Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kötelezd el magad, hogy az értékeid szerint élsz!

2020. szeptember 27. 03:00 - FodorImi

dcidevalues.jpg

„[Mózes] a Krisztusért való gyalázatot nagyobb értéknek tekintette Egyiptom kincseinél, mert előre nézett a megjutalmazására” (Zsid 11,26 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy azzá válj, akivé Isten szán, a Mózes által felállított mintát kell követned. Válaszd, hogy az leszel, akinek Isten akar, hogy légy! Válaszd a rövid távú fájdalmat a hosszú távú nyereségért! És válaszd Isten értékeit, ne a világét!

Ezért használta Isten Mózest.

A Zsidókhoz írt levél 11. fejezetének 26. verse azt mondja: „A Krisztusért való gyalázatot nagyobb értéknek tekintette Egyiptom kincseinél, mert előre nézett a megjutalmazására” (NIV fordítás).

Mózes tisztázta, hogy mi az, ami legtöbbet számít neki.

Neked mi a legfontosabb az életedben? Mi a legelső három vagy négy érték számodra? Könnyen meg tudod nevezni ezeket?

Ha engem kérdezel, számomra ezek: a becsületesség, az alázat és a nagylelkűség.

Meg tudod most nevezni életed legfontosabb értékeit? Ha nem, akkor bizonyára nem is élsz ezek szerint. Nem leszel képes az értékeid szerint élni addig, amíg nem tudod megnevezni őket. Állj meg egy percre, és tedd fel a kérdést magadban: „Mi a legfontosabb a számomra? Melyek a legkülönb értékek az életemben?” Aztán jegyezd le a válaszaidat, mert amíg nem tisztázod az értékeidet, nem élhetsz azok szerint.

Mózes Isten értékeit választotta a világ értékei helyett. Miért olyan fontos ez? Mert ha te nem döntöd el, hogy mi a legfontosabb az életedben, akkor más emberek fognak dönteni felőled. Le fognak nyomni a sárba. És az ő értékeik szerint fogsz élni, nem a sajátodé szerint.

Döntsd el, mi a legfontosabb neked, és élj ezek szerint az értékek szerint!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek a legfontosabb értékek az életedben?
  • Hogyan döntötted el, hogy ezek a legfontosabb értékeid?
  • Ez a három érték hogyan formálja az életedet? Legyél konkrét, amennyire csak lehetséges!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.20.)

Szólj hozzá!

Válaszd a rövid távú fájdalmat a hosszú távú nyereségért!

2020. szeptember 26. 03:00 - Erika1832

when-your-sweating-does-it-always-mean-your-burning-calories-even-if-your-not-working-out_612eedfa966c3072.jpg

„[Mózes] úgy döntött, hogy inkább Isten népével együtt a rossz bánásmódban részesüljön, minthogy élvezze a bűn gyorsan múló örömeit” (Zsid 11,25 NIV fordítás).

Ahhoz, hogy Isten akarata szerinti emberré váljunk, arra van szükség, hogy a hosszú távú nyereség érdekében a rövid távú fájdalmat válasszuk.

Bárki, aki valaha sportolt, tisztában van ezzel. Keményen kell edzened, és meg kell dolgoznod annak érdekében, hogy játszhass egy bajnokságon. Nem csak odasétálsz, és versenyezel a bajnoki címért. Ha valamiben jó akarsz lenni, el kell fogadnod a rövid távú fájdalmat a hosszú távú nyereség érdekében.

És ez nem csak a sportban van így. Ez érvényes a pénzügyekre és a kapcsolatokra is. Jó a házasságom, de Kay-jel évekig keményen dolgoztunk rajta, hogy ilyen legyen. Nem jött könnyen. Dolgoznod kell azért, hogy a házasságod virágozzon ugyanúgy, mint bármi másért az életben.

Miért fontos ezt eldöntenünk az életünkben? Mert az élet legtöbb problémája abból származik, hogy nem toleráljuk, ha késlekedik a beteljesülés. A társadalom arra tanít minket, hogy ezt mondjuk: „Mindent akarok, most akarom, ingyen akarom, és azt akarom, hogy könnyű legyen.” Viszont az élet nem így működik!

Mózes hozott egy döntést: „úgy döntött, hogy inkább Isten népével együtt a rossz bánásmódban részesüljön, minthogy élvezze a bűn gyorsan múló örömeit” (Zsid 11,25 NIV fordítás).

Ez a vers azt állítja, hogy a rossz bánásmódot választotta, hogy elviseli a rövid távú fájdalmat a helyes cselekvés hosszútávú nyeresége érdekében.

Az életedben te is fogsz találkozni fájdalommal. De ha úgy döntesz, hogy most a nehéz dolgot választod, hogy fáradozol, fegyelmezetten tanulsz, növekedni fogsz, megerősödsz, éretté válsz, akkor később, az életed során megkapod mindennek a jutalmát.

Amikor úgy döntesz, hogy a rövid távú fájdalmakat választod, mint ahogy Mózes tette, meg fogod tapasztalni, hogy Isten meg fog szabadítani téged, hogy élvezhesd mindennek a hosszútávú jutalmát.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen rövid távú fájdalommal nézel szembe most, ami az örökkévalóságban fog gyümölcsöt hozni?
  • Hogy láttad, a nehéz döntéseid vagy a kemény munkád hoz számodra eredményt hosszú távon?
  • Hogyan tudsz Jézusra még inkább hasonlítani, amikor a nehéz dolgot választod most, még ha ez azt is jelenti, hogy szenvedned kell vagy nehézséget kell elviselned?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.19.)

Szólj hozzá!

Isten terve a fájdalmadra

2020. szeptember 25. 03:00 - ReveSz

20200925.png

„Ha olyan módon szenvedsz, ami tetszik Istennek, akkor továbbra is tedd azt, ami igaz, és bízd az életedet Istenre, aki téged teremtett, mert ő soha nem fog cserben hagyni téged” (1Pt 4,19 NLT fordítás).

Emlékszel, hogy milyen volt a fotózás mielőtt minden digitális lett? Mikor készítettél egy képet, az első dolog, amit kaptál, az egy negatív volt. Aztán, hogy visszakapd a negatívból az eredeti képet, egy sötét szobába kellett menned, és egy fénnyel kellet átvilágítani a negatívot, hogy az alatta lévő fotópapíron megjelenjen a pozitív, színes fotó.

Ez az, amit Isten kezdeni akar az igazságtalanságokkal az életünkben. Mindannyiunknak van. Az emberek rosszul bánnak velünk. Átmennek rajtunk. Kihasználnak. Isten minden negatív dolgot át akar venni tőled, és Jézus fényével szeretné átvilágítani ezeket a negatív dolgokat, hogy pozitívvá formálja, az élet egy színes fotójává, ahogyan azt Isten megtervezte az életünkre.

„Ha olyan módon szenvedsz, ami tetszik Istennek, akkor továbbra is tedd azt, ami igaz, és bízd az életedet Istenre, aki téged teremtett, mert ő soha nem fog cserben hagyni téged” (1Pt 4,19 NLT fordítás). A legfontosabb dolog, amire emlékezhetsz, amikor igazságtalansággal nézel szembe, hogy Jézus melletted áll.

Az egész Szentírásban Isten egy különleges odafigyelést mutat azok felé, akikkel igazságtalanul bántak. Ő az igazságosság Istene. Hallja kiáltásodat, látja a fájdalmadat és ismeri a sebeidet. Nem azt kaptad, amit gondoltál, hogy megérdemelsz, de Istennek van egy terve a fájdalmadra.

Mikor Isten szeretetének fényével világítod át a körülményeidet, ő át tudja formálni a fájdalmaidat egy gyönyörű képpé. Átformálja ezen keresztül a személyiségedet. Erősebbé tesz. Ami a legfontosabb: ő fel tudja használni a fájdalmaidat.

Soha nem fogsz magyarázatot kapni megannyi fájdalomra, amit el kellett szenvedned az életben. Mikor a mennybe kerülsz, akkor lehet jobban megérted, miért történtek veled rossz dolgok. De Isten nem tartozik neked magyarázattal ezekért.

Itt van azonban a jó hír: Nincs szükséged magyarázatra. Csak tudnod kell, hogy Isten szeret téged. Terve van számodra. Isten rendezni fogja a számlát azzal, aki bántott téged.

Isten sosem pazarol el egy fájdalmat. Engedd, hogy az evangélium fénye beragyogja, és Isten használni fogja a fájdalmadat – az igazán igazságtalan dolgokat is, amik veled történtek –, és egy gyönyörű képet fog belőle formálni az életeden át.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan képes Isten használni a fájdalmadat a múltból, hogy segíthess más embereken?
  • Milyen módon formálta Isten a személyiségedet, mialatt egy igazságtalan helyzeten kellett keresztülmenned?
  • Megtorlás helyett, mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogyan bánjál azzal az emberrel, aki veled igazságtalanul bánt? Ha szeretetből válaszolsz, az hogyan hat rád?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.18.)

Szólj hozzá!

Az igazságtalanság Jézushoz vezet minket

2020. szeptember 24. 03:00 - Lilla:)

gavel-2492011_1920.jpg

„Az ÚR hallja a népét, amikor segítségül hívják. Kimenti őket minden bajukból” (Zsolt 34,17 NLT fordítás).

Manapság sok helyről fogod hallani: az emberek alapjában véve jók és önzetlenek. A környezetük az, ami miatt a szívük gonosszá válik.

Sajnálatos módon ez a teória nem állja meg a helyét, ha az emberi természetet nézzük. Ha voltál már kisgyermek közelében, tudod miről beszélek. Önző természettel születnek. Az olyan kifejezések, mint „Etess meg!”, „Gondoskodj rólam!” és „Én vagyok a figyelem középpontjában!” vannak többségben.

Az emberi igazságtalanság világszerte, és a mi saját közösségeinkben is rögtön megtöri azt a tévhitet, hogy az emberiség alapjában véve jó. Azt csinálunk, amit akarunk, leterhelünk másokat, felhalmozzuk magunknak az ételt, és általában sokkal többet gondolunk magunkra, mint másokra.

Úgy tűnik, hogy ahogy Isten az emberiséget nézi, amit ő maga teremtett, azt mondja: „Rendben, azt gondoljátok, hogy jók és önzetlenek vagytok? Akkor én hátra lépek, és hagyom, hogy átvegyétek az irányítást. Meglátjuk majd, hogy mi történik, amikor én kiszállok a képből.”

Ami igaz általánosságban a gyermekekre és a társadalomra, az igaz a saját életünkre is. Veled és velem is igazságtalanul bánnak. Azonban íme a titok, amit még lehet, hogy nem tudsz: te is igazságtalanul bánsz időről időre másokkal. Épp, ahogyan én is.

Az igazságtalanságra való hajlamunk nem lepi meg Istent. Sőt, ez mutatja csak meg igazán, hogy miért is van szükségünk Jézusra.

Az igazság az, hogy Isten nélkül az emberek embertelenül bánnak egymással, és ezért van igazságtalanság a világban a zsarnok diktátoroktól kezdve a lesújtó nyomoron keresztül a faji megkülönböztetésig.

Egy napon Isten minden egyes ember felett ítéletet mond majd azokért az igazságtalanságokért, amiket egymással szemben elkövettünk. Isten maga az igazság, így muszáj, hogy következményei legyenek annak, ahogyan egymással bánunk.

Ez azt is jelenti, hogy kegyelemre van szükségünk. Mindannyian követünk el igazságtalan dolgokat időről időre. Nem csak áldozatok, hanem elkövetők is vagyunk.

Az igazság rávilágít arra, hogy szükségünk van Jézusra. Istennek nem kellett volna elküldenie a Fiát, hogy meghaljon a kereszten, ha az emberiség alapjában véve jó lenne. Az a rengeteg igazságtalanság a világban rámutat arra, hogy az emberek maguktól nem tudnak erkölcsös életet élni.

Legközelebb, amikor igazságtalanságot tapasztalsz, jusson eszedbe: Minden egyes embernek ezen a bolygón, beleértve téged és engem is, szüksége van Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan kezeled általában az igazságtalanságot?
  • Gondold át a reakciódat a következő állításra: „Legközelebb, amikor igazságtalan vagy valakivel, az megmutatja, hogy mennyire szükséged van Jézusra”!
  • Hogyan segít ez az áhítat megválaszolni a kérdést: „Miért engedi meg Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel”?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.17.)

Szólj hozzá!

Válaszolj szeretettel az igazságtalanságra, ahogy Isten is akarja

2020. szeptember 23. 03:00 - daniella_89

flower-4346049_1280.jpg

„Hallottátok, hogy megmondatott: »Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.« Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket!” (Mt 5,43–44).

Az igazságtalanság emberi létünkkel együtt jár. Nem élhetsz sokáig ezen a földön anélkül, hogy azt ne érezd, valaki igazságtalanul bánik veled. Lehet ez egy szülő, aki miatt boldogtalan gyermekkort éltél át. Lehet ez a munkaadód, aki keményebben bánik veled, mint a munkatársaiddal. Lehet, hogy úgy érzed, egy bírósági ügy által kezeltek igazságtalanul.

Válaszolhatsz bántóan a bántásra. Ez a legegyszerűbb döntés, kétség nem fér hozzá. Isten azonban egy másik lehetőséget biztosít az ő Igéjével: „Hallottátok, hogy megmondatott: »Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.« Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket!” (Mt 5,43–44).

Amikor az emberek megbántanak, arra számítanak, hogy azt megbosszuljuk. Azt várják tőled, hogy revansot vegyél. Isten azonban pont az ellenkezőjét akarja. Ő azt akarja, hogy szeretettel válaszolj.

Amikor a rossz bánásmódra szeretettel reagálsz, akkor a másik embert megakadályozod abban, hogy irányítson téged. Azt nem tudod befolyásolni, hogy egy másik ember mikor bánik veled igazságtalanul. Amit viszont irányíthatsz, hogy megkeseredsz-e a folyamatban. A te választásod az, hogy hogyan reagálsz az igazságtalanságra.

Az, hogy szeretettel reagálsz a támadónak, még nem azt jelenti, hogy továbbra is megengeded az igazságtalanságot. Épp ellenkezőleg! Szeretettel kell keresnünk az igazságot. Az igazságért megtorlás nélkül kell dolgoznunk a földön. A Biblia arra utasít: legyél tisztességes és igazságos! Tedd azt, ami helyes!” (Jer 22,3 NLT fordítás).

Ifj. Dr. Martin Luther King jó példa volt erre. Ő békésen, erőszakmentesen küzdött az igazságtalanság ellen. Szeretet ereje által győzte le a gonoszt. Jézus példáját követte, aki úgy döntött, hogy megbocsát üldözőinek még akkor is, amikor megölték.

Jézus követőiként ez a mi elhívásunk. A méltánytalanság és igazságtalanság emberi létünk velejárója lehet, de ezt nem szabad táplálnunk. Ehelyett Isten arra hív, hogy szeretettel válaszoljunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az élet mely személyes igazságtalanságaira tudsz nehezen szeretettel válaszolni? Miért?
  • Miért tudnak mások uralkodni felettünk, amikor gyűlöljük őket és bosszút forralunk ellenük?
  • Családod vagy a kiscsoportod, hogyan tud Jézus szeretetével ötletesen válaszolni az igazságtalanságra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.16. Ford.: csmsdvd)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása