Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazságot keresed? Fordulj A Könyvhöz!

2020. május 17. 03:00 - Besther

20200517.jpg

„Az Írás minden része Istentől ihletett, és hasznos így vagy úgy: megmutatja nekünk az igazságot, felfedi a lázadásunkat, kijavítja a hibáinkat, kiképez minket, hogy Isten útja szerint éljünk. Az Ige által észhez térítenek és formába hoznak bennünket azokra a feladatokra, amelyekkel Isten rendelkezik a számunkra” (2Tim 3,16–17 The Message fordítás).

A Biblia roppant nagy mennyiségben tartalmaz igazságot. A Bibliához való hozzáállásod fogja meghatározni, hogy mennyit kapsz belőle.

Ha szkeptikusan közelítesz hozzá, akkor egy zárt könyvre lelsz. Ha tisztelettel és alázattal állsz hozzá, akkor kinyílik, mint egy virág.

Olvasd nyitott szívvel és azzal az elfogadással, hogy Isten tanítani akar téged. Ha ezt teszed, soha nem fogod elérni annak az igazságnak a mélységét, melyet Isten adott az ő üzenetében.

„Ezért mi is szüntelenül hálát adunk Istennek, hogy amikor hallgattátok Isten általunk hirdetett Igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban az, és annak ereje munkálkodik is bennetek, akik hisztek” (1Thessz 2,13).

Vedd észre, hogy a Biblia azt állítja önmagáról, hogy Isten beszéde. Ez különbözteti meg minden más könyvtől. Miért? Mert imádságon keresztül bármikor beszélgethetsz az íróval, és kérdéseket tehetsz fel, amikor olvasod a könyvet.

Nagyon sok könyv van a házunkban. Mind nagyszerű könyvek. De csak egy könyv, A Könyv. 

Pál apostol azt írja: „Az Írás minden része Istentől ihletett, és hasznos így vagy úgy: megmutatja nekünk az igazságot, felfedi a lázadásunkat, kijavítja a hibáinkat, kiképez minket, hogy Isten útja szerint éljünk. Az Ige által észhez térítenek és formába hoznak bennünket azokra a feladatokra, amelyekkel Isten rendelkezik a számunkra” (2Tim 3,16–17 The Message fordítás).

Mit jelent az, hogy a Szentírás Istentől ihletett? Isten az embereket használta arra, hogy leírják a Biblia szavait, de azok a szavak közvetlenül tőle származnak. Ez különbözteti meg a Bibliát az összes többi könyvtől.

Ezek a verssorok azt mondják, hogy Isten igéje négy dologra jó: megmutatja neked az igazságot, felfedi a lázadásodat, kijavítja a hibáidat, és megtanít arra, hogy Isten útja szerint élj. Más szavakkal, Isten Igéje megmutatja, hogy melyik ösvényen haladj, amikor pedig arról letérsz róla, megmutatja, miképp térj vissza, és maradj rajta.

A Biblia emlékeztet téged arra is, hogy Isten Igéje a végső szó: „Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el soha” (Máté 24,35).

Amikor azokkal a kérdéssel szembesülsz, hogy az életben mi az igaz és mi a helyes, akkor fordulj a Bibliához számítva arra, hogy ott találkozol Istennel. Úgy fogod találni, hogy nincs még egy ilyen könyv.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan határozza meg a Bibliához való hozzáállásod azt, amit a könyvtől kapsz? Ha lehetséges, akkor mondj egy példát a saját életedből!
  • Mi különbözteti meg a Bibliát a többi könyvtől?
  • Mikor mutatta meg a Biblia neked, hogyan térj vissza a helyes ösvényre, amikor letértél róla?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.10.)

Szólj hozzá!

Engedelmeskedj Istennek, bármi legyen is

2020. május 16. 03:00 - daniella_89

20200516.jpg

„Elszántam magam, hogy engedelmeskedem neked, amíg meg nem halok” (Zsolt 119,112 TLB fordítás).

Az élet egy maraton, nem egy 45 méteres gyorsfutás. Isten azt szeretné, ha elköteleznéd magad a neki való engedelmességre úgy, mint ahogy egy hosszútávfutó is elkötelezi magát a maratonra: azt akarja, hogy az egész verseny alatt jelen legyél, és beleadd magad.

A 119. zsoltár 112. verse azt mondja: „Elszántam magam, hogy engedelmeskedem neked, amíg meg nem halok” (TLB fordítás).

Meghoztad már ezt a döntést? Én meghoztam. Elszántam magam arra, hogy engedelmeskedjek Istennek, amíg meg nem halok. Ezért a legvadabb álmaimat is felülmúló áldásokat tapasztaltam meg.

A 119. zsoltár 33–34. verse ezt is mondja: „Csak mondd el, mit tegyek, és én megteszem, Uram. Amíg csak élek teljes szívvel engedelmeskedem” (TLB fordítás).

„Csak mondd el, mit tegyek...” Érezted már úgy, hogy Isten nem mondja meg, mit tegyél? Ez azért lehet, mert nem teszed meg azt, amit már kért tőled.

Pál levele a filippiekhez 3. fejezetének 16. verse ezt mondja: „Folytatnunk kell annak az igazságnak a követését, amire már eljutottunk” (NCV fordítás).

Amíg nem engedelmeskedsz Istennek abban, amit már elmondott neked, nem valószínű, hogy új dolgokat fog tanítani.

Isten nem megy bele játékokba. Talán ezt mondod: „Istenem, mondd el, mit tegyek, én pedig majd eldöntöm, megteszem-e.”

Isten nem így munkálkodik. Azt szeretné, ha ezt mondanád: „Megteszem, amit csak mondasz, bármi legyen is az."

Ez hit.

A tudás egyszerű felhalmozása nem hit. A hithez hozzátartozik a cselekvés. A Biblia valójában így beszél erről: „A hit cselekedetek nélkül halott” (Jak 2,26 GNT fordítás).

A te hited milyen? Elutasítod Isten néhány útmutatását, és úgy érzed, a hited halott? Vagy engedelmeskedsz Istennek abban, amit mondott neked, és a hited növekszik?

Ha úgy találod, hogy nem vagy engedelmes Istennek abban, amit mond neked az életed néhány területére vonatkozóan, imádkozd velem:

„Atyám, vannak területek az életemben, amiben tudom, mit kértél tőlem, de még nem tettem meg, és sajnálom. Kérlek, bocsásd meg az engedetlenségem. Rájöttem, hogy ez a hit hiánya. Nem bíztam abban, hogy te tudod a legjobban. Kérlek adj nekem erőt, hogy kövessem a vezetésedet azonnal, teljesen, örömmel és folyamatosan az életem hátralevő részében. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Nem számít, hol voltál a múltban. Mától kezdve elkötelezheted magad az Isten iránti engedelmességre az életed hátralévő részére. Nem fogod megbánni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen különbségek vannak egy sprint és egy maraton között? A hited úgy kezelted, mint egy sprintet, vagy inkább úgy, mint egy maratont?
  • A hit inkább olyan, mint a maraton: hogyan tudnád ehhez igazítani az életed, hogy az egész versenyt jól fusd le?
  • Miben láttad, hogy a hited növekszik, mikor engedelmeskedtél Istennek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.09.)

Szólj hozzá!

Engedelmeskedjetek az Úrnak örömmel!

2020. május 15. 03:00 - Lilla:)

20200515.jpg

„Örömmel engedelmeskedjetek [az Úrnak]!” (Zsolt 100,2 TLB fordítás).

Amikor az engedelmességre gondolsz, az „öröm” szó jut elsőként eszedbe? Valószínűleg nem. Azonban a Biblia azt mondja, hogy örömmel engedelmeskedjünk az Úrnak. Amint erre rájövünk, máris rengeteg okunk van rá, hogy örömmel szolgáljuk őt.

Először is nézzük meg, mit is mond a Biblia az örömteli engedelmességről: „Örömmel engedelmeskedjetek [az Úrnak]!” (Zsolt 100,2 TLB fordítás).

Egy másik zsoltárban ezt olvassuk: „Élvezem, hogy kéréseidnek engedelmeskedem” (Zsolt 119,16 NCV fordítás).

Később ugyanez a zsoltár azt mondja: „Örömet találok abban, hogy parancsaidat követem” (Zsolt 119,47 GNT fordítás).

Újra és újra megtalálod ezekben a zsoltárokban az író iránymutatását arra vonatkozóan, hogy örömmel engedelmeskedjünk Istennek, és azt is, hogy élvezzük, hogy követhetjük az Urat. Hogy lehet élvezetes az Istennek való engedelmesség? Íme 3 indok:

1. Amikor engedelmeskedsz neki, kevesebb problémád lesz. Isten alkotott téged, és adta neked a Bibliát; az ő használati útmutatóját az élethez. Ha követed ezt az útmutatót, kevesebb problémával találkozol. Ez olyan, mint egy bicikli összeszerelése: ha követed az utasításokat, az egész sokkal egyszerűbb. Ha követed a Biblia utasításait az életre vonatkozóan, kevesebb gonddal találod szembe magad, és sokkal élvezetesebbnek találod majd az életet.

2. Végül elnyered jutalmad a mennyben, és meglátod, ahogy Isten betölti ígéreteit. „Isten megáldja azokat, akik türelmesen kitartanak a próbákban és kísértésekben. Később ők elnyerik az élet koronáját, melyet Isten megígért azoknak, akik szeretik őt” (Jak 1,12 NLT fordítás).

3. Amikor szereted Istent, akkor természetes módon engedelmeskedni akarsz neki. A Biblia azt mondja: „Szeretni Istent azt jelenti, hogy megtesszük azt, amit mond nekünk” (1Jn 5,3 TLB fordítás). Gondolj a házasságra! Minél régebb óta házas két ember, annál jobban tudják, mivel bánthatják meg a másikat. Ezért nem tesznek olyat, amivel ártanak annak, akit szeretnek. Amikor már sok éve az Úrral jársz, rájössz mindarra, amit érted tett, és hogy mennyire jó is hozzád. Így szeretnéd őt minél kevésbé megbántani. Élvezed, hogy megtartod parancsait. Azért teszed, mert szereted őt.

Tudod, hogy miben méri Isten az iránta való szereteted? Nem abban, hogy mit mondasz. Az iránta való engedelmességben. Jézus azt mondja: „Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat” (Jn 14,15). Így bizonyíthatjuk a szeretetünket.

Kezdj el ma engedelmeskedni Istennek! Ahogy növekszel az iránta való szeretetben, úgy fogod egyre inkább élvezni a neki való engedelmességet is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a kapcsolat a szeretet és az engedelmesség közt?
  • Hogyan láthatod meg az Isten iránti szereteted növekedését abban, ahogyan engedelmeskedsz neki?
  • Isten melyik parancsának nem engedelmeskedtél – vagy épp eleget tettél neki, de nem szívesen? Kérd Istent, hogy segítsen örömmel követni az ő kéréseit.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.11.)

Szólj hozzá!

Szeress, bízz és engedelmeskedj Istennek a részletekben!

2020. május 14. 03:00 - magyarosijulia

20200514.jpg

„Bízz Istenben teljes szívedből; ne próbálj meg mindenre egymagad rájönni!” (Péld 3,5 The Message fordítás).

Én nem vagyok a részletek embere. Nagyon nehezemre esik apró részletekre figyelni hosszabb időn át. Mi a helyzet veled? Te a részletekre koncentrálsz?

Tudod, ki figyel a részletekre? Isten. Isten az élet minden apró részletére odafigyel.

Volt már olyan, hogy megálltál, és alaposan megfigyelted a természetet? Vegyünk például egy virágot. Minden egyes virág tele van bonyolult részletekkel.

Gondolj az emberi testre! Isten azt mondja, hogy fejünk minden hajszálát számon tartja. Ő foglalkozik a részletekkel.

Mivel ő a részletek Istene, nem csak arra vágyik, hogy engedelmeskedj neki, hanem az engedelmességed részletei is érdeklik. Isten azt szeretné, hogy a megfelelő módon és a megfelelő motivációkkal engedelmeskedj.

A Bibliában van erre egy példa. Egy Naámán nevű férfi leprás volt. Elment Elizeus prófétához, és megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a gyógyulásáért.

Elizeus ezt üzente neki: „Menj, és fürödj meg hétszer a Jordánban, akkor újra megtisztul a tested (2Kir 5,10).

Naámán megsértődött. Arra számított, hogy a próféta egy drámai gyógyítással fogja testi épségét visszaadni, nem ilyen furcsa és megalázó utasításokkal. A szolgái viszont meggyőzték, hogy kövesse Isten részletes útmutatását, még akkor is, ha nem értette azt.

Az eredmény? „Lement tehát, és megmerítkezett hétszer a Jordánban az Isten emberének a kívánsága szerint. Akkor újra tiszta lett a teste, akár egy újszülött gyermeké” (2Kir 5,14).

Úgy gondolod, hogy különleges erők voltak a vízben? Egyáltalán nem. Naámán meggyógyult, mert engedelmeskedett. Volt hite. Teljes mértékben engedelmes volt Istennek.

Amikor teljesen engedelmeskedsz Istennek, azzal bizonyítod, hogy szereted őt, és bízol benne. Amikor szeretsz valakit, sokszor úgy teszel meg dolgokat, ahogy az a személy szeretné, csak azért, mert szereted azt a személyt. Amikor megbízol valakiben, akkor olyan módon teszel meg valamit, ahogy ő szeretné, mert bízol benne, hogy ő a legjobbat akarja számodra. Tehát, amikor szereted Istent, és megbízol benne, úgy cselekszel, ahogy ő szeretné, hogy cselekedj. Teljesen engedelmeskedsz neki.

A hit azt jelenti, hogy bízol Istenben az élet minden részletében. A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5. versében ez áll: „Bízz Istenben teljes szívedből; ne próbálj meg mindenre egymagad rájönni!” (The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen példákat tudsz felhozni a természetből vagy a saját életedből, amelyek illusztrálják, hogy Isten a részletekkel is foglalkozik?
  • Mit jelent a helyes módon és a helyes motivációkkal engedelmeskedni Istennek?
  • Naámán tétovázott engedelmeskedni Istennek, mert útmutatásai őrültségnek tűntek a számára. Milyen dologra kért meg Isten téged, amit őrültségnek tartottál? Készen állsz engedelmeskedni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.07.)

Szólj hozzá!

Isten azt akarja, hogy teljes mértékben engedelmeskedj

2020. május 13. 03:00 - nagynikoletta

20200513.jpg

„Uram, parancsot adtál arra, hogy teljes mértékben engedelmeskedjünk” (Zsolt 119,4 NCV fordítás).

Isten azt akarja, hogy engedelmeskedj neki. Ez egy eléggé alapvető igazság, amivel valószínűleg nem is ellenkeznél.

Azonban tudtad azt, hogy Istennek meghatározott szempontjai vannak, amelyek szerint szeretné, hogy engedelmeskedj neki? Az egyik ilyen, hogy azt akarja, hogy teljes mértékben engedelmeskedj!

Isten nem akarja, hogy te választhasd ki, mely utasításokat fogod követni. Azt akarja, hogy légy teljesen engedelmes.

A 119. zsoltár 4. versében ez áll: „Uram, parancsot adtál arra, hogy teljes mértékben engedelmeskedjünk” (NCV fordítás).

Ahhoz, hogy teljes mértékben engedelmeskedj Istennek, meg kell értened két igazságot.

Először is, Isten mércéje arról, hogy mi a jó és mi a rossz soha nem változott meg, és nem is fog. A kultúra változik. A közvélemény változik. Az igazság azonban nem változik. Ha valami helytelen volt 10 000 évvel ezelőtt, még ma is az; ha helyes volt akkor, még most is az. Az igazság örök.

Másodszor, Isten szélesebb látószöggel rendelkezik, mint te. Ő olyan dolgokat is lát, amelyeket te nem.

Amikor Isten látószögéből próbálsz nézni, az olyan, mintha egy hangya a te látószögedből próbálná meg szemlélni a teljes igazságot. Ez egyszerűen nem fog megtörténni. Nem vagy képes úgy látni, ahogy Isten lát. Tehát, bíznod kell benne.

Jakab levele 4. fejezetének 11. verse azt mondja: „Nem az a te dolgod, hogy eldöntsd, vajon [Isten] törvénye helyes vagy helytelen, hanem az, hogy engedelmeskedj neki” (TLB fordítás).

Az emberiség legrégebbi kísértése az, hogy kétségbe vonja Isten szavát. Az Édenkertben, amikor a Sátán odament Évához, ezt kérdezte: „Csakugyan azt mondta Isten, hogy a kert egyetlen fájáról sem ehettek?” (1Móz 3,1).

Amikor kísértésbe esel, a Sátán ugyanígy próbál téged is összezavarni.

Azon kapod magad, hogy elgondolkozol: „Tudom, hogy a Biblia azt mondja, hogy ezt ne tegyük meg, de ez valóban nekem is szól?”

Lehet, hogy felteszed magadnak a kérdést: „Isten tényleg ezt mondta?”

Csakúgy, amint Éva esetében tette, a Sátán téged is kísérteni fog, hogy kétségbe vond Isten szavát.

És amikor kísértésbe esel, hogy kételkedj, emlékezz erre a két igazságra: Isten igazsága soha nem változik, valamint Isten látószöge szélesebb, mint a tiéd. Neked csak bíznod és engedelmeskedned kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen az, amikor teljes mértékben engedelmeskedünk Istennek? Milyen kihívást jelenhet ez a napi rutinjaidban vagy az ismétlődő döntéseidben?
  • Hogyan nézel szembe az olyan kísértéssel, mint amilyennel Éva szembesült az Édenkertben?
  • Isten Igéjének mely részét vontad kétségbe? Milyen lenne bízni benne és engedelmeskedni neki?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.05.06.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása