Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Válassz megfelelő helyet a csendességedhez

2023. július 09. 03:00 - papk

seat-gd955e9393_640.jpg

"Jézus szokás szerint kiment az Olajfák hegyére, és a tanítványai követték őt."  (Luk 22,39 NIV)

Az Istennel töltött csendes időnek nem kell komplikáltnak, vagy bonyolultnak lennie. De néhány részletre való odafigyelés segíthet abban, hogy következetes legyél, és a legtöbbet hozd ki az Úrral töltött időből. Az egyik ilyen részlet a megfelelő hely megtalálása a csendes idődhöz.

A Biblia szerint Ábrahámnak volt egy állandó helye, ahol Istennel találkozott: "Másnap korán reggel Ábrahám felkelt, és visszatért arra a helyre, ahol az Úr előtt állt" (1Móz 19,27 NIV).

Jézusnak szokása volt az Olajfák hegyén lévő Gecsemáné kertjében imádkozni. "Jézus szokása szerint kiment az Olajfák hegyére, és tanítványai követték őt" (Luk 22,39 NIV).

Lehet, hogy nincs egy hegy, vagy egy kert, ahol találkozhatsz Istennel, de a helyednek viszonylag félreesőnek kell lennie. Egy olyan hely, ahol egyedül lehetsz, ahol csend van, és ahol nem zavarnak vagy szakítanak félbe. A mai zajos világban ez némi leleményességet igényelhet, de szükséges.

Ez egy olyan hely legyen, ahol hangosan imádkozhatsz anélkül, hogy másokat zavarnál. Gondoskodj jó megvilágításról az olvasáshoz. És válassz olyan helyet, ahol kényelmesen érzed magad - de nem túl kényelmesen. Más szóval, az ágyad nem a megfelelő választás a csendes időtöltéshez!

Bárhol is döntesz úgy, hogy találkozol az Úrral, legyen az egy különleges hely számodra és számára. Ahogy telnek a napok, az a hely sokat fog jelenteni neked, mert csodálatos időt töltesz ott Jézussal.

Valójában a helyed szent hellyé válik, mert ott találkozol az élő Istennel. Ahol az Úrral találkozol, ugyanolyan szent lehet, mint az a hely, ahol Ábrahám találkozott Istennel. Nem kell egy templomépületben lenned. Az emberek csendes időt töltenek a csendes helyen parkoló autójukban, egy üres szekrényben otthon, a hátsó kertben, sőt még egy baseball kispadon is. Mindegyik ilyen hely szentté vált számukra.

Keress egy csendes helyet a közeledben, és kezdd el szentté tenni azzal, hogy még ma időt töltesz ott Istennel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:  

  • Melyik hely - a múlt vagy a jelen - vált szentté azáltal, hogy időt töltöttél ott Istennel?
  • Hol vannak olyan csendes helyek az otthonodban vagy a közelben, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy időt tölts Istennel?
  • Mit kell tenned azon a helyen, hogy jó hely legyen az Istennel való találkozásra? (Lehet, hogy szükséged lesz egy lámpára, egy kényelmes párnára egy széken, vagy be kell tenned egy Bibliát, tollat és papírt, hogy magaddal vidd egy szabadtéri helyre).

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A napod legjobb részét add Istennek!

2023. július 08. 03:00 - BlaZsu

„Nagyon korán, amikor még sötét volt, (Jézus) felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.” (Már 1,35)

napkelte.jpgAhhoz, hogy jobban megismerd Istent és növekedjen a hited, időt kell szakítanod arra, hogy az Úrral beszélgess. Vajon mi a legmegfelelőbb időpont erre?

Én azt gondolom, hogy az az időpont, amikor a legjobb formádban vagy! Add Istennek a napod legjobb részét – azt, amikor a legfrissebb, legéberebb vagy.

Csábító lehet, hogy az Istennel töltött időt addig halogasd, amíg végére nem érsz a napi teendőid listájának. De ne próbáld Istent a maradék időddel szolgálni. Ő a legjobbat érdemli!

Lehet, hogy te máskor vagy a legjobb formában, mint valaki más. Vannak, akik reggel a legfrissebbek, míg mások este élénkülnek fel. A legtöbbünk számára azonban reggelenként van a legjobb alkalom.

Jézus szokása az volt, hogy korán kelt, hogy imádkozzon és találkozzon az Atyával:  „Nagyon korán, amikor még sötét volt, (Jézus) felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott.” (Már 1,35)

A Bibliában sok istenfélő férfi és nő kelt korán azért, hogy találkozzon Istennel. Néhányukról itt olvashatsz:

  • Ábrahám: 1Mózes 19,27
  • Mózes: 2Mózes 34,4
  • Jób: Jób könyve, 1,5
  • Anna és Elkáná: 1 Sámuel 1,19
  • Jákob: 1Mózes 28,18
  • Dávid: Zsoltárok 5,3; 57,7-8

Olvasd el a megjelölt részeket a szentírásból, hogy megtudd, milyenek voltak az ő kora reggeli alkalmaik Istennel.

Ha még többet szeretnél megtudni arról, hogy mit mond a Biblia az Istennel való reggeli találkozásról, olvasd el a Zsoltárok 143,8, Ézsaiás 26,9 és az Ezékiel 12,8 igeverseket.

Ha már rendszeresen, naponta egyszer tartasz csendes időt Istennel, akkor fontold meg, hogy kettőt is tarts - egyet reggel és egyet este. A „The Navigators” tanítványi szervezet alapítójának, Dawson Trotmannak mozaikszava is volt az esti csendes időre: HWLW, „His Word the Last Word”, ami azt jelenti, hogy "Az Ő szava az utolsó szó". Ez volt az ő kialakult gyakorlata az évek során arra, hogy a napot az Úrra irányuló  gondolatokkal fejezze be.

Bármilyen időpontot határozol is meg, légy következetes! Írd be a naptáradba, egyeztess időpontot Istennel, ahogyan bárki mással is tennéd!

Más szavakkal, beszélj meg egy randevút Jézussal! Vigyázz, senki sem szereti, ha felültetik! Találd meg tehát azt az időt, amikor a legjobb formában vagy, írd be a naptáradba, és mindenképpen tartsd be!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Próbáltál már korábban is napi rendszerességgel csendes időt tölteni Istennel? Mi működött jól? Milyen nehézséggel találkoztál?
  • Mikor vagy a nap folyamán a legéberebb? Hogyan tudnál időt szakítani a napnak ebben a részében a csendességre?
  • Vedd elő a naptáradat! A következő hét minden napjára írj be egy időpontot, és azt töltsd az Úrral!

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.01.)

Szólj hozzá!

Hogyan készülj fel a csendességre?

2023. július 07. 03:00 - R.K.A.

 

2023_06_30_kep.jpg

„Az Úr nem azt nézi, amit az emberek. Az emberek azt nézik, ami a szemük előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7 NIV)

Ha már régóta keresztény vagy, vagy jártál már néhányszor gyülekezetben, valószínűleg hallottál már a „csendességről”. Ez az az idő, amelyet naponta arra szánsz, hogy Istennel töltsd - ez elengedhetetlen, ha keresztényként növekedni akarsz.

Különböző módjai vannak annak, hogy csendességet tarts, de az a legfontosabb, hogy megfelelő legyen a hozzáállásod.

Isten szemében sokkal fontosabb, hogy miért teszel valamit, mint az, amit teszel. Lehetséges helyes dolgot cselekedni, de rossz hozzáállással! Isten azt mondta Sámuelnek: „Az Úr nem azt nézi, amit az emberek. Az emberek azt nézik, ami a szemük előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.” (1Sám 16,7 NIV) 

Amikor a csendességedben találkozol Istennel, ezzel a hozzáállással közeledj hozzá:

Reménnyel. Amikor Istennel találkozol, akkor azt olyan reménykedéssel kell tenned, mint amikor egy közeli barátoddal találkoznál. Készülj arra, hogy jó közösségben lesz részed, és hogy áldást fogsz kapni az együtt töltött időből. Dávid is ezt várta: Ó Isten, te vagy az én Istenem, őszintén kereslek téged” (Zsol 63,1 ESV).

Tisztelet. Ne rohanj Isten jelenlétébe. Készítsd fel a szívedet azzal, hogy az együtt töltött idő kezdetén csendben megállsz előtte. Habakuk próféta mondta: Az ÚR ott van szent templomában: csendesedjék el előtte az egész föld!” (Hab 2,20 NIV). A csendes áhítat segít elűzni minden olyan gondolatot, amely esetleg elvonná a figyelmedet.

Éberség. Ne kezdd az Istennel töltött időt álmosan és kimerülten. Először ébredj fel. A reggeli csendességre való felkészülés már előző este elkezdődik. Feküdj le korán, hogy kipihenten és éberen állj készen arra, hogy reggel találkozz Istennel. Ő megérdemli a teljes figyelmedet!

Készség az engedelmességre. Ha arra készülsz, hogy a csendességedben Isten szólni fog hozzád, előre el kell döntened, hogy engedelmeskedni fogsz annak, amit mond. Jézus azt mondja: Aki úgy dönt, hogy Isten akaratát cselekszi, felismeri, hogy vajon a tanításom Istentől való-e, vagy én magamtól szólok.” (Ján 7,17, NIV). Úgy menj Istennel találkozni, hogy már előre eldöntötted, hogy megteszed az akaratát - bármi is legyen az.

Reménykedéssel, tisztelettel, éberséggel és engedelmességre való készséggel kezdd a csendességedet. És készülj fel arra, hogy meglásd Isten munkáját az együtt töltött időn keresztül!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mire szoktál több időt szánni - a csendesség “miértjére” vagy arra, “amit” teszel?
  • Hogyan tapasztaltad meg Isten munkálkodását, amikor a megfelelő hozzáállással készültél a csendességre?
  • Melyik területen kell leginkább fejlődnöd - a reménykedésben, a tiszteletadásban, az éberségben, vagy az engedelmességre való készségben? Milyen lépést teszel meg ma, hogy növekedj ezen a területen?

Készen állsz arra, hogy megbékélj Istennel?

Az első lépés a megnyugvás felé az, hogy békét kötsz Istennel azáltal, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Kezdheted azzal, hogy elmondod ezt az egyszerű imát:

"Drága Istenem, többé nem akarom, hogy a bűneim elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz nekem minden rosszat, amit valaha is elkövettem, megmutatod életem célját, befogadsz a családodba, és egy napon a mennybe viszel, hogy veled éljek az örökkévalóságig."

"Jézus, megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy kegyelemből van üdvösségem, hit által, és nem azáltal, amit teszek. Kérlek, jöjj az életembe, mint az én Uram. Ma átadom neked az életemet."

"Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél engem - békében és megnyugodva -, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com email címre. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ne álljunk meg Isten Igéjének olvasásánál!

2023. július 06. 03:00 - Dalma.

 

kk.jpg

"Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát." Máté 7,24

Sok mindent kezdhetsz Isten Igéjével. Befogadhatod, olvashatod, kutathatod, emlékezhetsz rá, és elmélkedhetsz róla. De ha nem ülteted át a gyakorlatba mindazt, amit megtanulsz, akkor ezek a dolgok haszontalanokká válnak. Ahogy a Jakab 1:22-ben is olvasható: „Legyetek az Igének cselekvői, ne csak hallgatói” (ESV).

Nem könnyű az Ige cselekvőjének lenni, hiszen a Sátán nagyon intenzíven küzd ellene. Mindaddig nem bánja, hogy bibliatanulmányokat folytatsz, amíg nem kezdesz semmit azzal, amit tanulsz.

De Isten Igéje nem válik igazán a részeddé, amíg nem engedelmeskedsz neki. Az, hogy csak olvasol, vagy tanulmányozol egy igazságot, még nem jelenti azt, hogy azt be is fogadtad az értékrendszeredbe.

Akár annyira lefoglalhat a Biblia tanulmányozása - a következő órára, szemináriumra vagy bibliakonferenciára való készülés -, hogy nem marad időd arra, hogy megvalósítsd, amit tanultál. El is felejtheted, amit előzőleg tanultál.

Megvalósítás nélkül minden bibliatanulmány értéktelen. Jézus azt mondta: „Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát” (Mát 7,24 NIV).

Jézus arra is rámutatott, hogy Isten áldása az igazságnak való engedelmességből származik, nem csak az igazság ismeretéből. Azt mondta: „Ha tudjátok ezeket, boldogok lesztek, ha meg is teszitek” (Ján 13,17 NIV).

A Biblia tanulmányozása során nagyon hasznos részt venni egy kis beszélgetőcsoportban is. Mindig tanulhatunk olyan igazságokat másoktól, amelyeket egyedül soha nem lennénk képesek megérteni. Az emberek segíthetnek meglátni olyan felismeréseket, amelyekről lemaradnál.

Azonban mindenképpen tedd meg a következő lépést is! Hagyd, hogy Isten családja segítsen neked az Ő igazságát alkalmazni a gyakorlatban is.

A legjobb módja annak, hogy az Ige cselekvőjévé válj, hogy mindig írd le a következő gyakorlatban megteendő lépést, miután elolvastad, tanulmányoztad és elmélkedtél Isten Igéjéről. Alakítsd ki azt a szokást, hogy pontosan leírod, mit szándékozol  tenni. Ennek a lépés-tervnek személyesnek (téged érintőnek), gyakorlatiasnak (olyannak, amit meg tudsz tenni) és bizonyíthatónak (határidővel) kell lennie. Minden ilyen cselekedeted az Istennel és a másokkal való kapcsolatodat vagy a személyes jellemedet fogja érinteni.

Ahogy Isten Igéjének cselekvőjévé válsz, olyan alapra építed az életedet, amelyet nem lehet megingatni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Üzent-e már neked Isten valamit az Igében, amit még nem kezdtél el megcselekedni?
  • Hogyan bátorított a házicsoportod arra, hogy az Ige cselekvője legyél? Ha nincs házicsoportod, hogyan tudsz keresni egyet - vagy hogyan indíthatsz egyet?
  • Milyen értékei voltak annak, hogy részt vehettél egy nagyobb bibliatanulmányozásban vagy konferencián? Hogyan alkalmaztad a tanultakat?

*(Daily hope by Rick Warren 2023.06.29.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Öt tanács ahhoz, hogy helyesen táplálkozzunk Isten Igéjéből

2023. július 05. 03:00 - Antal Péter Dávid

"Krisztus beszéde lakjon közöttetek gazdagon." Kolossé 3,16

Ahogyan a testi erőnkhöz fizikai táplálékra van szükségünk, ugyanúgy a lelki erőhöz is szükségünk van lelki táplálékra. A Biblia lelki táplálékként mutatja be magát – lelki életünkhöz szükséges víz, tej, kenyér és hús. Minden, ami a létfenntartáshoz kell.

Ha építési vállalkozó lennél, nem dolgoztatnál olyan munkást, aki két hete nem evett semmit. Ha parancsnok lennél a hadseregben, nem küldenél csatába olyan embert, aki egy hónapja nem evett.

Ugyanígy nem sok sikert fogsz elérni a lelki csaták megnyerésében, hogyha majdnem éhen halsz. Ahhoz, hogy legyen erőd az előtted álló feladatok elvégzéséhez, Isten Igéjének lelki táplálékával kell táplálkoznod.

A fizikai táplálékkal ellentétben, amikor Isten Igéjéből táplálkozunk, még éhesebbek leszünkl. Minél többet ízlesz belőle és látod, milyen jó Isten, annál többet akarsz majd!

A Biblia azt mondja a Kolossé 3:16-ban: „Krisztus üzenete lakjék közöttetek gazdagon” (NIV). Pál azt mondja nekünk, hogy hagyjuk, hogy a Biblia gazdagon, mélyrehatóan és életet adó módon jelenjen meg az életünkben.

Hogyan táplálkozhatsz tehát Isten Igéjével, és hogyan engedheted meg, hogy a Biblia gazdagon lakozzon benned?

Fogadd füleddel az Igét. Határozd el, hogy rendszeresen fogsz járni templomba, és hallgatod Isten Igéjét, ahogy hirdetik.

Olvasd az Igét a szemeddel. Ha egy Biblia van a házadban, az nem áldja meg az életedet. A Bibliát a szívedben kell tartani, és ez az olvasással kezdődik.

Kutasd az Igét a kezeddel és a száddal. Amikor Isten Igéjét tanulmányozod, tarts ceruzát a kezedben. Írd le, mit tanít neked Isten. Kiscsoportos formában beszélgess más hívőkkel arról, hogy mit fedeztél fel.

Elmélkedj a Igén. Gondolkozz Isten Igéjén, rágódj rajta.

Emlékezz a szíveddel az Igére. Ritkán lesz veled a Bibliád, pont amikor szükség lesz rá. Rögzítsd Isten Igéjét az emlékezetedben.

Isten nem akarja, hogy csak megízleld Szavának jóságát. Azt akarja, hogy tarts lakomát belőle! Azt akarja, hogy hagyd, hogy ez átalakítsa az életedet – és ez ezzel az öt lépéssel kezdődik.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatását érezted annak, hogy lelkileg táplálkoztál Isten Szavából?
  • Le szoktad írni, amire Isten megtanít? Mit tanított neked legutóbb Isten? Ha még nem írtad le, tedd meg most, hogy ne felejtsd el.
  • Milyen lelki csatát vívsz ma? Hogyan fordulhatsz Isten Igéjéhez, hogy fenntartsd magad ebben a csatában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.06.28.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása