Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A túlterheltségtől a túlcsordulásig

2023. február 12. 03:00 - gerbeaud

"Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni." (János 15,5)

Abban a pillanatban, amikor elkezdesz kételkedni Isten jóságában, és magad döntesz arról, hogy mi tesz téged boldoggá, mindenféle probléma jelentkezik az életedben. Túlhajszolt és túlaggódó leszel - úgy általában véve pedig túlterhelt.

De Isten túláradó életet ígér neked, nem pedig túlterhelt életet.

Jézus azt mondta: "Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek". (János 10,10)

Hogyan tapasztalod meg a bőséges, túláradó életet? Van egy szokás, amely Isten jóságának végtelen forrásával tölt el téged, ha minden nap csinálod: Maradj kapcsolatban Jézussal!

A János 15,5-ben Jézus a hozzá való kapcsolódást egy szőlőtőhöz hasonlította: "Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni."

Mi történik, ha egy szőlőfürtöt levágnak a tőkéről? Elpusztul. Ugyanez igaz rád is.

Isten a te igazi energia- és erőforrásod. Ha a saját erődből próbálod leélni az életedet, akkor össze fogsz roppanni. De ha kapcsolatban állsz Vele, akkor minden erőd meglesz, amire szükséged van. Vagy ahogy a Biblia mondja: "örömötök teljes legyen"! (János 15,11)

Az egyik módja annak, hogy kapcsolatban maradj Jézussal, a napi elcsendesedés. Az elcsendesedésben időt szánsz arra, hogy egyedül legyél Istennel, és megismerd őt az Igéjének olvasása és a vele való imádságos beszélgetés által.

A Márk 1,35 szerint: "Nagyon korán, amikor még sötét volt, felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott".

Még Jézus is tudta, hogy szüksége van az Istennel való személyes kapcsolatra - pedig ő Isten Fia! Mennyivel inkább szükséged van arra az erőre, amely az Úrral töltött mindennapos időből fakad?!

Néha napján talán nincs kedved elcsendesedni - de mégis tedd meg! Ha addig vársz az elcsendesedéssel, amíg kedved lesz hozzá, a Sátán gondoskodni fog arról, hogy soha ne legyen hozzá kedved.

Úgy érzed, hogy több időre, energiára, tudásra vagy lehetőségre van szükséged? Arra szeretnélek hívni, hogy alakítsd ki azt a szokást, hogy mindennap időt töltesz Jézussal. Amikor kapcsolatban maradsz vele, azt fogod tapasztalni, hogy az életed túlárad Isten jóságától és erejétől - és rá fogsz jönni, hogy valójában csak erre van szükséged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nyomasztó helyzetet szeretnél az életedben Isten bőséges jóságával helyettesíteni?
  • Minél több időt töltesz a szeretteiddel, annál erősebbé válnak a kapcsolataid. Miben hasonlít ez az Istennel való időtöltésedhez?
  • Mi vonja el a figyelmedet az Istennel való időtöltéstől? Milyen kereteket tudsz a héten felállítani, hogy segítsenek Istenre összpontosítani a vele töltött csendes időd alatt?

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.05.)

Szólj hozzá!

Hiány-, vagy bőség-központú a gondolkodásmódod?

2023. február 11. 03:00 - sznezsa

„Poharam színültig van. Jóságod és szereteted követ engem életem minden napján.” (Zsolt 23,5-6 NIV fordítás)

img_1810.jpg

Csordulásig tele van az életed? Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor talán igen, csordultig tele van – de nem a jóval.  Sok ember túlzsúfolja az időbeosztását, túlköltekezik, túllépi a hitelkeretét, túlterhelődik érzelmileg, agyonhajszolja magát, túlzsúfolja a napjait, és túlértékeli mások véleményét. Ennek az eredménye az, hogy feszültek, idegesek és túlterheltek lesznek, és egyáltalán nem tapasztalják meg Isten jóságát.

Miért hagyjuk magunkat túlfeszíteni? A lemaradástól való félelem motivál bennünket arra, hogy még több dolgot csináljunk. De az igazság az, hogy nem maradunk le semmiről, ha megpihenünk Isten jóságában és gondoskodásában.

Isten azt akarja, hogy ne túlhajszolt legyen az életed, hanem túlcsorduló. Minden szükségedet be akarja tölteni – és ezt meg is tudja tenni! Először is fel kell ismerned, hogy két teljesen eltérő életszemléletet létezik, és ezek közül az egyik távol tart Isten bőségétől, a másik pedig bevisz abba: vagy  arra fókuszálsz, amid nincs, vagy Isten bőséges gondoskodására.

Ha a gondolkozásmódodra az jellemző, hogy arra fókuszálsz, ami nincs vagy amiből kevés van, akkor állandóan ez jár a fejedben: „Nincs elég időm. Nincs elég pénzem. Nincs elég energiám. Nincs elég emberi kapcsolatom, lehetőségem, tudásom, képzettségem stb.” Valahogy mindig azt érzed, hogy valami túl késő vagy túl kevés. A hiány-központú gondolkodásmód a saját korlátozott erőforrásainkra néz, és egy túlterhelt élethez vezet.

A bőség-központú gondolkodásmód viszont Isten határtalan erőforrásaira tekint, amelynek eredménye egy túlcsorduló élet.

Aggódtál már valaha is amiatt, hogy a melletted levő ember elszívja előled a levegőt? Természetesen nem, hiszen tudod, hogy Isten annyi levegőt teremtett, hogy abból bőségesen jut mindenkinek.

A Biblia, amikor arról ír, hogy mit akar adni nekünk Isten, akkor a bőség, bőséges, bővölködik, bőkezű szavakat használja. Istennek olyan bőséges erőforrásai vannak, hogy be tudja tölteni minden szükségedet, sőt még mások szükségeit is.

Jézus ezt mondta: „Én azért jöttem, hogy igazi és örök életük lehessen, több és jobb életük, mint amiről valaha is álmodtak” (Jn 10,10 The Message fordítás).

Nem kell attól tartanod, hogy kifogysz bármiből is, mert Isten az életed forrása. Végtelen jósággal, örömmel, áldással, reménnyel és békességgel akar betölteni téged, hogy tudd azt mondani, hogy „poharam színültig van; jóságod és szereteted követ engem életem minden napján.” (Zsolt 23,5-6 NIV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen szemléletmód és milyen érzelmek jellemzőek a hiány-központú gondolkodásmódra?
  • Hogyan eredményez békességet az életedben az, ha a gondolkodásod Isten bőségére fókuszál?
  • Miért törődünk olyan gyakran azzal, hogy másoknak mije van, ahelyett, hogy arra néznénk, ahogy Isten bőségesen gondoskodik a mi életünkben?

Isten bőséges gondoskodása Jézussal kezdődik.

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha hiszel Istenben, és az Ő Fia, Jézus Krisztus által. Azt, hogy a mennybe kerülj, nem lehet kiérdemelni: „Kegyelemből részesültetek a megváltásban, a hit által – és ez nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka; nem cselekedeteitek miatt, hogy senki se tudjon dicsekedni.” (Ef 2,8-9, NIV ford.)

Ha készen állsz arra, hogy életed Jézusnak szenteld, kezdd ezzel az imával:

„Drága Istenem! Megígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, minden bűnt és rosszat, amit valaha tettem, megbocsátod, megismerem életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

Bevallom, hogy vétkeztem, kérlek, bocsáss meg nekem. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye a bűneimet, és hogy Te feltámasztottad Őt. Bízni akarok Jézusban mint Megváltómban, és a mai naptól fogva követni akarom. Irányítsd az életemet és segíts teljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.04.)

Szólj hozzá!

Próbatétel után áldás jön

2023. február 10. 03:00 - Erika1832


femolvasztas.jpg

„Finomítani fogom őket, mint az ezüstöt, és meg fogom tisztítani őket, mint az aranyat. Kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik.” (Zak 13,9 NLT)

Egyes imákra azonnal választ kapunk, de vannak olyanok, amelyeknél hetek, hónapok vagy akár évek telnek el, mire megérkezik a válasz. Ezt valószínűleg te is jól tudod! De van egy jó hírem: miközben Isten válaszáért imádkozol, megtanulsz néhány dolgot, amit másképp nem tanulhatsz meg.

A várakozásban áldás van. Az egyik áldás az, hogy többet tudsz meg magadról, amikor nem kapsz meg azonnal mindent, amit szeretnél.

Életem két legfontosabb imája közül az egyiknél 13 évet vártam Isten válaszára, a másiknál pedig 25 évet. De Isten válaszolt! Akkoriban ezek voltak életem legfontosabb imái. Miért tartott ilyen sokáig? Mert miközben én imádkoztam, Isten munkálkodott bennem.

Elgondolkoztál már azon, hogy amikor "tűzön mész keresztül", az miért történik veled? Ez a próbatétel és a megtisztulás miatt van. Amikor újra és újra imádkozol valamiért, olyan próbatételeken mész keresztül, amelyek többet árulnak el rólad.

Isten azt mondja a Zakariás 13,9-ben: "Finomítom őket, mint az ezüstöt, és megtisztítom őket, mint az aranyat" (NLT).

Az aranyat úgy tisztítják meg, hogy egy nagy edénybe teszik, és addig melegítik, amíg annyira fel nem hevül, hogy az összes szennyeződés kiég belőle. Honnan tudják a kovácsok, hogy az arany vagy az ezüst már tiszta? Onnan, hogy meglátják abban a saját tükörképüket.

Isten akkor láthatja benned saját tükörképét, amikor az összes szennyeződés kiégett az életedből – miután „átmentél a tűzön". Azt mondja, hogy miután Ő elvégezte a próbát és a tisztítást, „kiáltani fogják a nevemet, én pedig válaszolni fogok nekik” (Zak 13,9 NLT).

Az ima megválaszolása a próbatétel után következik. Minden áldás előtt van próbatétel. Isten erőpróba elé állít mielőtt rád bízza a sikert. Ezek a kitartó imádkozás alapelvei.

Isten próbára tesz mielőtt megáld. És ebben a próbatételben sokat meg tudsz magadról. Ha feladod az imádkozást, soha nem fogod megtanulni azokat a leckéket, amik segítenek abban, hogy egyre inkább hasonlíts Jézushoz.

Minden nap kitartóan imádkozz. És ne feledd, hogy a próbatétel után megérkezik az áldás.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Emlékezz vissza egy olyan időszakra, amikor Isten hagyta, hogy „tűzön menj át” mielőtt megválaszolta volna az imádat. Hogyan változtál ez alatt az időszak alatt? 
• Miért fontos, hogy még inkább hasonlíts Jézusra? 
• Isten hogyan tesz épp most próbára téged? Mit teszel, hogy kitartó légy az imádkozásban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Tarts ki Isten áldásáért!

2023. február 09. 03:00 - Anita.B

pexels-rodnae-productions-8541360.jpg“Nem engedlek el, hacsak meg nem áldasz.” (1Móz 32,26)

Amikor Isten megáldotta Jákóbot, megígérte, hogy földet ad neki, megsokasítja családját, hatalmas nemzetté teszi, és hogy áldás lesz a világnak. Jákóbot és családját Isten a saját választott népévé tette.

De ahogy azt ma veled is teszi, Isten nemcsak ígéretet adott Jákóbnak, hanem próbára is tette a hitét, hogy mennyire hisz az Ő ígéretében.

Az 1Mózes 32-ben azt olvassuk, hogy Jákób egész éjjel küzdött és birkózott Istennel, ami próbára tette a türelmét, a hitét és a bizalmát. Azután Isten megsebesítette Jákóbot a csípőjénél, ami miatt Jákób komoly hátrányba került. Jákób megsérült és fáradt volt, de hajnalban még mindig ezt mondta: “Nem engedlek el, hacsak meg nem áldasz” (1Móz 32,26).

Nem érdekes dolog ezt mondani valakinek, akivel birkózol? Nyilvánvalóan ez alatt az egész éjszaka tartó küzdelem alatt Jákób valamikor ráébredt arra, hogy akivel birkózik, az nem egy hétköznapi ember, hanem Isten. Ezért nem volt hajlandó elengedni, tudva azt, hogy Isten meg tudja áldani őt.

Talán úgy érzed, hogy most te is Istennel birkózol, és a küzdelem már túl régóta tart. Lehet, hogy nem akarod megtenni azt, amit Isten mondott neked, például, hogy légy nagylelkű, vagy kövesd a Ő szexre vonatkozó szabályait, vagy legyél kedves az ellenségeiddel.

Az Isten, akivel birkózol nem más, mint az az Isten, aki az életedre vonatkozó álmokat is adja. Ő az, aki valóra váltja azokat! Isten nem meghiúsítani próbálja az álmaidat, hanem felkészít azokra. A küzdelem növeli benned a kitartást, a türelmet és az ellenállóképességet. 

A küzdelem során egy ponton eljutsz majd az elköteleződésig. Pont abban a pillanatban, amikor azt gondolod, hogy fel kell adnod, Istenhez kell fordulnod, és ezt kell mondanod: “Addig tartok ki ebben a küzdelemben, ameddig kell, hogy elvégezhesd a jó munkádat bennem, és megáldj engem.”

Ha így válaszolsz Isten próbatételére, akkor azzal tudtára adod, hogy készen állsz arra, hogy Ő megáldja az életedet.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, mit akar Isten megáldani az életedben? Milyen dolgok tartanak vissza az Ő áldásától?
  • Hogyan segít neked Isten, amikor az életedben még akkor is elkötelezed magad az Ő munkájára, ha az fájdalommal jár?
  • Szeretnéd Isten áldását és kenetét az életedre? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren 2023.02.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Amikor Isten kiválaszt, akkor fel is ken

2023. február 08. 03:00 - ReveSz

 "Hű az, aki elhív erre titeket; és ő meg is cselekszi azt."

1Thesszalonika 5:24 (Új fordítás)

selective focus photo of person laying hand over the sunset

Isten soha nem kér téged valamire anélkül, hogy megadná, amire szükséged van ahhoz. A felkenés azt jelenti, hogy Isten ellát minden olyan dologgal és képességgel, ami ahhoz szükséges, hogy teljesítsd az általa rád bízott feladatot.

Szeretnéd, ha Isten feltámadásának ereje működne az életedben? Akkor meg kell értened, mit jelent az, hogy Ő felken téged. Tartsd szem előtt a következő néhány dolgot:

1. Amikor Isten azt mondja, hogy tegyél meg valamit, akkor számíthatsz az Ő kenetére. Jézus utolsó megbízatását, amit a tanítványainak adott, szinte lehetetlen volt teljesíteni. Nem volt semmi lehetőség arra, hogy el tudják vinni az evangéliumot a világ minden részére. Ez csakis Isten hatalma által történhetett meg. Isten gyakran ad olyan megbízatást, ami fizikailag lehetetlennek tűnik, de általa mégis lehetővé válik.

"Hűséges az, aki elhív titeket, és meg is teszi." (1Thesszalonika 5:24 NIV)

2.  Isten kenete által a nehéz feladatok könnyebbé válnak. A te erőforrásaid, energiád, tudásod, bölcsességed és képességeid mind korlátozottak – de Isten nincs korlátok közé szorítva. Isten kenetével jobban tudod intézni a dolgokat, tovább tudsz kitartani, és messzebbre jutsz.

"Imádkozom, hogy az ő dicsőséges, korlátlan erőforrásaiból [Isten] belső erővel ruházzon fel benneteket az Ő Szelleme által." (Efézus 3:16 NLT fordítás)

3. Isten kenete által a lehetetlen lehetségessé válik. Az üzleti dolgaidban, a házasságodban, az egészségedben és az emberi kapcsolataidban leküzdhetetlennek tűnő problémákkal fogsz találkozni. Isten azonban egy mindenre képes Atya. Nincs olyan probléma, amit Ő ne lenne képes megoldani, és nincs olyan dolog, amit ne lenne képes megadni.

"Ami embernél lehetetlen, az Istennél lehetséges." (Lukács 18:27 NIV fordítás)

4. Isten azért keni fel az életedet, hogy megáldj másokat. Jézus azért jött, hogy megvigasztalja a szenvedőket, a vakokat, a megtört szívűeket és azokat, akik rossz szokások rabjai. És felken téged is, hogy te is megvigasztalj másokat.

"Jézus megérkezett Názáretből, Istentől Szentlélekkel felkenve, tettre készen. Bejárta az országot, és segített az embereken és meggyógyított mindenkit, akit a Gonosz elnyomott vagy legyőzött. Mindezt azért volt képes megtenni, mert Isten vele volt." (ApCsel 10:38 The Message fordítás)

5. Minden új kihíváshoz új erőre van szükséged Istentől.  A Szentlélektől való kenetet nem lehet elraktározni. A mai problémákat nem tudod a tegnapi kenettel megoldani.  A holnapi, a jövő heti és a jövő évi problémáidat pedig biztosan nem tudod majd kezelni a régi kenet segítségével.

Maradj állandó kapcsolatban Istennel, hogy folyamatosan be tudjon tölteni kegyelemmel, szeretettel és erővel. A Jakab 4:2 ezt mondja: "Nincs nektek, mert nem kéritek Istent." (NIV fordítás). Kérd újra Istent, hogy kenjen fel!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha hinnéd, hogy Isten meg akarja áldani az életedet, mit kérnél tőle?
  • A saját erődre támaszkodva próbálod elvégezni a feladataidat, vagy Isten erejére támaszkodva? Mi a különbség?
  • Miben látod, hogy Isten felkent – vagyis képessé tett és megadott minden szükséges eszközt – , hogy elvégezd a feladatot, amelyet rád bízott?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.02.01.) 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása