Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segítsünk valakinek megtalálni a reményt és a gyógyulást? 2. rész

2018. szeptember 02. 03:00 - FodorImi

„Ne fáradjunk meg a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel.” (Galata 6:9 – NIV fordítás)

Éreztél már úgy valakivel kapcsolatban, hogy reménytelen eset? Úgy, hogy az a személy sosem fog Jézushoz jönni? Lehet, hogy ez egy alkoholista rokon, egy kábítószerfüggő szülő, vagy egy önmagáról gondoskodni képtelen szomszéd volt – valaki sérülésekkel, rossz szokásokkal, halogatással, amely távol tartotta ezt a személyt Isten megismerésétől.

Az igazság az, hogy senki sincs olyan távol, hogy Jézus ne érné el.

Tegnap beszéltem a kiscsoportok fontosságáról, hogy segítenek a „reménytelen” embereknek gyógyulást találni. A Lukács 5-ben leírt történet a férfiakról, akik béna barátjukat Jézushoz vitték, hogy gyógyítsa meg, bemutatta nekünk a kiscsoportok három jellemzőjét; Isten hogyan használja mások által reménytelennek tekintett emberek gyógyítására. Ma pedig meg fogunk nézni további négyet:

Állhatatosság: Mindannyian elbátortalanodunk, mikor megpróbáljuk elérni az evangéliummal a családunkat, barátainkat, ismerőseinket. De ne adjuk fel! Lukács 5-ben a barátok nem hagyták, hogy a nehézségek elbátortalanítsák őket. Nem törődtek vele, hogy köztük és Jézus között nagy sokaság volt. Galata 6:9 azt mondja: „Ne fáradjunk meg a jó cselekvésében, mert a megfelelő időben aratni fogunk, ha nem adjuk fel.”

Újszerű megközelítés: A barátok mertek másképpen tenni valamit. Igazán innovatív dolog volt felmenni a tetőre, megbontani azt és leereszteni a beteget Jézushoz. Képzeljétek el micsoda felfordulást okoztak! A misszió mindig ilyen rendetlenséggel jár, mert belevonja az embereket. A kiscsoport, amelyik nem akar „kilépni a dobozból”, nem akarja bepiszkolni magát, az nem tud a gyógyulás eszköze lenni.

Együttműködés: Nyilvánvaló, hogy ezek a férfiak együtt dolgoztak, hogy barátjukat Jézushoz vigyék. Egyetlen embernek túl nagy feladat lett volna. Ugyanígy van a kiscsoportokkal is. Az emberek gyorsabban jönnek Jézushoz, ha egy támogató kiscsoportban tehetik. Egy támogató közösség erőteljes bizonyságtétel Istenről.

Áldozat: Gondoltál már arra, hogy az események után vajon ki fizette ki a tetőt? Azt gondolom, hogy a barátok. Nem csak szétbontották, aztán úgy hagyták, hogy valaki más majd helyreállítja. Akár idő, pénz, erőfeszítés vagy bármi más, annak mindig ára van, hogy valakit Jézushoz vigyünk. Lukács 16:9 azt mondja: „Használjátok fel a világi erőforrásokat mások javára és szerezzetek barátokat. Aztán mikor a vagyon elmúlik, ők fognak üdvözölni titeket az örök hajlékokban.” (NLT fordítás). A kiscsoportoknak késznek kell lenni áldozatot vállalni, ha a gyógyulás eszközei, hajóerői akarnak lenni a világban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Írj le egy esetet, mikor a szolgálatod zűrössé vált és fel akartad adni.
  • Milyen módokon bátoríthatják a kiscsoport tagjai egymást, mikor a nehézségek elbátortalanítják őket?
  • Kik azok az életedben, akiknek bizonyságot tettél, vagy kiknek a megtéréséért imádkozol Istenhez? Hogyan segíthet téged a kiscsoportod a bizonyságtételedben az ilyen barátok felé? 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2018.08.26.)

Szólj hozzá!

Hogyan segítsünk valakinek megtalálni a reményt és a gyógyulást? 1. rész

2018. szeptember 01. 03:00 - Tomes Lívia

„Ezért (Jézus) képes teljesen megmenteni azokat, akik Istenhez jönnek rajta keresztül, mert Ő mindig él, hogy közbenjárjon értük.” (Zsidók 7:25, NIV fordítás)

Én hiszem, hogy a kis csoportok létfontosságú szerepe az, hogy segítséget és gyógyulást találjanak az úgynevezett reménytelen emberek. Az egyik része, amit nagyon szeretek abban, hogy kis csoportba tartozom az, hogy imádkozhatunk egymás reménytelen helyzetéért. A másik ember hitére támaszkodhatunk, ha nekünk kétségeink vannak.

A Lukács 5-ben olvashatunk egy nagyon jó történetet a férfiak kis csoportjáról, akik Jézus lábaihoz vitték barátjukat, aki béna volt és gyógyulásra volt szüksége. Ebben a beszámolóban felfedezhetjük a kis csoportok hét jellemzőjét, amelyeket Isten gyógyulásra használ. Ma ebből három jellemzőt nézünk meg és holnap pedig a többit. 

Együttérzés: Ez a béna azért gyógyulhatott meg, mert barátai gondoskodtak róla. Ez mindig így kezdődik velünk, hogy gondoskodunk azokról az emberekről, akik sérültek. A Római levél 15:2 ezt mondja: „Nekünk segítenünk kell másokat, azt tenni, ami helyes és felépíteni az Úrban” (NLT). Isten használja ezeket a férfiakat, mert ők érzékenyek voltak barátjuk szükségeire. És Ő használni fog minket, amikor nem merülünk el gondolatainkban a szükségeink miatt és elkezdünk többet gondoskodni másokról, mint magunkról.

Hit: A férfiak hitték, hogy Isten meggyógyítja a barátjukat. Nézd meg a Lukács 5:20-at: „Amikor Jézus látta az ő hitüket, azt mondta: barátaim, megbocsáttattak a ti bűneitek.” (NIV). Nem a béna hite miatt történt, hanem az ő barátai hite miatt. Hány embert ismersz, akik annyira bénák, hogy nem tudnak hinni Istenben? Ez az a helyzet, amikor nekünk kell hinnünk helyettük.

Közbenjárás: Ezek a barátok nemcsak imádkoztak a barátjukért, lépéseket is tettek. Nem elég csak imádkozni valakiért, aki megsérült és a bűn foglya. Tennünk is kell érte, Jézus ezt mondja a Lukács 14:23-ban: „Menjetek ki az utakra és az ösvényekre és kényszerítsetek bejönni mindenkit, hogy az én házam megteljen.” (NIV). Ott van egy sor példa a Bibliában azokról az emberekről, akik másokat vittek Jézushoz. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen a reménytelenség?
  • Hiszed-e, hogy senki sincs Jézus hatáskörén kívül? Ha igen, mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy Jézushoz vidd a „reménytelen” embereket?
  • Melyik fájdalmakkal küzdő barátodért imádkoztál mostanság? Mit tehetnél érte, ami segítene neki meggyógyulni?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.25.)

Szólj hozzá!

Semmi érdemleges nem jön könnyen

2018. augusztus 31. 03:00 - daniella_89

"Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben áldást aratunk, ha nem adjuk fel" (Galata 6:9, NLT fordítás)

gardine_a-deux-dents.jpg
Sok minden dolgozik az ellen,hogy beteljesítsük az elhívásunkat. Az évek folyamán azon tanakodtam, melyik a legrosszabb ellenség - a halogatás vagy a csüggedés? Ha Sátán nem tud rávenni minket úgy, hogy kizökkentsen az életre kapott elhívásunkból, akkor megpróbál rávenni, hogy lépjünk ki az egészből.

Pál apostol azt tanítja, hogy ellen kell álljunk a csüggedésnek: "Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben áldást aratunk, ha nem adjuk fel" (Galata 6:9, NLT fordítás).

Belefáradtál már valaha abba, hogy a helyes dolgot tedd? Szerintem mindannyiunkkal megtörtént már. Néha úgy tűnik, könnyebb megtenni azt, ami helytelen, mint ami helyes.

Ha csüggedünk, eredménytelenek leszünk, és a saját hitünk ellen dolgozunk.

Ha csüggedünk, ezt mondjuk: "Ezt nem lehet megtenni." Ez pontosan az ellentéte annak, mintha azt mondanánk: "Tudom, hogy Isten megteheti, mert azt mondta".

Kérdezd meg magadtól:

  • Hogyan kezelem a kudarcot?
  • Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretném, morcos leszek?
  • Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretném, frusztrált leszek?
  • Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretném, panaszkodni kezdek?
  • Befejezem, amit elkezdtem?
  • Hogyan értékelném a kitartást?

Ha elcsüggedtél, ne add fel harc nélkül! Semmi érdemleges nem történik állhatatosság és energia nélkül.

Mikor egy művész megformál egy szobrot, folyamatosan letördel belőle darabokat. Nem csak egyszer üti meg a kalapácsával a vágó szerszámot, hogy aztán hirtelen minden felesleges kődarab lehullásával feltáruljon a mestermunka. Folyamatosan üti és üti, tördelve a kődarabokat.

Ez igaz az életre is. Semmi érdemleges nem jön könnyen az életedbe. Te is folyamatosan "ütöd a vasat", utánamész, és apránként az életed Isten kegyelmének mestermunkájává válik.

Az az igazság, hogy a nagyszerű emberek csupán átlagos emberek, átlagon felüli elszántsággal. A nagyszerű emberek nem tudják, milyen feladni.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit árul el a hitedről a kemény helyzetekhez való hozzáállásod?
  • Mi az, amit készen állsz feladni?
  • Isten igéje hogyan segít neked a tűrésben? Ki az a személy az életedben, aki biztat, hogy menj tovább?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.24.)

Szólj hozzá!

Attól tartasz, hogy rosszul fogsz dönteni?

2018. augusztus 30. 03:00 - Mate Cseri

"Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért." ( Zsolt 23:3, saját fordítás)     

isten_vezet.jpg

Gyakran attól félünk, hogy rossz döntést hozunk, és ez feszültséget okoz.

Talán egy nagy döntéshelyzettel állunk szemben: 'Kitartsak vagy engedjem el?', 'Nekiálljak vagy kiszálljak?', 'Házasodjak?', 'Nézzek új kenyérkereset után?', 'Elköltözzek?'

Amikor nem tudunk dönteni, akkor csak vánszorgunk. A Biblia azt mondja a Jakab 1-ben, hogy amikor habozunk, akkor ingataggá válunk minden ügyeinkben. A görög szó az "ingatag"-ra annyit tesz: ténfereg, mint egy részeg.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszer a döntésképtelenségünkre. A Zsolt. 23:3 szerint: 'Az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért'. A döntés feszültségét úgy kezeljük, hogy átadjuk Istennek a vezetést. 

Ezt gondolhatjuk: 'De hát ezt már próbáltam!' Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még zavarodottabb lettél, mint azelőtt. Még mindig nem tudod, mi a helyzet. Azon tűnődsz: 'Miért olyan bonyolult megismerni Isten akaratát?'

Isten játszik velünk? Nyilvánvalóan nem! Vezetni akar minket. Jobban akarja, hogy megismerjük akaratát, mint azt mi magunk akarjuk. A gond, hogy gyakran a helytelen dolgot fürkésszük, amikor meg akarjuk találni Isten akaratát. 

Például néhányunk egy érzést keres. Azt akarjuk, hogy egy érzés lesöpörjön minket a lábunkról és így elmondhassuk: 'Na, így most már tudom, mi az Isten akarata!' Néhányan közülünk módszertani megközelítést akar Istenhez. Egy recepthez vagy képlethez akarunk jutni. Megint mások varázslatos módon akarnak közeledni Isten akaratához. Isten adjon valami égi jelet - írja fel az égboltra, hívjon fel, küldjön e-mailt. 

Mindezek a módok csalódottsághoz vezetnek, és annyit érnek el bennünk, hogy elvétjük Isten akaratát. Isten akarata nem érzés vagy képlet, vagy valami, ami miatt Isten azt akarja, hogy frusztráltak vagy ijedtek legyünk. 

Isten nem akar összekuszálni, és nem akarja, hogy feszült légy egy döntés meghozatalát illetően. Ő jelen van, utad minden egyes lépését vezeti. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a nagy döntés, amivel a közelmúltban szembenéztél? Hogy kerested Isten akaratát?
  • Miért akarja Isten, hogy használd a Bibliát ahhoz, hogy segítse döntésed?
  • Mi az, ami meggátol abban, hogy Istenben bízz azt illetően, hogy ő vezet minden döntésedben, amit hoznod kell?

*(Daily Hope, by Rick Warren, 2018.08.23.)

Szólj hozzá!

Gondolataid alakítják életed

2018. augusztus 29. 03:00 - Mate Cseri

„Óvd gondolataid, mert gondolataid alakítják életed." (Péld 4:23, GNT fordítás)

life_shaped_bythoughts.jpg

Istent sokkal jobban érdekli elméd megváltoztatása, mint körülményeid megváltoztatása.

Te azt szeretnéd, hogy Isten elvegye minden gondod, fájdalmad, keserved, szenvedésed, betegséged és szomorúságod, Isten viszont először rajtad akar dolgozni, mivel nem lesz addig változás az életedben, amíg nem újítod meg elméd, amíg gondolataid nem kezdenek el változni.

Miért van akkora jelentősége annak, hogy megtanuld uralni elmédet? Hadd hozzak három érvet.

Urald az elmédet, mert gondolataid irányítják azt.

A Példabeszédek 4:23 szerint: „Óvd gondolataidat, mert gondolataid alakítják életed." (GNT fordítás). Gondolataidnak döbbenetes életformáló ereje van, úgy jó, mint rossz irányba. Például, lehet, hogy elfogadod azt, amit mondott neked valaki gyerekkorodban: „Értéktelen vagy, nem számítasz." Ha elfogadtad ezt a gondolatot, ami helytelen ugyan, de mégis alakította életed.

Urald elmédet, mert az elme a bűn csatatere.

Minden kísértés az emberi elmében történik meg. Pál mondja a Római levél 7:22-23-ban: „Gyönyörűségemet találom Isten akaratának megcselekvésében, új emberi mivoltom szerint; de van bennem valami mélyen, amely háborúban áll elmémmel és győzedelmeskedik és a még mindig velem lévő bűn szolgájává tesz engem. Elmémben Isten engedelmes szolgája akarok lenni, de ehelyett azt veszem észre, hogy a bűn szolgája vagyok." (TLB fordítás).

A szellemi kifáradás egyik oka az elménkben dúló egész napos harc. Gyöngítő hatása van, mert igen heves, és azért ilyen ádáz a harc, mert az emberi elme a legnagyobb értékünk. A Sátánnak a legnagyobb értéked kell!

Urald elméd, mert ez a béke és boldogság záloga.

Egy fegyelmezetlen elme feszültséghez vezet. A helyesen uralt elme viszont békességhez. Egy fegyelmezetlen elme összeütközéseket szít. A helyesen uralt elme önbizalmat kovácsol. Egy fegyelmezetlen elme stresszt okoz. Amikor meg sem próbáljuk kordában tartani elménket és irányítani gondolatainkat, óriási stressz keletkezik életünkben. Egy helyesen irányított elme erőhöz, biztonsághoz és békéhez vezet. 

„Hagyni a bűnös természetet uralkodni az elmén: halál; engedni viszont a Lelket, hogy uralja az elmét: élet." (Római 8:6, NLT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel töltjük meg elménk, ami kedves Isten előtt? Mivel, ami nem kedves?
  • Hogyan gyakoroljuk elménk irányítását?
  • Milyen szerepe van az Igének elméd irányításában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.08.22)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása