Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mialatt vársz, hogyan bízzál Istenben?

2019. július 07. 03:00 - csmsdvd

„Én az Urat várom, szabadító Istenemben reménykedem: meg is fog hallgatni Istenem!” (Mik 7,7)

wait_1.jpgA Biblia világosan leírja, hogy életünk során különböző időszakokon megyünk keresztül. Egyik ilyen időszak, amiről Isten újra és újra beszél, a várakozás időszaka.

Mialatt várakozol, Isten dolgozik. Ne gondold azt, hogy a te várakozásod alatt Isten nem munkálkodik. A várakozási időt arra használja, hogy a körülményeid között kimunkálja azt, ami a javadat szolgálja.

Az életedben elég sok időt töltesz várakozással. Ha nem tanulod meg a várakozás alatt, hogyan bízzál Istenben, akkor életed egy jelentős részét nem Istenben bízva éled.

Isten sohasem siet. Ő az Örökkévaló. Ő figyel. Ő munkálkodik. Ő tudja, hogyan és mikor bízol benne, miközben várakozol. Mikor azt kérdezed: „Mikor Uram? Mikor következik be?” Isten azt mondja: „Ezt rám bízhatod!”

A várakozással az a baj, hogy az emberi természetünk és a társadalom azt mondatja velünk: „Ne várj! Szerezd meg mennél gyorsabban!”

Kultúránk elvárásaiba így van kódolva, viszont ez Isten áldásának ellenében van, mivel az áldásokat ki kell várni. A Prédikátor könyvének 3. fejezeténej a 11. versében mondja az Úr: „Szépen megalkotott mindent a maga idejében”.

Te is éppen vársz valamire? Lehet talán a tanulmányok befejezésére. Talán a nagy Ő-re vársz. Vagy éppen arra vársz, hogy összeházasodjatok, vagy babát vársz, esetleg egy új munkára vársz. Lehet éppen türelmetlen, frusztrált vagy, mert a dolgok túl lassan következnek be. Mindannyian éltünk át hasonló helyzeteket.

Van egy ígéret a Bibliában, ami nem csak azt mondja, hogy Isten munkálkodik, hanem azt is, hogyan munkálkodik. Erre valóban számíthatsz, amikor várakozol: „Én, az Úr nem tétovázom, véghez viszem ezt a maga idejében!” (Ézs 60,22).

Így munkálkodott Isten, amikor Jézust erre a világra küldte. A világ több ezer évig várt Jézus első eljövetelére. És eljött a megfelelő időben.

Már kétezer éve várunk, hogy Jézus újra eljöjjön. Mikor fog bekövetkezni? A megfelelő időben, Istennek tetsző időben fog csak visszatérni.

Ezt te is alkalmazhatod, amikor vársz valamire, és emlékezhetsz: a késés nem elutasítás. Amikor azt gondolod, Isten azt mondja, nem, akkor talán így gondolja: „Még nem most! Vajon akkor is bízol bennem?”

Mikeás próféta könyvének 7. fejezetének a 7. verse szerint: „Én az Urat várom, szabadító Istenemben reménykedem: meg is fog hallgatni Istenem!”

Ez az a várakozás, amit Isten megáld.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mire vártál az életedben Istentől eddig? Mi volt a válaszod a várakozás alatt?
  • Isten munkálkodását hogyan láttad az életedben, amikor bíztál az ő időzítésében és nem a sajátodéban?
  • Hogyan tudnád azt, amit az életedben csinálsz lassabban végezni, hogy türelmet és bizalmat tanulj közben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.30.)

Szólj hozzá!

A gyengeség jó dolog is lehet

2019. július 06. 03:00 - FAmelita

„Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol” (Zsolt 84,5).

Elfáradtál? Talán gőzzel mentél. Sokat vagy fáradt. A nap végén megviselt vagy, és már semmi energiád nincs. Ennek az oka pedig igen egyszerű: emberi lény vagy.

Az erőd korlátozott. De Isten ereje korlátlan. Az erőd véget ér. De Isten ereje végtelen. Az erőd kimeríthető, ezért vagy kimerült. De Isten ereje kimeríthetetlen. Istennek soha sem fogy el az energiája, és soha sem lesz fáradt.

A Zsoltárok 84,5 így mondja: „Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol”. Akarod Isten áldását az életedre? Ez esetben függened kell az ő erejétől.

A 19.század egyik leghíresebb keresztényét Hudson Taylornak hívták. Kínában volt misszionárius, szellemi óriás volt, és briliáns férfi. Idős korára elvesztette az egészségét, és legyengült. Egy barátjának így írt levelében: „Nem tudok tovább dolgozni ilyen gyengén. Olyan nagyon gyenge vagyok, hogy tanulni sem tudok tovább. Se Bibliát olvasni, se imádkozni nem tudok tovább. Csak feküdni tudok bizalommal Isten ölelő karjaiban, mint egy kis gyermek.”

Az életednek egy pontján talán olyan gyenge vagy, hogy nem tudsz Bibliát olvasni, imádkozni, Biblia tanulmányozásra menni, dolgozni, vagy egyáltalán bármit is csinálni. Mit csinálsz ilyenkor? Csak pihenj meg az Úr karjai közt, mint egy kisgyermek, és bízz benne!

A gyengeség lehet egy jó dolog az életedben, ha az ahhoz vezet, hogy Istentől függj miatta. A 2Korinthus 12,8–10-ben Pál azt mondja: „Emiatt háromszor kértem az Urat, hogy távozzék az el tőlem. De ő ezt mondta nekem: »Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.« Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy a Krisztus ereje lakozzék bennem. Ezért a Krisztusért örömöm telik az erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban; mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős.”

Ezért paradoxon függeni Istentől, mert minél gyengébb vagy, annál jobban függsz tőle. Minél jobban függsz tőle, annál erősebb leszel. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Miért nehéz elfogadni és megmutatni a gyengeségeinket?
  • Hogyan tartja fent a kultúránk azt az ideológiát, hogy nekünk mindig erősnek kell lennünk?
  • Mit jelent Isten erejétől függeni? Hogyan nézhet ez ki az életünkben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.25.)

Szólj hozzá!

Isten bölcsességében bízz, ne az érzéseidben!

2019. július 05. 03:00 - FodorImi

„Bízz az Úrban teljes szíveddel, ne függj a saját értelmedtől! Keresd az ő akaratát mindenben, amit teszel, és ő megmutatja neked, melyik ösvényen kell járnod. Ne légy elragadtatva a magad bölcsességétől! Inkább féld az Urat, és fordulj el a gonosztól!” (Péld 3,5–7 NLT fordítás)

Voltál már úgy valaha, hogy valamit nagyon-nagyon jónak, helyesnek éreztél, aztán amikor megtetted, nagyon-nagyon rosszul végződött?

Az érzések hazudnak. Mindig becsapnak. Van egy régi vidéki dal, ami ezt mondja: „Hogyan lehet valami rossz, amikor olyan jónak tűnik?” Azt hiszed ugratlak? Van egy csomó dolog, amelyek rosszak, pedig pillanatnyilag úgy érzed, hogy jók.

Egy kapcsolatban hat hónap után csodálkozol: „Mit is gondoltam én?” Egy munkahelyen töltött néhány hét, és azt gondolod: „Hogy a csodába tudtam ezt kifogni?” Egy gyors döntés, ami abban a pillanatban veszélytelennek látszik, évekkel később összetör és sebekben hagy téged.

Ha az életedben kevesebb hibát és kevesebb rosszul végződő eseményt akarsz megtapasztalni, akkor meg kell hallgatnod, mit mond a Példabeszédek 3,5–7: „Bízz az Úrban teljes szíveddel, ne függj a saját értelmedtől! Keresd az ő akaratát mindenben, amit teszel, és ő megmutatja neked, melyik ösvényen kell járnod. Ne légy elragadtatva a magad bölcsességétől! Inkább féld az Urat, és fordulj el a gonosztól!”

Ha igazán akarod Isten áldását az életedre, Isten bölcsességétől kell függnöd, nem attól, amit az érzéseid vagy a zsigereid mondanak. Bízz az Úrban, és ne a saját értelmedben!

Hogyan nyered el Isten bölcsességét?

Imádkozz! Beszélj Istenhez, és engedd, hogy szóljon hozzád miközben a Bibliát olvasod. Így jutsz Isten bölcsességéhez.

Jakab 1,5-ben azt mondja a Biblia: „Ha valaki nem elég bölcs közületek, kérje Istent, aki bőkezűen ad mindenkinek szemrehányás nélkül, és meg fogja kapni” (NIV fordítás).

Isten nem akarja, hogy buta hibákat kövess el. Nem akarja, hogy rosszul végződjenek a dolgaid, hogy egyik kudarcból a másik kudarcon át haladjon az életed. Isten azt akarja, hogy sikeres legyél. Azt akarja, hogy bölcs döntéseket hozz az idődről, a pénzedről és a kapcsolataidról.

Ez nem olyan, hogy vársz az Isten segítségére. Ő az, aki vár rád! Isten azt mondja neked: „Figyelj, itt vagyok! Adok neked bölcsességet. Bőkezűen adom. Nem neheztelek érte. Bölccsé akarlak tenni. Csak kérned kell.”

Ha áldott akarsz lenni, meg kell nyerned Isten bölcsességét. És ha Isten bölcsességét keresed, azt Isten Igéjében találod meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan időszakára az életednek, amikor egy nagy döntést az érzelmeid alapján hoztál meg. Mi lett az eredménye?
  • Milyen módon szól hozzád Isten? Hogyan ismered fel, hogy ő beszél veled?
  • Miért olyan fontos minden nap időt tölteni Istennel, ha meg akarod ismerni az életedre vonatkozó tervét?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.06.28.)

Szólj hozzá!

Válaszd a hitet a félelem helyett!

2019. július 04. 03:00 - Erika1832

 „Többen is rászóltak, hogy hallgasson, ő azonban annál inkább kiáltozott: »Dávid Fia, könyörülj rajtam!«” (Mk 10,48)

felelem_helyett_hit.jpg

Amennyiben új kezdetet vesz hitbéli életed, szembe kell nézned a félelmeiddel. Ne engedd, hogy azok irányítsanak! A félelemnek az a hihetetlen tulajdonsága van, hogy megbénítja képességeinket, nem enged bennünket kibontakozni, és ezek okozzák hitünk hiányát.

Amikor a félelmet választjuk a hit helyett, szkeptikussá válunk: bármi új kipróbálásától vonakodni kezdünk. Általa önzővé is leszünk: tartunk tőle, hogy elköteleződjünk Isten és mások mellett. Továbbá a félelem rövidlátóvá tesz bennünket: a  jövő helyett a múltra figyelünk.

Bartimeus sokunk számára is ismerős félelmet győzött le, mégpedig a visszautasítástól való félelmet. Tudta jól, hogy egy akkora tömegben Jézushoz kiáltani nem a legcélravezetőbb cselekedet, hiszen az emberek lenézhetik őt ezért. Ám kétségbeesésében azzal is tisztában volt, hogy Jézus az egyetlen, aki segíteni tud rajta.

És valóban így történt. Amikor e világtalan Jézushoz kiáltott, a körülötte lévők valóban mind óva intették: „Ne kiabálj! Légy csendben! Felesleges jelenetet rendezned, hiszen Jézust nem érdekled! Van nálad fontosabb dolga is."

A sátán sokunk fülébe suttog ilyen mondatokat. Amikor egy hitbeli lehetőség adódik, az olyan gondolatok, mint „Istent a lehető legkevésbé sem érdekled", vagy „Ne csinálj jelenetet!", és „Mit fognak majd gondolni az emberek?", megakadályoznak minket abban, hogy igaz hittel forduljunk Istenhez. Amint egy szikrányi lehetőséged adódik a fejlődésre és változásra, rögtön vészjósló kiáltozásba kezdenek a körülötted lévők, nehogy sikerüljön megragadnod a kínálkozó alkalmat.

Isten viszont arra kér, hogy ilyenkor minden erőddel próbáld felülmúlni önmagad, és hogy teljes mértékben hagyatkozz rá. Félelmetesen hangzik, ugye? Amikor Isten kér tőlünk valamit, választhatunk, hogy továbbra is rettegésben élünk, vagy felülkerekedünk félelmeinken.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Kinek a rosszallásától tartasz a legjobban, és miért?
• Szerinted miért tűnik néha könnyebbnek a félelmet választani a hit helyett?
• Imádkozz azért, hogy Isten védelme legyen rajtad a többiek elítélő gondolataival szemben amiatt, hogy te Istenben bízol!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.27.)

Szólj hozzá!

Helyettesítsd a félelmeidet bizalommal!

2019. július 03. 03:00 - Anika Enikő

"És ő valóban megszabadított minket a halálos veszedelemből, és meg is fog szabadítani ismét. Belé vetettük a bizalmunkat, és ő ezután is megszabadít majd minket." (2Kor 1,10 NLT fordítás) 

 

 

 

Ne hallgass a félelmeidre! Isten vigyáz rád. Hozd meg a döntést, hogy bízol Istenben, és nem adsz helyet a félelmeidnek!

Isten ígérete a hívők számára az, hogy bármi történjék is velünk, ő a javunkra munkálkodik - ha szeretjük és követjük őt ( Róm 8,28). Ha hívő vagy, akkor a Bibliából ez vonatkozik rád: minden a javunkra szolgál - ami nem azt jelenti, hogy minden, ami történik, az jó, hanem azt, hogy mindent, ami történik, Isten a javunkra fordítja.

Ez azt jelenti, hogy nem kell a félelmeinkre hallgatnunk, mert a hívő életében nincs olyan nehézség, dilemma, vereség vagy csapás, amiből végső soron Isten ne tudja jót kihozni. Nem kell félned a jövőtől!

A félelmeid megmutatják, hogy életed milyen területén nem bízol Istenben. Készíts egy listát a félelmeidről, és kérd meg Istent, hogy segítsen megmutatni, miért van benned félelem azokon a területeken! Utána imádkozz, hogy segítsen a félelmeidet bizalomra cserélni!

Fontos még az is, hogy várd, és számíts rá, hogy Isten megtanít téged arra, hogy hogyan bízd rá a félelmeidet! Figyeld meg, hogyan segít neked ebben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
 
  • Milyen félelmeket ismertél fel az életedben?
  • Mit gondolsz, miért van az, hogy bizonyos területeken bízol Istenben, más területeken pedig nem?
  • Melyek voltak eddig azok a helyzetek, amikor Isten sikeresen beavatkozott, és beváltotta a reményeidet, bár te nem gondoltad, hogy így lesz?
 
 
*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.26.)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása