek?

Követni fogod még ma Jézust?

Isten bizonyította jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül. A Biblia azt mondja, "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." 

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesítse ígéretét az örök életre vonatkozóan? Ha igen, imádkozd el ezt az egyszerű imát: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és Uramként követni őt a mai naptól kezdve. Irányítsd az életemet és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozva. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.11.)

Szólj hozzá!

Hogyan csökkenti a stresszt a szelídég és az alázat?

2023. március 17. 03:00 - daniella_89

begentle.png

„Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Máté 11,29b  NIV fordítás).

Nem számít, a világ mely részén vagy éppen, mikor ezt olvasod, elég valószínű, hogy a kultúra, amelyben élsz, tele van feszültséggel. Ez nem egy újkeletű dolog. Az emberek mindig küzdöttek a stresszel. 

Agressziónak nyitsz utat, ha elhamarkodottan cselekszel; amikor nem vársz, nem mérlegelsz, nem halogatsz, és nem gondolod végig. Nem bízol Isten útmutatásában és irányításában, csak fejest ugrasz valamibe. A következmény az lesz, hogy túlvállalod magad, és telezsúfolod az életed csupa olyan dologgal, aminek nem lenne ott helye. 

Az önteltség téveszméjében „tudod, mi a legjobb neked”, így életed minden területét az ellenőrzésed alá vonod. Azt hiszed, hogy jobban tudod kezelni a dolgokat, mint Isten. Ez a szemlélet nagy mennyiségű stresszt hoz létre az életedben.

Az igazság az, hogy amikor megpróbálsz mindent te csinálni, mindent uralni, mindenhol ott lenni és mindent megtapasztalni, az maga az agresszió és önteltség. Az ellenkezői - és ellenszerei pedig a szelídség és alázat. 

Már mindenfélét megkíséreltél, hogy old a feszültségedet? Miért nem próbálsz meg bízni Istenben? Jöjj Jézushoz! Add át az irányítást, és engedd, hogy megtanítsa, hogyan élj kevesebb stresszel, több alázattal, több szelídséggel!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Az életed mely területein tapasztalsz feszültséget? Hogyan tapasztalsz meg ugyanott agressziót és önteltséget is?
  • Hogyan gyakorolhatod ma a szelídséget az emberekkel és a mindennapi tevékenységeidben?
  • Milyen az, mikor Jézustól tanulsz?

 *(Daily Hope by Rick Warren - 2023.03.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Szabadulj meg a stressztől úgy, hogy átadod az irányítást!

2023. március 16. 03:00 - managercoach.hu

 What is Yoke in the Bible? Meaning of Jesus' Teaching

Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű. (Máté 11:29-30)

A túlterheltséged oka az, hogy túl sok mindent próbálsz te magad irányítani. Azt gondolod, hogy minden tőled függ. Ilyen dolgokat hiszel el: „Hogy ez megtörténjen, az csak rajtam áll. Mindent kézben kell tartanom! Mindent nekem kell megcsinálnom!”

Barátom, nem te vagy az univerzum vezérigazgatója. Minél inkább te akarsz irányítani mindent, annál inkább stresszes lesz az életed.

Jézusnak más terve van számodra: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:29-30)

Erre lehet, hogy azt mondod: „Várjunk csak! Még valami mást is magunkra kell vállalni? Ez úgy hangzik, mint egy újabb teher, és nekem az már nem kell! Már így is túl sok mindent cipelek!”

Hadd mutassak egy másik nézőpontot arról, hogy mit mond Jézus a Máté evangélium 11. fejezetében, arról, hogy vedd fel az Ő igáját! Ha nem vidéken nőttél fel, akkor lehet, hogy soha nem láttál még igát. Az iga nem más, mint egy olyan faeszköz, ami arra szolgál, hogy két állatot összekapcsoljon azért, hogy a terhet megosszák egymással. Az iga nem ugyanaz, mint a hám. A hámot egyetlen marhára, vagy lóra teszed, és annak az egyetlen állatnak kell az egész terhet cipelni. Az igával két, vagy több állatot kapcsolsz össze, így az egy állatra jutó teher lecsökken. Az iga könnyebbé teszi az állatok életét, nem nehezebbé.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vedd az Ő igáját, akkor tulajdonképpen Ő azt mondja, hogy „Sosem szerettem volna, hogy az összes problémáddal egyedül küszködj. Engedd meg, hogy segítsek! Legyünk ketten egy csapat, légy a partnerem és én segíteni fogok neked cipelni a terheket.”

Ha most éppen stresszesnek érzed magad, az azt jelenti, hogy nem kapcsolódsz az Ő igájával Jézus Krisztushoz. A stressz, egy figyelmeztetés, ami azt jelzi, hogy túl sok mindent akarsz te irányítani és túl sok terhet cipelsz egyedül.

Minden alkalommal, amikor eltávolodsz Jézustól, stresszes lesz az életed. Lehet, hogy Jézus Krisztus követője vagy, de ha túlterheltnek érzed magad, akkor valójában nem kapcsolódsz hozzá.

Ezzel szemben, minden egyes alkalommal, amikor újra összekötöd magad vele és közös igátok lesz, akkor Jézus segít cipelni a terheidet. Ilyenkor a stressz lecsökken.

Azt gondoljuk, hogy a stressz ellenszere a kimenekülés. Az a baj ezzel, hogy a stressz az elmédben van, tehát magaddal viszed, bárhová mész. Ugyanannyira stresszes leszel egy homokos tengerparton, mint a problémáid közepette az otthonodban.

A válasz minderre az, hogy add át az irányítást és fogadd el Jézus igáját. És amikor ezt megteszed, Isten békességet ad.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Az életed mely területeit próbáltad meg úgy irányítani, hogy az stresszt okoz neked?
  • Mit jelent az a gyakorlatban, hogy átadod az irányítást Krisztusnak?
  • Hogyan tudnál ezen a héten újrakapcsolódni Jézushoz úgy, hogy segítsen cipelni a terheidet?

Akarod már ma Jézus követni?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezd ezzel az imával:

„Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, mindent, amit valaha hibáztam, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.

Megvallom, bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és te életre-támasztottad őt halottaiból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként követem őt. Vezesd életemet, és segíts beteljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, tudasd velem ezt és írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.09., Török Áron 2016.10.21.-i fordítása alapján)

Szólj hozzá!

Csak Isten képes stresszmentessé tenni a lelkedet

2023. március 15. 03:00 - papk

woman-g3fe227e18_1280.jpg

„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” (Mát 11,28 RSV fordítás)

Amikor stresszes vagy, általában hogyan lazítasz? Ha kimerült, vagy túlterhelt vagy, hogyan oldod fel a stresszt? Talán nézel egy filmet. Talán elmész vacsorázni, hogy ne kelljen főzni. Vagy esetleg van olyan hobbid vagy sport, ami segít kikapcsolódni.

Ezekkel a dolgokkal nincs semmi baj, de egyikük sem nyújtja azt a megkönnyebbülést, amire valóban szükséged van. A világ összes idejét alvással töltheted és az megpihenteti a testedet – de a lelkedet nem.

Csak egy valaki nyugtathatja meg a lelkedet: Isten. Csak ő tudja megadni azt a belső békét, amely valóban levezeti a stresszt.

Jézus ezt ígéri: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik fáradoztok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek” (Mát 11,28 RSV fordítás).

Nem azt mondja: „Gyere a templomba”. Nem azt mondja, hogy menj el bibliatanulmányozásra, vagy kis csoportba. Ha túlterhelt vagy, csak egy személy érti a lelki pihenést. Ilyenkor amire valóban  igazán szükséged van mindennél jobban, az az Istennel való együttlét.

Tehát ha Isten az, akire valóban szükséged van, miért nem fordulsz hozzá gyakrabban? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, úgy gondolod, hogy egyedül is megbirkózol vele – vagy talán egyszerűen nem veszed észre, hogy Isten arra vár, hogy segítségül hívd. Isten újra és újra a Bibliában mond ilyeneket: „Kiálts hozzám. Hívj fel. Beszélj hozzám. Vesd rám terheidet."

Ha már régen nem töltöttél időt egyedül Istennel, lehet, hogy nem tudod, hol kezdd el. Jézus ezt mondta a követőinek az imáról: „Keress egy csendes, félreeső helyet, hogy ne ess kísértésbe, hogy Isten előtt szerepjátékot játssz. Csak legyél ott olyan egyszerűen és őszintén, amennyire csak tudsz. A hangsúly rólad Istenre fog áthelyeződni, és elkezded majd érezni az Ő kegyelmét." (Mát 6,6 The Message fordítás).

Talán még soha nem töltöttél időt így egyedül Istennel, vagy talán mégis, de hetek vagy hónapok teltek el azóta. Ezért vagy túlterhelve. Egyedül kell időt töltened Istennel csendben. Amíg a jelenlétében tartózkodsz, tölts időt imádkozással és a Biblia olvasásával.

Ma üresen futsz? Az első dolog, amit tenned kell, hogy segítségül hívd Istent. Gyere Krisztushoz, és ő megadja neked a nyugalmat.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen különbséget veszel észre a nap folyamán, amikor reggelente csendességet tartasz Istennel?
  • Miért fontos, hogy a hangsúlyt Istenre helyezd, amikor stresszes vagy?
  • Mit gondolsz, miért várja Isten, hogy segítségül hívd őt, mielőtt megtapasztalnád a békéjét?

Az első lépés a béke felé Jézussal kezdődik.

Isten bizonyította jóságát Fia, Jézus Krisztus által. A Biblia azt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot: egyszülött Fiát adta, hogy mindenki, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Ján 3,16 CSB fordítás).

Készen állsz bízni Istenben, hogy beteljesíti az örök életre vonatkozó ígéretét? Ha igen, imádkozd ezt az egyszerű imát: "Kedves Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és Uramként követni őt a mai naptól fogva. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása