Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolatok, amelyek meghatározzák az életedet

2010. július 25. 03:00 - FodorImi


"Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" -
Vigyázzatok, hogyan gondolkodtok; a gondolkodásotok formálja az életeteket
(Péld. 4:23 – fordítás, GNT)
 

A Biblia azt mondja, a gondolkodásunk hatással van az életünkre. Például:
 

Az értelmezésem hatással van a helyzetemre – Nem az a lényeg, hogy mi történik velem, hanem az, hogy, hogyan viszonyulok hozzá. Az, ahogyan reagálok, meghatározza, hogy a körülmények jobbá formálnak, vagy keserűbbé tesznek engem. Tekinthetek mindent úgy, mint akadályt, vagy mint lehetőséget a növekedésre – egy kő, amely elbuktat, vagy egy kő, amit lépcsőként használhatok, hogy feljebb lépjek.
 

A hitem meghatározza a viselkedésemet – Mindig a hitünknek megfelelően cselekszünk, még akkor is, aha ezek a gondolatok tévesek. Például, gyermekként, ha azt hitted, hogy az ágyad melletti árnyék egy szörny, a tested félelemmel válaszolt (adrenalin, remegés), még akkor is, ha ez nem volt igaz. Ezért olyan fontos, hogy légy bizonyos, helyes információk alapján cselekszel. A magadról, az életedről és Istenről kialakított meggyőződésed meghatározza az életvezetésed.


Ahogyan beszélek magamról, az meghatározza az önbecsülésemet – Folyamatosan beszélünk magunkhoz. A magaddal való beszélgetéseidben leszólod magad? Hagyd ezt abba! „Ahogy gondolkodik a szívében, olyan ő maga” (Péld 23:7 fordítás – NKJV)
 

(Daily Hope by Rick Warren 2010.07.18.)

Szólj hozzá!

Hagyd, hogy Isten megoldja!

2010. július 24. 03:00 - Sonki

Nektek nem is kell majd harcolnotok, csak veszteg állnotok és néznetek, hogyan szabadít meg benneteket az ÚR. Ne félj, és ne rettegj, Júda és Jeruzsálem! Holnap vonuljatok ellenük, mert veletek lesz az ÚR! (2 Krón 20,17)

Amit Jósafátnak mond Isten ebben a szakaszban, és amire minket is figyelmeztetni szeretne ma, az a következő: „Ez a csata nem a tiéd, hanem az enyém. Nem neked kell megharcolnod.”

Magyarul ez Isten problémája. Engedd, hogy ő oldja meg.

Tulajdonképpen, ha Isten gyermeke vagy, akkor a problémáid az ő problémái. És ő sokkal jobban tudja megharcolni a csatáidat és megoldani a problémáidat, mint amennyire te valaha is képes leszel rá. A te feladatod annyi, hogy bízz benne, hogy ő ezeket megoldja. Talán azért is van sok olyan fáradt, kiégett és bátortalan keresztény, mert azt gondoljuk: „Minden rajtam múlik.”

Ha egy napon végre felmondasz az Univerzum Vezérigazgatója munkakörödből, rá fogsz jönni, hogy ettől semmi sem hullik darabokra. Nyugodtan pihenhetsz, hittel bízva abban, hogy Isten a segítséged nélkül is boldogul.

Ebben a fejezetben kétszer is szerepel, hogy „Ne félj és ne rettegj”. Amikor szembekerülsz egy látszólag lehetetlen helyzettel, akkor ne félj és ne rettegj. Elveszített Isten valaha egyetlen csatát is? Nem. Ő nem veszít csatákat.

Isten annyit mond Jósafátnak, hogy vonuljon ki és álljon meg. Mit jelent így megállni? Egy nyugodt, magabiztos hozzáállást.

Két ok miatt állhatsz meg szilárdan:

- Isten jelleme miatt: Ő hűséges. Nem azért hoz el minket idáig, hogy aztán cserben hagyjon. Nem fog kiküldeni egy faágra, hogy aztán levágja az ágat. Higgy Isten természetében és jellemében!
- Az Ő Igéjébe vetett bizalom miatt: Isten Igéje hűséges. Bízhatsz az ígéretekben, amiket a Bibliában találsz.
 

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 17.)

Szólj hozzá!

Hogy imádkozzunk hatékonyan?

2010. július 23. 03:00 - FHanna

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk válazt?

"Emlékezz vissza arra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek: Ha ti hűtlenek lesztek, én elszélesztelek benneteket a népek közé." Neh. 1:8

Itt van 4 titok a megválaszolt imáról Nehémiás életéből:

1. Formáld a kérésed Isten jelleméhez!

 Imádkozz úgy, hogy tudod, hogy Isten válaszolni fog: "Elvárom, hogy válaszolj erre az imára azért, aki vagy. Te egy hű Isten vagy. Te egy nagy Isten vagy. Te egy szerető Isten vagy. Te egy csodálatos Isten vagy. Te meg tudod oldani ezt a problémát, Istenem!"


2. Valld meg a bűnöket, amiknek tudatában vagy!

Miután Nehémiás megalapozza az imáját arra, hogy ki Isten; megvallja a bűneit. Azt mondja: "Vétkeztünk". Azt mondja: "Megvallom...én is...az én atyám háza népe is...nagy gonoszságot követtünk el ellened...nem engedelmeskedtünk." Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba került. Még meg sem született, mikor ez történt, hanem már a fogságba született. Mégis magát is belevonja a népe bűneibe. Azt mondja: "A bűn részese voltam."


3. Követeld Isten ígéreteit!

Nehémiás így imádkozik az Úrhoz: "Emlékezz vissza arrra az ígéretre, amelyet kijelentettél szolgádnak, Mózesnek." El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek: "Emlékezz!"? Nehémiás emlékezteti Istent egy ígéretére, amit Izrael népének tett. Valójában így imádkozik: "Istenem, te figyelmeztetted Mózest, hogy, ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. De megígérted, hogy, ha megbánjuk bűneinket, akkor visszaadod nekünk."
Kell Istent emlékeztetni? Nem. Elfelejti, amit ígért? Nem. Akkor miért emlékeztetjük? Mert ez nekünk segít emlékezni, mit ígért Isten.


4. Pontosítsd, hogy mit kérsz!

Ha pontos választ akarsz, akkor pontosítanod kell a kérésed. Ha az imád általános kérésekből áll, honnan fogod tudni, hogy kaptál-e rájuk választ?

(Daily Hope by Rick Warren, 2010.07.16.)

 

Szólj hozzá!

Csendesség: a terv legyen egyszerű

2010. július 22. 00:00 - jletti

"Vizsgálj meg engem, oh, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, ha van-e nálam gonoszságnak valamilyen útja? És vezérelj engem az örökkévalóság útján!" (Zsolt. 119:23-24)

Ahhoz, hogy hasznosan töltsük el a mindennapi csendességet, szükségünk lesz egy ú.n. tervre, amit követhetünk. De a terv legyen egyszerű.

1. Várj az Úrra (Lazíts) - Légy csöndben egy percre, ne "rohanj" az Úr jelenlétéhez és ne kezdj el egyből beszélni. Kövesd az Úr intéseit: "Légy csöndben és várj az Úrra" (Zsolt. 46:10, És.30:15, 40:31,). Légy csöndben egy rövid ideig és próbálj meg áhitatban maradni.

2. Imádkozz röviden (Kérés) - Ez még nem maga a csendesség, hanem egy rövid nyitó ima, hogy az Úr  megtisztítsa a szívedet és felkészítsen a közösen eltöltött időre. Két részlet a Szentírásból, melyeket érdemes megjegyezni:

"Vizsgálj meg engem, oh, Isten, és ismerd meg szívemet! Próbálj meg engem, és ismerd meg gondolataimat! És lásd meg, ha van-e nálam gonoszságnak valamilyen útja? És vezérelj engem az örökkévalóság útján!" (Zsolt. 119: 23-24, 1Ján. 1:9)

"Nyisd meg az én szemeimet, hogy szemléljem  a te törvényednek csodálatos voltát."(Zsolt. 119:18, Ján.16:13).

Össze kell hangolódnod a Könyv írójával, hogy megértsd a Könyvet!

3. Olvasd a Szentírást (Olvasás) - Itt kezdődik az Úrral való beszélgetés. Ő beszél hozzád az igéjén keresztül, te pedig az imán keresztül beszélhetsz Hozzá. Olvasd a Bibliádat...

* Lassan. Ne siess, ne olvass sokat egyszerre, ne rohanj.

* Ismételj. Olvass egy részletet újra meg újra, míg az elmédben ki nem alakul egy kép, arról, amit olvasol. Az ok, amiatt sok ember nem tud kiigazodni a Biblián, az mert nem olvassa a Szentírást újra meg újra.

* Megállás nélkül. Ne állj meg a mondat közepén, olvasd végig és vizsgáld meg alaposan. Csak a tiszta élvezet miatt olvasd az Igét, hogy az Úr tudjon szólni hozzád. Emlékezz arra, hogy a cél itt nem az információszerzés, hanem hogy táplálkozz az Igéből és hogy jobban megismerd Krisztust.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 15.)

Szólj hozzá!
Címkék: csendesség

Hol tartsuk a csendességünket?

2010. július 21. 00:00 - BrightGirl

    „Ezután eltávozott onnan, és szokása szerint az Olajfák hegyére ment. Követték a tanítványai is." Luk 22:39

Fontos kérdés, hogy hol tartjuk meg a csendességünket. A Biblia arról ír, hogy Ábrahámnak is volt egy megszokott helye, ahol az Úrral találkozott. (1 Móz 19:27)

Jézusnak az volt a szokása, hogy a Getsemáni kertben imádkozott, az Olajfák hegyén. „Ezután eltávozott onnan, és szokása szerint az Olajfák hegyére ment. Követték a tanítványai is.” (Luk 22:39)

A mi helyünk legyen valóban csendes, zárt hely.
Egy olyan sarok, ahol egyedül lehetünk, ahol nyugalom van és senki nem zavar meg vagy szakít félbe. Ehhez némi leleményesség kell majd, de fontos megtalálnunk ez a helyet! Olyan hely legyen, ahol
 

-    hangosan lehet imádkozni anélkül, hogy másokat zavarnánk
-    elég fény van az olvasáshoz (esetleg íróasztal)
-    kényelmesen elférünk (jó tanács: ne ágyban fekve tartsuk a csendességünk.  Túl kényelmes!)

Ez a hely legyen számunkra különleges. Tegyük különlegessé az Úr és a magunk számára is azt a helyet, ahol találkozunk az élő Istennel. Ahogy telnek a napok, ez a belső szoba egyre többet jelent majd nekünk, a Jézus Krisztussal töltött csodálatos csendességek miatt.

(Daily Hope by Rick Warren, 2010. július 14.)

 

Szólj hozzá!
Címkék: csendesség
süti beállítások módosítása