Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szerezd vissza az örömödet!

2024. július 15. 03:00 - Olajfa

"Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és a Szentlélekben való öröm." (Róma 14,17)

Mit veszítesz el a legkönnyebben? A szemüveged? A kulcsaidat? Az eszedet?

Mindezeket a dolgokat könnyű elveszíteni, de a legkönnyebben az örömünk vész el. Elveszítheted egyetlen telefonhívással, e-maillel, egy levéllel vagy egy beszélgetéssel. Sőt, egy reklámot nézve is elveszítheted, mert hatására elégedetlen kezdesz lenni saját körülményeiddel vagy azzal, amid van. Nagyon könnyű elveszteni az örömünket!

Örömünk elvesztése nemcsak nekünk rossz érzés, hanem, amikor Isten gyermekei nincsenek örömmel telve, az magát Istent is rossz színben tünteti fel. Az ingerült, a nyűgös keresztények rossz tanúságtevők. Úgy néznek ki, mintha ecettel keresztelték volna őket, mert soha nem mosolyognak. És ez rossz fényt vet Istenre is.

Isten azt akarja, hogy a gyermekei viselkedésükkel is tanúságot tegyenek. Ahogy a Példabeszédek 15,13 mondja: "Az örvendező szív megszépíti az arcot."

A Biblia szerint a keresztény élet három szóban foglalható össze: szívjóság, békesség és öröm. A Róma 14,17 azt írja: "Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békességben és a Szentlélekben való öröm".

Bár az öröm kulcsfontosságú a keresztények életében, a valóságban nagyon gyorsan és sokféleképpen elveszíthetjük azt. Ezernyi örömgyilkos van, és ezek megfosztanak minket örömeinktől. Olyannyira, hogy Isten prófétája, Jeremiás, ezt mondta a Jeremiás siralmai bibliai könyv 5. fejezetének 15. versében: "Odavan szívünk öröme."

Nem tudom, hogy te ma hol vagy ebben? Talán úgy érzed, hogy elveszett a kisugárzás, és már nem vagy olyan közel Istenhez, mint régen. Lehet, hogy most egy megkeseredett élet minden napjait éled. Ha így érzed magad, tudnod kell azt, hogy amilyen könnyű elveszíteni az örömödet, ugyanolyan könnyű visszaszerezni is azt!

Tehát, hogyan szerezheted vissza az örömödet? Az első lépés: ismerd be, hogy elvesztetted.

Ha nem vagy biztos az érzésedben, hogy tényleg elvesztetted-e az örömödet, akkor végezd el a következő egyszerű gyakorlatot! Nézz vissza a múltadra, és tégy fel magadnak két kérdést: Volt-e olyan időszak az életedben, amikor közelebb érezted magad Istenhez, mint most? Volt-e olyan időszak az életedben, amikor jobban örültél az Úrnak, mint most?

Ha a válaszod igen, akkor elhagytad, elveszítetted az örömödet és itt az ideje visszaszerezni azt!

Tedd azt, amit Dávid tett, ahogy a Bibliában a Zsoltárok 51,12 leírja! Dávid tudta, hogy megkeseredett és kiveszett belőle minden öröm, de azt is tudta, hogy Isten az egyetlen, aki visszaadhatja azt. Ezért aztán így imádkozott: "Add vissza nekem a te szabadításodnak örömét!".

Isten visszahozta Dávid örömét, és kész ugyanezt tenni veled is. Csak kérned kell! És ez az végső lépés az öröm visszaszerzéséhez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj arra az időre, amikor jobban örültél Istennek, mint most! Mi volt akkor más a lelki életedben és a napi csendességedben?
  • Mik azok a dolgok, amelyek megfosztanak az örömödtől? Okoznak-e ezek a dolgok valamilyen változást Istennel való kapcsolatodban? Tényleg olyan hatása kell legyen ezeknek, hogy megváltoztatják Isten iránti szeretetedet és azt, hogy mennyire bízol benne?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása