Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A következő lépéshez elegendő fény

2023. június 18. 03:00 - Olajfa

"Szavad megértése világosságot hoz az ember gondolkodásában." Zsoltárok 119,130 (CEV fordítás)

Mindenkinek szüksége van fényre. Fizikai fényre van szükséged ahhoz, hogy lásd a körülötted lévő világot és ne ütközz bele dolgokba.

Isten világosságot szeretne biztosítani a szavain keresztül a gondolkodásodnak is. A Biblia azt mondja, "Szavad megértése világosságot hoz az ember gondolkodásában" (Zsoltárok 119,130 CEV fordítás).

Isten világosságot akar adni -az ő világosságát- minden egyes embernek. Fényt akar gyújtani az elmédben az ő világosságával arról, hogy ki is ő és mi lenne az ő következő lépése az életedben.

Ehhez a világossághoz gyakran a bibliai meditáció a kulcs. Világosságba kell merítened a gondolataidat. A bibliai meditáció nem azt jelenti, hogy elvesznek a gondolataid az univerzumban, hanem Isten igéjére fókuszálsz. Ha ezt teszed, fényt viszel az életedbe.

Isten segít az ő szaván keresztül, hogy más szemszögből láthasd az életet. A Zsoltárok 119,105 azt mondja, hogy "Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága." Isten igéje irányt ad az életedben. Megmutatja azt az ösvényt, amelyen Isten szeretné, hogy járj.

Amikor a 119. Zsoltárt írták, akkor a mécses szó, az abban lévő gyertyára utalt, amit az emberek magukkal vittek, ahogy a sötétben mentek. Ez hasonló volt ahhoz, ahogy ma egy zseblámpát használunk. Ha egy zseblámpát tartasz a kezedben és szeretnéd, hogy messzebbre világítson az ösvényeden, meg kell tenned a következő lépést hozzá.

Sokszor, amikor elakadtam, az egész ösvényre szerettem volna világosságot találni Istennél. De rájöttem, hogy Isten pontosan a következő lépéshez adja meg a fényt.

A legjobb módja, hogy Isten igéjének a fényét, mint egy lámpát felkapcsoljuk, ha imában elmondjuk az ő szavát, például a Zsoltárok 119,118-at: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed."

Ha szeretnél csodálatos dolgokat látni Isten igéjéből, kérd Istent, hogy nyissa meg a szemed, hogy mit akar tenni a te életeden keresztül.

Ő kész arra, hogy világosságot hozzon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod Istennek megmutatni, hogy bízol benne a következő lépésnél?
  • Miben van szükséged Istentől világosságra és tisztánlátásra a mai napon?
  • Mi a különbség a Biblia olvasása és a bibliai meditáció között?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.11)

1 komment

Hogyan kérheted az örökségedet?

2023. június 17. 03:00 - Ivanyina Krisztina

Bibliaversek a szabadságról | Ez az a nap! Magazin„Istenre bízlak és az ő kegyelme szavára, amely fel tud építeni, és örökséget ad mindazok között, akik megszenteltek.” ApCsel 20:32 (NIV)

Egy örökség érkezik hozzád. Ezt honnan tudom? A Biblia örökséget ígér azoknak, akik olvassák Isten Igéjét.

A Biblia az ApCsel 20,32-ben ezt mondja: „Istenre bízlak és az ő kegyelme szavára, amely fel tud építeni, és örökséget ad mindazok között, akik megszenteltek” (NIV) . 

Az örökség az, amit családtagként kapsz; jogosan a tiéd. 

Ha az apád meghal, és soha nem szánsz időt a végrendelet elolvasására, butaságot tennél. Nem kapnád meg azt, ami jogosan járna neked. Nem profitálna abból, ami az ő gyermekeként hozzád tartozik.

Amikor Jézus követője leszel, nem csak hívővé válsz, hanem a hozzátartozójává is. Isten családjának részévé válsz. Ezzel a döntéssel együtt járnak a családi kiváltságok. Szellemi örökséged van!

De ha végigsétáltálsz az egész életeden, és nem tudnád, milyen előnyökre tehetsz szert Isten gyermekeként, az elkeserítő és butaság lenne. Isten azt akarja, hogy növekedj, és tudd, mit várhatsz majd tőle. Ehhez el kell olvasnod a Bibliát. 

A Biblia a 2 Timótheus 3,16-17-ben ezt mondja:  A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos tanításra, feddésre, megjavításra és az igazságban való nevelésre, hogy Isten szolgája minden jó cselekedetre felkészítsen” (NIV ).

A Biblia célja, hogy segítsen megvalósítani Isten életedre vonatkozó szándékát ; ez Isten öröksége, ami neked jár. Isten azt akarja, hogy alaposan fel legyél készülve arra, amire teremtett téged. Ennek érdekében négy dolgot tesz a Szentíráson keresztül:

Tanít téged. Isten megmutatja neked az utat, amelyen járnod kell.
Megdorgál. Isten megmutatja, ha letérsz az ösvényről.
Kijavít. Isten megmutatja, hogyan térhetsz vissza az ösvényre.
Ő képez téged. Isten megmutatja, hogyan maradhatsz az ösvényen.

Így segít Isten Igéje növekedni, és megszerezni azt a nagyszerű örökséget, amelyet ő készített számodra. De csak akkor kapod meg, ha kinyitod a Bibliát és elkezded olvasni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben lenne más az életed, ha örökséged van a királyok királyától?
  • Azt akarod, hogy a Biblia tanítson, megdorgáljon, javítson és neveljen? Milyen módon tükrözi az Isten Igéjében eltöltött idő a válaszodat?
  • Milyen szokásokon kell változtatnod ahhoz, hogy teljes mértékben felhasználd a Biblia utasításait?

Jézuson keresztül igényelted az örökségedet?

Van egy helyed Isten örökkévaló családjában, amely készen áll és vár rád. A meghívó tárva-nyitva van. De hinned kell Jézusban, Uradnak és Megváltódnak kell fogadnod.

Kész vagy erre? Kezdd ezzel az egyszerű imával: „Kedves Istenem, tudom, ha meghalok, számot fogok adni az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, most azonnal. El akarok fordulni a bűneimtől és feléd akarok fordulni.

„Köszönöm, hogy elküldted Jézust meghalni mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lehettem elég jó ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

„Jézusom, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vállaltad. Elfogadhatóvá tettél az ég számára, és alázatosan kérlek, ments meg. Hiszek benned, Jézus. Hiszem, hogy be fogod tartani ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. A te nevedben imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogad Jézust, kérlek, tudasd velem ezt és írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.10.)

Szólj hozzá!

A Biblia a lehetetlent is megvalósítja az életedben

2023. június 16. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„ Azt választotta, hogy az igazság igéje által szülessünk újjá" Jak 1,18 (NIV)

Isten arra használja az Igéjét, hogy új kezdetet adjon az életben. De ez nem csak egy új kezdet – ez egy teljes átalakulás! Úgy akarja átalakítani az életedet, hogy azzá válj, akivé ő teremtett, és teljes életet élj.

A Biblia nem olyan, mint a többi könyv. A lehetetlent valósággá változtathatja az életedben, mert természetfeletti ereje van. Ez Isten Igéje. 

Milyen dolgokat tesz érted a Biblia? Isten Igéje nélkül soha nem üdvözülhetsz. Nem mennél a mennybe. Nem tudnál Jézus kereszthaláláról. Nem tudhatnád Isten szándékát az életedre nézve.

A Biblia nélkül nem ismernéd Istent. 

Isten mindezeket a dolgokat neked akarja adni – és mindez az Ő Igéjével kezdődik.

A Biblián keresztül Isten újjáteremti életünket. Amikor úgy érzed, hogy a kötél végén jársz, Isten a Bibliát használja, hogy új kezdetet, megoldást adjon neked. A Biblia „újjászületésnek” nevezi. A Jakab 1. fejezetének 18. verse azt mondja: „ Azt választotta, hogy az igazság igéje által szülessünk újjá." (NIV).

Hogyan történik ez? A Bibliát gyakran egy maghoz hasonlítják. Amint a Biblia gyökeret ver a szívedben, elkezd kihajtani, növekedni és gyümölcsöt teremni. Olyan jellemet hoz létre benned, ami Jézushoz hasonló, és olyan szívet, amilyen Istennek kedves. Ahogy jobban megismered Igéjét, Isten úgy teszi jobbá az életedet.

Jézus ezt mondta Igéjéről: „A beszédek, amelyeket mondtam nektek, tele vannak Lélekkel és élettel” (Ján 6,63). Isten Igéje nem csak szavak egy oldalon. Ez a lélek és az élet. Ez spirituális erő. Igéje képes átalakítani a társadalmat és a történelmet. Képes a lehetetlenre. Megváltoztathatja az életedet!

DL Moody, egy híres 19. századi chicagói lelkész azt mondta: „A Bibliát nem azért adták, hogy bővítse tudásunkat; a Biblia azért adatott, hogy megváltoztassa az életünket.” 

Gondolj a saját életedre. Hogyan kell változtatni az életeden ma? Életed mely részén érzed úgy, hogy nem tudsz változtatni?

A Biblia azt mondja, hogy Isten Igéje olyan dolgokat tud megváltoztatni, amelyeket egyedül képtelen vagy, Tedd életed rendszeres részévé Isten Igéjének tanulmányozását, és készülj fel arra, hogy a lehetetlennek tűnő dolgok valósággá válnak!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon termett gyümölcsöt az életed a Jézussal való kapcsolatod és az Ő Igéjének tanulmányozása miatt?
  • Hogyan láttad, hogy Isten Igéje megváltoztatja mások életét?
  • Mit gondolsz, milyen lehetetlen dologra képes Isten az életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.09.)

1 komment

A Biblia a tudomány előtt jár

2023. június 15. 03:00 - Anika Enikő

„Dicsérjék Őt a menny és a vizek az ég fölött! Hadd dicsérjék az ÚR nevét, mert azok az Ő parancsára jöttek létre. Mindörökre helyükre állította őket. Ő ezt törvényként alkotta meg, amit senki meg nem sérthet. (Zsoltárok 148, 4-6 GW)

 

Ingyenes stockfotó asztrológia, celebek, csillagászat témában Stockfotó

Lehet, hogy mondta már valaki neked azt, hogy a Biblia tudományos szempontból nem megbízható. De aki ezt mondta, az téved. Vagy soha nem tanulmányozta a Bibliát, vagy soha nem foglakozott tudománnyal.

Isten állította fel a tudomány törvényeit, és gondoskodott arról, hogy az Ő Igéje ne mondjon ellent ezeknek a törvényeknek.

Johannes Kepler, a híres matematikus és csillagász azt mondta, hogy „A tudomány egyszerűen csak olvasás Isten gondolataiban".  Más szóval, Isten megalkotta a fizika törvényeit, mi pedig később felfedezzük azokat.

A Bibliát nem tudományos könyvnek szánták. Nem azért tanulmányozzuk a Bibliát, hogy rakétát építsünk. És a Biblia nem használ tudományos nyelvezetet sem. De a Biblia soha nem mond ellent a tudománynak! Sőt, valójában mindig előtte jár a tudománynak.

Például:

  • Évezredeken keresztül az emberek azt hitték, hogy a Föld lapos. De Isten azt mondta 2600 évvel ezelőtt az Ézsaiás 40,22-ben, hogy Isten a Földgolyó felett trónol.
  • Évezredeken keresztül az emberek azt hitték, hogy valami vagy valaki fogja és tartja a Földet. A hinduk azt hitték, hogy hatalmas elefántok tartják, a görögök azt, hogy Atlas tartja a kezével, az egyiptomiak pedig úgy gondolták, hogy öt oszlop támasztja alá a Földet. De a Biblia soha nem említ olyat, hogy bármi is tartaná a bolygónkat.
  • Évezredeken keresztül az emberek azt hitték, hogy a csillagok száma véges. De a Jeremiás 33,22 azt mondja, hogy a csillagokat nem lehet megszámolni.

A Biblia ezt mondja: „Dicsérjék Őt a menny és a vizek az ég fölött! Hadd dicsérjék az ÚR nevét, mert azok az Ő parancsára jöttek létre. Mindörökre helyükre állította őket. Ő ezt törvényként alkotta meg, amit senki meg nem sérthet. (Zsoltárok 148,4-6 GW).

Nem úgy van, hogy a tudomány törvényei egyszer működnek, máskor pedig már nem. Minden tudományos törvényszerűség mindig működik – mert azok igazak, és mert Isten alkotta meg azokat.

És az igazság nem változik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • A Bibliából mely igazságok erősítik meg azt, amit magad körül látsz a természetben? Szánj időt ezeknek az igazságoknak a felkutatására még ma.
  • Mit gondolsz, hogyan akarja Isten, hogy válaszolj akkor, amikor valaki azt mondja, hogy a Biblia tudományos szempontból nem megbízható?
  • Fontosnak tartod, hogy tudj érveket felhozni amellett, hogy a Biblia tudományos szempontból helytálló? Miért igen, vagy miért nem?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.08.)

2 komment

A Biblia túlélte az időket, és mindig is túl fogja élni

2023. június 14. 03:00 - Anika Enikő

“Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim soha el nem múlnak.” (Máté 24,35 NIV)

open book

A Biblia az egész történelem legmegvetettebb, legkigúnyoltabb, leginkább vitatott, legtöbbször megtagadott és legjobban ízekre szedett könyve. Évszázadok óta támadják mindenért, amit csak el lehet képzelni.

Ennek ellenére a Biblia még mindig a legtöbbet olvasott, legtöbbször kiadott és a legtöbb nyelvre lefordított könyv a világon. És ami a legfontosabb: még mindig megváltoztatja azok életét, akik a benne leírtakat alkalmazzák.

Az egyik ok, amiért úgy gondolom, hogy a Biblia Isten Szava az, hogy a történelem során nagyon sok támadást túlélt. A történelem során voltak időszakok, amikor tiltva volt, hogy valakinek saját Bibliája legyen, és ez néhány helyen még ma is így van. Sok embert letartóztattak, bebörtönöztek, sőt meg is öltek, mert nem voltak hajlandók megválni a Bibliájuktól. De a Biblia mindig mindent túlélt.

Az összes támadás ellenére a Biblia még ma is az emberi kultúra legfőbb és leggazdagabb forrása. Gondoljunk csak a zenére, a művészetekre vagy az építészetre. Ha kivennénk a Bibliát a kultúrából, akkor megsemmisítenénk az elmúlt 2000 év legfontosabb zeneműveinek, műalkotásainak és építészetének nagy részét. Még az angol nyelv nagy része is a King James Bibliából származik. 

A Biblia az elmúlt 2000 év könyörtelen támadásai ellenére is virágzott. Jézus a Máté evangéliuma 24. fejezetének 35. versében azt mondta, hogy „Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim soha el nem múlnak” (NIV). Csak Isten Igéje maradandó – mert az igazság örök. A Földön minden más elmúlik majd egy napon. Voltaire, a híres francia filozófus zseniális ateista volt. Számos traktátust írt, amelyben kigúnyolta a Bibliát. Egyszer azt a nagyon merész kijelentést tette, hogy „Száz év múlva a Biblia elfeledett könyv lesz.” Ma sokan nem is emlékeznek már erre az idézetre, viszont a Bibliára igen!

Nem számít, milyen támadások érik a Bibliát, mindig mindent túl fog élni. Ebben biztos lehetsz. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen változást hozott a Biblia az életedben?
  • Ahogy a Máté 24,25 mondja, egy napon az ég és a föld majd elmúlik, de Isten Igéje megmarad. Hogyan tükrözi – vagy nem tükrözi – az életed ezt az igazságot?
  • Kérj Istentől bátorságot, hogy irgalommal, szelídséggel és bölcsességgel állj ki azokkal szemben, akik szembeszállnak Isten Igéjével.

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása