Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Istenem, miért történik ez velem?

2019. augusztus 11. 03:00 - csmsdvd

„Mert nem ismerünk mindent, és prófétálásunk sem teljes. […] Most minden, amit Istenből láthatunk, olyan, mint egy párás kép a tükörben. Később szemtől szemben fogjuk látni. Nem tudunk mindent, de akkor meg fogjuk tudni, ahogyan Isten teljesen megért minket” (1Kor 13,9.12 CEV fordítás).

why_emily_morter.jpg

Időnként Isten szándékosan rejti el arcát előlünk. Vajon miért? Szeretné, ha bíznánk benne, hittel élnénk, és nem az érzéseink irányítanának bennünket.

Például amikor Jób megtapasztalta a reményvesztettséget és a fájdalmat, jogosan tette fel számtalan kérdést: Miért hagyja, hogy az emberek nyomorúságban éljenek? Miért ad fényt a szomorúságban lévőknek? (Jób 3,20 GNT fordítás).

Ezek a miértek emberi természetünkből fakadnak. Ezeket a kérdéseket mindannyian feltesszük. Olyan téves képzetünk van, hogy azt hisszük, ha megértjük a fájdalmaink mögöttes okát, akkor kevésbé fogunk szenvedni, vagy legalább is könnyebben elviseljük azt.

Viszont A példabeszédek könyve 25. fejezetének 2. versében ezt olvassuk: „Isten kiváltsága, hogy a dolgokat elrejthesse” (TLB fordítás). Éppen ezért az egyetlen ok, amiért Istenről bármit is megtudhatsz, az az, hogy ő úgy döntött, feltárja előtted magát. Az igazság az: bizonyos dolgokat addig nem fogsz megismerni, ameddig nem kerülsz a mennybe.

Isten nem tartozik semmilyen magyarázattal neked. Semmiért sem. Mint ahogy a jóváhagyásodat sem kell kikérnie, mielőtt bármit is cselekszik. Isten nem kéri az engedélyed, amikor megengedi, hogy életedben bizonyos dolgok történjenek. Isten Isten, és nem mindig értjük, hogy bizonyos dolgok miért történnek.

Egy nap viszont minden világossá válik. Minden értelmet nyer. Akkor majd valóban azt mondhatod: „most már értem, Isten miért engedte meg ezt vagy azt az életemben”. Addig azonban Isten azt szeretné, hogy bízz benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mik lennének azok a kérdések, amiket a „Kérdéseim Istenhez, amikor a mennybe jutok” című aktába tennél?
  • Hogyan növeli hitedet az Istentől kérdezett miértek számának csökkenése?
  • Hogyan tudnál valakit biztatni, aki megkérdőjelezi Istent, és aki nem érti, Isten miért engedi, hogy bizonyos dolgok megtörténjenek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.04.)

Szólj hozzá!

A Szentlélek emlékeztet Isten igazságára

2019. augusztus 10. 03:00 - FodorImi

„A Segítő, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, meg fog tanítani titeket mindenre, és emlékeztetni fog mindarra, amit én mondtam nektek” (Jn 14,26 GNT fordítás).

Isten a Szentlelken keresztül beszél. Gondolatokat ad. Sugallatokat ad. Ő helyezi az elmédbe a benyomásokat és az ötleteket. Amikor az ördög beszél hozzád, az a kísértés. Amikor Isten szól, akkor azt inspirációnak hívjuk.

Jézus azt mondja János evangéliuma 14. fejezetének 26. versében: „A Segítő, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, meg fog tanítani titeket mindenre, és emlékeztetni fog mindarra, amit én mondtam nektek.”

Ha keresztény vagy, akkor a tanítód és a tanácsadód a Szentlélek. Vannak, akik sok pénzt költenek életvezetési tanácsadókra, coach-okra. Neked viszont már van egy!

Jegyezd meg, hogy Jn 14,26 azt mondja, hogy a Szentlélek „emlékeztetni fog” [angolban szó szerint: „emlékezővé tesz” – a fordító megjegyzése]. A Szentlélek közvetlenül az elmédhez szól. Nem beszél hallható hangon. Miért is kellene neki? Nincs szüksége rá, hogy a füleden keresztül érjen el. Ő közvetlenül az elmédben, a gondolataidon keresztül ér el. „Szentlelke mélyen a szívünkben beszél, és azt mondja, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk” (Róm 8,16 NLT fordítás).

Ha Isten egy igazságot juttat eszedbe a Szentlélek által, akkor az azért van, mert van valami, amit szeretne, ha felszínre kerülne. Ezért kell elmélyedned a Bibliában. Amikor olvasod, tanulmányozod, és megtöltöd az elméd Isten Szavával, akkor elraktározod az igazságot magadban. A Szentlélek pedig éppen a megfelelő időben előhozza azt, és emlékeztet rá.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Idézz fel egy alkalmat, amikor a Szentlélek éppen a megfelelő pillanatban hozta Isten Igéjét a gondolataidba!
  • Hogyan láttad a Szentlelket cselekedni mint tanítódat és tanácsolódat?
  • A Szentlélek benned való munkája hogyan segíti elmélyíteni hitedet?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.08.03.)

Szólj hozzá!

Tanítható vagy?

2019. augusztus 09. 03:00 - FodorImi

„Abban az időben Jézus így imádkozott: »Ó, Atyám, menny és föld Ura, köszönöm, hogy elrejtetted ezt azoktól, akik bölcsnek és okosnak tartják magukat, és kijelentetted a gyermekeknek«” (Mt 11,25 – NLT fordítás).

Jézus azt várja tőlünk, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyermekek, mert szükségünk van arra, hogy taníthatók maradjunk. Így válhatunk éretté, és így érthetjük meg Isten terveit. A gyermekek szomjazzák a tudást, égnek a vágytól, hogy tanuljanak. Nem tiltakoznak. Nem mondják, hogy „Nincs szükségem arra, hogy megtanuljak járni. Nincs szükségem arra, hogy megtanuljak beszélni. Nem taníthatsz nekem semmit az olvasásról.” Tudják, hogy nem ismernek mindent, ezért szenvedélyesen tanulnak.

Ez az, amit Jézus vár tőlünk: akarjunk figyelni, akarjunk tanulni, legyünk nyitottak mások tanácsaira, helyreigazításaira. A tanítható emberek tudják, lehetetlen mindenről mindent tudni. Az élet nem elég hosszú ahhoz, hogy saját megtapasztalásból mindent megtanulj. Bölcsebb, ha mások tapasztalataiból tanulsz.

A példabeszédek könyve 15. részének 12. versében azt mondja a Biblia: „Az öntelt emberek nem szeretik a helyreigazítást, soha nem kérnek tanácsot a bölcsebbektől” (GNT fordítás). Az önteltség gyökere a bizonytalanság. Mert a gőgös emberek úgy tesznek, mintha mindent ismernének. Ugye ismerősen hangszik?

Ha félsz kimutatni azt, hogy nem tudod, hogyan kell valamit megtenni, vagy azt, hogy nem tudod a választ valamilyen kérdésre, az jele lehet annak, hogy nem vagy tanítható.

Választhatsz: Alázatos, szerény leszel, és nyitott a tanulásra, vagy gőgös tagadásban fogsz élni. Tanítható leszel, vagy elérhetetlen? Isten érted van, és támogat, hogy új dolgokat tanulj. Ahogyan a gyermek felnövekszik, és érett felnőtté válik, úgy te is folyamatosan tanulhatsz. Ezt kéri tőled Isten.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor valaki megpróbál kijavítani, helyreigazítani téged, általában hogyan reagálsz? A reakciód alázatot vagy arroganciát fejez ki?
  • Gondolj egy vitára, amit valakivel folytattál! A vitapartnerek hogyan mutatták meg szerénységüket? Mit eredményezett ez?
  • Miért fontos a folyamatos tanulás?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.08.02.)

Szólj hozzá!

A büszke szív szembefordul Istennel

2019. augusztus 08. 03:00 - Erika1832

„»Isten szembefordul mindenkivel, aki büszke, de kedves mindenkihez, aki szerény.« Adjátok át magatokat Istennek!” (Jak 4,6–7 CEV fordítás).

alone-1869997_1920.jpgGyakran készítünk terveket anélkül, hogy megbeszélnénk Istennel. Aztán imádkozunk, hogy Isten áldja meg a terveinket, még ha nem is kértük meg, hogy vegyen részt bennük. Csak feltételezzük, hogy a terveink egyeznek az ő akaratával. Majd amikor a terveink nem a kívánt ütemterv szerint valósulnak meg, vagy egyáltalán nem valósulnak meg, mérgesek leszünk Istenre. Ezt büszkeségnek nevezik, és Isten utálja a büszkeséget.

Valószínűleg sokan vannak, akikkel nem akarsz szembefordulni, de igazán nem akarod, hogy Isten forduljon szembe veled. Semmilyen módon nem fogod megnyerni ezt az egyet. A Biblia azt mondja, hogy amikor büszke vagy, abban a pillanatban szembefordulsz Istennel. Sőt, bármikor, amikor megtelsz büszkeséggel, valójában Isten ellenségeként tevékenykedsz. Ez ennyire komoly. Szóval mit jelent az, hogy átadod magadat és a terveidet Istennek?

A Róma 6,13 azt mondja:  „Adjátok oda magatokat Istennek, mint azok, akiket a halálból életre keltett, és adjátok át egész lényeteket neki, hogy igaz célokra használjon!” (GNT fordítás). Az átadás ezt jelenti: „Istenem, a te életemre vonatkozó terveidet választom, nem a sajátjaimat. Vannak terveim, vannak álmaim, vannak céljaim, vannak törekvéseim, de tudom, hogy te egy adott céllal helyeztél engem erre a földre, és elhatároztam, hogy a te életemre vonatkozó tervedet választom a sajátom helyett.

Az Istennek való átadás a legjobb út a sikerhez, mert ahelyett, hogy Isten a terved részévé válna, ő fog téged a saját tervének részévé tenni.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed mely területeit szükséges átadnod Istennek?
  • Hogyan nyilvánul meg a büszkeséged abban, hogy az életed egyes területeit ellenőrzésed alatt akarod tartani?
  • Mit gondolsz, Isten miért gyűlöli a büszkeséget?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.01.)

Szólj hozzá!

Hogyan lehet örülni Isten másokhoz való jóságának?

2019. augusztus 07. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal!” (Róm 12,15 ESV). 

tim-keller1-1.jpg

Amikor látod, hogy Isten gondoskodik másokról, választhatsz, hogy örömmel vagy nehezteléssel reagálsz.

Bizonyos szempontból a mai igevers második részét sokkal könnyebb megtenni, mint az elsőt. Könnyebb sírni azokkal, akik sírnak.

Sokkal nehezebb örülni, amikor valaki sikert ér el. Sőt, néha fenyegetve érezzük magunkat ettől, és neheztelünk. Ez azért van, mert azt gondoljuk, hogy a világ egy hatalmas pite, amely szeletekre van felosztva. Ha valaki egy picivel nagyobb szeletet kap, mint az enyém, akkor annak azt kell jelentenie, hogy az én szeletem kisebb lesz.

Ez a fajta gondolkodás rossz. Isten rendelkezik a világ minden piteszeletével. Ő sosem fogy ki az áldásokból. Ő sosem fogy ki a kegyelemből. Ez több, mint elég ahhoz, hogy mindenkinek jusson, és csak mert Isten megáld valaki mást, nem jelenti azt, hogy nincs számodra is elég áldása. Ő meg akar áldani téged, de lehet, hogy másképp.

Az irigység megakadályoz abban, hogy osztozz más emberek örömében. Ennek eredményeképpen sok mindent nem élvezel, ami a világban folyik. Az irigység elég boldogtalan emberré fog tenni.

Ez történt a Máté evangéliumának 20. fejezetében található szőlőskerti munkásokról szóló példázatban. A tulajdonos felvett néhány embert a nap elején, majd másokat később, de mindannyiuknak ugyanannyit fizetett. Az először felvett munkások azt gondolták, hogy becsapta őket. Ahelyett, hogy örültek volna a fizetésüknek, nehezteltek miatta.

De ha azt választod, hogy örülsz Isten másokhoz való jóságának, akkor mindig örömteli lehetsz: mert valami jó mindig történik valakivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan láthatod meg Isten kezét abban, ahogy az életed áldásait kifejezetten számodra formálja?
  • Gondolkozz el azon, hogy Isten mostanában hogyan áldott meg embereket az életedben! Hogyan tudsz ma együtt örülni velük?
  • Hogyan von közelebb Jézushoz az, hogy együtt örültél és sírtál másokkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.31.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása