Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Első lépés a tisztesség felé

2019. július 28. 03:00 - Erika1832

„Ha Istenhez imádkozol, és a Mindenhatóhoz könyörögsz, ha tiszta vagy és tisztességesen élsz, ő biztosan fel fog emelni téged, és helyreállítja boldog otthonod. Bár kevéssel kezdted, sokkal fogod bevégezni.” (Jób 8,5‒7 NLT fordítás)

2019_07_27_11_50_50.jpg

Lehet, hogy kellemetlen számodra, hogy a tisztességről olvasod a tanítást, mert eszedbe jut az összes bukásod, az összes elszalasztott lehetőség, amikor tisztességesnek kellett volna lenned, de mégsem voltál az, valamint életed összes erkölcsi botlása. Ilyen listát mindannyian össze tudnánk állítani a hibáinkból.

Szent Ágoston azt mondta, hogy a rossz cselekedetek beismerése a jó cselekedetek kezdete.

Ha komolyan gondolod, hogy tisztességes emberré szeretnél válni, az első lépés ehhez, hogy elismered, hogy eddig nem voltál az. Beismered, hogy nem mindig tartottad be azt, amit megígértél. Gyakran pletykálkodtál másokról, és ezt élvezettel tetted. Néhányszor hanyag voltál a munkádban. Úgy csináltál, mintha olyan valaki lennél, aki egyáltalán nem vagy. Csak ismerd be mindezt Istennek!

Sokan felosztják az életüket, és úgy gondolják, hogy tisztességesen élhetnek, amíg az életük egyik területén jelentkező bűnt elrejtik, és az nincs hatással az életük többi részére. Ezt a jelenséget hívom én Titanic mítosznak. A Titanicról is azt gondolták, hogy elsüllyeszthetetlen, mivel ez volt az első olyan hajó, ahol a hajótestet különböző részekre osztották fel, és a részeket elválasztották egymástól. Elméletileg úgy gondolták, ha a hajó egy bizonyos részét el is önti a víz, akkor azt lezárják, így nem fog elsüllyedni.

De emberek! Amikor az életünkről van szó, akkor egy lyuk a hajón, az egy lyuk a hajón, és végül az egész el fog süllyedni. Amiről azt gondolod, hogy ez egy olyan kicsi dolog, amit kézben tudsz tartani, végül romba fog dönteni. És ez a körülötted lévő emberekre is ki fog hatni, mert bár a bűn a sajátod, soha nem magánügy.

Egyikünk sem tökéletes, de Isten ezt nem is várja el tőled. Azt viszont igen, hogy tisztességes légy, és ehhez a kiindulási pont az legyen, hogy beismered bűneidet függetlenül attól, hogy milyen hosszú a lista.

Istent jobban érdekli a szíved, mint a bűneid. Soha nem leszel tökéletes. Soha nem leszel bűntelen. De vétkezhetsz kevesebbet.

Ez a tisztesség választása.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed melyik területét választottad el a családodtól, vagy rejted el előlük? Ez milyen hatással van rád szellemileg, érzelmileg és testileg?
  • Miért szeretné Isten, hogy bevalld a bűneidet, amikor már úgyis tud róluk?
  • A bűneid milyen hatással lehetnek másokra, még ha nem is tudnak róla?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.21.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása