Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha vitába kerülsz, válaszd a szeretetet

2011. június 15. 00:15 - janosh

 „ A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” Péld 15,1

Az egy dolog, hogy beszélünk arról, hogy éljünk szelíden és engedjük, hogy Isten irányítson. De hogyan alkalmazd ezt a gyakorlatban, amikor valakivel vitatkozol és úgy érzed, hogy fel tudnál robbanni?

A Példabeszédek 17,14 azt mondja: „A viszály kezdete olyan, mint amikor megindul az árvíz, azért tartsd távol magad a perpatvartól, mielőtt kitör.”

Hogyan állítsd meg? Hogyan törd meg a folyamatos szóbeli megtorlások körét, amikor valaki folyton felidegesít? Ezt úgy teheted meg, hogy a durva szavak helyett szelíden válaszolsz, mert az  elhárítja az indulatot. (Péld 15,1)

A szelídség alázatot jelent. Azt jelenti, hogy felismered hol hibáztál - azonban ez nem könnyű. Ezért kell kérned Isten, hogy adjon erőt, hogy a természetünkből fakadó durva szavak helyett inkább a szelídeket tudjuk választani az ilyen helyzetekben.

De mi történik akkor, ha egy keményfejű emberrel van dolgod, aki nem reagál a szelíd szavakra? Istennek erre is van válasza: „… a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.” Péld 25,15b

Ez azt is jelentheti, hogy megállsz és imádkozol, elmondasz egy csendes imát önmagadban; egy pillanatra eltávolodsz a helyzettől, így kérheted Istent, hogy adjon megfelelő szavakat.

Az egyik kedvenc imádságom a Zsoltárok 141,3: „Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!” Ez egy rövid imádság, ami változtathat a helyzeten, amikor idegesnek érzed magad. Próbáld ki ezen a héten és lásd meg, Isten hogyan segít szeretettel válaszolni.

(Daily Hope by Tom Holladay, 2011.06.08.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása