Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nincs semmi jó a durva válaszban

2023. október 15. 03:00 - papk

 team-1928848_640.jpg

"Testvérek, ha valaki a csoportotokban valami rosszat tesz, nektek, akik lelki emberek vagytok, oda kell mennetek ahhoz a személyhez, és gyengéden segítenetek kell helyrehozni a dolgokat. De legyetek óvatosak, mert ti is kísértésbe eshettek, hogy vétkezzetek."

Galata 6,1 (NCV fordítás)

Az életedben mindenki csalódást fog okozni valamikor. Miért? Mert senki sem tökéletes!

Hogyan kezeld a csalódást okozó embereket? Hogyan reagál a szeretet, amikor az emberek csalódást okoznak nekünk?

A Biblia azt mondja a Galata 6,1-ben: "Testvérek, ha valaki a csoportotokban valami rosszat tesz, nektek, akik lelki emberek vagytok, oda kell mennetek ahhoz a személyhez, és gyengéden segítenetek kell helyrehozni a dolgokat. De legyetek óvatosak, mert ti is kísértésbe eshettek, hogy vétkezzetek." (NCV fordítás).

A szeretetteljes válasz az olyan emberekre, akik csalódást okoznak neked, az, hogy gyengéd vagy, nem pedig ítélkező.

Hogyan tudsz szelíden kemény beszélgetéseket folytatni az emberekkel? Hogyan szembesíted azokat az embereket, akiket szeretsz, amikor látod, hogy olyasmit tesznek, amit nem kellene? A Biblia azt mondja, hogy ezt szelíden és tisztelettel tegyük, nem pedig durván, nyersen vagy aljas módon.

Íme egy kis egyenlet, amit érdemes észben tartani: Helyes + Durva = Rossz.

Nem számít, hogy igazad van-e. Ha goromba vagy, akkor senkit sem fog érdekelni, hogy mit mondasz. Csak védekezni fognak! Ha egy nehéz helyzeten túl akarsz jutni valakivel, aki csalódást okozott neked, akkor gyengéden és szeretettel kell válaszolnod.

A Példabeszédek 15,4 szerint: "A szelíd beszéd az élet fája, a csalárd nyelv összetöri a lelket" (NLT fordítás).

Mindig van választásunk abban, hogyan beszélünk valakivel - különösen a gyerekeinkkel. Tapasztaltad már, hogy a bántó szavak milyen mélyen megsebezhetnek egy gyermeket? Évekre megsebezheted őket. A Biblia azonban azt mondja, hogy a kedves szavak gyógyítanak és segítenek. Amikor tehát a gyerekeid elrontanak valamit, ne szállj rájuk, és ne mondd nekik azt, amit éppen gondolsz róluk. Adj nekik egy képet arról, hogyan is lehetne másképp! Az élet, az egészség és a remény szavait mondd nekik, ne pedig az ítélet kemény szavait. Légy gyengéd!

Ugyanígy van ez a házasságunkban is. Hány házassági problémát lehetne elkerülni, ha várnánk egy kicsit, és olyan szavakat használnánk, amelyek szelídek és kedvesek, nem pedig durvák vagy bosszúállóak?

Meg kell tanulnunk, hogy engedjünk egymásnak, és legyünk kedvesek és szelídek a beszédünkben és a válaszainkban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor nehéz beszélgetéseket folytatsz - például szembesítesz valakit azzal, hogy rosszat tesz -, mi segít abban, hogy gyengéd és tisztelettudó legyél, ne pedig kemény és durva?
  • Gondolj arra, hogy miket mondasz minden nap. Mennyi a napi beszédedből a szelídség?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor valaki csalódást okozott neked. Hogyan tudta volna egy szelíd válaszlépéssel enyhíteni a problémát, és hogyan befolyásolta volna jobbra az eredményt?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A szeretet nagyvonalú

2023. október 14. 03:00 - BlaZsu

hurt.png

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.”

Példabeszédek 19,11

Vannak emberek, akik mindig mindent jobban tudnak. Van egy elképzelésük arról, hogy mi a helyes és mi a helytelen, és ahogyan te csinálod, az szerintük mindig helytelen. Ha nem felelsz meg az elvárásaiknak, akkor ezt nem félnek a tudomásodra hozni. Láthatóan soha nem tudsz megfelelni nekik.

Hogyan reagálj mégis szeretettel az ilyen típusú emberekre? A Biblia azt mondja, hogy a türelem a bölcs megértésből fakad. „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld.19,11) Minél jobban megértesz egy embert - a hátterét, a harcait és a terheit -, annál türelmesebb leszel vele. Gyakran gondoljuk azt emberekről, hogy nagyon messze vannak még a tökéletességtől. Azt nem szoktuk észrevenni, mennyit haladtak már felé.

Talán olyan családban nőttek fel, ahol nem tapasztaltak kedvességet, udvariasságot. Esetleg nagyon rosszul működő családból jöttek, és tényleg csoda, hogy idáig eljutottak.

S vajon milyen nehézségeik vannak? Lehet, hogy betegek. Lehet, hogy komoly családi problémáik vannak. Lehet, hogy most vesztették el a munkájukat. Sokféle konfliktus és teher lehet az emberek életében, amiről sem te, sem én nem tudunk.

A Példabeszédek 19,11 arra bíztat, hogy nézzük el a sértéseket. Te megbocsátod őket vagy megsértődsz? Annyira sértődékeny és ingerlékeny vagy, hogy megsértődsz, ha furcsán néznek rád, vagy ha nem vesznek észre, esetleg nem mondanak semmit, amikor pedig kellene? A szeretet nagyvonalúan elengedi ezt.

A Biblia azt mondja: „És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük." (Luk 6,31) A szeretet megértő, nem pedig követelőző - és ez ugye neked is jólesne, amikor rossz napod van, nem érzed jól magad, vagy nehéz terheket cipelsz?

Ezek szerint hagynod kellene, hogy az emberek átgázoljanak rajtad? Hogy beléd töröljék a cipőjüket, hogy akármit mondhassanak rólad? Mindig neked kellene beadni a derekadat?

Nem erről van szó! Ne add fel önmagad, de légy gyengéd! Jézus soha nem engedett a manipulátoroknak - a vallási vezetőknek és a farizeusoknak - akik rendkívül követelőzők és törvényeskedők voltak. Olyan elvárásokat támasztottak, amelyeket ők maguk sem tudtak betartani. Jézus azonban nem hagyta, hogy ezek az emberek sarokba szorítsák.Határozott, mégis gyengéd volt. Ezt nevezzük cselekvő szeretetnek.


Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy ilyen típusú emberre azok közül, akikkel rendszeresen találkozol. Mit gondolsz, mivel küzdhet ő most? Ha nem tudod, esetleg szánj időt arra, hogy megkérdezd. Hogyan változtatja meg ennek figyelembevétele a hozzáállásodat vagy a reakcióidat felé?
  • Mit gondolsz, miért olyan nehéz elengedni egy sértést, ahogyan a Példabeszédek 19,11 parancsolja? Miért van az, hogy gyakran mi akarjuk kimondani az utolsó szót?
  • Hogyan másképp kellene reagálnod ahhoz, hogy gyengéd legyél, mégse add fel önmagad?

 

(*Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.07.)

Szólj hozzá!

Hogyan viszonyuljunk a nehéz emberekhez?

2023. október 13. 03:00 - R.K.A.

 

2023_10_06_kep.jpg

 

„A bölcs, érett embert arról lehet felismerni, hogy megértő. Minél kellemesebbek a szavai, annál meggyőzőbb.” Példabeszédek 16:21 (GNT fordítás)

Észrevetted, hogy milyen sok nehéz ember van a világon? Előfordul, hogy néha úgy érzed, aznap szinte minddel neked kell megbirkóznod?

Gondolatban bizonyára mindannyiunknak van egy listája azokról az idegesítő szokásokról, amikkel mások zavarni tudnak minket. Az én listám a következő:

  • felhív valaki engem telefonon, majd azt kérdezi: „Ki vagy?”;
  • amikor közlekedési dugóban dudálnak;
  • a boltban teli kosárral befurakodnak a maximum 10 terméket vásárlók számára fenntartott gyorskassza sorába;
  • becsusszannak előttem arra a helyre, ahova éppen beparkolok.

A lista a végtelenségig folytatható, biztosan te is ismersz hasonló helyzeteket.

Hogyan reagáljunk szeretettel a nehéz emberekre?

A Példabeszédek könyvének 16. fejezetében a 21. versben ezt olvassuk: „A bölcs, érett embert arról lehet felismerni, hogy megértő. Minél kellemesebb a beszéd, annál meggyőzőbb.” (GNT fordítás).

Minél kellemesebbek, szívélyesebbek, kedvesek szavaid, annál meggyőzőbb vagy. A durvaság sohasem meggyőző. A zsörtölődés, a mérgeskedés nem jó irány.

Az, ahogyan beszélsz, meghatározza, hogy hogyan fogadják mondanivalódat. Ha támadóan mondasz valamit, azt védekezően fogják fogadni. Ezért, a szeretetben fontosak a szavak is. A szeretet őszinte, de tapintatos.

A Biblia ezt így mondja: „Ne legyetek keserűek, dühösek és haragtartóak. Ne kiabáljatok egymással, ne átkozódjatok, és soha ne legyetek durvák. Ehelyett legyetek kedvesek és irgalmasok, és bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek, Krisztusra tekintve” (Efézus 4:31-32, KEK fordítás).

A tapintat és a hanghordozás mindig együtt jár. Nemcsak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, hogy hogyan mondod. Lehet, hogy amit mondasz, valaki számára nagyon kellemetlen lesz, de ha a megfelelő - szeretetteljes - hangnemben mondod, sokkal jobban elfogadja majd.

Szeretetteljesen reagálni egy nehéz emberre, barátságosságot és tapintatot igényel.

Gondold végig: ha alul akarsz maradni egy nehéz emberrel szemben, akkor támadd meg őt! Ha azonos szintre akarsz kerülni, akkor egyezz meg vele. De ha úgy akarsz reagálni, ahogyan Jézus tenné, akkor mutasd ki szeretetedet a szavaiddal, és azzal, amilyen módon kimondod őket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Talán hallottad már a mondást: „Ha nem tudsz jót mondani, akkor inkább ne mondj semmit”. Jó reakció egy nehéz emberrel szemben az, ha egyszerűen otthagyjuk? Miért vagy miért nem?
  • Miben kellene változtatnod a hozzáállásodon ahhoz, hogy „bölcs, érett emberként” tekintsenek rád?
  • Mit jelent tapintatosnak lenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.07.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az élet a kapcsolatokról szól, és nem a teljesítményekről

2023. október 12. 03:00 - Antal Péter Dávid

landscape-with-tree.png

Nem számít, mit mondok, miben hiszek és mit csinálok, szeretet nélkül nincstelen vagyok.” 1Korinthus 13,3 (MSG fordítás)

Korábban már megismertük, hogy a Biblia nagyon világosan megmondja, mi számít igazán az életben: „Mert Krisztus Jézusban nem számít sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség, csak a szeretet által munkálkodó hit.” (Galata 5,6)

Ha nem élsz szeretetteljes életet, akkor amit mondasz semmit nem fog számítani, amit tudsz, az sem fog semmit számítani, és még az sem számít miben hiszel.

És ha nem élsz szeretetben, akkor az sem számít semmit, amit adsz.

„És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból.” (1Korinthus 13,3)

Az adakozás motivációja nem mindig a szeretet. Vannak, akik csak azért adnak, hogy visszakapjanak, vagy bűntudatból, vagy azért, hogy kontrollálhassák a dolgokat, vagy a presztízsért. Sok okból adhatsz, de a Biblia azt mondja, ha ezt nem szeretetből teszed, akkor az adakozásod semmit nem számít.

Végül, ha nem élsz szeretetben, akkor semmi, amit elérsz, nem számít.

Elképesztő listát állíthatsz össze a személyes eredményeidről. Felkerülhet a képed egy híres magazin borítójára. Elnyerheted a Nobel-díjat. Óriási eredményeket érhetsz el, lehetsz az év vállalkozója, építhetsz milliárd-dolláros céget, és hihetetlenül nagy sikereket halmozhatsz fel hatalmas erőfeszítésekkel, de a Biblia azt mondja, hogy ez nem ér sokat, ha nem tudsz szeretni.

A Biblia szerint Isten azt mondja, hogy az élet a kapcsolatokról szól, és nem a teljesítményekről.

Ilyen egyszerű: rendelkezhetsz egy szónok ékesszólásával, egy zseni tudásával, egy csodatévő hitével, egy filantróp nagylelkűségével vagy egy szupersztár eredményeivel, de ha nincs szeretet a szívedben, akkor nullát ér. Nem számít. Az egyetlen dolog, ami számít Istennek ez: szereted-e őt és szeretsz-e más embereket?

Egy napon meg fogsz halni, és Isten elé fogsz állni. Amikor értékeli életedet, nem nézi majd a bankszámládat, a teljesítményeid listáját vagy az osztályzataidat. Nem fog törődni a sporttrófeáiddal. Nem fogja megnézni mennyi "like"-od van vagy, hogy mi van az önéletrajzodban.

Isten egyetlen dolog alapján fogja értékelni az életedet: a kapcsolataid alapján. Meg fogja kérdezni: „Mennyire szerettél engem és mennyire szerettél másokat?” Ez a nagy parancsolat: Szeretted-e Istent teljes szívedből, és szeretted-e felebarátodat, mint önmagadat?

Az egyetlen ami számít majd akkor -, és most is - az az, hogyan fejezed ki a hitedet a szereteten keresztül.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez: 

  • Az emberek sokféle okból adakoznak. Téged mi motivál az adakozásra?
  • Ha meghalnál, és ma Isten előtt állnál, mennyire mondaná azt, hogy szeretted őt és másokat is?
  • Milyen lehetőségeket adott Isten a munkádban vagy a mindennapi életedben, hogy jól szeresd a körülötted élő embereket?

Hol töltöd az örökkévalóságot?

A bűneid elválasztanak Istentől, és csak Isten kegyelme engedi meg, hogy visszatérj a vele való kapcsolatba.

A Biblia azt mondja: „Kegyelemből üdvözültetek, hit által – és ez nem tőletek van, hanem Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz békét kötni a Teremtőddel, akkor mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézusom, nem akarom, hogy bűneim továbbra is elszakítsanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rosszat, amit valaha tettem, megbocsájtasz, megismerem az életem célját, és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba a mennyben.
Megvallom a bűnös vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűnösségemet és bízom benned, megmenekülök. Hiszek neked, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Uramként fogadlak be életembe. Ma életem minden részét átadom vezetésednek. 
Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél, és életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életemet, arra kérlek, ments meg és fogadj be családodba. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt (angolul) a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.05.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Higgy másokban úgy, ahogyan Jézus hisz benned!

2023. október 11. 03:00 - Antal Péter Dávid

beautiful-scenery-pathway-surrounded-by-high-rocky-mountains-greenery-cloudy-sky.png

"Azt akarom, hogy segítsük egymást a bennünk lévő hit által. A hited segíteni fog nekem, és az én hitem is segíteni fog neked." Róma 1,12 (NCV fordítás)

Jézus hisz benned. Erre rengeteg bizonyíték van a Bibliában!

Ha akkora hitetek volna, mint egy mustármag, és azt mondanátok ennek a hegynek: Menj innen oda! – odamenne, és semmi sem volna nektek lehetetlen.” (Máté 17,20).

„Minden lehetséges annak, aki hisz” (Márk 9:23).

„Ha van hitetek, és nem kételkedtek, nem csak a fügefával tehetitek meg ezt” (Máté 21:21).

Jézus hisz abban, hogy nagy dolgokat tudsz megtenni, mert amikor bízol Jézusban, akkor az Ő Lelke él tebenned. Azt is szeretné, hogy segíts másoknak, hogy ők is elhiggyék ugyanezt magukról.

Pál apostol ezt a bátorítást adta: „Azt akarom, hogy segítsük egymást a bennünk lévő hit által. A hited segíteni fog nekem, és az én hitem is segíteni fog neked.” (Róma 1,12 NCV fordítás).

Nap mint nap találkozunk alacsony önértékelésű emberekkel. Mindenkinek vannak bizonytalanságai. Sokan pedig újra és újra lejátszanak a fejükben egy "felvételt" arról, hogy valaki régen azt mondta nekik, hogy nem érnek semmit.

Hogyan lehet bennük megváltoztatni ezt a viselkedést? Úgy, hogy segíthetünk nekik, elhinni, hogy ne azt higgyék el, amit mások mondanak, hanem azt, amit Jézus mond róluk.

A Biblia azt mondja a Korinthusiakhoz írt első levél 13. fejezetének 7. versében: „Ha szeretsz valakit, hűséges leszel hozzá, bármi is az ára. Mindig hinni fogsz benne, mindig a legjobbat várod majd tőle, és mindig helyt fogsz állni a védelmében” (TLB fordítás).

Isten azt akarja, hogy ezt tedd: mutasd ki a másikba vetet hitedet. Mindezt azért, hogy ők is elhiggyék azt, amit Isten mond róluk.

Ennek egyik legjobb módja ha a gyülekezetedben egy kis csoporthoz tartozol. Ha egy nagyon nehéz hét után kételkedsz magadban, levert és csüggedt vagy, akkor szükséged van egy csoport olyan emberre, akikben megbízol és, akik hisznek benned. És ugyanezt -, hogy hiszel bennük -, te is meg tudod adni nekik. Jézus követői nem csak Krisztusban hisznek. Mi hiszünk egymásban is.

A hited akkor segít mások hitének növekedésében, amikor te is úgy hiszel bennük, ahogyan Jézus hisz benned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen bizonytalanságaid vannak, amik meggátolják azt, hogy úgy higgy magadban, ahogyan Jézus hisz benned?
  • Milyen konkrét módon tudod kifejezni másoknak azt, hogy hiszel bennük?
  • Hogyan tudod fejleszteni, növelni hitedet azért, hogy elérd azt a szintet, amit Krisztus lát benned? Hogyan segíthetsz másoknak növelni hitüket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.10.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása