Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A nagyszerű tanulók jó odafigyelők

2024. október 24. 03:00 - csmsdvd

 20241017.png

„A bölcs férfiak és nők mindig tanulnak, mindig figyelnek a friss felismerésekre” (Péld 18,15 MSG fordítás).

Jézus Krisztus tanítványának lenni lényegében azt jelenti, hogy Jézus Krisztus tanulója vagy. A „tanítvány” kifejezés egy latin szóból származik, amely „tanítványt, tanulót vagy követőt” jelent. Isten azt akarja, hogy tanulj és legyél tanítvány, miközben Jézust követed. Mindig tanulnod kell!

Tégy magadnak egy szívességet, és tanulj meg mindent, amit csak tudsz; aztán emlékezz arra, amit megtanultál, és boldogulni fogsz” (Péld 19,8 GNT fordítás).

A siker az életben a tanuláshoz kötődik. Ha sikeres akarsz lenni az életed egy bizonyos területén, akkor az adott területen tanulóvá kell válnod. Mindig valami újat kell tanulnod.

Tanulás közben kulcsfontosságú, hogy megértsd a különbséget a bölcsesség és a tudás között. A tudás az oktatásból vagy tapasztalatból szerzett információ. Minél többet tudsz, annál jobban fel vagy szerelve az élet kihívásainak kezelésére.

A bölcsesség azonban Isten szemszögéből való látás és reagálás. A bölcsesség azt jelenti, hogy a kapcsolataidat, a pénzügyeidet és a karrieredet Isten szemszögéből nézed, és ennek megfelelően reagálsz. Könyvekből szerezhetsz tudást, de a bölcsesség Istentől származik.

Isten az igazi bölcsesség forrása.

A bölcsességgel kezded megérteni a dolgok értelmét. Sok művelt ember még mindig olyan alapvető kérdésekkel küzd, mint például: „Ki vagyok én? Mi az életem értelme?”. Ezekre a kérdésekre nem a tudás, hanem a bölcsesség ad választ - Istenre hallgatva.

Ha nagy tanulóvá akarsz válni, akkor nagy odafigyelővé kell válnod. Amikor beszélsz, akkor nem tanulsz. Amikor hallgatsz, akkor tanulsz.

Ez azt jelenti, hogy az egyik legfontosabb készség, amire szükséged van, a figyelem, az odafigyelés. Vannak könyvek és tanfolyamok a figyelem fejlesztéséről. Szülők, ha megtanítjátok gyermekeiteknek az odafigyelés művészetét, az az egyik legjobb ajándék, amit adhattok nekik, mert a legjobb odafigyelők a legjobb tanulók.

A Biblia Pál apostol Timóteushoz írt második levelének 2. fejezetének 15. versében arra tanít, hogy: „Igyekezz kipróbált emberként megállni az Isten előtt, mint olyan munkás, aki nem vall szégyent, hanem helyesen fejtegeti az igazság igéjét.”

Talán nem voltál jó tanuló, vagy soha nem élvezted igazán az iskolát. Ez nem jelenti azt, hogy nem tanulhatsz új dolgokat! Isten azt akarja, hogy többet tanulj azokról a dolgokról, amelyekre ő teremtett téged, és amelyek az ő célját szolgálják.

Kezdd azzal, hogy figyelsz azokra az emberekre, akik Istennel járnak és bölcsességben növekedtek. Tégy meg mindent, hogy tanulj tőlük, hogy te is növekedhess a bölcsességben és az igazságban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mi az a gyakorlati dolog, amivel emlékeztetheted magad arra, hogy többet hallgass, mint beszélj?
  • Miért nem valószínű, hogy tanulsz, ha beszélsz? Mit gondolsz, miért olyan nehéz ezt megjegyezni és gyakran alkalmazni az életünkben?
  • Inkább több tudást vagy több bölcsességet szeretnél? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.10.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása