Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hat módszer, amivel dolgozhatsz a feddhetetlenségeden

2023. május 28. 03:00 - Antal Péter Dávid

great-summer-day-with-quiet-sea.jpg

„Nem lavírozunk és nem manipulálunk a színfalak mögött. És nem csavarjuk ki Isten Igéjét úgy, hogy nekünk megfelelő legyen. Inkább mindent a nyilvánosság előtt teszünk és mondunk.” (2Kor 4,2 MSG fordítás)

A feddhetetlenség azt jelenti, amikor nem lehet elmarasztalni semmiben, mert az életed minden területének egyensúlyára ugyanannyi figyelmet szentelsz. Ugyanolyan fontos számodra a házasságban a siker és fejlődés, mint a munkahelyen. Ugyanannyi energiát szánsz a szolgálatra, mint a gyermeknevelésre.

Szeretnék mutatni hat módszert erre a hétre, hogy azokat gyakorolva feddhetetlen emberré válj.

Azáltal válsz feddhetetlen emberré, hogyha:

1) Megtartod, amit ígértél.

A feddhetetlen emberek tartják a szavukat. Ha azt mondják, hogy megcsinálják, akkor megcsinálják. Ha azt mondják, hogy ott lesznek, megjelennek időben. A Biblia azt mondja a Példabeszédek 25:14-ben: „Azok, akik olyasmit ígérnek, amit soha nem adnak meg, olyanok, mint a felhők és a szél, amelyek nem hoznak esőt.” (GNT).

2) Megfizeted a számláidat.

Lehet, hogy nem gondolod, hogy ez nagy dolog, de Istennek nagy dolog. Több pénzt költesz, mint amennyit keresel? Ez felelőtlenség. Eladósodsz olyan dolgokért, amiket nem tudsz kifizetni? Ez is felelőtlenség és a feddhetetlenség hiánya. A Zsoltárok 37,21 azt mondja: „A gonoszok kölcsönt kérnek, és soha nem fizetik vissza.” (GNT fordítás).

3) Nem pletykálsz.

Isten feddhetetlen férfiakat és nőket keres, akik tudják, hogyan kell egy titkot megtartani, és nem a közösségi médiában továbbadni. Ne beszélj az emberekről a hátuk mögött. Ne is hallgass ilyesmire, mert „a pletykás emberre nem lehet titkot bízni, de a hűséges ember nem töri meg a bizalmat.” (Péld 11,13).

4) Hűségesen fizeted a tizedet.

Amire elsőként költünk a pénzünkből, az megmutatja, mi a legfontosabb a számunkra.  A Biblia azt mondja: „Jó, ha valaki becsapja Istent? Természetesen nem, ti mégis becsaptok engem. Hogyan?” – kérdezitek. A tized és a felajánlások ügyében... Hozzátok a tized teljes összegét a Templomba... Tegyetek próbára engem, és meglátjátok, hogy kinyitom a menny ablakait és bőségesen árasztok rátok mindenféle jót.” (Malakiás 3:8-10 GNT fordítás).

5) A legjobbat nyújtod a munkahelyeden.

A Kolossé 3:23 azt mondja: „Bármit dolgozol, úgy tedd, mintha az Úrnak dolgoznál, inkább, mint az embereknek.” (NLT fordítás). Ha hívő vagy, az igazi főnököd Isten, és ha más nem is látja a munkádat, Isten látja.

6) Hiteles arcot mutatsz.

Az igaz és valódi ember nem viselkedik másképp a templomban és megint másképp a munkahelyén vagy a sportpályán. „Nem vagyunk hajlandók maszkot viselni és színjátékot játszani. Nem lavírozunk és nem manipulálunk a színfalak mögött. És nem csavarjuk ki Isten Igéjét úgy, hogy nekünk megfelelő legyen. Inkább mindent a nyilvánosság előtt teszünk és mondunk.” (2Kor 4,2 MSG fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan kerülöd el a pletyka meghallgatását vagy bátorítását?
  • Milyen ígéreteket nem tartottál be, amelyeket meg kellene tartanod feddhetetlenséged érdekében?
  • Hogyan változtatnál a munkádon és teljesítményeden, ha Isten a főnököd irodájában ülne és figyelné a munkádat?

 *(Daily Hope by Rick Warren 2023.05.21.)

A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.

Szólj hozzá!

Hogyan élhetsz hitelesen?

2023. május 27. 03:00 - Olajfa

"Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet." (Zsolt 119,9)

A mai kultúrák, szerte a világon a megjelenés és az önmagukról alkotott kép megszállottjai. Rohannak, felületesek, csalnak. Nem tartják be az ígéreteiket. Úgy tesznek, mintha valaki egészen mások lennének, mint akik. Nincs bennük integritás. Más szóval képmutatók.

Az ókori görög kultúrában a színészeket "hüpokrinomaiak"-ként emlegették, mert valaki másnak adták ki magukat. Innen ered a hipokrata (képmutató) szó. 

Amikor az egyik embercsoporttal így viselkedsz, egy másikkal pedig másképp, akkor te egy modern kori hipokrata vagy. Mindez a tisztességed, a feddhetetlenséged, az integritásod hiányát mutatja. De Isten azt akarja, hogy pontosan az legyél, akivé ő alkotott, függetlenül attól, hogy ki figyel téged éppen.

Szóval, hogyan tudsz - mint Jézus követője - autentikus, hiteles maradni, miközben annyi sok ember megjátsza magát?

Csak egy út van. Inkább Isten helyeslésével foglalkozz, és ne az emberekével. Csak így válhatsz tisztességes emberré.

Ha azzal foglalkozol, hogy Isten mit gondol, akkor helyesen fogsz cselekedni. De ha jobban érdekel, hogy más emberek mit gondolnak, gyakran fogsz helytelenül cselekedni.

A Zsoltárok könyve 119. részének 9. verse azt mondja: "Hogyan tarthatja tisztán életútját az ifjú? Úgy, hogy megtartja igédet."

Az egyetlen módja annak, hogy megtudd, Isten mit tart helyesnek és mit gondol rólad, ha olvasod a Bibliát. Isten szavában kell maradnod! Ha nem maradsz benne, nem lesz erőd, kitartásod, hogy tisztességes életet élj.

Ha nincs napi csendességem Istennel, ha csak néhány napot is kihagyok, már feltűnik nekem- és mindenki másnak is- hogy egyre házsártosabbá válok. Ha nem maradok kapcsolatban Istennel az ő szaván keresztül, nem lesz lelki energiám, hogy Isten igéjét érthetően elmagyarázzam neked. Nem lesz erőm tisztességgel élni.

A tisztességes élethez lelkierő kell, mert ami helyes, az gyakran nem éppen népszerű. Ha csak a saját erődből próbálkozol jól cselekedni, autentikusnak lenni és mindezt a helyes motivációkkal tenni, egy idő után el fogsz fáradni - ezért szükséged van arra, hogy felkészülj és felfrissülj.

Szeretnél hiteles emberként élni, - olyan valakivé válni, aki ugyanolyan, függetlenül attól, hogy hol van, vagy kivel van? Akkor szánd rá magadat arra, hogy naponta töltesz időt a Biblia, Isten szava olvasásával és tanulmányozásával. Ez az egyetlen hely, ahol megtalálod azt a lelkierőt, amire szükséged van.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogy ad erőt neked Isten szavának olvasása a becsületes élethez?
  • Hogyan tapasztaltad már meg a Szentírás memorizálásának értékét?
  • Milyen ígéretei vannak Istennek a Bibliában, amik bátoríthatnak, amikor helyes, de népszerűtlen döntést kell hoznod?

 *(Daily hope by Rick Warren 2023.05.20.)

Szólj hozzá!

Hogyan tesz a feddhetetlenség boldoggá?

2023. május 26. 03:00 - csmsdvd

 gyecsek_feddhetetlenseg.png

„Az igaz feddhetetlen alapon él. Boldogok a gyermekei miután ő elmegy" (Péld 20,7 CEV fordítás).

A Biblia azt mondja, Isten megáldja azokat, akik feddhetetlenek, tisztességesek, becsületesek, tehát azokat, akiknek szívük tiszta. Ahogy Jézus is mondta: „Boldogok a tiszta szívűek”(Mt 5,8).

Milyen áldást, boldogságot várhatsz te is az életedben, ha hitelesen és tiszta szívvel éled?

Megkapod az önbizalom áldását

Ha feddhetetlen vagy, olyan emberré válsz, amilyennek a környezetedben mások is szeretnének lenni, mert tudod ki vagy és hova tartasz.

A példabeszédek könyvének 10. fejezetének 9. versében ez áll: „Aki feddhetetlenül él, biztonságban él, de aki görbe úton jár, az kitudódik róla.”

Ha nem vagy feddhetetlen, olyan leszel, mint amikor hóvihar után jeges úton próbálsz menni. Minden erődet arra fordítod, hogy ne essél el. Ha feddhetetlen vagy biztosan állsz a talajon.

Boldog leszel a maradandó örökségben

A legnagyobb örökséged a fedhetetlenséged, mert generációról generációra megmarad. Minden más, amit teszel, elvész. Amikor elmész, a pénzedet szétosztják, és a családod elkölti. A munkádat másnak adják. Minden emlékérmedet kidobják a kukába, és elviszik a szeméttelepre.

Viszont a jellemed befolyásolni fogja a körülötted lévő embereket, sőt a következő generációét is. Ez egy maradandó örökség.

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 20. fejezetének 7. versében: „Az igaz feddhetetlen alapon él. Boldogok a gyermekei miután ő elmegy" (CEV fordítás).

Boldog leszel az örökkévalóság jutalmával

Máté evangéliumának 25. fejezetének 21. verse szerint: „Jó és hű szolgám vagy. Mivel a kevésen hű voltál, nagy dolgokat bízok rád ezután” (NCV fordítás).

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ajándékok életünk nagy pillanataiban jönnek, amikor mindenki figyel. Pedig az apró pillanatok mutatják meg a fedhetetlenséget. Ennek a hétnek minden apró biztató szava az örökkévalóságban nyer jutalmat. Minden apró kedves tett az örökkévalóságban nyer elismerést. Minden alkalommal mikor egy kísértésnek állsz ellen, jutalmat kapsz az örökkévalóságban.

A feddhetetlenség nagy erő. Nem csak most számít, hanem örökké!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj egy olyan helyzetre, amikor feddhetetlennek kellet volna lenned, de nem voltál. Hogyan érintett érzelmileg, lelkileg és testileg?
  • Miért számít a feddhetetlenséged a következő generációnak?
  • Ezen a héten milyen olyan apró tetted -, amit lehet, hogy senki sem lát - a feddhetetlenségedet mutatja Istennek?

Hol töltöd az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, csak akkor kerülhetsz a mennyországba, ha hiszel Istenben, az ő fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem tudod kiérdemelni, hogy a mennyországba kerülj. „Kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Ef 2,8-9).

Ha készen vagy átadni életedet Jézusnak, kezdj el a következőképpen imádkozni:

Drága Istenem!

Azt ígérted, ha hiszek a fiadban, Jézus Krisztusban minden, amit eddig tettem megbocsáttatik, megtudom életem célját, és te befogadsz engem egy napon a mennyország örök otthonába.

Megvallom, hogy bűnös vagyok, és kérem, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet és te életre támasztottad őt. Hinni akarom, hogy Jézus a Megváltóm és a mai naptól követni szeretném, mint Uramat. Igazítsd életemet, hogy a te akaratodat tudjam teljesíteni. Jézus nevében imádkozom. Ámen.

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.19.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ugyanúgy viselkedsz nyilvánosság előtt, mint a magánéletben?

2023. május 25. 03:00 - Lencsés Tamás

„Isten megáldja azokat, akiknek szíve tiszta, mert ők meglátják Istent.”

(Mát 5,8 NLT fordítás)

Azon dolgozol, hogy az életedet olyan értékekre alapozd, amelyek maradandóak? Amennyiben igen, akkor meg kell tanulnod feddhetetlenül élni.

A Biblia ezt mondja a Máté evangéliumának 5. fejezetében található 8. versben: „Isten megáldja azokat, akiknek szíve tiszta, mert ők meglátják Istent.”  (NLT fordítás)

„Istent látni” azt jelenti, hogy megtapasztaljuk Isten jelenlétét. Azok a hívők, akiknek tiszta a szívük, megtapasztalják Isten erejét. Megtapasztalják Isten megbocsátását. Megismerik Isten célját az életükkel kapcsolatban. Isten békéjében élhetnek.

Szeretnél Te is egy lenni ezek közül az emberek közül? Manapság nem sokat beszélünk arról, hogy tiszta szívűek legyünk, helyette egy hasonló jelentésű szót használunk, mint „feddhetetlenség”.

A feddhetetlenség nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha így lenne, egyikünk sem lenne az! Mit jelent tehát a feddhetetlenség?

A feddhetetlenség teljességet jelent

Sokan úgy gondolnak az életükre, mint egy tortára, és az életük különböző részei a torta szeletei. Valaki talán így írja le az életét:

„A tortának ez a szelete a karrierem. Ez a munkám. Ez a lelki életem. Aztán ez a családi életem. Ez a társadalmi életem. Aztán itt van a titkos életem: a kényszereim, a függőségeim és azok a dolgok, amikről senki más nem tud.”

Ha így szegmentálod az életedet, akkor hiányzik a feddhetetlenséged, mert az életed nem egy egész. A feddhetetlenség azt jelenti, hogy mindenhol és mindenkivel ugyanaz az ember vagy beszédedben, tetteidben és az indítékaidban is. Függetlenül attól, hogy az életed melyik részében vagy.

A feddhetetlenség romlatlan motiváció

Ha feddhetetlen vagy, akkor helyesen cselekszel, és helyes okból teszed. Vegyítetlen, tiszta indítékaid vannak. Őszinte és egyenes vagy az életed minden területén és minden emberrel szemben. Azért imádkozol, hogy Istennel beszélgethess, nem pedig azért, hogy lenyűgözz másokat.

A Biblia azt mondja: „Az Úr megveti az álnok szívű embereket, de gyönyörködik a tisztességesekben.” (Pél 11,20 NLT fordítás).

Minket az imázs érdekel, de Istent a feddhetetlenség érdekli. Minket a hírnév érdekel, de Istent a jellem érdekli. A hírnévnek ahhoz van köze, hogy ki milyennek tart téged, de a feddhetetlenség az, hogy milyen vagy valójában. A hírneved azzal függ össze, hogy milyennek tűnsz a nyilvánosság előtt. A feddhetetlenség azzal függ össze, hogy milyen ember vagy, amikor egyedül vagy Istennel.

Aggódtál-e már jobban az imázsod, és a hírneved miatt, mint a jellemed és a feddhetetlenséged miatt? Vállalj kötelezettséget arra, hogy feddhetetlen, életed minden területén becsületes és tisztességes emberré válj.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Vajon az életed minden területén (munkatársaid, osztálytársaid, szomszédaid, családtagjaid és barátaid) ugyanazokkal a szavakkal jellemeznének téged? Miért vagy miért nem?
  • Gondolj valakire az életedben, aki jól példázza az feddhetetlenséget. Mi az a konkrét szokás, amit megtanulhatnál ettől a személytől?
  • Mikor van a legnagyobb kísértés arra, hogy a hírnevet a jellemmel szemben értékeld és védd? Miért?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.18.)

Szólj hozzá!

Készíts tervet az irgalmasságra!

2023. május 24. 03:00 - gerbeaud

"Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek." (Mát 5,7)

Isten kiárasztja ránk irgalmasságát, még akkor is, ha nem szolgáltunk rá, és nem is tudtuk kiérdemelni azt. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy kérjük: "Mert te jó vagy, Uram, és megbocsátasz, nagyon szereted mindazokat, akik hozzád kiáltanak" (Zsol 86,5).

A tegnapi áhítatban az irgalom hét jellemzőjéről beszéltünk. Ma szeretnék mutatni néhány módot arra, hogyan mutassátok ki ezeket saját életetekben.

Hogyan lehetsz irgalmas?

Légy türelmes az emberek furcsaságaival szemben! Kinek vannak idegesítő furcsaságai? Hogyan  lehetsz velük türelmes ezen a héten?

Segíts bárkinek a környezetedben, akinek fájdalmai vannak! Ki az a környezetedben, aki nyilvánvalóan fájdalmat érez? Milyen konkrét módon tudsz segíteni ezen a héten neki? Ha nem jut eszedbe senki, akkor nem vagy elég figyelmes. Nézz jobban körül!

Adj az embereknek egy második esélyt! Kinek kell adnod második esélyt? Hogyan tudsz ezen a héten irgalommal és együttérzéssel fordulni az adott személy felé?

Tegyél jót azokkal, akik megbántottak! Talán szenvedsz egy régi sebből, amit nem tudtál feldolgozni. Meg kell bocsátanod érte, majd végleg el kell engedned azt. Ki bántott meg téged? Felhívod vagy meglátogatod ezen a héten?

Légy kedves azokkal, akik megsértenek! Ki sérteget téged? Talán egy politikus vagy egy komikus, akiért imádkozhatsz. Talán egy barátod, akinek más nézetei vannak, és elég sértő dolgokat mond a közösségi médiában. Hogyan tudsz ezen a héten szándékosan kedves lenni azzal a személlyel?

Építsd a szeretet hídjait a népszerűtlenhez! Ha egy kitaszítottra gondolsz, ki az első személy, aki eszedbe jut? Aki az ebédszünetben egyedül eszik, vagy akinek úgy tűnik, nincsenek barátai a sportolásakor? Milyen konkrét dolgot fogsz tenni ezen a héten, hogy szeretettel áthidald a közted és az adott személy közötti szakadékot?

Értékeld a kapcsolatokat a szabályok felett! Ki az a nem hivő, akit a következő hetekben meghívhatnál vacsorára? Hogyan tudnád folytatni és meghívni a gyülekezetedbe? Ez a te irgalmasság-szolgálatod.

Gondold át a mai kérdésekre adott válaszaidat! Ez a te terved az irgalmasság kimutatására. Isten felkínálta neked az Ő irgalmasságát. Az irgalmasságot új módon fogod megtapasztalni, amikor te is elkezded felajánlani másoknak.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Az irgalmasság kimutatásának e hét módja közül melyik a legtermészetesebb számodra?
  • Az irgalmasság kimutatásának hét módja közül melyik a legnehezebb számodra? Mit gondolsz, miért van ez így?
  • Hogyan volt már valaki irgalmas veled? Milyen változást hozott ez az életedben?

Isten megment téged az örökkévalóságra.

Isten örökkévalóságra teremtett téged, és azt akarja, hogy az Ő örökkévaló családjában légy. De van egy feltétel: kérned kell Istentől a kegyelmét és a megbocsátását. Az Apostolok Cselekedetei 2,21 szerint: "megmenekül mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét".

Ha kész vagy elfogadni Isten szeretetét, és elkötelezni az életedet neki, akkor imádkozd ezt az imát:

"Drága Istenem, tudom, hogy bűnös vagyok, és bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus Krisztus a te Fiad. Hiszem, hogy meghalt a bűneimért, és hogy feltámasztottad őt az életre. Jézus, szeretnék benned mint Megváltómban bízni, és a mai naptól kezdve Uramként követni téged. Kérlek, vezesd életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt angolul a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.05.17.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása