Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten egy közelálló édesapa

2024. július 28. 03:00 - Olajfa

 "Mindezt azért tette, hogy az emberek keressék Istent, kinyújtsák a kezüket utána, és talán meg is találják. Pedig nincs messze egyikünktől sem." (Apostolok Cselekedetei 17:27)

Az Apostolok Cselekedetei 17. fejezetében Pál tanította az athéniakat. Valami ilyesmit mondott: „Isten nem egy templomban vagy egy kis házban lakik. Őt mindez korlátozná. Ő úgy döntött, hogy az egész világon él. Isten mindenütt ott van”. Miért? Ahogy az Apostolok Cselekedetei 17:27-ben olvashatjuk: „Mindezt azért tette, hogy az emberek keressék Istent, és talán meg is találják. Pedig nincs messze egyikünktől sem”. Isten közel van és elérhető.

Manapság sok gyerek úgy nő fel, hogy az apja távol van. Ezek az apák soha nincsenek otthon, mindig távol vannak, soha nincsenek ott a fontos eseményeknél. Még ha otthon is vannak, akkor sincsenek igazán jelen. Elérhetetlenek - a telefonjukat pörgetik, tévét néznek vagy dolgoznak. Lehet, hogy fizikailag ott vannak, de mentálisan és érzelmileg nincsenek otthon.

Ezért fontos, hogy emlékezzünk három bátorító tényre Isten közelségéről:

1. Isten soha nem túl elfoglalt számodra

A Zsoltárok 145:18 szerint: „Közel van mindenkihez, aki segítségül hívja őt”. Ő soha nem túl elfoglalt ahhoz, hogy beszéljen veled. Amikor imádkozni akarsz, Isten ott van melletted, készen arra, hogy meghallgasson. Istennek nem okoz gondot, hogy mindenki imakérését egyszerre dolgozza fel, mert ő Isten. Ő mindig közel van. Soha nem mondja, hogy „hívj vissza később”.

2. Isten szereti betölteni a szükségleteidet
Nem bosszantják őt a kéréseid. A Biblia azt tanítja: „Ha . . tudok fiaitoknak jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérnek tőle!”. (Máté 7:11). Még a nem tökéletes szülők is itt a földön szeretnek jó ajándékokat adni gyermekeiknek. Isten tökéletes, ezért még jobban tud ajándékozni. Sőt, szereti betölteni a szükségleteidet.

3. Ő megérti a fájdalmaidat
Közel van a megtört szívűekhez, és megmenti a reményvesztett lelkűeket” (Zsoltárok 34:18). Amikor neked fáj, Istennek is fáj. Amikor te szomorkodsz, Isten is szomorkodik. Amikor megtört szívű vagy, összetört, és úgy érzed, hogy reggelente még az ágyból sem tudsz kikelni, Isten együtt érez veled. Soha nem vagy közelebb Istenhez, mint amikor fájdalmat érzel. Ő ott van és törődik veled.

Isten azért akarja betölteni a szükségleteidet, mert gondoskodó, következetes és közel van hozzád. Ez egy nagyon jó hír!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent számodra, ha tudod, hogy Isten mindig közel van hozzád, bárhol is vagy?
  • Van olyan szükséged, amiért eddig nem imádkoztál, mert úgy gondoltad, hogy a kérésed talán túl jelentéktelen Isten számára? Ha készen állsz rá, vidd ezt a kérésed ma Isten elé!
  • Mi az, ami ma fájdalmat vagy bánatot okoz neked? Kérd Istent, hogy segítsen érezni a jelenlétét a fájdalmadban!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.21)

 

 

Szólj hozzá!

Isten egy következetes édesapa

2024. július 27. 03:00 - csmsdvd

20240720v2.png

„Minden tökéletes ajándék felülről van, az Atyától jön, aki nem változik, mint a mozgó árnyék.” (Jak 1,17 NIV fordítás)

Számíthatsz Istenre. Ő megbízható és szavahihető. Méltó a bizalmadra.

Néhányan közületek talán olyan apákat ismertek, akik kiszámíthatatlanok, megbízhatatlanok és szeszélyesek. Mindig változnak, attól függően, hogy éppen milyen hangulatban vannak. A következetlen apák a bizonytalanságot adják tovább a gyermekeiknek.

A Szentírás azonban azt mondja, hogy Istennek soha nincs rossz napja. Ő nem ébred morcosan, nem hangulatember, és nem kel fel bal lábbal az ágyból reggel. Ő következetes és hűséges.

Pál Timóteushoz írt második levele 2. fejezetének 13. versében ezt mondja: „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja.” Isten még akkor is hűséges, amikor én hűtlen vagyok. Ha én következetlen vagyok, Isten akkor is következetes. Ha én megbízhatatlan vagyok, Isten akkor is megbízható. Nem számít, mi minden változik a világban, egy dologban biztos lehetek: Isten mindig ugyanúgy cselekszik velem szemben. Ő szeret és következetes, függetlenül a hangulatomtól. Ugyanúgy szeret engem a rossz napjaimon is, mint a jó napjaimon.

Isten maga mondja ezt Malakiás próféta könyve 3. fejezetének 6. versében: „Én, az Úr, nem változtam meg”. Ez jó hír!

A gyermekek és szülők közötti kapcsolatban az első számú probléma — ami lázadást, kárt, haragot és sértett érzelmeket okoz — a megszegett ígéretek. Amikor egy szülő azt mondja: „Egyszer majd ..., megígérem”. És az „egyszer majd” soha nem jön el.

De Isten következetes. „Micsoda Isten Ő! Milyen tökéletes minden tekintetben! Minden ígérete igaznak bizonyul.” (Péld 18, 30 TLB fordítás).

Ha Isten mond valamit, arra biztosan számíthatsz! Ő mindig hűséges. Ő mindig ugyanolyan, nem változik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Lehet, hogy jó édesapád volt, lehet, hogy rossz, és lehet, hogy valahol a kettő között. De senkinek sincs tökéletes édesapja itt a földön. Mit jelent számodra tudni azt, hogy Isten tökéletes és hűséges Atya?
  • Mikor volt Isten hűséges hozzád akkor is, amikor te hűtlen voltál hozzá?
  • Istenre mindig számíthatsz. Miben kell ma számítanod rá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.20.)

Szólj hozzá!

Isten egy gondoskodó Atya

2024. július 26. 03:00 - Lencsés Tamás

„Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.”   (1Pt 5,7)

Valószínűleg Te is kerültél már időnként olyan helyzetbe, amikor azt kérdezted: „Istent nem érdekli, hogy mi történik?”. A tanítványok pontosan ezt a kérdést tették fel Márk evangéliumának 4. fejezetében.

Egy csónakban voltak kint a tavon, amikor feltámadt a szél és egyre nagyobbak lettek a hullámok. A víz már  a csónakba is bevert, és az elkezdett megtelni vízzel. Jézus aludt. A tanítványok felébresztették, és feltették neki a legfontosabb kérdést, amit valaha fel lehet tenni: „Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?” (Mk 4,38).

Mi a helyzet veled? Törődik Isten a házad törlesztőrészletével, az egészségeddel, vagy azzal, hogy sikeres vagy-e? Törődik a gyermekeid tanulmányaival, vagy azzal, hogy valaha házasságot kötsz-e? Érdekli Őt a barátoddal folytatott vitád, vagy az, hogy hogy érzed magad ma reggel? Isten erre azt mondja: „Hát, persze, hogy érdekel! Én egy gondoskodó Atya vagyok.”

A Máté evangéliuma 6. fejezetének 31-32. verse ezt mondja: „Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk?, Mit igyunk?, Mit vegyünk fel? ... a ti mennyei Atyátok tudja, hogy szükségetek van ezekre a dolgokra” .

A következő vers így folytatódik: „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt 6,33).

A Szentírás azt mondja, hogy Istent az életed minden apró részlete érdekli. Ez annyira hihetetlen, hogy szerintem ezt soha nem fogjuk igazán megérteni. Isten egy gondoskodó Isten. Őt az életed minden apró részlete érdekli!

Nemrég bejött egy férfi az irodámba, és ezt mondta: „Keresztény vagyok, de úgy érzem, nem fejlődöm a keresztény életemben. Valahogy megrekedtem egy semleges állapotban.” Azt kérdeztem tőle: „Mit gondolsz, mi lehet a probléma?” Azt válaszolta: „Szerintem az a gond, hogy nem szeretem eléggé Istent.”

„Nem, nem ez a probléma", mondtam. „Nem az a bajod, hogy nem szereted eléggé Istent. A problémád az, hogy nem érted, mennyire szeret Ő téged.”

A szeretet mindig válasz a szeretetre. A Biblia azt mondja: „Mi azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (1Jn 4,19). Amikor azt mondod: „Nem szeretem Istent”, az azért van, mert nem érted, hogy valójában mennyire szeret Ő téged. Őt az életed minden egyes részlete érdekli. Ő egy irgalmas és gondoskodó Atya.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed melyik területén érzed úgy, hogy most fuldokolsz? Hogyan változtatja meg a körülményeiddel kapcsolatos érzéseidet az a tudat, hogy Isten az életed minden részletével törődik?
  • Miként lenne más az életed, ha Isten országára és igazságára fókuszálnál, majd jobban bíznál benne az életed többi részletével kapcsolatban is?
  • A Biblia azt mondja: „Mi azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket.” (1Jn 4,19). Mit jelent számodra ez az igazság?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.19.)

 

Szólj hozzá!

Isten mindenható Atya

2024. július 25. 03:00 - gerbeaud

„Istennek semmi sem lehetetlen.” (Lukács 1,37 GW fordítás)

Isten bármilyen nehézséget képes kezelni az életedben. Számára nincs túl nehéz probléma. Semmi sem haladja meg az Ő képességeit. Azonban először elé kell tárnod a helyzetet!

Milyen döntés előtt állsz ezen a héten? Milyen „hegyet kell elmozdítani”? Rákbetegség? Anyagi csőd?  Gyerekeiddel kapcsolatos problémák? Vagy nem tudsz leszokni egy rossz szokásodról? „Istennek semmi sem lehetetlen” (Lukács 1,37, GW fordítás).

Jeremiás próféta könyvében, a 32. fejezet 27. versében Isten ezt mondja: „Én vagyok az ÚR, az egész emberiségnek Istene. Van valami, ami számomra túl nehéz?” (NIV fordítás). Ez szinte olyan, mintha Isten kihívás elé állítana és azt mondaná: „Rajta, gondolj egy olyan problémára, amit én nem tudok megoldani! Van olyan dolog, ami túl nehéz nekem?”

A gyerekek szoktak így dicsekedni: „Az én apukám bármit meg tud tenni! Az én apukám meg tudja verni a te apukádat!” Én tényleg azt hittem, hogy ez igaz az apámra. De ahogy egyre nagyobb lettem, kezdett felnyílni a szemem. Rájöttem, hogy amikor a zsebpénzemről volt szó, apámnak csak korlátozott forrásai vannak. Amikor tanácsot kértem tőle, néha ő is csak találgatott, mint én, hiszen ő sem tökéletes apa. 

Pál efézusiakhoz írt levele 3. fejezetének 20. versében ez áll: „Isten sokkal többet tud tenni, mint amennyit merni kérnénk tőle, vagy amit el tudunk képzelni — végtelenül többet legmerészebb imáinknál, vágyainknál, gondolatainknál vagy reményeinknél” (TLB fordítás). Elég élénk a fantáziám. Elég nagyokat tudok álmodni, és képes vagyok nagy célokat kitűzni. De Isten lényegében azt mondja: „Fiam, kitalálhatod a legnagyobb dolgot, amiről úgy gondolod, hogy megtehetem az életedben, én azt mégis felül tudom múlni, túl tudom szárnyalni.” Isten egy mindenre képes atya!

Mit várhatsz a mennyei Atyádtól? „Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő dicsőségének gazdagsága szerint Krisztus Jézusban” (Pál levele a filippiekhez 4,19, NIV). Ő korlátlan erőforrásokkal, korlátlan energiával, korlátlan tudással és korlátlan idővel rendelkezik! Ő képes kielégíteni minden szükségletedet!

Jó példa erre az Úr imája, a Miatyánk. Elmondja, hogy mennyei Atyánk három dologról gondoskodik: ellát minket ma, a jelenben („mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma”), megbocsátja nekünk a tegnapot, a múltat („bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek”), és védelmet ad a holnapra, a jövőre („ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól”) (Máté 6,11-13).

Mai nyelven szólva Isten ezt mondhatná: „Mindenre gondoltam — a jelenre, a múltra és a jövőre. Ami a jelent illeti, én gondoskodom rólad. Ami a múltat, meg van bocsátva minden, amit rosszul tettél vagy elrontottál. Ami pedig a jövőt illeti, ne aggódj és ne félj! Majd én elrendezek minden dolgot, ami a múlt kudarcaival, a jelen csalódásaival és a holnaptól való félelmeiddel kapcsolatos, mert én mindenható Atya vagyok.”

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Van-e valami a múltadban, amiért bocsánatot kell kérned Istentől? Szánj időt most arra, hogy imádkozol, és utána bízzál abban, hogy Ő megbocsátott neked!
  • Mikor tapasztaltad meg, hogy Isten gondoskodik a „mindennapi kenyeredről”, vagyis arról, amire a jelenben szükséged van?
  • A jövővel kapcsolatos milyen félelmedet kell ma átadnod Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2024.07.18.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Amikor legyőzöttnek érzed magad, akkor is maradj erős

2024. július 24. 03:00 - FodorImi

 

„Bízzatok az Úrban, a ti Istenetekben, és helyt fogtok állni. Higgyetek annak, amit prófétái mondanak nektek, és sikerrel jártok.” 2Krónikák 20,20 (GNT fordítás)

 

Ha a problémáidra koncentrálsz ahelyett, hogy Istenben bíznál, végül kimerülsz és legyőzött leszel – mert Isten nem arra teremtett, hogy egyedül vívd meg a harcaidat. Nincs meg benned az erő, amire szükséged lenne ahhoz, hogy minden problémával a saját erődből nézz szembe. Szükséged van Isten erejére.

Nem tudsz egyszerre a problémáidra és Istenre koncentrálni. Át kell helyezned a fókuszodat arra, hogy ki Isten és mit ígért neked.

Az élet tele van olyan helyzetekkel, amelyek próbára tesznek, kimerítenek vagy padlóra küldenek. De gyakran éppen akkor, amikor már kimerült vagy, akkor leszel kész arra, hogy azt mondd Istennek: „Sajnálom, már mindent megpróbáltam, nem tudom kezelni ezt a helyzetet. Át kell adnom neked, mert ez meghaladja az én erőmet”.

Amikor ezt teszed, akkor állsz erősen - mert Isten jellemébe vetetted a hitedet. Bízol abban, amit Ő mond neked az Igéje és a Szentlélek által.

Amikor az élet terhei rád nehezednek, kísértést érezhetsz arra, hogy a nyomás alatt megadd magad. Isten azonban nem akarja, hogy meghátrálj a nehéz helyzetek elől. Nem akarja, hogy feláldozd a tisztességedet, hogy kompromisszumot köss. Isten azt akarja, hogy bízz benne a kihívások között is, és tanulj azokból.

Ha elfutsz, elszalasztod a lehetőséget, hogy tanulj Istentől, és jó eséllyel meg kell ismételned a leckét. Ehelyett állj erősen, miközben Istenre támaszkodsz.

Isten elkötelezett a sikered mellett, de rá kell figyelned, és bíznod kell benne és Igéjében, ha helyt akarsz állni.

„Bízz Istenben teljes szívedből, ne próbálj mindent egyedül megoldani. Figyelj Isten hangjára mindenben, amit teszel, bárhová is mégy; ő az, aki a helyes úton tart. Ne gondold, hogy mindent tudsz.” (Példabeszédek 3,5-7, MSG fordítás).

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen probléma merített ki és tett próbára mostanában? Hogyan akadályozhat meg ez abban, hogy Istenhez fordulj segítségért?
  • Milyen az, ha valaki bízik Isten jellemében és Igéjében? Kinek az életében láttál már ilyen bizalmat?
  • Hogyan tudnál ma arra összpontosítani, hogy mélyebben megismerd Istent és az Ő Igéjét? Milyen szokásokat kezdhetsz el kialakítani, hogy jobban megjegyezd és felidézd Isten neked tett ígéreteit?

 *(Daily Hope by Rick Warren – 2024.07.17.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása