Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha a szeretet a motivációd, akkor nincs félelem

2020. december 13. 03:00 - gabormel

unnamed.jpg

„Ahol Isten szeretete van, ott nincs félelem, mivel Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet” (1Jn 4,18 NCV fordítás).

Sokan gondolják azt, hogy a félelem ellentéte a hit. De ez nem igaz! A félelem ellentéte a szeretet.

A szeretet a félelemmel szemben halad. Amikor a szeretet betér a szíved bejáratán, akkor a félelem a hátsó ajtón távozik. Nem félhetsz és szerethetsz egyszerre – ez nem lehetséges valódi szeretettel. Amikor a szereteted valódi – Isten szeretete -, akkor nem kell félned.

Az emberek nem a hit miatt futnak be egy lángoló épületbe, hogy megmentsék a gyerekeket. Ezt a szeretet miatt teszik. A szülők az életüket kockáztatják, hogy megvédjék a családjukat, mivel szeretik a gyermekeiket.

Ha a szeretet motiválja mindazt, amit teszel, akkor a félelem eltűnik.

„Ahol Isten szeretete van, ott nincs félelem, mivel Isten tökéletes szeretete elűzi a félelmet” (1Jn 4,18 NCV fordítás).

Amikor a félelem kezd eluralkodni rajtad – talán idegeskedsz valami miatt, amit meg kell tenned -, abban a pillanatban szünetet kell tartani! Ekkor koncentrálj arra, hogy Isten mennyire szeret téged. Lehet, hogy hangosan kell figyelmeztetni magad erre: „Istenem! Te igazán szeretsz engem! Mellettem állsz. Azt akarod, hogy sikeres legyek ebben. A te erőddel és szereteteddel fogom megvalósítani ezt.”

Isten nem akarja, hogy elbukj. Azt akarja, hogy sikeres legyél abban, amit csinálsz, és megvalósítsd a célodat. Amikor a szeretetére koncentrálsz, nem fogsz félni. A tökéletes szeretet elűz minden félelmet.

Amikor minden hétvégén több ezer ember előtt beszélek, nem félek. Miért? Mert két dolgot teszek: Isten irántam érzett szeretetére gondolok, majd az egyházi családom iránti szeretetemre koncentrálok. Ők nem egy közönség, amelytől tartani kell, ők egy család, akiket szeretni kell. Amikor prédikálok, az irántuk és Jézus iránt érzett szeretetem legyőzi minden félelmemet, ami esetleg előfordulhat.

Amikor félsz, teljesen magadra koncentrálsz. Ez nem szeretet! Mikor szeretsz, nem magadra fókuszálsz, hanem arra, amire más embernek szüksége van.

Minél inkább szeretsz, annál kevésbé félsz. Tehát, ha a szeretetet teszed a motivációddá mindenben, amit teszel, már nem fogsz félni megtenni azt!

Tedd a szeretetet a motivációddá, és lépj szembe a félelmeddel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért könnyebb önmagunkra koncentrálni más emberek helyett?
  • Mi az egyik legnagyobb félelmed az életedben betöltött küldetésed megvalósításával kapcsolatban? Mit árul el a félelmed a motivációddal kapcsolatban?
  • Szerethetsz valakit, amikor magadra fókuszálsz? Miért igen, miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.06.)

Szólj hozzá!

A hibától való félelem ne tartson vissza!

2020. december 12. 03:00 - FodorImi

fear_1.jpg

„Isten nem olyan szellemet adott nekünk, amely félelmet kelt bennünk, hanem a hatalom, a szeretet és az önuralom szellemét”  (2Tim 1,7 NCV).

Éppen csak három hónappal azután, hogy Kay és én összeházasodtunk, fizikailag és mentálisan teljesen összeomlottam, és végül kórházba kerültem. Tele voltam a hibától való félelemmel, és azt gondoltam, vége az életemnek, bár még csak 21 éves voltam. A kórházban a pszichiáter azt mondta, pihennem kell egy ideig.

Így hát elutaztunk szüleim észak-karolinai otthonába, ahol továbbra is azt éreztem, hogy teljes csőd vagyok. Azt gondoltam, semmit sem tudok kezelni. Minden felzaklatott, minden idegesített.

Aztán egy éjjel azt álmodtam – a kudarc érzésemből eredő feszültség miatt –, hogy megérintett a Sátán. Hideg verítékben ébredtem fel. Amint feküdtem az ágyban, kapkodtam a levegő után, és a telefon csörgését hallottam. Édesanyám vette fel. A fickó a telefonban ezt kérdezte: „Ez az a ház, ahol Rick Warren lakik? Beszélhetnék vele?”

Mikor átvettem a telefont, az ember azt mondta: „Rick, te nem ismersz engem. Még sosem találkoztunk. Hogy hogyan kaptam meg a telefonszámodat, nem számít. Én San Diegóban élek, és Isten azt mondta nekem, hívjalak fel téged, és adjam át ezt a bibliaverset: «Isten nem olyan szellemet adott nekünk, amely félelmet kelt bennünk, hanem a hatalom, a szeretet és az önuralom szellemét» (2Tim 1,7 NCV). Rick, neked jogod van Jézus Krisztusban egészséges elméhez.” És letette a kagylót.

Nem gondoljátok, hogy Isten használ ilyen embereket, mint ez volt? Igen, ő megteszi. Lehetett volna egy angyal, de nem az volt. Lehet, hogy Isten csak szólt valakinek: „Hívd fel azt az embert!” Ő pedig engedelmességből megtette.

Ebbe a versbe kapaszkodtam a depressziónak abban az évében, amikor azt gondoltam, ilyen kudarc vagyok, pedig az életem éppen csak elkezdődött. Isten azonban nem fejezte be a munkáját rajtam, és azóta sok dolgot tett az életemben.

Isten veled sem végzett még. Nem számít, min mentél keresztül. Sajnálom mindazt a fájdalmat, amit megtapasztaltál, de a hibától való félelem ne tartson vissza! Vesd a bizalmad Istenbe minden dologban, amit teszel! És élj hitben és szeretetben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen álmot kaptál Istentől, amiért teljes szíveddel küzdenél, ha tudnád, hogy nem fogod elrontani?
  • Hogyan alkalmazható a 2Tim 1,7 (NCV) a hibától való félelmedre az álmod megvalósításában? Hogyan mehetsz tovább hitben?
  • Megengeded, hogy a múlt hibái visszatartsanak a célodtól? Kérd Istent, segítsen meglátnod, hogy ő még szeret téged, és azt akarja, hogy elérd a céljaidat!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.05.)

Szólj hozzá!

Miért ne adjuk fel?

2020. december 11. 03:00 - Erika1832

20191211.jpg

„Így ne fáradjunk bele azt tenni, ami helyes. A megfelelő időben áldásokat fogunk betakarítani, ha nem adjuk fel” (Gal 6,9 NLT).

Ha Isten igaz embere akarsz lenni, akkor meg kell tanulnod, hogy hogyan legyél rugalmas. Ez azt jelenti, hogy amikor megbotlasz – és bizonyos, hogy ez veled is meg fog történni –, akkor képes legyél felállni.

Sok olyan tényező adódik, amely független tőled, és a bukásodat okozhatja. De ha felállsz, ki tudja, milyen jó dolgok származhatnak mindebből?! A történelemkönyvek tele vannak olyan emberek történeteivel, akik újra és újra kudarcot vallottak, de kitartottak mindaddig, amíg elérték a sikert.

George Washington tábornok a britek ellen vívott csatái kétharmadát elvesztette az amerikai függetlenségi háborúban. Folyton visszavonulásra kényszerült, mert nem volt elég embere, hogy felvegye a küzdelmet a brit hadsereggel szemben. De nem adta fel. Végül megnyerte a háborút, ő lett az Egyesült Államok első elnöke, és az ország atyjának tekintik.

Napóleon franciaországi császárként uralta az európai kontinenst. De ezt megelőzően az iskolai osztályában a 43 tanuló között a 42. helyen állt. Nem ő volt a legokosabb diák, de katonai zseninek tekintik, és módszereit még mindig sok katonaiskolában tanulmányozzák.

Albert Einstein, minden idők egyik legnagyobb tudósa, egy szót sem szólt négy éves koráig. Olyan rosszul teljesített az iskolában, hogy 16 évesen nem sikerült neki a Svájci Műszaki Iskola felvételi vizsgája. Ennek ellenére folytatta a tanulmányait, és megújította a matematikát és a tudományt.

Babe Ruth volt talán az egyik legjobb baseball játékos. Pályafutása során 714 hazafutást ért el, és ezt a rekordját majdnem 40 évig nem tudták fölülmúlni. 1330 kitörést rögzítettek a nevével. Évekig Ruth tartotta a rekordokat mind a legtöbb hazafutás és a legtöbb kitörés terén is.

Ezek közül a férfiak közül egyiket sem az istenfélő élet példájaként hoztam fel. De sokat teljesítettek a világ szemében, mert nem adták fel. Képzeld el, mit végezhet el Isten azon igaz emberek által, akik folyamatosan haladnak előre, és abban a munkában állnak, amelyre Isten hívta el őket.

„Így ne fáradjunk bele azt tenni, ami helyes. A megfelelő időben áldásokat fogunk betakarítani, ha nem adjuk fel” (Gal 6,9 NLT).

Haladj tovább, és ne hagyd, hogy a kudarcod legyen a végállomás! Soha nem tudhatod, hogy Isten mi mindent végezhet el majd rajtad keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy cél megvalósításába nem mertél belevágni eddig, mert azt gondoltad, hogy elbuksz?
  • Gondolj azokra a bibliai férfiak és nők példáira, akik kudarcot vallottak, mielőtt sikerrel jártak volna! Mit tanulhatsz meg tőlük?
  • Mit jelent igaznak lenni? Szeretnéd, hogy mások igaz emberként ismerjenek? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.04.)

Szólj hozzá!

Isten megígéri, hogy minden szükségedet betölti

2020. december 10. 03:00 - ReveSz

person holding red and white box

„Azt akarom, hogy rendelkezzetek a jóval, ami az adásból származik... Az én Istenem használni fogja az ő csodálatos gazdagságát Krisztus Jézusban, hogy megadjon nektek mindent, amire szükségetek van” (Fil 4,17.19 NCV)

Isten azt ígéri a Bibliában, hogy ha megtanulsz úgy adni, mint ő, akkor minden szükséged be lesz töltve.

Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Lehet. De ha a Biblia mondja, akkor elhiheted! Isten azt mondja, hogy ha őt helyezed az első helyre a pénzügyeidben, és megtanulsz nagylelkűnek, bőkezűnek és nyitott szívűnek lenni, akkor minden szükséged be fogja tölteni.

Pál azt mondja: „Azt akarom, hogy rendelkezzetek a jóval, ami az adásból származik... Az én Istenem használni fogja az ő csodálatos gazdagságát Krisztus Jézusban, hogy megadjon nektek mindent, amire szükségetek van” (Fil 4,17.19 NCV).

Isten azt ígéri, hogy minden szükségedet betölti – nem pedig azt, hogy minden mohóságodat. Természetesen különbség van aközött, hogy időnként mit gondolsz, és mire van valójában szükséged. Hála Istennek, ő tudja a különbséget. Ő szeret téged, és biztosra akar menni abban, hogy nem szenvedsz semmiben sem hiányt: érzelmileg, testileg, lelkileg és mentálisan sem. Viszont abban is biztos szeretne lenni, hogy megtanuld, hogyan válj olyanná, mint ő. Ő pedig nagylelkű.

A Biblia azt mondja Pál második levele a korinthusiakhoz 9. fejezetének 7. versében: „Mindegyikőtöknek el kell döntenie a szívében, hogy mennyit ad. Ne vonakodva, vagy nyomás hatására adjatok! »Mert Isten azt az embert szereti, aki szívesen ad«” (NLT).

Senkinek nem kellene megmondania, hogy mit adj. A te döntésed, hogy mi számodra a nagylelkűség. Isten azt szereti, amikor azért adsz, mert te magad szeretnél, az iránta való szeretetből, és a vágyból, hogy olyan legyél, mint ő.

Az emberek gyakran mondják: „Addig adj, amíg nem fáj!” Nem! Addig adj, amíg jó érzés! Addig adj, amíg örömtelivé tesz! Ne vonakodva adj! Ne nyomás miatt adj! Isten a szívesen adót szereti.

Ez az előfeltétel. Most pedig, itt az ígéret: „És Isten nagylelkűen el fog látni mindennel, amire szükségetek van. Akkor mindig rendelkezni fogtok mindennel, amire szükségetek van, és sok fölösleggel, hogy megosszátok másokkal" (2Kor 9,8 NLT).

Isten nem engedett meg magának semmiféle mozgásteret ebben az ígéretben. Neki nincs rá szüksége! Ő képes ellátni mindennel, amire szükséged van, és még többel. Arra vár, hogy lássa, hogy szívesen, nagylelkűen és spontán adsz – szívből.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan néz ki számodra, hogy nagylelkű és áldozatos vagy az adásoddal?
  • Írd le a nagylelkű adás során tapasztalt öröm egy részét! Mit gondolsz, miért hozott örömöt?
  • Mire van szükséged, mivel lásson el téged Isten? Hogyan adhatnál többet abból a dologból, hogy így Isten megsokszorozza azt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.03.)

Szólj hozzá!

Isten soha nem enged el téged

2020. december 09. 03:00 - Besther

god-3176744_1280.png

„Mert meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el az ő szeretetétől. A halál nem képes rá, és az élet sem. Az angyalok nem fognak, és maga a pokol minden hatalma sem képes távol tartani Isten szeretetét. A mai félelmeink, a holnapi aggodalmaink, vagy hogy hol vagyunk – magasan az ég felett vagy a legmélyebb óceánban –, soha semmi nem lesz képes elválasztani bennünket Isten szeretetétől, amit a mi Urunk, Jézus Krisztus mutatott be, amikor meghalt értünk” (Róm 8,38-39 TLB).

Nem számít, hogy milyen rossz az élet, egyetlen fontos és igaz dolog képes megnyugvást adni: Isten szeretete nem ér véget.

A dolgaid jól és rosszul is fognak alakulni. De Isten szeretete sosem ér véget – erre számíthatsz.

Ennek az igazságnak az életed egyik legfontosabb örömforrásának kellene lennie.

A Biblia így mondja ezt Pál rómaiakhoz írt levelének 8. fejezetének 38–39. verseiben: „Mert meg vagyok győződve, hogy soha semmi nem választhat el az ő szeretetétől. A halál nem képes rá, és az élet sem. Az angyalok nem fognak, és maga a pokol minden hatalma sem képes távol tartani Isten szeretetét. A mai félelmeink, a holnapi aggodalmaink, vagy hogy hol vagyunk – magasan az ég felett vagy a legmélyebb óceánban –, soha semmi nem lesz képes elválasztani bennünket Isten szeretetétől, amit a mi Urunk, Jézus Krisztus mutatott be, amikor meghalt értünk.” (Róm 8,38-39 TLB).

Ezek jó hírek. Mikor kezedet Isten kezébe teszed, akkor ő azt megragadja, és nem engedi el. Isten ragaszkodik hozzád mindennel, amije van.

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, elmentünk a Grand Canyonhoz. Amikor felgyalogoltunk a széléhez, megragadtam a két legkisebb gyermekem, Josh és Matthew kezét. Természetesen, ők közelebb akartak menni a széléhez, mint ahogy én akartam, hogy menjenek. Csapkodással és rázással próbáltak szabadulni, de nem engedtem el őket. Az apjuk vagyok, és szeretem őket.

Lesznek olyan idők, amikor majd el akarod engedni Isten kezét. Nehéz idők, amikor feladnád az elkötelezettséged Krisztus felé.

De Isten nem enged el téged – soha. Ha egyszer a kezébe adtad a kezed, az ott is marad.

Ha az üdvösségért képes lennél megdolgozni, akkor el is veszítenéd abban a pillanatban, amikor abbahagyod az érte való munkálkodást. De nem te szerezted meg a kapcsolatodat Istennel. Ez ingyen ajándék volt. Ha egyszer odaadta, nem vehető vissza.

Ez elképzelhetetlen örömforrás a hívő számára.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért adna örömöt az az igazság valakinek, hogy Isten szeretete nem ér véget?
  • Miért olyan nehéz bízni Isten végtelen szeretetében?
  • Milyen aggodalmat vagy félelmet szükséges Istenre bíznod az ő irántad való nagy szeretetének a fényében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.02.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása