Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vége a világnak?

2023. július 16. 03:00 - Erika1832


pillanat_1.jpg

"[Isten] minden könnyet letöröl a szemükről. Nem lesz többé halál, gyász, sírás vagy fájdalom, mert a dolgok régi rendje elmúlt." (Jelenések 21,4. NIV fordítás)

Állandó harcban állunk a reménytelenséggel.

Amikor valami rossz történik velünk, ha nagy veszteség ér bennünket, hajlamosak vagyunk azt gondolni, "vége a világnak."

De ez nem így van. Az csak egy adott pillanatra igaz. Életünk során sok pillanatot átélünk, és nem kezelhetünk egy pillanatnyi helyzetet úgy, mintha akkor és ott "vége lenne a világnak".

Akkor lesz valóban vége ennek a világnak, amikor Jézus megjelenik, viszont akkor semmi kétségünk nem lesz majd afelől, hogy ez valóban a vég!

Egy napon Jézus vissza fog jönni a Földre, és rendezni fogja a helyzetet, kiegyenlíti az esélyeket, kifizeti az adósságokat és begyógyítja a sebeket. A Biblia elmondja nekünk, hogy milyen lesz a mennyben, amikor véget ér a lét itt a Földön. A Biblia utolsó könyvének, a Jelenések könyvének utolsó fejezete azt mondja, hogy Isten "minden könnyet letöröl a szemükről. Nem lesz többé halál, gyász, sírás vagy fájdalom, mert a dolgok régi rendje elmúlt." (Jel. 21,4. NIV fordítás).

Nagyon várom már azt a napot. De még nem tartunk ott. Mit tegyünk tehát ebben a rövid, "itt és most" földi életben, ahol sok minden törékeny, értelmetlen, és ami sokszor csak állandó harcnak tűnik? Hogyan élj ebben a mostani földi életben?

Mindenekelőtt, élj békességben! Még akkor is, ha az élet bonyolult és zűrzavaros. Azért lehet békességed, mert tudod, hogy Isten veled van és szeret téged. Ő soha nem fog elfelejteni, és mindig szeretni fog.

Az is fontos, hogy örülj! Még akkor is, ha ezen a bolygón minden az összeomlás felé halad. Tudsz örülni, hiszen tudod, hogy Isten jó és jókat tervezett, és ez felülír minden problémát, amin épp keresztülmész. Az ő céljai nagyobbak, mint a te problémád.

És élj reménységgel! Még akkor is, ha az élet egy harc, sok minden nehéz, és sok a konfliktus. Őrizd meg a reménységed egy tökéletes örökkévalóság eljövetelében, amelyet Isten ígért mindazoknak, akik hisznek Őbenne és az Ő Fiában, Jézusban.

Ennek a világnak még nincs vége – pillanatnyilag. Továbbra is élj békességben, örömben és reménységben, és közben tartsd szem előtt Isten ígéreteit.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Vannak olyan időszakok az életedben, amikor jobban ráirányítod a figyelmedet a mennyországra, mint máskor? Szerinted miért van ez így?
  • Mit üzen a világnak, ha Jézus követőiben az élet küzdelmei közepette is remény, békesség és öröm van?
  • Isten mely ígéretei hordoznak különleges jelentőséget most az életedben? Miért?

Ha eddig még soha nem nyitottad meg az életedet Jézus Krisztusnak, miért ne tennéd meg ezt ma? Nem kell tudnod, mi fog történni holnap, nem kell tudnod, mit hoz a jövő. Csak azt az egyet kell tudnod, hogy ki tartja kezében a jövőt! Amikor kapcsolatod van a Teremtőddel, akkor az ő rendíthetetlen szeretetének és megszeghetetlen ígéreteinek biztonságát élvezheted.

Isten az Ő jóságát Fián, Jézus Krisztuson keresztül bizonyította be. A Biblia azt mondja: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János 3,16).

Készen állsz arra, hogy bízz Istenben, hogy Ő beteljesíti az örök élettel kapcsolatos ígéretét? Ha igen, mondd el ezt az egyszerű imát: "Drága Istenem, hiszem, hogy Jézus Krisztus a Te Fiad. Megvallom, hogy bűnös vagyok, és a bocsánatodat kérem. Hiszem, hogy Jézus meghalt, hogy elvegye a bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt az életre. Szeretnék bízni Jézusban mint az én Megváltómban, és követni Őt mint az én Uramat a mai naptól fogva. Vezesd az életemet, és segíts, hogy a te akaratodat cselekedjem/ Jézus nevében imádkozom. Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Tudjuk, hogyan végződik a történet!

2023. július 15. 03:00 - Anita.B

sebin-thomas-odbfuurphjo-unsplash.jpg“Tehát nem azt nézzük, amit épp most látunk, a körülöttünk lévő gondokat, hanem a mennyei örömöket várjuk, amelyeket még nem láttunk. A gondok hamarosan véget érnek, de az elkövetkező örömök örökké tartanak.”  (2Kor 4,18 TLB)

A 24 a valaha volt egyik legizgalmasabb tévéműsor. A főszereplő, Jack Bauer minden egyes epizódban három világkatasztrófát tudott megoldani. Én nem a tévében néztem ezt a műsort, mert utálom a reklámokat, hanem megvettem a teljes sorozatot DVD-n, hogy reklámok nélkül nézhessem.

Amikor a feleségemmel, Kay-jel a 24 első évadát néztük, kezdtem nagyon izgulni, ahogy Jack belekeveredett az egyik megjósolhatóan zűrzavaros helyzetbe, és mindössze öt másodperce volt, hogy megmentse az egész világot. Egyből arra gondoltam, “Sikerülni fog ez neki? Vagy itt a vég a hősünk számára?”

De aztán eszembe jutott, hogy persze, hogy sikerülni fog neki, merthogy van még öt évad!

A feszültség, az izgalom csökken, ha tudjuk a történet végét. Ha nem kell azon idegeskedni, hogy a dolgok rosszul alakulnak-e, az befolyásolja a nézőpontunkat és a hozzáállásunkat.

Ez az oka annak, hogy a Krisztusban hívők másképp viselik a szomorúságot, a gyászt, mint mások.

Amikor a hívők elveszítik egy családtagjukat vagy egy barátjukat, aki szintén hívő, gyászolnak, mert hiányzik nekik az, aki elment, viszont azt is tudják, hogy sokkal jobb helyen van: a mennyben, Istennél, örökre.

Bizonyos értelemben magunkat gyászoljuk, mert meg kell találnunk az utat a továbblépéshez a szerettünk nélkül. De amíg gyászolunk, a remény is él bennünk, mert tudjuk a történet végét: egy napon csatlakozunk hozzá a mennyben, és örökké Istennel leszünk.

Akkor is élhet remény benned, amikor veszteség ér!

Hogyan? Úgy, hogy nagyobb perspektívában kell látnod a dolgokat, és távolabbra kell tekintened. Másra kell irányítanod a figyelmedet. Abba kell hagynod a csak az "itt és most" perspektívájában való gondolkodást, és el kell kezdened úgy élni, hogy tudod, még sokkal több dolog vár rád az életed során.

Ez az élet nem minden. Ha csak a mára nézel és arra, ami most történik, reményvesztett leszel. De ha az örökkévalóság fényében látod, ami történik veled, akkor rájössz, hogy ez az élet egy felkészülés a következőre. Isten felkészít az örök életre.

“Tehát nem azt nézzük, amit épp most látunk, a körülöttünk lévő gondokat, hanem a mennyei örömöket várjuk, amelyeket még nem láttunk. A gondok hamarosan véget érnek, de az elkövetkező örömök örökké tartanak”  (2Kor 4,18 TLB).

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az örökkévalóság-központú szemlélet az életnek (a gyászon kívül) mely más területein tudja megváltoztatni a hozzáállásodat, vagy azt, hogy mire irányítod a figyelmedet?
  • Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy kevesebb fájdalmat érzünk, amikor valakit elveszítünk és gyászolunk? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogyan növeli Isten a szellemi-lelki érettségedet mostanában, és hogyan készít fel az örökkévalóságra?

 

Te hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem tudod kiérdemelni, hogy a mennybe kerülj: Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka –, nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen.” (Ef 2,8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

“Drága Istenem, megígérted, ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, akkor minden bűnt és rosszat, amit valaha elkövettem, Te megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba, a mennybe.

Bevallom, hogy vétkeztem, kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és hiszem, hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és követni akarom Őt a mai naptól kezdve. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten a tenyerébe véste a nevedet

2023. július 14. 03:00 - ReveSz

"Meg tud-e feledkezni egy anya csecsemőjéről ? Tudja-e nem szeretni a gyermeket, akit szült? De ha még ez lehetséges lenne is, én akkor sem feledkeznék meg rólad! Nézd, a tenyerembe véstem a nevedet." (Ézsaiás 49:15-16 NLT)

 Two Cut Hands Representing Jesus Stock Photo - Download Image Now - Jesus  Christ, Scar, Religion - iStock

Ahogy egy anya nem felejtheti el gyermekét, úgy Isten sem felejt el téged.

Elhagyott a házastársad vagy a szüleid? Isten soha nem fog elhagyni.

Elutasítottak azok, akikben a legjobban bíztál? Isten soha nem fog elutasítani.

Elhagytak azok, akikkel együtt kellett volna élned az életedet? Isten soha nem fog elhagyni.

Amikor ezek közül a fájdalmas tapasztalatok közül bármelyiken keresztülmész, kísértésbe eshetsz, hogy azt hidd, Isten elfelejtett téged. De ez lehetetlen! Azért teremtett téged Isten, hogy szeressen. Ő a szeretete tárgyának teremtett.

Sőt, tudtad, hogy Istennek a tenyerébe van vésve a neved? A Biblia ezt mondja az Ézsaiás 49:15-16-ban: "Meg tud-e feledkezni egy anya csecsemőjéről ? Tudja-e nem szeretni a gyermeket, akit szült? De ha még ez lehetséges lenne is, én akkor sem feledkeznék meg rólad! Nézd, a tenyerembe véstem a nevedet." (NLT)

Mikor vésődött be a tenyerébe a neved? A kereszten. A szögekkel átszúrt kezein és kinyújtott karjain mutatta meg, mennyire szeret téged. Annyira szeret, hogy az már fáj! Annyira szeret, hogy inkább meghalt, minthogy nélküled éljen. Örökké tartó szeretettel szeret téged.

A mennyben senkinek sem lesznek sebhelyei, csak Jézusnak. Minden sebhely, amit a kereszten szerzett, ott lesz a testén. Hogy miért? Mert mindig emlékezni akar arra, hogy mennyire szeret téged.

Amikor nem érted, hogy mi történik az életedben, emlékezned kell erre: lehet, hogy nem tudod, mi a megoldás egy adott helyzetben, nem mindig tudsz válaszolni a kérdésekre, vagy nem fogsz dolgokra magyarázatot kapni, de Isten jelenléte és szeretete ott lesz mindig az életedben. Amikor nehezebb időszakok jönnek az életed során, ebbe az ígéretbe kell kapaszkodnod.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor nem érted, hogy mit tesz Isten, hogyan segít az, hogy tudod, Isten útjai "messze felülmúlnak minden elképzelést" (Ézsaiás 55:8)?
  • Elég neked Isten jelenléte, amikor nem tudod, miért mész át szenvedésen? Miért igen, vagy miért nem?
  • Kinek van szüksége a környezetedben élők közül arra, hogy hallja, Isten nem feledkezett meg róla? Hogyan tudnád még ma megkeresni őt?


Te hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A Biblia azt mondja, csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Isten Fiában, Jézus Krisztusban. Nem tudod kiérdemelni, hogy a mennybe kerülj: Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka –, nem cselekedetek által, hogy senki se dicsekedhessen.” (Ef 2,8-9 NIV).

Ha készen állsz arra, hogy Jézusnak szenteld az életedet, kezdd ezzel az imával:

“Drága Istenem, megígérted, ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, akkor minden bűnt és rosszat, amit valaha elkövettem, Te megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba, a mennybe.

Megvallom, hogy vétkeztem, kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és hiszem, hogy Te feltámasztottad Őt az életre. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és követni akarom Őt a mai naptól kezdve. Irányítsd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.07.)

Szólj hozzá!

Lesújtva, de nem megsemmisülve

2023. július 13. 03:00 - FodorImi

sky-gb39fc06ca_1280.jpg„Amikor mély vizeken mégy át, én veled leszek. Amikor nehéz folyókon kelsz át, azok nem borítanak el téged. Amikor az elnyomás tüzén haladsz keresztül, nem égsz meg, a lángok nem emésztenek meg.(Ézs 43,2 NLT fordítás)

Nehéz időszakokon fogsz keresztülmenni, és nagy veszteségeket fogsz átélni az életben. Hogy miért? Mert nincs növekedés változás nélkül; nincs változás veszteség nélkül; nincs veszteség fájdalom nélkül; és nincs fájdalom gyász nélkül.

27 éven át minden nap azért imádkoztam, hogy Isten gyógyítsa meg a fiam mentális betegségét. Matthew nagyon gyötrelmes, fájdalmas életet élt. Az ország legjobb orvosaihoz jártunk, és a legjobb gyógyszereket kaptuk. Több ezer ember imádkozott értünk. Erős, támogató családunk van, amely tele van hittel.

És mégis, az imám Matthew gyógyulásáért soha nem kapott választ a Földön. Tudom, hogy abban a pillanatban gyógyult meg, amikor belépett Isten jelenlétébe a mennyben. De miért nem itt? Miért kellett ennyit szenvednie? Egyszerűen nem volt értelme.

Matthew halála után ezt írtam a naplómba: "Inkább járjak úgy Istennel, hogy egyik kérdésemre sem kapok választ, minthogy nélküle járjam végig az életemet, és mindenre tudjam a választ."

Amikor egy nagy veszteség ér, az ember hajlamos azonnal okot, összefüggést vagy magyarázatot keresni: Miért hagyott el engem? Miért vesztettem el a munkámat? Miért kaptam rákot? Miért, miért, miért, miért?

A fájdalomban a magyarázatok nem segítenek. Nem magyarázatra van szükséged, hanem Istenre . Az Ő vigasztalására és a jelenlétére van szükséged.

Isten azt mondja: „Amikor mély vizeken mégy át, én veled leszek. Amikor nehéz folyókon kelsz át, azok nem borítanak el téged. Amikor az elnyomás tüzén haladsz keresztül, nem égsz meg, a lángok nem emésztenek meg.” (Ézs 43,2 NLT fordítás).

Lehet, hogy lesújtanak, de nem pusztítanak el. A tűz nem emészt meg téged, mert Isten veled van a fájdalmadban és a gyászodban.

Ha a hozzád legközelebb álló személy holnap hirtelen meghalna, az ok ismerete cseppet sem csökkentené a fájdalmat. Ne keress tehát többé magyarázatot. Nincs rá szükséged!

Isten nem ígért magyarázatot arra, hogy miért történik minden a világon. De mindenkinek, aki Jézust követi, megígérte, hogy nem fog egyedül keresztülmenni mindezeken.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen kérdéseket tettél fel folyamatosan Istennek, amelyek megválaszolatlanul maradtak? A mai áhítat elolvasása után mit fogsz kezdeni ezekkel a kérdésekkel?
  • Hogyan mutatja meg neked Isten, hogy közel van hozzád?
  • Gondolj arra, hogyan gondoskodott Isten rólad a múltban, amikor veszteséget és fájdalmat éltél át. Isten múltbeli gondviselése hogyan segít elhinned, hogy a jövőben is kegyelemmel és hűséggel fog viseltetni irántad?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.07.06.)

Szólj hozzá!

A helyes kérdés, amit fájdalmadban fel kell tenned

2023. július 12. 03:00 - Besther

resilience-gba1592b2c_1280.jpg

"Ezért tehát nem csüggedünk...Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk." (2Kor 4,16-17)

Amikor az élet valóban keménnyé válik, a legtöbb ember végül megkérdezi, "Miért történik ez velem?"

Ez viszont rossz kérdés, amikor a dolgok kezdenek elsötétülni. Helyette próbáld ezt kérdezni, "Istenem, mi a célod ezzel?"

A Biblia ezt mondja Péter első levelének első részében, a hatodik és hetedik versekben: "...egy kissé megszomorodtatok különféle kísértések között, hogy a ti megpróbált hitetek, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál..."

Semmi sem jön az életedbe véletlenül. Isten nem idéz elő rosszat. Viszont minden egyes dologból ki tudja hozni a jót, még a rosszból is. A próbák felfedik jellemed, érettséged, biztonságodat, értékeidet és a hitedet.

A Biblia egyik fő alakja Pál apostol. Egész életét Isten szolgálatának szentelte. Pedig sok tekintetben az élete rosszabb volt, mint képzelnéd. Megkövezték, hajótörött volt, megverték, hátrahagyták meghalni, bebörtönözték, megkorbácsolták és kirabolták, szomjazott és éhezett. 

De sosem volt keserű. Ahelyett, hogy azt kérdezte volna, "Miért én?", ő kereste és bízott Isten tervében. Megtanult bízni Istenben a problémái között is, még akkor is, ha nem értette. 

Mi a titka a kitartásának? "Ezért tehát nem csüggedünk...Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk." (2Kor 4,16-17)

Akárcsak Pál, te is ragaszkodhatsz a reményhez, mert Istennek célja van. Sőt, jutalma a fájdalmad is meghaladja.

Mikor Jézus meghalt a kereszten, követői azt hitték, hogy ez egy értelmetlen tragédia. Azt hitték, hogy Isten hibázott! De amit nem láthattak az az, hogy Isten még mindig a trónján ült és egy nagyobb célt hajtott végre.

Jézus a feltámadása után megjelent a tanítványoknak és ezt mondta, "Békesség nektek! Ahogyan engem elküldött az Atya, én is elküldelek titeket." (Jn 20,21)

Még néhány pillanattal előtte nem látták a fájdalmuk okát. De itt volt Jézus és elmondta nekik, hogy Isten új feladatot ad nekik, mely egy nagy cél része.

Isten szándéka az életeddel mindig nagyobb, mint a problémáid. Bízz benne. Szeret a keresztrefeszítésekből feltámadásokat csinálni. Reménytelen helyzetekre specializálódott. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed milyen körülményei között kérdezted, "Miért én?"
  • Mikor láttad, hogy Isten jót hoz ki a nagyon nehéz körülményből?
  • Életed mely területén kell elkezdened kérdezni, "Istenem, mi a célod?"

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása