Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretet nélkül semmi sem számít

2023. október 08. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Ha Jézus Krisztus követői vagytok . . . [minden, ami számít] a ti hitetek, ami által szerettek másokat.” Gal 5,6 (CEV fordítás)

Gondolkodtál már azon, hogy mi az, ami számít Istennek?

A Bibliában a galatabeliekhez írt levél 5. fejezetének 6. verse ezt mondja: „Ha Jézus Krisztus követői vagytok . . . [minden, ami számít] a ti hitetek, ami által szerettek másokat” (CEV). Isten azt mondja, hogy az életben nem a teljesítményed vagy az eredményeid számítanak. Az egyetlen dolog, ami számít, az a hit, ami által szeretsz másokat. Ha ez hiányzik, akkor az élet legfontosabb eleme hiányzik.

Amikor a szónokok fel akarják hívni a figyelmedet, és azt akarják, hogy emlékezz valamire, akkor ismételni kezdenek. Az korinthusbeliekhez írt első levél 13. fejezetének első néhány versében Pál ugyanazt mondja el öt különböző módon: A legfontosabb dolog az életben a szeretet.

Íme, az első három ok, amiért a szeretet olyan fontos (holnap megnézzük a másik kettőt).

1. Ha nem élsz szeretetben, akkor semmi sem számít, amit mondasz.

„Ha beszélni tudnék a föld és az angyalok összes nyelvén, de nem szeretnék másokat, csak egy lármás gong lennék, vagy egy pengő cintányér” (1Kor 13,1 NLT).

Lenyűgöznek minket a nagyszerű szónokok. Szeretjük a választékos beszédet és a karizmát. De Isten azt mondja: „Nem érdekel, hogy milyen jól kommunikálsz. Szeretetben élsz?” Ha nem, akkor semmi sem számít, amit mondasz. A szavak szeretet nélkül csak zajok.

2. Ha nem egy szeretet teljes életet élsz, akkor semmi sem számít, amit tudsz.

„Megérthetem Isten minden titkos dolgait, és rendelkezhetem minden tudással. . . De mindezek ellenére is, ha nincs bennem szeretet, semmi vagyok” (1Kor 13,2 NCV).

Olyan világban élünk, ahol a tudás kirobbanó. Okosabbak vagyunk, mint valaha, de még mindig ugyanazok a problémáink. Miért? Mert a világnak nincs szüksége több tudásra. Több szeretetre van szüksége. Lehet, hogy zseni vagy. De ha nem szeretsz, akkor mindaz, amit tudsz, nem ér semmit.

3. Ha nem élsz szeretetben, akkor semmi sem számít, amiben hiszel.

„Még ha meg is kapnám a hit ajándékát, hogy beszélhessek egy hegyhez és elmozdíthassam akkor sem érnék semmit szeretet nélkül” (1Kor 13,2 TLB).

Van egy mítosz, miszerint Krisztus követőjének lenni csak bizonyos igazságokban való hit kérdése. Ez a kijelentés nem is állhatna távolabb az igazságtól! Krisztus követése a szeretet teli életről szól. A hitnél többre van szükséged, hogy lenyűgözd Istent.

Nem kell többé azon töprengened, hogy mi a legfontosabb Isten számára. Az korinthusbeliekehez írt első levél 13. versében érthetően megfogalmazza. A legfontosabb a szeretet!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy azzal töltsd az életedet, hogy hogyan szerethetnéd jobban őt és más embereket?
  • Ha egy barátod jellemezne téged, mit mondana arról, hogy hogyan mutatod ki a szeretetedet mások felé?
  • A Biblia azt mondja: „Az egyetlen dolog, ami számít, az a hit, amely szeretetben nyilvánul meg” (Gal 5,6). Szerinted ez mit jelent?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.01.)

Szólj hozzá!
Címkék: hit szeretet Jézus

Képes-e Isten jobban szeretni annál, mint ahogyan most szeret téged?

2023. október 07. 03:00 - Anika Enikő

 “Tudom, hogy szereteted örökké tart, hűséged olyan szilárd, mint a Menny.” Zsolt 89,2 (GNT fordítás)

Isten szeretete soha nem fárad el, és nem múlik el. Isten szeretete türelmes, folyamatos és kitartó.

Hát nem jó hír, hogy Isten soha nem mond le rólad? Nem számít mit teszel, a szeretete soha nem ér véget. Elég széles ahhoz, hogy mindenkit magába foglaljon, és elég hosszú ahhoz, hogy örökké tartson.

Isten soha nem fog jobban szeretni, mint ahogy most szeret; és soha nem fog kevésbé szeretni, mint ahogyan most szeret.

Szeret téged a jó napjaidon és szeret téged a rossz napjaidon is. Az ő szeretetét nem a te válaszod határozza meg. Isten szeretet, és szeretetét ingyen kapjuk. Nem lehet kiérdemelni, és meg nem érdemelt szeretet ez.

A Biblia azt mondja: “Tudom, hogy szereteted örökké tart, hűséged olyan szilárd, mint a Menny.” Zsolt 89,2 (GNT fordítás)

Isten szeretete örökké tart, de döntened kell, hogy elfogadod azt Jézus Krisztusban, mint a Megváltódban bízva. A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által és ez nem tőletek van, hanem az Isten ajándéka az; nem cselekedetek által adatott, hogy senki ne dicsekedhessen” (Ef 2,8-9).

Készen állsz arra, hogy elfogadd Isten szeretetét és az üdvösség felajánlását? Ha igen, akkor imádkozz eképpen:

„Kedves Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek a Fiadban, Jézus Krisztusban, minden, amit valaha rosszat tettem, megbocsáttatik. Megtanulom mi az életem célja, és egykoron befogadsz örök hajléékodba, a Mennybe.

„Bevallom, hogy vétkeztem, és bocsánatot kérek tőled. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hiszem, hogy te feltámasztottad őt. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom őt. Hiszem, hogy irántam érzett szereteted és hűséged örökké megmarad. Kérlek, vezesd az életemet, és segíts teljesíteni akaratodat. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha az imént elmondott imá elmondásával fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor kérlek, hogy írj egy email erre a címre Rick@PastorRick.com, hogy küldhessek neked néhány ingyenes anyagot, ami segít elindulnod Jézussal az úton.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Semmit sem tehetsz azért, hogy Isten kevésbé szeressen. Ez az ismeret, a múltadban történt milyen dologtól szabadít meg?
  • Mit próbáltál tenni azért, hogy Isten jobban szeressen?
  • Mit gondolsz, hogyan akarja Isten, hogy válaszolj a szeretetére?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.30)

Szólj hozzá!

A legmegfelelőbb idő arra, hogy szeress, most van!

2023. október 06. 03:00 - Anika Enikő

 „Amikor csak teheted, tégy jót azokkal, akiknek szükségük van rá. Soha ne mondd a felebarátaidnak, hogy várjanak holnapig, ha már most segíthetsz nekik.” Péld 3,27-28 (GNT fordítás)

A legmegfelelőbb idő arra, hogy szeress, most van. Nem holnap. Nem később. Nem majd egyszer. Nem valamikor a napokban. Nem, amikor ráérsz. Nem hamarosan. Hanem most.

Nem értem az embereket, akik azt mondják: „Minden pénzemet megtakarítom, és ha meghalok, akkor majd jótékony célra fogom fordítani.”

Miért? Miért nem élvezed inkább a rendszeres adakozást? Miért nem éled át az adakozás örömét, amíg még élsz? Bármit is tervezel adni magadból – legyen az a pénzed, az időd, az energiád vagy bármi más – add oda azt most!

Évekkel ezelőtt kaptunk egy pénzadományról szóló szelvényt a Saddleback Gyülekezetben egy házaspártól, akik tudták, hogy az istentiszteleti központunkat analógról, digitálisra kell fejlesztenünk, és ki kell cserélnünk a több mint 15 éves berendezést. A csekk félmillió dollárról szólt, és egy cetli állt rajta: „Nagyon jó lenne egy új szőnyeg is.”

Ennek a házaspárnak örömükre szolgált még életükben adományozni, mintsem a haláluk után. Ezért mondom: „Addig adj, amíg élsz, hisz akkor tudni fogod, hogy milyen célra adakoztál!" és örömöt fog jelenteni a számodra!

A legtöbb ember számára a szeretet kifejezése nem egy 500 000 dolláros csekk kiállításában fog megnyílvánulni. Számodra a szeretet lehet, hogy abban mutatkozik meg, hogy meglátogatsz valakit a kórházban, vagy levelet írsz egy olyan valakinek, aki magányosan tölti a mindennapjait, vagy kedves vagy az ellenszenves munkatársaddal. Bármilyen formában is nyílvánítod ki a szeretetedet, tedd azt meg most.

A Biblia azt mondja: „Amikor csak teheted, tégy jót azokkal, akiknek szükségük van rá. Soha ne mondd a felebarátaidnak, hogy várjanak holnapig, ha már most segíthetsz nekik.” Péld 3,27-28 (GNT fordítás)

Tudtad, hogy Isten kifejezetten köréd szervez és helyez embereket, hogy kimutasd nekik a szeretetedet? Vannak olyan tevékenységek az életben, ahol nem árt halogatni vagy elhalasztani valamit egy megfelelőbb időpontig. De soha ne halogasd a szeretet kimutatását.

Megtanulni szeretni az oka annak, hogy Isten megteremtett téged, és ennek mindig elsőbbséget kell élveznie minden mással szemben.

Soha ne halogasd a szeretet kimutatását. Ne késlekedj kifejezni a szeretetedet és ne halogasd el. Szeress most!

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tudnád kimutatni a szeretetedet valaki felé az életedben még ma?
  • Mik azok a zavaró tényezők vagy kifogások, amelyek megakadályoznak, hogy a jelen helyzetben kinyílvánítsd szeretetedet?
  • Mi az a dolog az életedben, amit halogattál, de Isten arra kér, hogy tedd meg, vagy add oda azt ma?

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

A bűneid elválasztanak Istentől. És csak Isten kegyelme engedi meg, hogy visszatérj a vele való helyes kapcsolatba.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által adatott, hogy senki ne dicsekedhessen” (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz békét kötni Teremtőddel, akkor imádkozz eképpen:

Kedves Jézusom! Nem akarom, hogy bűneim többé elválasszank tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszat tettem, megbocsátatik; megismerem mi az életem célja, és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba a Mennyben.
Megvallom  bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, akkor megmenekülök. Hiszem, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által kapható, és nem bármi által, amit én teszek. Befogadlak Uramnak az életembe. Ma életem minden részét a te vezetésed alá helyzem.
Azt akarom élni, amire te teremtettél, és az életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgálhassalak ahelyett, hogy magamat szolgálom. Rád bízom életem, arra kérlek, hogy ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha ezzel az imának az elmondásával, most fogadtad be Jézust a szívedbe, akkor kérlek, hogy küldj egy emailt a Rick@PastorRick.com emailcímre. Szeretnék neked ingyenes anyagokat küldeni, amik segítenek, hogy Jézussal járd az utad.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.29)

Szólj hozzá!

Fejezd ki szeretetedet az időddel!

2023. október 05. 03:00 - Mapetso

ures.jpg"A szeretetet őszinte tettekkel kell kimutatnunk, nem üres szavakkal." (1Jn 3,18 GW)

 

Mindannyian különböző mennyiségben rendelkezünk energiával, vagyonnal és tehetséggel, de mindannyiunknak pontosan ugyanannyi időnk van: 168 óra egy héten. Több pénzt mindig lehet keresni, de több időt nem tudunk szerezni. Csak adott mennyiségű neked szánt nap áll rendelkezésedre, ezért döntened kell: Mennyit ér az időd?

A legértékesebb dolog, amit valakinek adhatsz, a figyelmed. Amikor figyelmet szentelsz valakinek, azt mondod: "Számomra fontos vagy. Értékes vagy. Érdemes meghallgatni téged. Megérdemled az időmet."

Jézus azt mondta, hogy a kapcsolatok lényege nem az, amit egymásért teszünk, vagy amit egymásnak adunk. Az igazi, szeretetteljes kapcsolatok lényege az, hogy mennyit adunk magunkból a másik embernek.

A szeretet legjobb kifejezése az idő.

A Biblia azt mondja az 1János 3,18-ban: "A szeretetet őszinte tettekkel kell kimutatnunk, nem üres szavakkal" (GW).

El sem tudom mondani, hány férjjel és apával beszéltem már, akik azt mondták: "Nem értem, Rick. Mindent megadok a családomnak, amire szükségük van. Jó családfenntartó vagyok. Nagyon kényelmes életet élünk. Mit akarnak még?"

Megmondom én, mit akarnak: Téged akarnak!

Csak te adhatod nekik az idődet. Semmi sem pótolhatja az időt - sem ajándékoknak, sem pénznek, sem ruháknak tömkelege. A gyerekeknek nem dolgokra van szükségük, hanem szülőkre. Egy újabb videojáték nem megoldás. Rád van szükségük!

Hogyan szakíthatsz több időt azokra az emberekre, akik szeretnek téged, és akiket szeretned is szükséges?

Hadd adjak egy javaslatot: Kapcsold ki a tévét, és tedd el a telefonodat!
Mindig is meglepett, hogy az emberek a közösségi médiát lapozgatják ahelyett, hogy személyesen barátkoznának. Valóságshow-kat néznek valaki más családjáról ahelyett, hogy a saját családjuk valóságán dolgoznának.

Az Efézusiakhoz írt levél 5. fejezet 2. verse azt mondja: "Éljetek szeretetben, ahogyan Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként." (NLT).

A szeretet lemondást jelent. Azt jelenti, hogy lemondok az én napirendemről a te napirendedért. Azt jelenti, hogy lemondok az én időmről a te idődért. Azt jelenti, hogy én lemondok a saját preferenciáimról a te preferenciáidért. Azt jelenti, hogy lemondok arról, amit most szívesebben tennék, hogy azt tegyem, amit te tennél szívesebben.

Ez áldozathozatal. Ez a szeretet.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen módokon mutathatod ki a héten a szeretetedet a családod és a barátaid felé az időd felajánlásával?
  • Milyen változtatásokra van szükséged a napirendedben, hogy több időd legyen arra, hogy tettekkel mutasd ki a szeretetedet?
  • Mit tanultál a szeretetről Krisztus példáját követve?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.28)

Szólj hozzá!

Isten szeretete elfedi a bűneidet

2023. október 04. 03:00 - Mapetso

covering.jpg"Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez." (1Pét 4,8 NLT)

 

Isten azt mondja, hogy a szeretet megtanulása a legjobb módja annak, hogy az életedet jól töltsd ki. Tegnap két okot néztünk meg, amiért ez igaz. Először is, a szeretet igazolja a hitedet, bizonyítja, hogy valóban Isten családjába tartozol. Másodszor, a szeretet egységbe foglalja az életedet; ez egy erős mag, amely képes összetartani az életed számos aspektusát.

Van még két ok, amiért a szeretet megtanulását életcéloddá kell tenned:

Először is, a szeretet jóváteszi a bűneidet. A Biblia azt mondja az 1Pét 4,8-ban: "Mindenekelőtt az egymás iránti szeretet legyen kitartó bennetek, mert a szeretet sok bűnt elfedez." (NLT).

Jézus Krisztus szeretete elfedi a bűneidet, és erőt ad ahhoz is, hogy másokat is hagyj futni. Neked megbocsátottak, és te is megbocsáthatsz másoknak.

A bibliai Dávid király nem volt éppen egy tökéletes fickó. Valójában sok mindent elbaltázott. Hazudott. Csalt. Lenyúlta egy másik fickó feleségét. Házasságtörést követett el. Még meg is öletett egy férfit, hogy eltussolja a bűnét! De amikor Dávid elbaltázta, gyorsan beismerte, és megbánta tettét. Nem mindig azt tette, ami helyes volt, de végül is az Urat kereste, és azt akarta tenni, ami helyes.

Isten Dávidot az ő szíve szerinti embernek nevezte. Hogyan mondhatta ezt Isten egy olyan emberről, mint Dávid? Azért, mert Dávid szerette Istent, és ennek eredményeként Isten elfedte a bűneit.

Fontosabb, hogy teljes szívedből szeresd Istent, mint hogy tökéletes legyél. Valójában Isten tudja, hogy nem lehetsz tökéletes. Szereted Istent teljes szívedből? Szereted-e felebarátodat, mint önmagadat? Ha így teszel, akkor ez a szeretet bűnök sokaságát fedi el.

Másodszor, a szeretet örökké visszhangzik. A szeretet az örökkévalóságig visszhangzik; valójában ez az egyetlen dolog az életedben, ami megmarad.

Emiatt, ami most igazán számít, azok a személyes kapcsolatok - Istennel és más emberekkel. Sőt, a Biblia szerint az élet szeretet nélkül értéktelen és hiábavaló: "Bármit mondok, hiszek és teszek, szeretet nélkül csődöt mondok" (1Kor 13,3 MSG).

Miért a kapcsolatok húzzák hát a rövidebbet? Ha tudjuk, hogy az élet valójában a szeretetről szól, miért nincs időnk a szeretteinkre? Mert elfoglaltak vagyunk. Első osztályú hűségünket másodosztályú ügyeknek adjuk, és elkezdjük elhanyagolni a kapcsolatainkat.

Pedig semmi sem veheti át a szeretet helyét. Az élet nem a teljesítményről, a kiegyensúlyozott időbeosztásról vagy az elismerésről szól. Hanem a szeretetről. Ne hagyd, hogy az elfoglaltságaid miatt ezt elfelejtsd.

 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Szerinted mit jelent "teljes szívedből" szeretni Istent?
  • Milyen módon szenvedtek a kapcsolataid az elfoglaltságaid miatt?
  • Isten szeretete elfedi a bűneidet, de mit kell megbánnod ahhoz, hogy valóban Isten szívét kereshesd?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.09.27.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása