Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy szokás, amivel Isten jóságában tudsz maradni

2019. május 12. 03:00 - csmsdvd

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Jn 15:5)

Hogyan tudsz Isten jóságában megmaradni? Hogyan tapasztalod meg azt a bővelkedő életet, amit ő neked szán?

Íme négy olyan szokás, ami segít, hogy ne túlterhelt, hanem túláradó légy.

  1. Naponta tartsd a kapcsolatot Jézussal

„Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (Jn 15:5)

Amikor csak saját erődből próbálsz előrehaladni az életben, túlterhelt leszel. A kenyérpirító sem tudja funkcióját betölteni ameddig nincs áram alatt. Te sem tudod betölteni életed célját és örülni Isten jóságának, ameddig nem az ő árama alatt vagy.

  1. A panaszkodás helyett légy hálás

„Zúgolódás és vonakodás nélkül tegyetek mindent” (Fil 2:14)

Vizsgálatok igazolják, hogy a panaszkodás és a hálaadás hatással vannak az egészségi állapotodra. A panaszkodás erősen károsító indulat. Másodsorban a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a hálaadás, hálás állapot egészséges indulatot okoz. Szerotonint, dopamint, oxitocint szabadít fel a tudatban, ezek olyan vegyületek, amik növelik a boldogságérzést és csökkentik a stresszt.

  1. Ne légy fukar, inkább kezdj adakozni

„Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség a házamban, és így tegyetek próbára engem! …Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok” (Mal 3:10)

Isten egy általános törvényt alkotott a világban. Mennél többet adsz át, annál többet kapsz vissza. Ezt azért tette, mert azt szeretné, hogy egyre inkább hasonlatos légy hozzá. Isten adakozó. Mindenünk amink van, Isten kegyelmének ajándéka. Mennél adakozóbb vagy, Isten annál jobban megáldja életed bármilyen kicsi részét. Igy életed túláradó lesz.

  1. Ne versenyezz, próbálj elégedett lenni

„Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót hajszoltan és hasztalan erőlködéssel.” (Préd 4:6)

Amikor elégedett vagy, nem adod fel az ambícióidat, törekvéseidet. Törekedni szükséges. A legjobbat kell kihoznod abból, amit Isten neked adott. Az elégedettség nem azt jelenti, hogy nincsenek céljaid, álmaid, terveid az életedre vonatkozóan. Elégedettnek lenni annyit jelent, nincs szükséged többre, hogy boldog légy. Már most boldog lehetsz azzal, ami adatott neked. A megelégedettséged nem függ a külső körülményektől, csak Istenen múlik, a Jó Pásztoron, aki megáldott téged sok jó ajándékkal.

Természetünknél fogva elégedetlenek vagyunk. De Isten kegyelme által, elégedetten megnyugodhatunk az ő jóságában. Amikor felfogod, hogy életed legtöbb dolga Isten kegyelmének ajándékai, életed megváltozik, túlterhelt helyett túláradó leszel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Isten hogyan adja át erejét?
  • Mit gondolsz a közmédia, hogyan befolyásolja elégedettséged?
  • Tégy egy elhatározást, hogy az elkövetkező néhány napban nem panaszkodsz. Mind ahányszor panaszkodáson kapod magad, váltsd azt át köszönetté. Minden nap jegyezd fel, hogy hányszor voltál képes az összetűzést kegyelmességgel elsimítani. Milyen hatással volt ez rád?

( *Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.05)

Szólj hozzá!

Milyen a biblikus nagylelkűség?

2019. május 11. 03:00 - FAmelita

„Mindegyikőtöknek el kell határoznia a szívében, hogy mennyit ad. És ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti.” (2 Korinthus 9:7) – NLT fordítás

A bőkezűség nem azonos a gazdagsággal. A nagylelkűség arról szól, hogy segíteni akar másokon, szeretetet mutat mások felé, és tiszteli Istent.

2 Korinthus 9:7-ben Isten megadja az igazi nagylelkűség jellemzését: „Mindegyikőtöknek el kell határoznia a szívében, hogy mennyit ad. És ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok, mert Isten a jókedvű adakozókat szereti.”

A bibliai nagylelkűség:

Mindig tudatos. „El kell döntenetek a szívetekben” Meg kell gondolnod, mennyit fogsz adni. Ne hirtelen felindulásból, ne érzelmi alapon tedd. Tudatosan készülj rá és tervezd meg.

Mindig önkéntes. „Ne vonakodva, ne kényszer alatt adjatok.” Soha, soha, soha ne adj bűntudatból! Amikor adsz, ne várj jutalmat érte, és ne azért tedd, hogy felvághass vele!

Mindig jókedvű. „Isten a jókedvű adakozókat szereti.” Ha nem tudsz jókedvűen adakozni, akkor ne tedd! Ne legyél Grinch! Ne legyél fösvény, mint Ebenezer Scrooge! (Dickens: Karácsonyi ének c. regényének zsugori főhőse - fordító megjegyzése) Semmi hasznod nem lesz az adakozásból, hacsak nem jókedvűen adsz valakinek.

Legyél nagylelkű az adakozásoddal! Ismétlem, nem csak a pénzről szól. Lehetsz nagylelkű az időddel és a tehetségeddel is. Bármit, amit adsz, tedd tudatosan, önkéntesen és vidáman!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Miért várhatja tőled Isten, hogy átgondold és eltervezd, hogyan fogsz adakozni?
  • Áldozatként / teherként éled meg az adakozásodat? Miért igen vagy miért nem?
  • Milyen egyedi módon lehetsz még nagylelkűbb az időddel ezen a héten?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.05.04.)

Szólj hozzá!

Ünnepi lakomád van, vagy böjtölsz az Isten Igéjén?

2019. május 10. 03:00 - FodorImi

„Milyen édesek szavaid nekem; édesebbek a méznél.” (Zsoltárok 119:103 – NLT fordítás)

Miután a feleségem Kay és én eljegyeztük egymást, valami szokatlan dolgot tettünk. A világ két ellentétes végébe költöztünk. Kay Birminghambe, Alabama államba ment, hogy egy belvárosi gyülekezetben szolgáljon, én pedig Japánba, Nagaszakiba mentem gyülekezetet plántálni. Jegyességünk legnagyobb részében távol voltunk egymástól.

Akkoriban még nem voltak mobiltelefonok. 15 dollárba került 1 perc telefonhívás Japánba, mi pedig nagyon szegények voltunk. Így csak egyetlen lehetőségünk maradt, a levélírás. Mindegyikünk minden nap levelet írt. Abban az időben számomra mindig a nap fénypontja volt megkapni Kay leveleit. Amint a szerelmeslevél megérkezett, abban a pillanatban feltéptem és azonnal elolvastam. Aztán újra és újra olvastam, és próbáltam a sorok között olvasni. Aláhúztam és memorizáltam részeket a levelekből. Igyekeztem összegyűjteni minden cseppjét annak a szeretetnek, amivel ez a nő volt irántam.

Mi lenne, ha ugyanilyen módon olvasnánk a Bibliát – Isten szerelmes levelét?

Ha nem hajolsz a Biblia fölé, nem merülsz el benne, ha nem szedegeted össze minden cseppjét a benne levő bölcsességnek, akkor nem igazán érezted meg Isten számodra készített lakomájának az ízét. Zsoltárok 119:103 azt mondja: „Milyen édesek szavaid nekem; édesebbek a méznél.”

A Biblia tele van táplálékkal – szellemi eledellel, amely megtartja az egészséged, sőt még egy csomó desszert is van benne.

Lakmározol vagy böjtölsz Isten Igéjén? Tartsd észben, hogy hetente egyszer elmenni a gyülekezetbe és meghallgatni egy igehirdetést, az nem egy ünnepi lakoma. Ha hetente csak egyszer ennél ételt, bizony nem növekednél vagy nem maradnál egészséges.

„Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden Igével, amely az Isten szájából jön.” (Máté 4:4 – ESV fordítás)

Isten Igéjének édes ízét igazán csak akkor tapasztalhatod meg, amikor minden nap táplálkozol vele, és engeded, hogy betöltse a szíved és az elméd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Válassz egy igeverset a mai áhítatból, és olvasd el az egész fejezetet. Ízlelgesd, élvezd Isten szavait. Milyen jó dolgot, milyen táplálékot kaptál Istentől ebből a fejezetből?
  • Milyen változtatást tehetsz a reggeli vagy esti rutin teendőidben, hogy legyen időd olvasni Isten Igéjét és elmélkedni rajta?
  • Isten Igéjének olvasása utáni vágyad hogyan változik meg, amikor arra gondolsz, hogy a Biblia Isten szerelmes levele a számodra?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.05.03.)

Szólj hozzá!
Címkék: bibliaolvasás

Ez a három dolog jusson eszedbe a völgyben!

2019. május 09. 03:00 - Erika1832

"Még ha a legsötétebb völgyön is megyek át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy."
Zsoltárok 23:4 (NIV fordítás)

 Most éppen talán nem a halál árnyékának völgyében jársz, de esetleg egy másik völgyben.  Utad során az ilyen helyek kemények, ahol könnyű megkérdőjelezni, vagy figyelmen kívül hagyni Isten jóságát. De abban mindig bízhatsz, hogy Isten ott van veled a völgyekben és megígérte, hogy kivezet ezekből a túloldalra.

A 23. Zsoltár 4. verse ezt mondja: „Még ha a legsötétebb völgyön is megyek át, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy.” (NIV-fordítás)

Három olyan igazság van, amit érdemes megjegyezni, amikor a völgyben vagy:

1. Nem vagy egyedül; Isten ott van veled.

Az árnyékok a világosság jelenlétének a bizonyítékai az életedben. Hogyan kezeled az árnyékot? Fordíts neki hátat, és nézz a világosság irányába! Jézus azt mondta: "Én vagyok a világ világossága! Kövess engem, és nem fogsz sötétben járni. mert életadó világosságod lesz." (János 8:12. CEV-fordítás).

A Biblia azt mondja: "Isten a világosság, és benne egyáltalán nincs sötétség." El kell fordítanod a figyelmedet azokról a dolgokról amik megijesztenek: azokról a számlákról, a félelmekről, azokról az aggódásokról, amik az elmédben kavarognak! A figyelmedet a félelmeidről inkább az Atyára fordítsd.

2. Istennek egy jó célja van számodra a völgyben.

Isten nem gonosz még ha problémákkal nézel is szembe konfliktussal, bánattal, félelemmel, vagy a kudarccal, Isten valami jót hoz ki számodra,a völgyben.

Róma 5:3-5 azt mondja, "örvendünk a szenvedéseinkben, tudván, hogy a szenvedés állóképességet munkál, az állóképesség kipróbáltságot, a kipróbáltság pedig reményt, és ez a remény  nem szégyenít meg, mert Isten szeretete a szívünkbe van töltve  a nekünk adott Szent Lélek által." (ESV-fordítás).

3. Emlékezz rá:  a jutalom örökké fog tartani.

El fogod nyerni a jutalmadat, mert hűséges maradsz  Krisztushoz  a kudarc völgyében, a félelem völgyében, a harcok völgyében, a bánat völgyében, az összetöretés völgyében, és a problémák völgyében. Előbb a mennyben leszel, mielőtt azt gondolnád,  hogy „Mi járt az eszemben?  Miért panaszkodtam olyan sokat? Miért aggódtam, amikor azokban a völgyekben voltam?  Isten egész idő alatt ott volt mellettem, és jó volt hozzám mindeközben.”

A Biblia azt mondja a 2. Korinthus 4:17-ben: "A mi jelenlegi problémáink kicsik, és nem tartanak sokáig. Mégis olyan dicsőséget szereznek a számunkra, ami jelentősen felülmúlja a problémáinkat, és örökké tart!" (NLT-fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Mitől félsz leginkább? Mi rejlik abban, ha igaznak fogadod el félelmeidet?
• Hogyan tudsz megemlékezni Isten jósáráról, amikor legközelebb völgybe kerülsz, vagy most, éppen amikor kifeleétartasz abból?
• Miért fontos, a völgyben járva keresni azt a jót, amit Isten készít számunkra, mialatt mi a völgyen vagyunk, és nem csak akkor, amikor már kijöttünk onnan a túloldalra?

*(Daily Hope by Rick Warren (2019.05.02.)

Szólj hozzá!

A megfelelő motiváció, hogy engedelmeskedj Istennek.

2019. május 08. 03:00 - ReveSz

"Barátaim vagytok ha azt teszitek amit néktek parancsolok." (János 15:14 NLT fordítás)

Jézus mondja a János 15:14-ben "Barátaim vagytok ha azt teszitek amit néktek parancsolok" (János 15:14 NLT fordítás)

Nem mondhatod, hogy szereted Jézust, ha emellett  bűnben élsz. Nem mondhatod, hogy keresztény vagy, ha mellette egy én központú életet élsz. Nem mondhatod, hogy Jézus követője vagy, ha emellett kiválogatod azokat az igéket amiket hallani szeretnél a többit pedig ignorálod. Jézus azt mondja az ő barátja vagy, ha engedelmeskedsz neki és az ő parancsolatainak.

Miért kell engedelmeskednünk Istennek? A hitetlenek mindig rosszul értelmezik ezt. Azt mondják, "Nem akarok keresztény lenni, mert nem akarok Istennek engedelmeskedni. Ti hívők csak bűntudatból, félelemből vagy kötelezettségből engedelmeskedtek neki, és én nem akarom azt az életet élni. "

Miért engedelmeskedjünk valójában Istennek? Mert ő szeret minket! Ő a legjobbat akarja nekünk. Ő úgy szeret mint ahogy senki más. A Biblia azt mondja az egyetlen ok amiért van szeretet a földön az, hogy Isten a szeretet. Mi nem bűntudatból, félelemből vagy kötelességből engedelmeskedünk Istennek. Mi szeretetből engedelmeskedünk Istennek, mert ő szeretett minket és ezért megmentett.

Mikor középiskolás voltam, egy srác odajött hozzám és ezt mondta: "Le vagy korlátozva." Én azt feleltem: "Mire gondolsz?" Erre ő: "Le vagy korlátozva, mert keresztény vagy. Nem teheted meg egyik király dolgot sem, amit mi mindannyian csinálunk."

A szemébe néztem és ezt mondtam: "Minden drogot kipróbálhatnék amit csak akarnék. Be tudnék drogozni bármivel amivel csak akarok. Bármit ihatnék amit csak akarok. Bármelyik buliba elmehetnék ahová csak akarok. Annyi nővel lefeküdhetnék amennyivel csak akarok. De engem Jézus átformált, ezért nem akarom azt, ami árt nekem."

Akkor már nem akartam ezeket a dolgokat tenni és ma sem akarom. Ezek olcsó, hamis izgalmak, melyek átmeneti hatásokat adnak,de később ezek vissza hatnak rád. Ez tűnhet a szabadságnak, de mulandóak, és kétségbeeséshez vezetnek. Depresszióhoz vezetnek, és nem töltenek be megelégedettséggel.

János 15:9-11 mondja : "Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket... Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen.”

Isten nem akarja, hogy félelemből engedelmeskedj neki. Nem akarja, hogy a büntetéstől való félelem miatt engedelmeskedj neki. Isten azt akarja, hogy szeretetből engedelmeskedj neki. Az ő szerete az, ami az igaz örömhöz vezet téged.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ahhoz, hogy engedelmes légy tudnod kell, mit mond neked  Isten. Hogy tudhatod meg azt, hogy Isten mit akar veled tenni?
  • Tapasztaltad már valaha, hogy Istenhez való engedelmességed korlátok közé szorít? Milyen utakon keresztül láttad azt, hogy Isten az engedelmességgel a szabadsághoz vezet téged?
  • Hogyan nevelhetik a szülők a gyermekeiket arra, hogy szeretetből és ne félelemből legyenek engedelmesek? Milyen a szeretetből és nem a félelelmből jövő engedelmesség?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.04.28.) 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása