Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mit okozol a döntéseddel másoknak?

2019. június 02. 03:00 - FAmelita

„Mindegyikünk számot fog adni önmagáról Istennek. Ezért ne kritizáljuk többé egymást, hanem inkább próbáljunk meg úgy élni, hogy a testvérünk ne botránkozzon meg amiatt, hogy látja, hogy valami olyat teszel, amiről tudja, hogy nem helyes.” (Róma 14:12-13, TLB fordítás)

Képtalálat a következőre: „think about others”

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk az életben, hogy elfejtjük mennyire befolyásolják a tetteink az embereket körülöttünk. Minden nap megkísért egy olyan döntés, ami jónak tűnik rád nézve, de romboló lesz a körülötted levő emberekre. Ha bölcs döntést akarsz hozni, tedd fel ezt a kérdést: „A döntésem ártani fog más embereknek?”

Ez ellenkezik azzal a kultúrával, amiben élünk. A társadalmunk azt mondja, hogy csak magunkkal törődjünk. Isten azonban azt szeretné, hogy másokkal is törődjünk, ne csak magunkkal. Sőt a Biblia azt mondja, Isten meg fog ítélni minket az alapján is, hogy a döntéseink hogyan hatottak másokra. 

 A Róma 14:12-13 ezt mondja: „Mindegyikünk számot fog adni önmagáról Istennek. Ezért ne kritizáljuk többé egymást, hanem inkább próbáljunk meg úgy élni, hogy a testvérünk ne botránkozzon meg amiatt, hogy látja, hogy valami olyat teszel, amiről tudja, hogy nem helyes.” (TLB fordítás).

Lehet, nem örülsz most annak, ha ezt mondom: valaki mindig figyel rád. Ha szülő vagy, akkor különösen tudatában kell lenned, hogy néhány apró szem mindig néz és figyel téged. Mindig ügyelned kell rá, hogy mit teszel vagy mit mondasz, mert a tetteid nem csak a te életedet befolyásolják, hanem a következő generációét is.

Mutass tiszteletet akkor is, amikor a hatóságokkal van dolgod. Ha például egy rendőr megállít és kéri az igazolványaidat, bánj vele tisztelettel, még akkor is, ha úgy gondolod, nem jogosan állított meg.

Ne hívd fel a főnöködet és ne jelents beteget, amikor a családoddal a strandon akarsz eltölteni egy napot.

Ne vigyél haza a munkahelyedről különböző dolgokat otthoni használatra.

Ne legyél adócsaló, és ne dicsekedj a gyerekeid előtt azzal, hogy milyen jól át tudod verni az államot.

Ne nézz szörnyű műsorokat és filmeket  a TV-ben vagy a moziban a gyerekeiddel. Lehet, hogy egyáltalán nem kellene ezeket néznetek.

Az érett emberek korlátozzák a saját szabadságukat, mert tekintettel vannak másokra és nem akarnak rosszat másoknak. Nem azért, mert félnek, hogy mások mit gondolnak róluk, hanem mert a szeretet motiválja őket.  Azokban a helyzetekben, amikor nem teljesen egyértelmű, hogy mi a helyes és mi a helytelen, tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy milyen hatással lesz a döntésed más emberekre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Képes vagy felmérni, hogy a döntéseid milyen hatással vannak másokra? Hogyan befolyásolja ezt a képességedet a büszkeség?
  • Számít neked, ha valaki rossznak tartja a döntésed, bár te azt jónak tartod? Miért, vagy miért nem?
  • A gyakorlatban mit jelent az, hogy korlátozod a szabadságod valaki más kedvéért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.26.)

Szólj hozzá!

Válaszd a legjobbat, ne csak a jót!

2019. június 01. 03:00 - FodorImi

„Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.” (1 Korinthus 10:23 – NIV fordítás)

Bizonyos dolgok nem szükségszerűen rosszak, egyszerűen csak nem szükségesek. Életed legtöbb döntésében nem a jó és a rossz között kell választanod. Sokkal inkább az számít, hogy mi a legjobb számodra.

Az 1 Korinthus 10:23-ban azt mondja a Biblia: „Bármit szabad megtennem, de nem minden hasznos. Bármit szabad megtennem, de nem minden épít.”

Sok dolog erkölcsileg semleges. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozz, magasabb mércére van szükséged. Meg kell kérdezned: Jobb emberré válok, ha megteszem ezt? Ezt nevezik úgy hogy „fejlődés teszt”.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt, amikor Kay szoptatta a kisbabánkat, aki dél körül mindig éhes volt, le kellett ülnie, hogy megetesse a babát, és bekapcsolta a tv-t. Mik mennek a tv-ben nap közben? Szappanoperák. Így hát elkezdte nézni a szappanoperákat, miközben szoptatta a babát. És természetesen a szappanoperák mentek, egyik a másik után. Az egyik felvezette a következőt. Hamarosan Kay már két műsort is megnézett, aztán hármat. Ez hosszú idő egy babának az étkezéshez.

Egy idő után felismerte, hogy már nem a baba ellátása miatt teszi. Éppenséggel azért rendezte át a napirendjét, hogy megnézhesse ezeket a műsorokat. Elkezdett gondolkodni. „Inkább most fogok kivasalni,” vagy „Most teszem rendbe a konyhát”, és megoldotta, hogy a tv közelében lehessen.

Hamarosan hozzákötötte magát ezeknek a képzeletbeli személyeknek az életéhez. Egész bensőségesen érdeklődővé vált ezeknek az embereknek az élete iránt, akik nem is léteztek. Egy nap aztán szíven ütötte a felismerés: „Elvesztegetem az életem! Ettől nem leszek jobb ember, jobb anya vagy jobb feleség. Ennek nincs megváltó értéke. Azokkal az emberekkel kellene törődnöm, akik valóban léteznek.”

Jobban érdekelnek a képzelt személyek a tv-ben, mint Pál és Péter és a tanítványok, vagy az, hogy mit tesz Isten az életedben? A celeb magazinokat megtöltő emberek sekélyes életébe fekteted az idődet? Péntek délutántól hétfő reggelig a tv sportcsatornájára tapadsz?

Ezek a dolgok gonoszak? Nem. Rosszak? Nem. A kérdés nem az, hogy „Valami baj van vele?” A kérdés az, hogy „Hasonlóbbá tesz-e engem Jézushoz?”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyek azok a tevékenységeid vagy szokásaid, melyek nem rosszak ugyan, de nem az Istentől neked szánt legjobb dolgok?
  • Mivel cserélheted fel ezeket a dolgokat, amik segítenek növekedned Krisztus követésében?
  • A szerinted legjobb ugyanaz-e, mint ami segít Jézushoz hasonlóbbá válni?

 

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.05.25.)

Szólj hozzá!

Mi történik akkor, amikor megteszed azt, amiről tudod, hogy helytelen?

2019. május 31. 03:03 - Erika1832

 Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (Példabeszédek 10:9. NIV-fordítás).

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 10:9-ben, hogy "Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (NIV-fordítás). Azaz mindenképpen ki fog derülni. Ezért, amikor döntés előtt állsz, arra van szükséged, hogy egy becsületesség-tesztet csinálj.

A becsületesség-teszt azt jelenti, hogy a külső, nyilvános életed és a belső, magán életed teljes összhangban van, — ami a szívedben van, és ami a nyilvános életedben zajlik, az egy és ugyanaz. Felteheted magadnak a kérdést: "Szeretném-e, hogy mindenki tudjon erről a döntésemről, amit most készülök megtenni?” Az igazság az, hogy amikor becsületességről van szó, még ha mindenkit be is tudnál csapni, magadat nem csaphatod be. És ha figyelmen kívül hagyod a lelkiismeretedet, akkor ennek az árát ki kell fizetned.

Előfordul, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy amit teszünk az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene így tennünk, de eszünkbe jut a gondolat, hogy: "Tudom, hogy rosszat csinálok, de megyek tovább, mert tudom, hogy Isten megbocsátó Isten."

Gondolod, hogy véghez viheted azt, amit Isten rossznak mond, és ennek nem lesz következménye az életedben? Pontosan a következmények miatt nem akarja Isten, hogy így dönts, — mert szeret téged, nem azért, mert távol akar tartani téged egy klassz dologtól. Isten tudja, hogy minden döntésnek következményei vannak. Tudja, hogy minden rossz döntésed sebeket hagy az életedben. És Ő jobbat akar neked.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsátja meg nekünk a rossz dolgokat, amiket cselekszünk? Persze, hogy megbocsátja. Ő megbocsátó és kegyelmes Isten. De a megbocsátás nem szabadit meg minket a fájdalomtól és a rossz döntéseink következményeitől. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a sajnálat érzése ott van azért, amit tettél. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, ugyanakkor még mindig fájdalmat okoz a tetted. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a kapcsolatod megromlott.

A Róm 14:14 azt mondja, "ha valaki úgy véli, hogy valami helytelen, akkor neki nem kellene megtennie azt, mert számára az valóban rossz" (TLB-fordítás). Ez a vers egyszerűen azt mondja, hogy ha kétségeid vannak, ne legyenek. Ha mégis megteszed, az a becsületesség-teszt megszegését jelenti. Akármi, ami az életünkben nem hitből van, az bűn.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan érinti a becsületességedet az, amikor tudod, hogy mi lenne a helyes tett, de mégsem úgy cselekszel?

• Miért veszélyes annyira az összehasonlítgató játék, amikor a becsületességről van szó? Hogyan lehet alkalmazni a Róm 14:14-et?

*Daily Hope by Rick Warren (2019.05.24.)

Szólj hozzá!

A jó döntések mindig összhangban vannak Isten szavával

2019. május 30. 03:00 - ReveSz

"Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága."  (Zsoltárok 119:105, Új fordítás)

paff_090817_mantwithlantern-609x419.jpg

Mikor egy döntést kell hoznod, az első és ideális kérdés magadtól ez: " Összhangban van-e a döntésem Isten igéjével?"

El kell döntened, hogy mi alapozza meg az életedet. Az igazán lényeges választás ez: Isten szava vagy a világ. Mire helyezed az alapod, Isten szavára vagy az emberek szavára?

Ha az életed a közkedvelt véleményekre alapozod, mindig elavulttá válsz, mert az minden nap változik. Ami tegnap még jó volt ma már nem az, és ami ma jónak számít holnap már nem lesz az. Ha az életedet a világi kultúrára, a politikai gondolkodásra vagy közvélemény-kutatásra alapozod, küszködni fogsz az életben mert egy bizonytalan alapra építkezel.

Viszont, ha az alapod Isten szavára épül, az igazság sosem változik. Az igazság mindig igaz lesz. Így ha Isten mondott valamit ami 10.000 éve rossz volt, az 500 éve is rossz volt, az rossz ma is, és rossz lesz 1000 év múlva is. Nem érdekes mit mondanak a közvélemény-kutatások, a politika vagy a média. Ha Isten azt mondja valamire hogy rossz, akkor az rossz. Mindig is az volt, és mindig is az lesz. Ha Isten  azt mondja valamire, hogy jó, akkor az jó. Ez szilárd alap!

Isten megannyi törvénnyel ruházta fel az univerzumot - fizikai, erkölcsi és szellemi törvényekkel. Isten az univerzumot ezen törvényekre alapozva alkotta meg, mert ezek a törvények mind a te javadat szolgálják. Mikor figyelembe veszed ezt az alapelveket, sikerrel jársz. De ha ezeket elutasítod, engedetlen leszel, figyelmen kívül hagyod és lázadsz Isten elveivel szemben, te leszel az, aki megsérül.

Nem tudod Isten törvényeit megsérteni. Te sérülsz meg miattuk! Ha felmegyek egy épület tetejére és onnan leugrok, nem sértem meg a gravitáció törvényét, én sérülök meg. Mindez igaz az erkölcsi és szellemi törvényekre is. Nem lehetsz tiszteletlen Istennel következmények nélkül. Elkerülhetetlen, hogy ne legyenek következményei. Bármikor megsérted Isten elveit, bajt hozol magadra. 

Mindezeket tudva, lehetsz biztos döntésedben. Ha Isten azt mondja valamire, hogy az jó, akkor tedd meg. Viszont ha valamira azt mondja, hogy nem, akkor ne tedd.

"Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága."  (Zsoltárok 119:105, Új fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Hogyan próbál meggyőzni a társadalom téged arról, hogy az igazság szubjektív?
  • Hogyan ismerhetnéd meg jobban a Bibliát, hogy jobb alapon hozhass döntéseket?
  • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, mikor engedelmeskedtél Isten törvényeinek és vezetésének az életben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.05.23.)

Szólj hozzá!

Egy jó kapcsolat elköteleződéssel jár

2019. május 29. 03:00 - Besther

"Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél." (Példabeszédek 18:24)

A jó kapcsolatok nem véletlenül alakulnak ki. Ápolni kell őket, dolgozni rajtuk és sok időt fordítani rájuk. Elkötelezettséget igényelnek.

Meg sem tudom számolni, hogy a feleségem, Kay és én hányszor akartuk feladni a házasságunkat, főképp az első években. Sokszor gondoltuk úgy, hogy "Ez nem éri meg. Nagyon különbözőek vagyunk. Ez a házasság sosem fog működni."

De nem adtuk fel. Miért nem? Mert elköteleztük magunkat. Esküt tettünk, hogy "amíg a halál el nem választ"- és nem csak egymásnak, hanem Istennek is. Azt mondtuk, "Továbbmegyünk, még akkor is, ha belehalunk." Majdnem úgy lett! Voltak idők a házasságunkban, amikor csak az eskünk, az elkötelezettségünk tartott minket össze. Nem a szerelem vagy az érdeklődés, csak egyszerűen az Istennek tett eskünk. Nagyon boldog vagyok, hogy sosem adtuk fel. Ma már a feleségem a legjobb barátom, és nem is tudnám elképzelni az életem nélküle.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18:24-ben: "Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél."

Gondoltad volna, hogy a társasági életed akadályozhatja a mélyebb kapcsolatok kialakulását? Annyira nagyon elfoglalhat a kapcsolatépítés, a kapcsolattartás, az ismerkedés, hogy nem fektetsz időt, energiát és semmilyen erőfeszítést abba, hogy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatot ápolj egy jó baráttal vagy házastárssal.

Az nem baj, ha sok ismerősöd van, de ezen kapcsolatok fenntartása annyira lefoglalhat, hogy nem alakulnak ki belőlük létfontosságú, szoros kapcsolatok. Nem kell sok barát a világban, de szükséged van néhány igazán jó barátra. Összpontosíts a minőségre és ne a mennyiségre! Az ismerőseid, a Facebook "barátok" százai vagy az Instagram követőid nem feltétlenül lesznek ott, mikor szükséged lenne barátokra. Az igazi barátok, akikkel valóban kapcsolatban vagy, hűen ott lesznek veled. 

Minden fontos, szoros kapcsolat elköteleződéssel kezdődik. Ha a sekélyes, felszínes kapcsolatokon túl akarsz lépni, akkor ehhez ragaszkodnod kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen emberekhez vagy hű, elkötelezett? Ki tud róla?
  • Milyen hatással van a társadalmi kapcsolatépítésed a barátaiddal, családoddal vagy házastársaddal való kapcsolatodra?
  • Milyen gyakorlati lépést tehetsz egy konkrét kapcsolat előmozdítása és elmélyítése érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.22.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása