Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az aggódás haszontalan és szükségtelen!

2019. június 09. 03:00 - ReveSz

"Aggódással pedig ki tudná közületek meghosszabbítani az életét csak egy perccel is?" Máté 6:27 RÚF

 

Nem titok, hogy manapság nagyon sokat aggódunk. Aggódunk a pémz miatt. Aggódunk kapcsolatok miatt. Aggódunk gyermekeinkért, házunkért, kis házi kedvenceinkért.

Majdhogynem mindenért aggódunk. De az aggódás nem egy új keletű dolog. Jézus tudta, hogy az aggódás egy igen fontos téma ezért leghíresebb tanításának a hegyi beszédnek a fő részét ez a téma tette ki. 

Valójában, a hegyi beszédben Jézus négy okot adott nekünk, hogy miért nem kéne aggódnunk.

Először is, az aggódás ésszerűtlen!

Az aggódásnak nincs értelme. A Máté 6:25-ben Jézus mondja: "Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? " (Máté 6:25 Új fordítás)

Az aggódás eltúlozza a problémákat. A problémák nem mennek össze mikor gondolkodsz rajtuk hanem megnőnek.

Második: az aggódás természetellenes.

Mi vagyunk az egyetlen teremtmények az egész világon akik aggódunk. A tehenek nem aggódnak. A macskák sem aggódnak. A kutya se aggódik csak az emberek. Nem arra születtünk, hogy aggódjunk! Megtanultuk hogyan csináljuk.

 "Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? " (Máté 6:26 RÚF)

Harmadik: az aggódás haszontalan.

"Aggódással pedig ki tudná közületek meghosszabbítani az életét csak egy perccel is?" Máté 6:27 RÚF

Az aggódás nem tud egy centivel se nagyobbá se kisebbé tenni. Az aggódás nem tudja meghosszabbítani az életed. Az aggódás nem tudja megváltoztatni a múltat és nem tudja irányítani a jövőt. Ma csak elrontani tud dolgokat. Az egyetlen dolog amit az aggódás okoz: nyomorulttá tesz. 

Negyedik: az aggódás szükségtelen.

Jézus mondja, "Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?" (Máté 6:30, Új fordítás)

Isten gondoskodni fog a szükségeidről. Ő alkotott, ő mentett meg téged. A saját lelkét helyezte beléd mikor Jézus mellett döntöttél. Nem kell aggódnod!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Az előbbi négy érv közül melyik mozgatott meg leginkább? Miért?
  • Ha az aggódás annyira ésszerűtlen, nem segít és szükségtelen, mégis miért aggódunk olyat sokat?
  • Mi az az egyetlen dolog, amin változtatni tudsz, hogy kevesebbet aggódj a héten?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.02.)

 

Szólj hozzá!

Kapcsolatainkon keresztül tanuljuk a szeretetet

2019. június 08. 03:00 - Besther

"azaz hogy együtt nyerjünk vigasztalást nálatok egymás hite által, a tietek és az enyém által" (Róm 1:12).

Nem élhetünk saját magunknak, ha Isten áldását kívánjuk életünkre. Isten megáldja az életedet, ha részt veszel a közösségben. Légy része az egyház családjának, és lépj kapcsolatba más hívőkkel!

A Biblia azt mondja: "azaz hogy együtt nyerjünk vigasztalást nálatok egymás hite által, a tietek és az enyém által" (Róm 1:12).

Más szavakkal, Pál azt mondja a keresztényeknek Rómában: "Buzdítalak titeket a hitetekben. Ti buzdítotok engem a hitemben. Ebben a folyamatban áldjuk meg egymást."

Az áldások többségét, amiket Isten tartogat a következő hónapokra, évekre, embereken keresztül fogja adni neked. Ha ezeket a kapcsolatokat nem alakítod ki, akkor sosem kapod meg az áldásokat.

A legfontosabb dolog, amit Isten meg akar tanítani neked az életben, az nem az, hogy miként légy gazdag vagy sikeres, vagy miképp tedd a világot jobb hellyé.

Isten azt akarja, hogy szeretni tanulj. A szeretetet pedig a kapcsolatokban tanulhatod. Mindegy, hogy iskolában, templomban, a szomszédodban vagy a munkahelyeden. Kapcsolatokra van szükséged, melyek segítenek abban, hogy olyanná válj, amilyenné Isten akar formálni.

Ha nem vagy tagja egy helyi gyülekezetnek, akkor találnod kell egyet. Ez legyen a legfontosabb. Ha templomba jársz, de nincs kapcsolatod a hívekkel, akkor légy tagja egy kis csoportnak vagy vasárnapi iskolának.

Nem lehet áldott életed elszigetelten, függetlenül az egyháztól. Együtt jobbak vagyunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen áldásokat kaptál már a helyi gyülekezetben?
  • Milyen módon lehet mélyebb, szorosabb kapcsolatokat építeni az egyházban?
  • Miként lehet áldás valakinek, ha segítesz neki egy közösséget találni a gyülekezeten belül?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.01.)

 

Szólj hozzá!

Beszélgess az alkotóddal!

2019. június 07. 03:00 - daniella_89

"Szeretem Istent, mert meghallja hangomat és azt, amikor irgalomért imádkozom. Mivel lehajol hozzám, imádkozom hozzá amíg csak élek" (Zsoltárok 116:1-2 NLT, második kiadás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beletelt egy időbe, de aztán rájöttem, hogy ez a házasság nevű dolog a kommunikációról szól. Felfedeztem, hogy azokon a napokon, amikor mély, őszinte beszélgetéseink voltak Kay-jel - és nem csak annyi, hogy "Hello, hogy vagy, szeretlek, majd később találkozunk" -, akkor fejlődött igazán a kapcsolatunk. Azokon a napokon, amikor alig vagy semennyire nem kommunikáltunk, akkor a kapcsolatunk sérült. Egy kapcsolat sosem stagnál. Vagy épül, vagy leépül. Ugyanez a helyzet Istennel. Azokon a napokon, amikor mély, jelentős beszélgetésed van Istennel, akkor a kapcsolatotok mélyül. Amikor csekély vagy semmi kommunikációd nincs Istennel, akkor sérül. Ez ilyen egyszerű.

Amikor szeretsz valakit, akkor nem egyszerűen csak vele akarsz lenni, hanem szeretnél vele beszélgetni. Emlékszel még milyen volt, amikor először voltál tiniként szerelmes, és a szüleid azért haragudtak, mert állandóan csak a telefonon lógtál? Csak beszélgettél és beszélgettél és beszélgettél, mert meg akartad ismerni a szerelmed. A kommunikáció segítségével ismerünk meg másokat. 

Miről beszélj Istennek, ha ki szeretnéd mutatni a szereteted? Mindenről, amiről a legjobb barátodnak is: a reményeidről, a félelmeidről, az álmaidról, az aggodalmaidról, azokról a dolgokról, amikre büszke vagy, és azokról, amiket szégyellsz, a céljaidról, az ambicióidról, a fájdalmadról, a szükségeidről - életed minden részletéről.

A Biblia ezt mondja a Zsoltárok 116:1-2-ben: "Szeretem Istent, mert meghallja hangomat és azt, amikor irgalomért imádkozom. Mivel lehajol hozzám, imádkozom hozzá amíg csak élek" (Zsoltárok 116:1-2 NLT, második kiadás).

Ha nem érzed magad közel Istenhez, mert a hitéleted napi rutin lett, unalmas, örömtelen és élettelen, akkor azt könnyű orvosolni: kezdj el újra beszélgetni Istennel! 

Az imádság nem egy feladat, amit le kell tudni. Az imádság kiváltság, amit megtehetsz. Elkezdhetsz beszélgetni a világmindenség teremtőjével. Várja a beszélgetéseiteket, hogy aztán a kapcsolatotok mélyülhessen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakran beszélgetsz a legjobb barátoddal? Istennel ez ennél több, vagy kevesebb?
  • Volt már olyan, hogy az Írás szavaival imádkoztál Istenhez? Mit gondolsz, ez miért fontos? 
  • Ha az imádság beszélgetés, akkor hogyan reagálsz arra, ha Isten mond neked valamit?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019. 05. 31. Ford.: sema22)

Szólj hozzá!

Képes vagy bárhol és mindenhol dicsérni Istent?

2019. június 06. 03:00 - Lilla:)

nr3.jpg

"Hálátokat énekeljétek el neki; énekeljetek dicséretet Istenünknek!" (Zsoltárok 14:7. TLB fordítás)

Nyilván észrevetted már, hogy a zene és a szeretet együtt jár, hiszen a zene szívből jön. Ez nem olyasmi, amihez az eszedet kell használnod. Ez olyasmi, ami a lelked mélyéről jön, az érzéseidből fakad.

Rengeteg szerelmes dal van a világon. Sőt, vannak kifejezetten olyan rádióállomások, amik csak szerelmes dalokat sugároznak. Azonban tisztában vagy vele, hogy sokkal több dal íródott Jézus Krisztusról, mint bármilyen más témáról a világon? A kereszténység egy éneklő hitvallás. Miért? Mert nem csak a vallásról szól, hanem egy szeretet-kapcsolatról – az Istennel való kapcsolatról, aki annyira szeret, hogy egyetlen Fiát elküldte, hogy meghaljon érted, és aki azt szeretné, hogy viszont szeresd.

A Zsoltárok 147:7 azt mondja: "Hálátokat énekeljétek el neki; énekeljetek dicséretet Istenünknek!" (TLB fordítás) Semmi sem tudatosíthatja benned annyira Isten szeretetét és jelenlétét az életedben, mint az, hogy énekelsz és dicséred őt.

Lehet, hogy azt gondolod: „De hát nem érted? Én nem tudok énekelni.” A Biblia azonban arról beszél, hogy örömteli zajt csinálj. Tudom, hogy képes vagy erre, mert amikor elmész egy meccsre, vagy valaki megházasodik, valószínűleg te is örömittasan lármázol. Úgy hogy engedd csak ki! Nem kell eltalálnod a megfelelő hangot. Egyszerűen csak örömteli zajt kell keltened.

Képes vagy Istent dicsérni az imaház falain kívül is? Igen, hiszen a dicséret egyszerűen annak a megnyilvánulása, hogy szereted Istent. Ez azt jelenti, hogy dicsérheted akár a zuhany alatt is, az udvaron a füvet nyírva, mosogatás közben, munkába menet az autóban, üzletkötés közben vagy akár a golf pályán is. Kifejezheted a szereteted bárhol, így mindenhol. Ez pedig azt jelenti, hogy bárhol tudsz énekelni is.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen gondolatok töltik ki az elméd, miközben az imaházban énekelsz? Mire koncentrálsz?
  • Milyen gyakran fejezed ki a hálád Istennek énekkel? Naponta? Gyakran? Alkalmanként? Ritkán?
  • Mi az, amit helyettesíthetsz az életedben énekléssel vagy dicsőítő dalok hallgatásával, hogy gyakrabban eszedbe jusson Isten dicsőítése?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.30.)

Szólj hozzá!

Mit gondolsz, miért nincs időd?

2019. június 05. 03:00 - gabormel

„A Béke Istene… megadja mindazt, amire szükséged lehet, hogy teljesítsd akaratát.” (Zsidóknak írt levél 13:20-21, TLB-fordítás)

1525208_570526823034082_431575956_n.jpg

A „használni vagy elveszíteni” általános alapelv. Ha nem edzel, az izmaid kisebbek lesznek. Ha nem fekteted be a pénzed, el fogod veszíteni. Ha nem tanulod meg az elmédet használni, egyre tompább és tompább lesz ahogy öregszel. Ha tehetséges vagy valamiben, de nem gyakorlod, el fogod veszíteni a tehetséged.

Ennek az ellenkezője is igaz. Ha használod, még többet kapsz. Ha használod az izmaidat, nagyobbak lesznek. Ha fogsz egy kis pénzt, és okosan fekteted be, több lesz, szaporodik!

A Zsidóknak írt levél 13:20-21-ben az alábbi olvasható: „A Béke Istene… megadja mindazt, amire szükséged lehet, hogy teljesítsd akaratát.” (TLB-fordítás).

Miből van többre szükséged az életedben? Több energiára, időre, pénzre vagy tehetségre?

Ez a titka: bármiből is többre van szükséged, vegyél egy keveset, és kezdd el használni úgy, hogy azzal másoknak önzetlenül szolgálsz. Utána nézd, ahogy Isten megsokszorozza. Most lehet, hogy ezt mondod: „Nincs időm arra, hogy másokat szolgáljak, vagy hogy másoknak segítsek... Nincs már több időm, hogy mindent megtegyek, amit tennem kell... Hogyan tudnék még bármi mást tenni?...”

Mit gondolsz, miért nincs időd? Isten soha nem akarta, hogy minden idődet csak magadra fordítsd. Miért adna több időt, ha csak magadra fogod fordítani?

Ez olyan, mint a tized elve, amikor mindannak, amit csinálsz, tíz százaléka visszakerül Istenhez. Miért? Mert ha a tíz százalékot visszaadod Istennek, akkor Isten azt teszi, hogy a maradék kilencven százalék több mindenre lesz elég, mintha mind a száz százalékot megtartottad volna magadnak. Ez érvényes az idődre, a tehetségedre és minden másra is az életedben.

Ha nem használod, elveszíted. És ha befekteted, több lesz, mint amennyid van. Figyelj, és nézd meg, hogy amikor az idődet, a pénzedet és a tehetségedet használod, Isten hogyan ad meg mindent számodra, amire csak szükséged van – és még többet – azért, hogy teljesítsd akaratát.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan sokszorozta meg Isten az időd, a pénzed vagy a tehetséged, amikor igazán fontos dolgokba fektetted be?
  • Miben vagy tehetséges? Hogyan tudod használni azokat mások szolgálatára?
  • Hogyan tudnád az idődet mások szolgálatára használni? Hogyan változtathatsz a napirendeden, hogy ez megvalósuljon?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása