Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten biztos megoldása a stresszre.

2018. november 25. 03:00 - K. Juc

"Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békességét, amely sokkal csodálatosabb, mint amit az emberi elme képes felfogni." (Filippi 4:7, TLB fordítás)

181377-lake-wakatipu.jpg

Az amerikaiak manapság jobban szenvednek a stressztől mint valaha. Az Amerikai Pszichológus Szövetség 2017-es stresszel kapcsolatos országos kutatása kimutatta, hogy a megkérdezettek jobban aggódnak az ország jövője miatt, mint a kutatás tíz éve alatt bármikor.

A stressz azonban  halálos is lehet: 2018 júniusában az öngyilkosságok aránya az Egyesült Államokban már 30 százalékkal magasabb volt 1999-hez képest.

Ebből is látszik, hogy most van a legnagyobb szükségünk Isten tökéletes megoldására a stresszel kapcsolatban.

A Biblia megosztja velünk ezt a biztos megoldást a Filippi 4:7-ben: „Ha ezt teszitek, meg fogjátok tapasztalni Isten békességét, amely sokkal csodálatosabb, mint amit az emberi elme képes felfogni." (TLB fordítás)

Ez nem olyan, mintha egy orvos vagy egy gyógyszergyár vállalna garanciát arra, hogy működni fog.

Ez annál sokkal jobb! Maga a világegyetem Teremtője vállal érte felelősséget.

Milyen érzés lenne, ha a gondolataid lecsendesednének és a szíved megnyugodna Jézusban?

Képzeld el, hogy egy olyan helyzetben vagy, ahol logikusan nézve nincs rá semmi okod, hogy békességet érezz, de mégis érzed.

Elég jól hangzik, nem?

Ezért maga Isten vállalja a garanciát. Ez az ő ígérete.

Több mint 5000 ígéret van a Bibliában, és mindegyikhez társul valamilyen előfeltétel.

Isten megoldása a stresszre is egy feltételhez kapcsolódik. A Filippi 4 is így kezdődik: „Ha ezt teszitek."

A következő napokban, elmagyarázom, hogy mire gondolt Isten –  mit szeretne, hogy tegyünk.

Most viszont csak hagyd leülepedni kicsit! Lehetséges átélni Isten békességét, amely csodálatosabb, mint amit az emberi elme képes felfogni."

Nem szükségszerű, hogy a stressz győzzön. Nem kell tűrnöd, hogy az aggódás irányítson.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi okozza a legnagyobb stresszt jelenleg az életedben? Hogyan tudod ezt átadni Istennek?
  • Megtapasztaltad valaha, hogy Isten óriási békességet adott, annak ellenére, hogy a körülményeid nehezek voltak?
  • Hogyan változna meg az életed, ha meg tudnád tapasztalni Isten békességét a legrosszabb pillanatokban is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.18.)

 

Szólj hozzá!

Változtass a gondolkodásodon, hogy lecsökkentsd a stresszt!

2018. november 24. 03:00 - K. Juc

„Végül testvéreim: ami igaz, ami nemes, ami helyes és tiszta, ami szép és minden, ami tiszteletreméltó – ha valami kiváló és dicséretreméltó –, akkor ezeken gondolkozzatok!" (Filippi 4:8, NIV fordítás)

stressed_woman_620x400_exp0920.jpg

Nem tudod lecsökkenteni a stresszt az életedben, ha nem változtatsz a gondolkodásodon, mivel a stressz nem kívülről, hanem belülről ered.

Az elméd egy különleges ajándék Istentől, amely több mint 100 trillió gondolat tárolására képes. Óriási mennyiségű információt képes feldolgozni, te pedig szabad választást kaptál Istentől, hogy kiválaszd min gondolkozol a sok információk közül.

A Biblia így ír erről: „Végül testvéreim: ami igaz, ami nemes, ami helyes és tiszta, ami szép és minden, ami tiszteletreméltó – ha valami kiváló és dicséretreméltó –, akkor ezeken gondolkozzatok!" (Filippi 4:8, NIV fordítás)

Pál arra emlékeztet bennünket, hogy miénk a választás azzal kapcsolatban, hogy min gondolkozunk. Arra bátorít, hogy a megfelelő dolgokon gondolkozzunk, mert amit beengedünk az elménkbe az hatással lesz arra, ahogyan az életünket éljük.

Figyelembe véve, hogy mi mindenen gondolkozunk napi rendszerességgel, nem is csoda, hogy aggodalmaskodunk.

Amin gondolkozol, hatással van arra, hogyan érzed magad. Az, ahogy érzed magad pedig befolyásolja a viselkedésedet. Ezért tartsd a figyelmed a megfelelő dolgokon!

A Filippi 4:8 arra hív minket, hogy ezekre a jó dolgokra figyeljünk. Pál ezt úgy értette, hogy nekünk kell tudatos döntést hoznunk. Válts csatornát az elmédben! Csak olyan jellegű dolgokat engedj be, amelyekre illik a leírás az igeversben.

Mi történik, ha így teszel?

Megkapod azt, amit Isten az előző versben ígér: „és Isten békessége, ami minden értelmet meghalad, megőrzi majd a szíveteket és az elméteket Jézus Krisztusban." (Filippi 4:7, NIV fordítás)

Hát nem tűnik úgy, hogy megéri?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen egészségtelen dolgokat fogadsz be abból, amit olvasol és nézel?
  • Hogyan befolyásolja a stressz szintedet és a hangulatodat a médiafogyasztásod?
  • Melyik igeverseken gondolkodhatnál Isten Igéjéből, azon idő helyett, amikor lehúzó és nem megfelelő tartalmakat nézel, olvasol vagy hallgatsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.17.)

Szólj hozzá!

A hálás hozzáállás csökkenti a stresszt.

2018. november 23. 03:00 - magyarosijulia

„Bármi történik, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (1Thessz 5:18 GW fordítás)

A hála a világon a legegészségesebb emberi érzés. Valójában megerősíti az immunrendszert a betegségekkel szemben.

Ezenkívül, a hálátlan emberek hajlamosak boldogtalanok lenni, hiszen semmitől nem lesznek megelégedve. Soha semmi nem elég nekik, „amikor, akkor" emberek, akik így gondolkoznak: „Amikor majd ez és ez megtörténik, akkor boldog leszek."

A Biblia viszont egy másik utat mutat. A 1Thessz 5:18-ben ezt írja: „Bármi történik, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra.” (GW fordítás)

A hála mindent meg tud változtatni. Például próbáld ki ezt: ha épp nagyon lehangoltnak érzed magad, írj egy listát 50 olyan dologról, amiért hálás lehetsz. A hála segíteni fog átirányítani a fókuszod a problémáidról mindarra a sok jóra, amit Isten megtett és megtesz az életedben.

Annyi mindent természetesnek veszünk. Fejleszd ki magadban a hálás hozzáállást, és figyeld meg, ahogy a stressz szinted lecsökken, hiszen mindig van valami, amiért hálás lehetsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ingadozik a stressz szinted, a hálás hozzáállásod függvényében?
  • Mi a legnagyobb akadály, hogy egy hálásabb ember legyél?
  • Miért vagy hálás, amit még sosem mondtál el Istennek?

Rábíztad már a megváltásod Jézusra? A Biblia azt mondja, hogy csak úgy mehetünk a Mennyországba, ha hiszünk Istenben, fia, Jézus Krisztus által. Nem kell kiérdemelnünk Isten szeretetét, vagy megdolgoznunk az üdvösségért. A Biblia ezt írja: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék." (Efézus 2:8-9)

Ha még nem bíztad magad Jézusra, és nem kötelezted el magad az Ő követésére, mire vársz még? Ha készen állsz átlépni ezt a határt, és meghozni a döntést, hogy hinni fogsz Jézus Krisztusban, és követni fogod Őt, mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz, amit tettem, megbocsáttatik, megtudom az életem célját, és egy napon majd befogadsz a Mennyországba, az örökkévalóságba.

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Szabadítóm. Azt ígérted, hogy ha megvallom bűnömet és bízok benned, megszabadítasz. Elhiszem, hogy az üdvösség kegyelemből van a hit által, és nem azért, mert én teszek valamit. Befogadlak az életembe Uramként. Ma az életem minden területét a Te irányításod alá teszem. Jogod van az életem minden kérdésében döntést hozni.

„Jézus, meg akarok pihenni a szeretetedben. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom érte. Életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy neked szolgáljak, és ne önmagamnak. Alázatosan rád bízom az életem, és kérem a te szabadításodat. Kérlek fogadj be a te családodba. A te nevedben imádkoztam. Ámen."

Ha elmondtad ezt az imádságot és befogadtad Jézust, megírhatod angol nyelven a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Rick pásztor ingyenes anyagokkal szeretne segíteni elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.16.)

Szólj hozzá!

Aggódás helyett inkább imádkozz!

2018. november 22. 03:00 - csmsdvd

 „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt” (Fil 4:6)

Az aggódás semmire nem jó, azonban nem elég csak abbahagyni.

Isten minden rosszat jóra tud fordítani. Istennek mindig van jobb ötlete.

Bármikor, amikor aggódnál, imádkozz helyette!

Isten emlékeztet a Filippibeliekhez írt levél 4:6 versében, hogy ne aggódjunk: „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt.”

Ne pánikolj! – mondja Pál –, inkább imádkozz!

Ha imádkozol, azáltal megszűnik az aggodalmad, és így idő és energia szabadul fel.

Mindenki, aki azt mondja, hogy nincs ideje imádkozni, gondolkodjon el azon, hogy mennyi időt nyerhetne, ha aggodalom helyett inkább imádkozna!

A Biblia az mondja „mindenkor”. Sokan az gondolják, Isten azt várja, hogy vallásos témában imádkozzunk. Ez nem igaz. Istent életed minden része érdekli, mindenkor.

Felhívnám a figyelmet a „könyörgésben” szóra. Ez egy különleges, pontos, részletes kérés.

Istenhez való kérésed, könyörgésed legyen részletes. Mondd el pontosan mit szeretnél, mire van szükséged. Sokan túlságosan általánosságokban imádkoznak.

Péter első levele 5:7-ben a Biblia az mondja: „Minden gondotokat őreá [Istenre] vessétek, mert neki gondja van rátok!Azaz Isten szeretné, ha gondjainkkal hozzá fordulnánk, imádkoznánk, ahelyett, hogy aggódunk!

Emlékszem, néhány éve egy biztosító társaság tanulmányát olvastam, amiben azt találták, hogy akik hetente egyszer templomba jártak, legalább 6 évvel tovább éltek, mint az átlag. Vajon miért? Valószínűleg azért, mert akik hetente templomba járnak, kevesebbet aggódnak és többet imádkoznak.

Egy gond sem nagyobb Isten, a Gondviselő erejénél, és egyik sem kisebb annál, hogy törődjön vele!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan látod, hogyan segít az imádkozás az embereknek, hogy kevesebbet aggódjanak?
  • Mi gátol abban, hogy következetesebben imádkozzál?
  • Van-e bármi, amit nem szeretnél imába foglalni? Mi az?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.15)

Szólj hozzá!

Az aggódás nem segít, tehát miért is vesztegeted rá az idődet?

2018. november 21. 03:00 - FAmelita

„Ne aggódjatok semmiért." (Filippi 4:6, NIV fordítás)

Az aggódás megöli az örömödet és bestresszel. Hajlamosak vagyunk a legrosszabbra számítani. Az USA-ban a mentális betegségek többsége szorongásokból fakadó rendellenségek miatt van. A Szorongás és Depresszió  Amerikai Egyesülete szerint az amerikai lakosság 18,1%-a érintett ebben.

Az aggódás nem csak egy mentális probléma, hanem lelki is. Ez egy olyan felelősséget tesz rád, amit Isten soha nem szánt neked. Ha aggódsz, úgy teszel mintha te lennél Isten, és kontrollálnod kellene a kontrollálhatatlant.

Volt egyszer egy kutatás az aggódással kapcsolatban, ami a következőket tárta fel:

  • 40%-a az aggodalmainknak soha nem történik meg;
  • 30%-a az aggodalmainknak a múltra vonatkozik;
  • 12%-a az aggodalmainknak szükségtelelen félelmek az egészségünkkel kapcsolatban;
  • 10%-a az aggodalmainknak jelentéktelen és apró dolgokra fókuszál;
  • 8%-a az aggodalmainknak tényleg jogos.

Az aggódás haszontalan. Nem tudja megváltoztatni a múltat, sem kontrollálni a jövőt, egyedül téged képes darabokra szedni a jelen pillanatban. Hihetetlenül nagy energiapazarlás. Amikor aggódni kezdünk valamiért, az a dolog csak egyre nagyobb és nagyobb lesz.

A Biblia azt mondja: „Ne aggódjatok semmiért." (Filippi 4:6 NIV fordítás). Ez a legnehezebben betartható parancs. Továbbá ez csak még ellentétesebbnek fog tűnni, ha végiggondolod, hogy Pál ezt a börtönben írta, amikor épp a császár döntésére várt, hogy kivégzik-e vagy sem.

Az aggódás egy olyan dolog, amit megtanultunk tenni és bizony gyakorolnod kell, hogy jó legyél benne. De mivel tanulható, ezért el is hagyható.

Jézus azt mondja a Máté 6:34-ben, „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért, elég minden napnak a maga baja." (NIV fordítás)

Jézus a kezünkbe adta az aggódás ellenmérgét.

Élj meg egyszerre csak egy napot és hidd el, hogy Isten gondot visel a holnapodról!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok az aggodalmak, amik a legjobban leterhelnek?
  • Általában hogyan birkózol meg az aggodalmaiddal? Működik?
  • Ki az akivel tudsz imádkozni az aggodalmaidért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.14.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása