Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bátorságod elvezeti a hitetleneket Istenhez

2020. június 14. 03:00 - nagynikoletta

courage_lead_others.jpeg

„Elrendelem, hogy birodalmam minden tartományában rettegve féljék Dániel Istenét! Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké. Az ő királysága megdönthetetlen, uralkodása végtelen” (Dán 6,27).

Olykor nehéz kiállni amellett, amiről tudod, hogy Isten akarja és elvárja, miközben mindenki más csak gúnyolódik.

Amikor azonban ezt megteszed, hitetleneket fogsz Istenhez vezetni.

Ezt látod Dániel életében is. Amikor Dániel bátran kiállt Isten mellett, és nyilvánosan imádkozott az igaz Istenhez (ahelyett, hogy Dárius királyt dicsőítette volna), az éhes oroszlánok vermébe vetették. Azonban, ahogy a közelmúltbeli áhítatainkban is láttuk, Isten megmentette Dánielt.

És Dárius király fel is figyelt erre.

A Biblia a következőket mondja a pogány királyról: „Akkor Dárius király ezt írta a birodalmában lakó különböző nyelvű népeknek és nemzeteknek: Békességetek növekedjék! Elrendelem, hogy birodalmam minden tartományában rettegve féljék Dániel Istenét! Ő az élő Isten, aki megmarad mindörökké. Az ő királysága megdönthetetlen, uralkodása végtelen. Ő megment, megszabadít, jeleket és csodákat tesz égen és földön. Ő mentette meg Dánielt is az oroszlánok karmából. Ennek a Dánielnek azután jó dolga volt Dárius, majd a perzsa Círus uralkodása alatt” (Dán 6,26–29).

A pogány királyok nem adnak ki ehhez hasonló rendeleteket. Nyilvánvaló, hogy Dárius az egyetlen igaz Isten követőjévé vált. Dániel bátorságot mutatott, és kiállt Isten mellett egy nagyon nehéz helyzet közepette. És Dániel bizonyságtétele Istenről vezetett Dárius azon döntéséhez, hogy követi Istent.

Amikor kiállsz Isten mellett a saját helyzetedben, bárhol is vagy, más emberek is fel fognak erre figyelni.

A bátorság – a valódi, Istent dicsőítő bátorság – elvezeti az embereket Istenhez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A bátor cselekedetek miért olyan erőteljesek, hogy elvezetik a hitetleneket Istenhez?
  • Mikor volt olyan, hogy egy konkrét bátor cselekedet közelebb vitt téged Jézushoz?
  • Hogyan vezet Isten, hogy bízz benne és mutass bátorságot úgy, hogy másokat Jézushoz vezethess?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.07.)

Szólj hozzá!

A bátorság fertőző

2020. június 13. 03:00 - magyarosijulia

„Az Úrban lévő testvérek közül többen bátorságot nyertek az én fogságomból, és még inkább merik bátorsággal szólni Isten üzenetét” (Fil 1,14 HCSB fordítás).

Isten azt akarja, hogy legyen bátorságod kiállni az ő útjai mellett akkor is, amikor mindenki más üldögél. De ez nem csak a saját javadat szolgálja.

Ez mások javára is van.

Amikor nyilvánosan kiállsz azért, amit Isten akar, akkor más hívőket erősítesz. Amikor felemeled a hangod Istenért, akkor mások is követni fogják a példádat.

A bátorság fertőző. Sosem tudhatod, hogy hányan fognak csatlakozni hozzád, ha nincs bátorságod hittel megtenni az első lépést.

A legtöbb ember egy vezetőre vár, aki bátorságot tanúsít. Olyan valakire várnak, mint te, hogy bizonyságot tegyél a hitedről.

Pál levele a filippiekhez 1. fejezetének 14. verse ír erről: „Az Úrban lévő testvérek közül többen bátorságot nyertek az én fogságomból, és még inkább merik bátorsággal szólni Isten üzenetét” (HCSB fordítás).

Pál fogsága az evangélium miatt arra indított másokat, hogy még több bátorságot mutassanak.

Isten a te bátorságodat is fel fogja használni, hogy segítsen másoknak is bátraknak lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan motivált valaki bátorsága és hite?
  • Miért fertőző a bátorság?
  • Milyen hitbeli lépést tudsz megtenni a héten, amely bátorságot igényel, és valószínűleg motiválni fog másokat is így cselekedni?

Isten örökkévaló családjában van egy hely számodra, amit téged vár. A meghívás tárva-nyitva, te csak higgy, és fogadd el!

Készen állsz? Íme egy imádság, amivel elkezdheted: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, egyenesen előtted kell számot adnom az életemről. Bevallom, hogy mindeddig figyelmen kívül hagytalak. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy most ez megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és hozzád akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy nekem ne kelljen kifizetnem az adósságot. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed tud megmenteni, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy egy tökéletes helyre kerüljek.

Köszönöm, Jézus, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, hogy szabadíts meg engem! Szabadíts meg a bűnöktől és szokásoktól, amelyek tönkreteszik most az életem. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy betartod az ígéreted, mely szerint azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében. Ámen!”

Ha elmondtad a fenti imádságot, küldj egy e-mailt angol nyelven a Rick@PastorRick.com e-mail címre, hogy néhány útmutató és segédeszközt küldjenek neked, melyek segítenek elkezdeni Jézussal járni az utat.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.06.)

Szólj hozzá!

Győzd le a félelmet úgy, hogy kitartasz Isten mellett

2020. június 12. 03:00 - Lilla:)

20200612k.jpg

„Urunk, tekints az ő fenyegetéseikre, és add meg szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal hirdessék igédet” (ApCsel 4,29).

Mindannyian félünk valamitől. Sőt jelenleg egy igazán félelemmel teli időszakot élünk. Túl gyakran engedjük, hogy átvegye a félelem az uralmat az életünkben, és megakadályozzon minket abban, hogy kiálljunk amellett, amit Isten várna tőlünk.

Ahogy Dániel az oroszlánok vermében, mi is szembekerülünk olyan emberekkel és helyzetekkel, melyek megpróbálnak tönkretenni bennünket és a Krisztusba vetett bizalmunkat. A döntés azonban csak rajtunk áll.

Engedünk a félelmeinknek, vagy kiállunk Isten mellett a félelmeink ellenére is?

Ha úrrá akarsz lenni a téged lehúzó félelmeken, akkor meg kell értened, milyen előnyökkel jár, ha kiállsz Isten akarata mellett.

A legfontosabb, hogy látnod kell, Isten akarata szerint cselekedni egyértelmű győzelmet jelent az életedben jelenlévő félelmek felett, hiszen a félelem növekszik. Minden egyes alkalommal, amikor a félelem nyer, egyre jobban megerősödik. 

A félelem folyamatosan növekszik, ahányszor csak elutasítod Isten akaratának cselekvését. Végül pedig sarokba fog szorítani.

Ahogy a félelem növekszik, az életed zsugorodik.

Tehát mi a teendő?

Kövesd a korai keresztényeket! Kétségtelen, hogy nem mi vagyunk a keresztények első generációja, akiknek félelmei vannak. Az első hívőknek mindenféle üldöztetéssel kellett szembenézniük. Az apostolok cselekedetei könyv megmutatja, hogyan álltak ki ezzel szemben. Ahogy Az apostolok cselekedetei 4. fejezetében olvassuk, Péter és János nyíltan beszéltek Jézusról, és kegyetlen ellenállásba ütköztek.

Ezért tehát imádkoztak: „Urunk, tekints az ő fenyegetéseikre, és add meg szolgáidnak, hogy teljes bátorsággal hirdessék igédet” (ApCsel 4,29).

A válasz a te félelmeidre sem az, hogy feladod, hanem, hogy ennek ellenére is bátran haladsz tovább. Szembeszállsz a félelemmel. Ésszel nem tudsz rajta felülkerekedni, tehát az egyetlen esélyed, hogy megszabadulj a félelemtől az, hogy bízol Istenben, és szembenézel a félelemmel.

Sose felejtsd el: Isten nem választja szét előtted a Jordán folyót egészen addig, míg meg nem teszed az első lépést. (Nézd meg A királyok második könyve 2. fejezetének 8. versében, mit tett Isten Illéssel és Elizeussal.) Ha teszel egy lépést hittel, Isten megmutatja neked az utat. Ez azonban nem történik meg, ha a félelmeid által meg vagy kötözve.

Tégy ma egy lépést hitben, és figyeld meg, hogyan porlad szét a félelmed, ahogy Isten irányítja a lépéseidet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mely félelmeidet nehéz legyőznöd ebben a kritikus időszakban? Miért?
  • Miből veszed észre, hogy a félelmek elburjánzanak az életedben, mert te feladtad? Miből látod, ha a félelmek csökkennek annak köszönhetően, hogy nyíltan kiálltál Isten mellett?
  • Gyakorlatilag hogyan néz ki, hogy átadod a félelmeidet Istennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.05.)

Szólj hozzá!

Hogyan maradhatsz le 45 centivel a mennyországról?

2020. június 11. 03:00 - csmsdvd

20200611.jpg

„Néhányan közülük az élet legfontosabb dolgáról maradtak le: nem ismerik Istent” (1Tim 6,21 TLB fordítás).

A fejed és a szíved között 45 cm van. Sajnos egyesek éppen ezzel a 45 centivel maradnak le a mennyországról. A fejükkel ismerik Istent, de a szívükkel nem. Értelmükkel hisznek az evangéliumban, de nem hagyják, hogy szívüket is megváltoztassa.

Hosszú ideig tanultam, 24 éven keresztül, beleértve az egyetemi diplomát és a doktorit. Őszintén megvallva, az akkor tanultak java részét elfelejtettem.

Viszont nem felejtettem el a legnagyobb igazságot, amit tanultam: Isten teremtett minket a maga számára. Ameddig ezt nem értjük meg, az életnek nincs értelme.

Nem magad számára teremtettél.

A Biblia szerint: „Néhányan közülük az élet legfontosabb dolgáról maradtak le: nem ismerik Istent” (1Tim 6,21 TLB fordítás).

Ismerheted a húrelméletet, a káoszelméletet vagy a kvantumfizikát. Viszont ha nem ismered Istent, elveszted életed értelmét.

Életed végén Isten előtt záróvizsgát kell tenned. A jó hír az, hogy használhatsz könyvet. Minden válasz benne van a Bibliában.

Ezen a vizsgán Isten nem arra kíváncsi, hogy kiválóra vizsgázol-e. Arra sem kíváncsi, mennyire jól alakult a karriered. A folyószámlád egyenlegére sem kíváncsi.

Ehelyett azt fogja kérdezni: Megismertél-e engem? Kapcsolatot építettél az én Fiammal, akit a földre küldtem, hogy meghaljon érted a kereszten?

Még ma el kell döntened, hogy ráállítod-e a szívedet és az eszedet arra, hogy többet tudj a legfontosabb igazságról, és hogy megismerd Jézust!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan nehéz eljutni onnan, hogy mit tudunk Istenről oda, hogy mit hiszünk Istenről?
  • Vajon miért mondanak le olyan sokan arról, hogy kapcsolatba lépjenek Istennel?
  • Mit válaszolnál, ha Isten ma megkérdezné tőled, hogy „Ismered-e a Fiamat?”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.04.)

Szólj hozzá!

Különbség van a tudás és a tanulás között

2020. június 10. 03:00 - Lencsés Tamás

20200610.jpg

„Te az ő utódja vagy, Bélsaccar, és tudtad mindezt, mégsem aláztad meg magadat” (Dán 5,22 NLT fordítás).

Isten nem fog újat tanítani neked mindaddig, amíg a gyakorlatban meg nem valósítod azt, amit már tanított neked.

Istennek nem csak egyszerűen az a küldetése, hogy kielégítse a kíváncsiságod. Mond valamit, és vár addig, amíg cselekszel. Miután pedig cselekedtél, akkor továbblépsz a következő szintre.

Látod, Isten azt akarja, hogy a gyakorlatban is alkalmazd a megtanult igazságot – mivel addig nem igazán tanultál meg valamit, amíg azt nem alkalmaztad.

Ehhez nem elég, ha azt mondod az embereknek, hogy hiszel a Bibliában. Azt kell tenned, amit a Biblia tanít. Ha nem úgy cselekszel, ahogy arra a Biblia tanít, akkor nem is igazán hiszel benne.

Ez az, amit megértünk Dániel könyvéből, Bélsaccar történetét illetően. Mindent elveszített, mert nem valósította meg a gyakorlatban azt, amit már megtanult.

Büszkén visszautasította azokat a tanulságokat, amelyeket Isten már a nagyapjának is megtanított. Birodalma ezért esett el.

A Bibliában az olvasható, hogy Dániel a következőt mondta neki: „Te az ő utódja vagy, Bélsaccar, és tudtad mindezt, mégsem aláztad meg magadat” (Dán 5,22 NLT fordítás).

Bélsaccar látta, hogy Nebukadneccar a büszkeség miatt szó szerint elveszíti a józan eszét majdnem hét éven keresztül. Látta az összes hibát, amit nagyapja elkövetett. Látta azt is, amint a nagyapja visszatért, és jóvátette ezeket a dolgokat. Látta a jót és a rosszat is Nebukadneccar életében, és úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja Istent. Bélsaccar úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a leckéket.

Isten ezért elvette az ő királyságát.

Bélsaccar tehát tudott, de nem tanult belőle. Meg kell értenünk a különbséget a tudás és a tanulás között. Sok mindent tudhatsz, de ha nem aszerint cselekszel, akkor végül semmit sem tanultál.

Isten azt akarja, hogy az Ige cselekvői legyünk. Ez azt jelenti, hogy támogatni fog minket, amint előre lépünk hitben alkalmazva azokat a dolgokat, amelyeket tanított nekünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tanított Isten valami újat neked rögtön azután, hogy alkalmaztad azt, amit előtte tanított neked?
  • Van valami, amit Isten tanított neked, de még nem ültettél át a gyakorlatba? Amennyiben igen, hajlandó vagy megtenni ezt a lépést, hogy tovább tudj fejlődni?
  • Hogyan erősödött meg a hited azáltal, hogy figyelemmel kísérted azt, hogy más keresztények alkalmazzák azokat az igazságokat, amelyeket Isten tanított nekik?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.06.03.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása