Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kitűnni a munkahelyen

2024. március 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek” (Kol 3,23 GNT fordítás).

Harcban Istenért - Reformatus.hu

A Biblia öt fő jellemzőt emel ki azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik kitűnnek abban, amivel foglalkoznak.

Lelkesen dolgoznak. Függetlenül attól, hogy a munka nagy vagy kicsi, hozd ki magadból a legtöbbet. A nagyszerű előadók minden tőlük telhetőt megtesznek, függetlenül attól, hogy mekkora a közönség: „Bármit tesztek, tegyétek szívből, mintha az Úrnak dolgoznátok és nem embereknek (Kol 3,23 GNT fordítás).

Fejlesztik képességeiket. Soha nem állnak meg a fejlődésben, a növekedésben, a tanulásban: „Ha a fejszéd tompa, és nem élezed, akkor keményebben kell dolgoznod a használatáért. Okosabb előre tervezni” (Préd10,10 GNT fordítás). A kiemelkedéshez több kell, mint vágyakozás; hozzáértés kell hozzá! Ne feledd: soha nem vesztegeted az időt, amikor „a fejszét" élezed.

Betartják a szavukat. Megbízhatóak. Számíthatnak rájuk, hogy megteszik, amit mondanak. Kiemelkednek, mert a tisztességes emberek ritkák a társadalmunkban: „Mindenki arról beszél, hogy mennyire lojális és hűséges, de csak próbálj meg találni valakit, aki valóban az” (Péld 20,6 GNT fordítás).

Mindig pozitív a hozzáállásuk. Még a legrosszabb körülmények között sem válnak negatívvá! „Tegyetek mindent zúgolódás és vita nélkül, hogy feddhetetlenek és tiszták legyetek, Isten hibátlan gyermekei egy elvetemült és elferdült nemzedékben. Akkor ragyogni fogtok köztük, mint csillagok az égen, ha szilárdan ragaszkodtok az élet szavához” (Fil 2,14-16). És ne feledd: „Ha a főnököd dühös rád, ne mondj fel! A csendes lélek még a nagy hibákat is legyőzi” (Préd 10,4 NLT fordítás).

Azok, akik kiválóak, többet tesznek, mint az elvárható. Ez egy olyan titok, amelyet minden sikeres ember felfedezett. Soha nem fogsz kitűnni azzal, ha csak azt csinálod meg, amit feltétlenül szükséges. Jézus ezt mondta: „Ha valaki tisztességtelenül kihasznál téged, használd  fel az alkalmat a szolgai élet gyakorlására. Nincs több 'szemet szemért, fogat fogért'! Élj nagylelkűen” (Mt 5,40-42 MSG fordítás).

A Broadway szövegírója, Oscar Hammerstein mesélte egyszer, hogy amikor helikopterről látta a Szabadság-szobor tetejét, lenyűgözte az a hihetetlen részletesség, amellyel a művész egy olyan területet dolgozott ki, melyet senki sem láthatott. Amikor a Szabadság-szobor készült, még nem is sejtették, hogy az ember egyszer képes lesz átrepülni fölötte!

Amikor azt gondolod: „Soha senki sem fogja megtudni”, ne feledd, hogy Isten mindent lát, amit teszel. Add meg neki a legjobbat ezen a héten!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Milyen szempontból vagy kiemelkedő abban, amit csinálsz? Mit gondolsz, miért adta neked Isten ezeket a képességeket?
 • Miért akarja Isten, hogy kiváló munkát végezz? 
 • Mi az az egy dolog, amit megtehetsz ezen a héten a munkahelyeden, hogy többet tegyél a kötelező feladataidnál?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.24.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A megbízható embereket előléptetik

2024. március 30. 03:00 - Mapetso

promotion.jpg

"Potifár tehát teljes felelősséget adott Józsefnek minden tulajdonában lévő dolog felett. És mivel ott volt József, nem kellett aggódnia semmi miatt - hacsak nem amiatt, hogy milyen ételt egyen!" 1Móz 39,6 (NLT fordítás)

Mi a legnagyobb dicséret, amit egy főnöktől kaphatsz? "Rád bízom, cseppet sem aggódom!” mert ez azt jelenti, hogy megbízható, szavatartó és stabil vagy. Számíthatnak rád.

Mózes első könyvének 39. fejezetében a 6. vers ezt mondja: "Potifár tehát teljes felelősséget adott Józsefnek minden tulajdonában lévő dolog felett. És mivel ott volt József, nem kellett aggódnia semmi miatt - hacsak nem amiatt, hogy milyen ételt egyen!" (NLT fordítás)

Mit szólnál egy olyan munkahelyhez, ahol csak arra lenne gondod, hogy mit egyél? Potifár megbízott Józsefben, és teljes döntési jogkört adott az egykori rabszolgának, mert tudta, hogy számíthat rá.

Ezért léptették elő Józsefet folyamatosan! Minden főnöke elmondhatta: " Az életemet is rá merem bízni erre a fickóra!" Amikor börtönben volt, Józsefet kegyeibe fogadta az igazgató, aki aztán az egész börtönt József felügyelete alá helyezte. Ennyire megbízott benne. József megbízható volt, így az igazgatónak nem kellett aggódnia semmi miatt, mindent József felügyelt.

A megbízhatóság azt jelenti, hogy elnyerjük mások bizalmát ígéreteink megtartásával és kötelességeink teljesítésével, még akkor is, ha ez áldozatokat követel tőlünk.

József tudta, hogyan kell megbízhatónak lenni. Azért léptették elő, mert eleget tett a kötelezettségeinek. Akkor is megtartotta a szavát, ha ez neki személy szerint hátrányos volt és áldozatokkal járt. Vajon ugyanez elmondható rólad is?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Szerinted mi motiválja a megbízható embereket?
 • Hogyan tudod megmutatni a főnöködnek és a munkatársaidnak ezen a héten, hogy megbízható ember vagy? Hogyan fog ez segíteni abban, hogy elérd a céljaidat a munkahelyeden?
 • Mit gondolsz, miért tűnnek ki annyira a megbízható emberek a munkahelyeken? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

A hűség kiemel a munkahelyeden

2024. március 29. 03:00 - Mapetso

standout.jpg

„Józsefnek szép termete és szép arca volt. Ezek után történt, hogy Józsefre szemet vetett gazdájának felesége, és ezt mondta: Hálj velem! Ő azonban ezt nem akarta, és azt felelte gazdája feleségének: Nézd, az én gazdámnak semmi gondja sincs mellettem háza dolgaira, és rám bízta mindenét. Senki sem nagyobb nálam ebben a házban. Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mert te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?!”
(1Móz 39,6-9)

A hűség olyan tulajdonság, amelyből a mai társadalmunkban kevés van. Úgy tűnik, mintha már senki sem lenne hűséges semmihez. Nincs olyan, hogy márkahűség. A legtöbb ember nem hűséges a vállalatához, a főnökeihez, még a vezetőihez sem - csak saját magához hűséges.

A hűség régimódi tulajdonság. De ha valaki ezzel a ritka tulajdonsággal rendelkezik, azt elő szokták léptetni. A hűség kiemel a többiek közül!

A hűség azt jelenti, hogy hű maradsz - a főnöködhöz, vagy Istenhez, vagy valaki máshoz -, még akkor is, amikor a nehézségek próbára teszik elkötelezettségedet.

Könnyű hűségesnek lenni, amikor minden remekül megy, de amikor a hajó viharba kerül, akkor jön elő az igazi hűség. És mivel Istent jobban érdekli a jellemed, mint a karriered, a hűségedet gyakran a munkádban teszi próbára. A viharok közepette megnézi, hogy rád bízhat-e nagyobb felelősséget a mennyben.

József kemény próbatétel előtt állt. A Biblia ezt mondja: " Józsefnek szép termete és szép arca volt. Ezek után történt, hogy Józsefre szemet vetett gazdájának felesége, és ezt mondta: Hálj velem! Ő azonban ezt nem akarta, és azt felelte gazdája feleségének: Nézd, az én gazdámnak semmi gondja sincs mellettem háza dolgaira, és rám bízta mindenét. Senki sem nagyobb nálam ebben a házban. Semmit sem tiltott el tőlem, csak téged, mert te a felesége vagy. Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?!” (1Móz 39,6-9)

Na, ez aztán hűség! Józsefre ráveti magát egy gyönyörű nő, és megnyugtatgatja őt: "Azt hiszed, hogy elmondom a férjemnek? Viccelsz velem? Senki sem fogja megtudni. 'Tied lehet a torta és be is falhatod!' Csináld a dolgot és lesz egy jó kis kalandunk. Nagyszerű lesz. Nem lesz semmi gáz!"

Biztos vagyok benne, hogy Potifár nem volt tökéletes főnök, mert egyetlen főnök sem tökéletes. Biztos vagyok benne, hogy József sokszor nem értett egyet a főnökével, mert mindketten emberek voltak. Nincs olyan, hogy valakinek mindig igaza legyen.

De József mégis elutasította a nőt, mert hűséges volt a főnökéhez. Tiszteletben tartotta a bizalmat, amit a gazdája belé helyezett.

Isten ránéz erre a fajta hűségre, és azt mondja: "Ilyen embert akarok előléptetni".

Ugye te is szeretnéd, hogy Isten ugyanezt mondja rólad?

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Miért akarja Isten, hogy hűséget tanúsíts a munkahelyed és a főnököd iránt?
 • Miért fontos, hogy egy hűséges ember következetes is legyen?
 • Mit szeretnél elérni a munkádban vagy a karrieredben? Hogyan segíthet a cégedhez való hűséged abban, hogy ezt elérd?


Követed-e ma Jézust?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben és az ő Fiában, Jézus Krisztusban. Nem érdemelheted ki az utat a mennybe: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek, hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2,8-9).

Ha készen állsz arra, hogy életedet Jézusnak szenteld, kezd ezzel az imával:

„Kedves Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Fiadban, Jézus Krisztusban, mindent, amit valaha hibáztam, megbocsátasz, megismerem életem célját, és egy nap befogadsz örök otthonodba a mennybe.
Megvallom, bűnös vagyok, és kérem a bocsánatodat. Hiszem, hogy Jézus azért halt meg, hogy elvegye bűneimet, és te életre-támasztottad őt halottaiból. Bízni akarok Jézusban, mint Megváltómban, és a mai naptól fogva Uramként követem őt. Vezesd életemet, és segíts beteljesíteni akaratodat! Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha imádkoztál, hogy elfogadd Jézust, kérlek, tudasd velem ezt és írj nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com címre! Szeretnék neked néhány ingyenes anyagot küldeni, amelyek segítenek elindulni Jézussal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.22)

Szólj hozzá!

Több képesség több felelősséggel jár

2024. március 28. 03:00 - csmsdvd

20240322nr.png

Potifár… Józsefet azután háza felügyelőjévé tette, és rábízta egész vagyonát. Attól fogva, hogy házának és egész vagyonának a felügyelőjévé tette, megáldotta az Úr az egyiptomi ember házát Józsefért, és az Úr áldása volt egész vagyonán, ami a házban és a mezőn volt.” (1Móz 39,4-5)

Miben van lehetőséged fejlődni?

Olvasol könyveket az elkövetkező években? Részt veszel a jövőben valamilyen tanulásodat elősegítő eseményen? Szándékozol fejlődni? Fogod-e fejleszteni valamilyen készséget? Tanulsz-e valamilyen kapcsolatépítési készséget? Vagy 10 év múlva is ugyanolyan leszel, mint most?

A képességeid egyúttal a fejlődési lehetőségeid is. Ezt azért fontos tudni, mert azok az emberek, akiknek növekszik a szakértelme, nagyobb felelősséget kapnak a munkájukban.

Minden vezető tanuló is egyben. Abban a pillanatban, amikor abbahagyod a tanulást, abbamaradsz igazi vezetőnek lenni. A fejlődő vállalkozásoknak olyan emberekre van szükségük, akik maguk is fejlődni akarnak. Abban a pillanatban, amikor az emberek leállnak a fejlődéssel, a vállalkozásuk sem tud növekedni.

Emlékszem, voltak olyan munkatársaim a Saddleback gyülekezetben, akiknek fő jellemzőjük az volt, hogy képesek voltak folyamatosan fejlődni és tanulni. Nem ragaszkodtak ahhoz, hogy ugyanazt csinálják, amit mindig is csináltak, hanem új módszereket próbáltak ki, és új ötletekkel álltak elő.

Ez történt Józseffel is. Azáltal gazdagodtak képességei, hogy erőltette magát, tanult és fejlődött. Mózes első könyvének 39. fejezetének 4. és 5. verse szerint: „Potifár… Józsefet azután háza felügyelőjévé tette, és rábízta egész vagyonát. Attól fogva, hogy házának és egész vagyonának a felügyelőjévé tette, megáldotta az Úr az egyiptomi ember házát Józsefért, és az Úr áldása volt egész vagyonán, ami a házban és a mezőn volt.

Megáldja-e Isten azt a céget, ahol dolgozol? A gyülekezeted, a vállalatod, a szervezeted azért virágzik, mert te ott vagy? Van-e ilyen képességed?

Amikor Józsefet kinevezték, az Úr elkezdte megáldani Potifárt Józsefért: „megáldotta az Úr az egyiptomi ember házát Józsefért, és az Úr áldása volt egész vagyonán, ami a házban és a mezőn volt.”  (1Móz 39,5). Miért? Mert Józsefnek voltak képességei.

Amikor Józsefet először rabszolgaként Egyiptomba vitték, nem volt képes kezelni mindezt. Meg kellett tanulnia, hogyan gazdálkodjon és hogyan vezessen egy egész udvartartást. Tanulnia és fejlődnie kellett, ahogy egyre több felelősséget kapott.

Ha abbahagyod az új készségek tanulását, és azt mondod, hogy "csak ennyit kell tudnom", akkor bekorlátozod a képességeidet. De ha folyamatosan tanulsz, akkor folyamatosan fogsz fejlődni, és Isten folyamatosan meg fog áldani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Milyen gyakorlati lépéseket tudsz megtenni ezen a héten, hogy új készséget tanulj, vagy új ismereteket szerezz a szakterületeden vagy a munkáddal kapcsolatosan?
 • Képességeid fejlesztése gyakran kezdeményezőkészséget igényel, sőt néha még áldozattal is jár. Miért fontos, hogy a munkáltatód meglássa benned ezeket a tulajdonságokat?
 • Azért fontolgatod a pályamódosítást, mert úgy gondolod, hogy a jelenlegi munkahelyeden már eljutottál a végsőkig? Tölts egy kis időt imádságban, és kérd Istent, hogy mutassa meg neked, hogyan fejlődhet a személyiséged és hogyan fejlődhetsz szakmailag.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.21.)

Szólj hozzá!

A szerethetőség titka

2024. március 27. 03:00 - Lencsés Tamás

„Amikor Józsefet elvitték Egyiptomba, megvásárolta őt azoktól, akik odavitték egy egyiptomi ember: Potifár, a fáraó főembere, a testőrök parancsnoka. De az ÚR Józseffel volt, ezért szerencsés ember lett, így aztán egyiptomi gazdájának a házába került. Látta a gazdája, hogy vele van az ÚR, és mindazt eredményessé teszi az ÚR, amihez hozzáfog. Megnyerte hát József a jóindulatát, és házának vezetőjévé tette. (1Móz 39,1-4 EVC fordítás)

Amennyiben ki akarsz tűnni a munkahelyeden, szerethetőnek, szeretetreméltónak kell lenned. Ha az emberek nem kedvelnek, akkor nem bíznak meg benned, és nem is fognak támogatni.

Sokan azt gondolják, hogy a szeretetreméltóság velünk született tulajdonság: vagy szerethető vagy, vagy nem.

Pedig semmi sem áll távolabb az igazságtól. A szerethetőség nem személyiség, hanem jellem kérdése. Egy viselkedésmód. Az, hogy hogyan viszonyulsz másokhoz. A szerethetőség egyrészt döntés arról, hogy mások számára megnyerő lesz a viselkedésed, másrészt olyan kapcsolat-kezelési készségek használata, aminek eredményeként mások veled akarnak dolgozni.

Szeretnéd, ha mások kedvelnének? Íme a nagy titok: szeresd te őket! Ennyi az egész! Amennyiben szereted az embereket, tudod mi lesz? Ők is szeretni fognak. Amennyiben nem szereted az embereket, ők sem fognak szeretni. Ahhoz, hogy szerethető légy, egyszerűen csak szeretned és kedvelned kell az embereket. De őszintén kell szeretned őket. A szeretet döntés: többet foglalkozol mások dolgaival és kevesebbet gondolsz magadra.

József jó példa a szerethetőségre. Mózes első könyvének 39. fejezetében található 1-4 igevers szerint „Amikor Józsefet elvitték Egyiptomba, megvásárolta őt azoktól, akik odavitték egy egyiptomi ember: Potifár, a fáraó főembere, a testőrök parancsnoka. De az ÚR Józseffel volt, ezért szerencsés ember lett, így aztán egyiptomi gazdájának a házába került. Látta a gazdája, hogy vele van az ÚR, és mindazt eredményessé teszi az ÚR, amihez hozzáfog. Megnyerte hát József a jóindulatát, és házának vezetőjévé tette.” Potifár megvett egy embert, aki rabszolgaként kezdte, és előléptette a háza vezetőjévé, mert észrevette, hogy Isten segíti, hogy sikeresen végezze dolgát, és meg is kedvelte őt.

Mik azok a vonzó viselkedésmódok, amik valakit szerethetővé tesznek?

Mit szólsz a szerénységhez? Inkább olyan valakivel lennél együtt, aki arrogáns, vagy olyannal, aki szerény?

Mi a helyzet a vidámsággal? Inkább olyan emberrel lennél együtt, aki vidám, vagy aki mogorva?

Mi a helyzet az empátiával? Amikor elmondod másoknak, hogy nem vagy jól, inkább azt választ kapnád, hogy „Hát ez nagyon rossz!”, vagy azt, hogy „Nagyon sajnálom. Mi a baj?” Amennyiben empatikus vagy valakivel, aki kínlódik valamivel, tudod mi történik? Szerethető leszel. A főnökök is szeretik azokat az embereket, akik empatikusan megérzik, amikor a főnök stresszes, akik megértőek, és akik képesek egy helyzetet valaki más szemszögéből is megvizsgálni.

Amennyiben segítesz valaki másnak, hogy ő sikeres legyen, akkor szeretetreméltó leszel, és ha szeretetreméltó vagy, akkor te is sikeres leszel.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

 • Milyen jellemvonások kellenek ahhoz, hogy együttérző légy, és támogass olyan embereket, akiket általában ellenszenvesnek tartanak?
 • Mit szeretnél, mások milyennek tapasztaljanak meg téged?
 • Milyen módon tudod kimutatni ezen a héten az emberek iránti érdeklődésedet a munkahelyeden?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.03.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása