Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A neheztelés jobban megsebez, mint bárki más

2018. július 10. 03:00 - daniella_89

"Értelem nélküli, bolond dolog lenne halálig nyugtalankodni nehezteléssel" (Jób 5:2, GNT fordítás)

ll-050517-are-you-harboring-resentment-against-your-ex-e1494006768845.jpg


Ha ragaszkodsz a nehezteléshez, az mindig többet fog ártani, mint bárki más. A neheztelés önpusztító hatású és nem kívánatos eredményeket hoz.

Egyszerűen semmi értelme.

Ha valakinek volt oka a neheztelésre, az Jób volt. Istenfélő ember volt, akinek mindene megvolt, amit akart - gazdagság, dicsőség és egy nagy család. Egy nap mindezt elveszítette. Ellenséges népek megölték az állatait. Minden gyermeke meghalt. Súlyos betegség ütközött ki rajta. Szó szerint mindent elveszített. Csak a zsémbes felesége maradt meg neki. Aztán átmentek hozzá a barátai és azt mondták: "Jób, ez mind a te hibád!"

Bár Jóbnak minden oka megvolt arra, hogy sértődött és bosszús legyen, a Bibliában róla elnevezett könyvben elmondja, hogy a neheztelés rossz ötlet: "Értelem nélküli, bolond dolog lenne halálig nyugtalankodni nehezteléssel" (Jób 5:2, GNT fordítás).

Jób bölcs ember volt. Tudta, hogy nincs ideje neheztelésre. Tudta, hogy bolond, értelmetlen és logikátlan dolog. Ha visszanézel az életedben eddig megtapasztaltakra, valószínűleg egyetértesz. Esztelen dolgokra vesz rá minket a neheztelés. Olyan dolgokat mondunk, hogy "El fogom kapni!" - és hogy ez megtörténjen, gyakran nevetségessé tesszük magunkat. Ha megengedjük magunknak a neheztelést, önpusztítóan viselkedünk, sokkal jobban ártva magunknak mint azoknak, akikkel szemben ellenszenvet érzünk.

Emlékszem egy példára, amit egy régi vígjátékban, A dilis trióban láttam. Mo folyamatosan ütötte Curly mellkasát. Curly ezt mondta: "Elintézem ezt a pasit. Megállítom!" Aztán fogott egy dinamit rudat, a saját mellkasára szíjazta, majd ezt mondta: "A következő alkalommal, mikor megüt, ez majd leviszi a karját!".

Ez történik, mikor neheztelünk - nagyon buta dolgokat teszünk azért, hogy elégtételt vehessünk. Ami még rosszabb, hogy a neheztelés nem segít. Nyomorulttá tesz a folyamat alatt. Sosem azzal végződik, hogy megadja, amit akarunk.

Tehát, miért neheztelj? Ne tartogasd a bosszúságodat. Engedd el. Bocsáss meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan fontos számunkra, hogy miénk legyen az utolsó szó?
  • Milyen módokon tapasztaltad már meg, hogy a hosszúra nyúló neheztelés árt neked vagy embereknek, akik fontosak számodra?
  • Mi az a múltbeli sebesülés, amit meg kell bocsátanod, hogy elengedhesd a hosszúra nyúló neheztelést?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása