Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Csak egy vélemény számít

2023. december 17. 03:00 - Mapetso

hegy.jpg"Ti vagytok a világ világossága - mint egy város a hegytetőn, amelyet nem lehet elrejteni." Mt 5,14 (NLT)

Ha nem vagy biztos abban, hogy ki is vagy valójában, akkor manipulálhatnak és formálhatnak téged a körülötted lévő nyomások, problémák és emberek - és ez stresszhez vezet.

Kultúránk folyamatosan próbál téged a saját formájába illeszteni. Ha zavaros és tisztázatlan az önazonosságod, ha nem tudod igazán, hogy ki vagy, az kiszolgáltatottabbá tesz a kulturális hatásoknak. Amíg nem rendeződik benned, hogy Isten feltétel nélkül szeret téged, és hogy Isten gyermeke vagy, addig hajlamos leszel a stresszre.

Jézusnak soha nem voltak kétségei az önazonosságával kapcsolatban. Sőt, a Szentírásban 18 alkalommal nyilvánosan kijelentette, hogy ki ő. Ezeket nevezik az "Én vagyok" kijelentéseinek, mint például: Én vagyok a világ világossága. Én vagyok az Isten Fia. Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet. Én vagyok az élet kenyere. Jézus világossá tette, hogy pontosan tudja, ki ő.

A János 8. fejezet 18. versében Jézus azt mondta: "Én magamról teszek bizonyságot" (GNT). Nem volt szüksége arra, hogy mások mondják meg neki, hogy ki ő. Nem kereste másoktól az megerősítést.

Ha mások véleményére hagyatkozol megerősítésért, akkor nem lehetsz ellenálló a stresszel szemben. Mert ha nem tudod, hogy ki vagy, akkor ezt mások fogják meghatározni helyetted. Belekényszerítenek egy sablonba, és emiatt stresszelni fogsz, mert megpróbálsz olyasvalaki lenni, aki nem vagy. A végén megjátszod magad, és maszkot viselsz. Ettől teljesen ki fogsz merülni!

Jézus tudta, hogy ő a világ világossága. De ugyanezt mondta rólad is: "Ti vagytok a világ világossága, mint egy város a hegytetőn, amelyet nem lehet elrejteni" (Mt 5,14 NLT). Felfogtad, hogy milyen különleges vagy? Nem azért, amit mások mondanak, hanem azért, amit Isten mond. Senki sincs a világon, aki pontosan olyan lenne, mint te.

El kell fogadnod a rólad szóló igazságot - az erősségeidet, a korlátaidat és a gyengeségeidet. Isten mindezekkel együtt teremtett téged, és mindent megadott neked, amire szükséged van ahhoz, hogy teljesítsd az akaratát.

Ha ezt elfogadod, akkor biztonságban leszel az énképeddel, és sokkal kevésbé leszel stresszes.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit jelent Isten gyermekének lenni? Milyen előnyökkel jár ez? Mik az elvárások?
  • Miért kell elfogadnod az igazságot a gyengeségeidről is, nem csak az erősségeidről?
  • Gondolj egy olyan alkalomra, amikor inkább arra alapoztad az identitásodat, amit mások mondtak rólad, mint arra, amit Isten mond. Milyen hatással volt ez rád?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 202312.10.)

Szólj hozzá!

Csökkenti a stresszt, ha tudod, ki vagy

2023. december 16. 03:00 - Mapetso

fa.jpg"Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk!" 1Ján 3,1 (NIV)

Stresszes időket élünk. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy megtanuljuk a rugalmasságot, hogy meg tudjuk tenni azt, amire Isten elhívott minket. Ezért az első lépés ahhoz, hogy rugalmasak legyünk, az, hogy emlékezzünk arra, hogy Isten mennyire szeret bennünket. Ez a stressz ellenszere!

Küldetésünk betöltésének része az is, hogy egyre inkább olyanok legyünk, mint Jézus. És Jézusnak nem volt kétsége afelől, hogy Isten, az Atya szereti őt. Erről újra és újra beszélt olyan versekben, mint a János 10,17, amely így szól: "Az Atya szeret engem" (NLT).

Ha tudod és emlékszel arra, hogy Isten feltétel nélküli, pazarló, folyamatos és soha véget nem érő szeretettel van irántad, ahogyan Jézus iránt is tette, az az alapja a mindennapok rugalmas megélésének. Ahogy Pál mondja: "Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, ... sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.(Róm 8,38-39 NIV). Rugalmasak lehetünk, tudva, hogy Isten szeretetétől soha nem szakadhatunk el.

Talán azt gondolod: "Hát persze, hogy Isten szereti Jézust. Hiszen a Fia". De tudtad-e, hogy Jézus ugyanezt mondja az irántad, mint Isten lányai vagy fiai iránt érzett szeretetéről? János evangéliuma 15. fejezetének 9. és 10. verseiben Jézus ezt mondja: "Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben. Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben" (NIV).

Annak megértése, hogy Isten mennyire szeret téged, a személyes biztonságod alapja. Ha nem vagy meggyőződve arról, hogy Isten mindenkor szeret téged - feltétel nélkül és teljesen -, akkor könnyű prédája leszel mások rosszallásának. Az emberek tetszését fogod keresni.

De ha biztos vagy abban, hogy ki vagy Isten gyermekeként - ha megérted és elfogadod, hogy Isten mit érez irántad -, akkor magabiztosan és kevesebb stresszel nézhetsz szembe a nehéz időkkel.

Amikor emlékeztetni akarod magadat arra, hogy Isten mennyire szeret, csak nézz bele az Ő Igéjébe!

"Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk." (1Ján 3,1 NIV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Milyen más igeversek szólnak még az önképedről és arról, hogy Isten mit érez irántad?
  • Miért fontos, hogy ne csak megértsd Isten szeretetét, hanem el is fogadd az irántad való szeretetét?
  • Milyen helyzetben van szükséged arra, hogy rugalmasságot mutass? Mit fogsz tenni azért, hogy kapcsolatban maradj Isten Igéjével?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.09)

Szólj hozzá!

Kövesd Jézus szelíd útját

2023. december 15. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-add-text_1.jpg

„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.” (Mt 11,29)

Mindenki szeretné tudni, mi a szorongás ellenszere, mert mindannyian tapasztaljuk. Nyomás alatt éljük az életünket, testünk és lelkünk pihentetése megoldhatatlannak tűnik.

Nem titok, hogy Jézus azt szeretné, hogy kevesebbet aggódj, és jobban bízz benne. Máté evangéliuma 11. fejezetének 29. versében ő mondja: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok, és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek.”

Ha Jézushoz térsz, és megosztasz vele valamit a terhedből, azt szeretné, ha tanulnál tőle. Hogy miért? Mert Jézus sohasem siet. Ő olyan ütemet ad, ami a szelíd és alázatos szívből jön, ami életet hivatott adni és nem kimerültséget. Jézus példát mutatott nekünk, hogyan élj békés és céltudatos életet, hogy az ő példáját követve töltsük fel lelki és érzelmi tartalékainkat. Figyeld meg hogyan élt, és tedd te is azt, amit ő tett!

Hogy úgy éljünk, mint Jézus, az egy folyamat. Nem egyik napról a másikra tanulható, mert a túlterhelt életed sem egyik napról a másikra alakult ki. Viszont függetlenül attól mennyi ideig tart, meg fogod tanulni, hogy hogyan bízz benne.

Tanulni fogod Jézustól, hogyan legyél szelíd és alázatos. De hogyan fog ez téged segíteni? A szelídség és alázatosság, nem tűnik természetes gyógymódnak a stresszre és a fáradságra. Inkább azt várnád el tőle, hogy azt mondja: „Tanulj tőlem, mert megtanítalak, hogyan legyen kitartásod és állóképességed.”

Jézus azért szeretné, hogy szelíd és alázatos legyél, mert az agresszió és az önteltség, a gőg a két legnagyobb stressz és üresség okozó az életünkben.

Az agresszió, amikor semmire sem akarsz várni, és túlvállalod magad. Ez a szelídség ellentéte.

Az önteltség az, amikor mindent mi akarunk irányítani. Az egónk több stresszért és arroganciáért felelős az életünkben, mint amennyit észreveszünk.

A stresszt kiváltó okokra a két legnagyobb ellenszer a szelídség és az alázatosság. Ezt úgy lehet megtanulni, hogy folyamatosan emlékezteted magad, hogy nem vagy Isten és nem vagy mindenki megmentője.

Tölts időt Jézussal és látni fogod, hogyan vezet nyugalomhoz a szelídség és alázat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, szükséges, hogy mindig siess valahova? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mit próbáltál irányítani, ami kimerültséghez vezetett?
  • Hogyan próbáltál meg valakinek a megmentője lenni? Hogyan hatott ez rád?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.08.)

Szólj hozzá!

Jézus azt akarja, hogy oszd meg a terheidet

2023. december 14. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű.” (Mt 11,29-30)

Túlterheltnek érzed magad? Lehet, hogy túlságosan is próbálod irányítani a dolgokat. Mindig ezt tesszük, néha anélkül, hogy észrevennénk. Még ha nem is próbálkozunk, tudat alatt úgy viselkedünk, mintha minden tőlünk függne. Mindent össze kell tartanunk. Mindent nekünk kell megtennünk.

Minél nagyobb szükségünk van arra, hogy irányítsuk a dolgokat, annál túlterheltebb, stresszesebb és üresebb lesz az életünk. Meg kell tanulnod feladni az irányítást!

Amikor Jézushoz jössz, mert kiüresedtél, ez az engedelmesség következő lépése: „Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű” (Mt 11,29-30).

Amikor eleged van, ideje feladni az irányítást.

A iga egy fakeret, amelyet két állat fölé teszünk, hogy együtt tudjanak húzni egy mezőgazdasági eszközt. Mikor már úgy érzed, hogy így is elég nehéz terhet cipelsz, Jézus igájának felvétele még nagyobb tehernek tűnhet. Miért akarnál egy másik igát is felvenni és tovább húzni?

Az igának az a célja, hogy könnyítsen a terheken, nem pedig az, hogy még nehezebb terhet tegyen rád. Az igában való osztozás azt jelenti, hogy megosztod a terhet, amit cipelsz. Amikor két állat összefog, az könnyebbé teszi a terhet, nem pedig nehezebbé.

Ha nem vagy Jézus igájába fogva, könnyen előfordulhat, hogy túl gyors tempóban haladsz, és árokba borulsz. De ha hozzá vagy kötve, akkor semmiképpen sem hagyja, hogy megelőzd, és nem hagyja, hogy árokba kerülj.

A járom könnyebbé teszi a terhet, és megakadályozza, hogy bajba kerülj. A Pál apostol galatákhoz írt levelének 5 fejezetében található 25. vers azt mondja: „Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint.”.

Isten Lelkével lépést tartasz azáltal, hogy közös járomban vagy Jézussal. Társulsz vele, és hagyod, hogy ő adja meg a tempót. Jézus soha nem siettet, és te sem fogod ezt érezni, ha hozzá kapcsolódsz.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért nem veszi el Isten teljesen a terheidet, valahányszor hozzá fordulsz és segítséget kérsz?
  • Milyen tempót szeretnél az életedben? Milyen tempó hozna egészséget és nyugalmat?
  • Nézd meg újra a Máté evangéliuma 11.29-30-at. Mit akar Jézus, mit tegyél, miután felvetted az ő igáját? Hogyan tudod ezt megtenni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.12.07.)

Szólj hozzá!

Megfáradt a lelked? Gyere Jézushoz!

2023. december 13. 03:00 - gerbeaud

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Mát 11,28)

Amikor Jézus azt mondja: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, ..., és én megnyugvást adok nektek." (Mát 11,28), milyen fajta megnyugvásról beszél?

Jézus olyan pihenést kínál a lelkednek, amely sokkal mélyebb, mint a fizikai pihenés - mert ő tudja, hogy a probléma, amiben most segítségre van szükséged, valószínűleg nem a túlhajszolt izmaid.

Amikor ürességedben Jézushoz jössz, valószínűleg az elméd, a lelked és a szellemed túlterhelt. Nemcsak a fizikai munkától van szükséged pihenésre, hanem a feszültségtől, a stressztől, a szorongástól, a sietségtől és az aggodalomtól is. Olyan pihenésre van szükséged, amire nem megoldás egy jó kis szundikálás vagy nyaralás.

A legtöbb ember másképp pihen, amikor fizikailag fáradt, mint amikor érzelmileg és lelkileg kimerült. Lehet, hogy amikor fáradt vagy, megnézel egy filmet, vagy a telefonodat bújod. Talán le kell feküdnöd, vagy talán szükséged van egy sétára a szabadban. Talán úgy döntesz, hogy a barátaiddal töltöd az időt, vagy talán jobb neked egyedül lenni.

Ezek mind jó dolgok lehetnek - de egyik sem képes helyreállítani a lelkedet.

Csak Isten tudja helyreállítani a lelkedet. Ezért van az, hogy amikor lelki üresség, lelki depresszió vagy lelki túlterheltség van benned, Jézus azt akarja, hogy hozzá fordulj.

Ézsaiás próféta azt mondja: "Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi" (Ézs 40,29). 

Amikor belül üres vagy, a kultúránk azt mondja, hogy többet kell tenned. Több pénzt kell keresned, több dolgot kell szerezned, több dolgot kell tenned, több helyre kell utaznod. Menj, menj, menj! Többet, többet, többet! De éppen ez az oka annak, hogy üres vagy!

Jézus azt akarja, hogy az ellenkezőjét tedd: Ne menj! Gyere hozzá - és gyere csak úgy, ahogy vagy!

A lelked sohasem fog megnyugvást találni semmiben, amit a világ kínál. Ez azért van, mert a lelked nem arra teremtetett, hogy bármi is betöltse ebben a világban.

Istennek teremttettél, és csak akkor találsz igazi megnyugvást, ha megfáradt lelkedet hozzá viszed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Érzel-e bármikor bűntudatot, amikor lelassítasz és megpihensz? Mire emlékeztet, amikor így kezdesz el érezni?
  • Honnan tudod, hogy a fáradtságod a lelkedből fakad, nem csak a testedből?
  • Amikor Jézus helyreállítja a lelkedet, milyen feladatra érzed magad megerősítve és felvértezve?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.12.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása