Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A kitartó szeretet kegyelmes

2020. február 16. 03:00 - ReveSz

20200216.jpg

„Legyetek mindig alázatosak és szelídek! Legyetek türelmesek egymással, tűrjétek el egymás hibáit a szeretetetek miatt!” (Ef 4,2 NLT fordítás).

Egyetlen emberi kapcsolat sem tarthat sokáig kegyelem, megbocsátás, irgalom és könyörület nélkül. Meg kell tanulod elviselni embereket. Tudnod kell elengedni dolgokat.

A Biblia azt mondja: „A szeretet mindent türelmesen elfogad” (1Kor 13,7 NCV fordítás). Az eredeti görög szövegben itt az áll, hogy „tetővel fedett”. Vennél egy házat tető nélkül? Bizonyára nem. Nem lenne védelmed a szél és az eső ellen. Egy tető befedi és megvédi a házadat.

Ehhez hasonlóan a bibliai szeretet befedi a kapcsolataidat, és engedi, hogy a dolgok leperegjenek róla. A kegyelem nem tartja számon a másik ember hibáit. Szükséged van egy "tetőre" kapcsolataidban, mert mi emberek, könnyen megsebződünk, és szükségünk van az olyan szeretetre, amely kegyelmet tud adni.

Miért nélkülözhetetlen a kegyelem a kapcsolatokban?

A Biblia azt mondja Pál rómaiakhoz szóló levelének 3. fejezete 10. versében, hogy senki sem tud mindig helyesen cselekedni. Senkinek sincs mindig 100%-ban igaza. Egy kapcsolatért mindig két ember felelős. Egy nézeteltéréshez mindig két ember szükséges.

Meg kell tanulnunk kiárasztani kegyelmünket egymásra, mert a megbocsátás kétirányú utca. Nem kaphatjuk meg azt, amit nem vagyunk hajlandóak odaadni másoknak.

Erős kapcsolatokat tudsz építeni, ha úgy viselkedsz az emberekkel, ahogyan Isten törődik veled. Pál a rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetében, a 7. versben azt mondja: „Fogadjátok el egymást, ahogy Krisztus elfogadott benneteket” (NLT fordítás). Amikor olyannak fogadod el az embereket, amilyenek, és a szeretet kedvéért elfelejted hibáikat, akkor kimutatod kegyelmedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért van az, hogy gyakran azoknak a legnehezebb megbocsátani, akiket a legjobban szeretünk?
  • Gondolj egy olyan kapcsolatra az életedben, ami vagy megszakadt, vagy ahol könyörületet kellene adnod vagy kapnod! A másik bocsánat kérésére vársz? Mit tudnál tenni, hogy kimutasd kegyelmedet a másik iránt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.09.)

Szólj hozzá!

A legfontosabb szokás a lelki fittség eléréséhez

2020. február 15. 03:00 - Besther

20200215.jpg

„Bár a testünk edzésének is van valami haszna, az istenfélelem gyakorlása sokkal hasznosabb, mert mind a jelenlegi, mind a jövendő örök életben áldásokat eredményez” (1Tim 4,8 ERV fordítás).

Már tanultunk arról, hogy Isten mit szeretne, hogyan szeressük embertársainkat. Ehhez az szükséges, hogy fejlesszük szokásainkat, valamint hogy megújuljunk testileg, érzelmileg és lelkileg.

A Biblia azt mondja az igazi szeretetről, hogy „mindig megvéd, mindig hisz, mindig remél, mindig kitart. A szeretet soha el nem fogy" (1Kor 13,7–8 NIV fordítás). Nem tudod az embereket szeretni Isten segítsége nélkül. Nem is lehet hozzá erőd, ha lelkileg üres vagy.

Ügyelj a lelki kiégés jeleire: például, ha úgy érzed, hogy semmiért nem érdemes erőfeszítést tenni (még más valaki szeretetéért sem), vagy hogy Istent kezded hibáztatni a bajaidért. Ez nem egyedi, a Biblia nagy alakjai is – Dávid, Mózes és Ábrahám – ezt tették, amikor a kiégés fázisaiban voltak.

A lelki fittséget, állóképességet ugyanúgy fent kell tartani, mint a fizikait: kitartónak és fegyelmezettnek kell lenni. „Bár a testünk edzésének is van valami haszna, az istenfélelem gyakorlása sokkal hasznosabb, mert mind a jelenlegi, mind a jövendő örök életben áldásokat eredményez” (1Tim 4,8 ERV fordítás).

A lelki fittség fejlesztésében a legfontosabb a rendszeres napi időtöltés Istennel.

Semmi sem fogja jobban segíteni életedet, mint az Istennel kettesben töltött idő, amikor ő szól hozzád a Biblián keresztül, és te beszélsz hozzá az imáiddal. A Biblia azt mondja Pál második levele a korinthusiakhoz 4. fejezetének 16. versében, hogy még, ha külsőleg el is használódtunk, belül, lelkileg megújulhatunk akkor, ha rendszeresen kapcsolatban vagyunk Istennel. Ez lehet akár csak 10 perc, például a nappalidban lévő székben, mielőtt elkezdenéd a napodat.

Szükséged van erre az időre, mert az Istennel való kapcsolatod minősége meghatározza a másokkal való kapcsolatod minőségét. 

Az emberi szeretet megkopik. Ha szeretnél jobban szeretni, akkor – Jézushoz hasonlóan – tedd a napod legfontosabb részévé ezt az elcsendesedést. Ha ezt teszed, akkor kapcsolataid átformálódnak, mert Isten szeretetének ereje mutatkozik meg általad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A naptárad vagy a napi rutinod, hogyan tükrözi elcsendesedésed fontosságát?
  • Milyen módon befolyásolta kapcsolataidat az imádkozás, és a Biblia tanulmányozása?
  • Hogyan érzed, képes leszel úgy szeretni másokat, ahogy azt Pál korinthusiakhoz írt levelének (fentebb idézett) 13. fejezetében írja a Biblia? Miért igen, vagy miért nem?

Miért vársz még arra, hogy megbízz Jézusban?

Ha még nem bízol Jézusban, és még nem kötelezted el magad az ő követésére, akkor miért várnál tovább? Ha már kész vagy döntést hozni, és hinni Jézus Krisztusban mint Megváltódban és Uradban, akkor imádkozz így:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, akkor minden rosszat, amit tettem, megbocsátasz. Meg akarom tudni életem célját, és te egy napon be fogsz fogadni az örök mennyei hajlékodba. Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te a Megváltóm vagy. Elhiszem neked, hogy a megváltás kegyelemből van, hitből fakad, és nem a cselekedeteimből. Elfogadlak életem Uraként. Életem hátralévő részében téged akarlak szolgálni, és nem önmagamat. Elkötelezem életem melletted! Kérlek, hogy ments meg, és fogadj be családodba. A te nevedben kérlek. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.08.)

Szólj hozzá!

Az érzelmi egészség egészséges kapcsolatokhoz vezet

2020. február 14. 03:00 - daniella_89

20200214.jpg

„A vidámság egészségben tart” (Péld 17,22 GNT fordítás).

Ha fizikailag szükséged van a feltöltődésre, a tested különböző jeleket küld. Ha korog a gyomrod, ideje enned valamit. Ha a szemhéjad elnehezül, ideje aludni térned.

Ezeket a jeleket hajlamosak vagyunk észrevenni, de sokszor átsiklunk más jeleken, amik azt jelzik, hogy érzelmi feltöltődésre van szükségünk: a túlterheltség érzetén, az indulatosságon, egy türelmetlen kiakadáson vagy emberek elkerülésén. Ha az érzelmi tankod kiürülőben van, semmi kedved szeretni az embereket.

Azért, hogy továbbra is jól szerethess, és megtehess mindent amire Isten hívott, tartsd feltöltve az érzelmi tankodat! Hogyan tudod ezt megtenni?

Először is, szakíts időt arra, hogy egyedül legyél! Még Jézus is visszavonult a tömegtől, hogy feltöltődhessen érzelmileg. Márk evangéliuma 6. fejezetének 31. verse azt mondja: „Ezután Jézus azt tanácsolta: »Menjünk távolabb a tömegtől egy időre, és pihenjünk meg!« Mert sok ember jött és ment, és alig volt idejük enni” (TLB fordítás). Azok az emberek, akik mindig rendelkezésre állnak, valójában nem állnak teljesen rendelkezésre, hacsak nem szánnak időt a pihenésre.

A következő dolog, amit tehetsz, hogy végiggondolod, milyen tevékenységek mozgatnak meg benned újult energiákat. Mik azok az életedben, amiktől feltöltődsz? Mindannyiunknak másra van szükségünk ehhez, mert különbözőek vagyunk. Ezek között lehetnek hobbik, egy sport, valamiféle kézműves elfoglaltság vagy játék. Találd meg, mi az, ami feltölt érzelmileg, és keríts rá időt!

Jézus volt a legintenzívebb misszió-központú ember, aki valaha is élt. A Biblia mégis azt mondja: „Az Ember Fia eljött élvezve az életet” (Mt 11,19 PHILLIPS fordítás). Nem azért vagy, hogy állandóan kimerült legyél. Isten azért alkotott, hogy jobban hasonlíts Jézusra.

Végül pedig fejleszd a nevetési szokásodat! A Biblia azt mondja: „A vidámság egészségben tart” (Péld 17,22 GNT fordítás). A nevetés megnöveli a testedben a T-sejtek számát , ami emeli az ellenálló képességet, és endorfint szabadít fel az agyadban. A nevetés jót tesz az egészségednek. Isten ajándéka ez, ami nem csak élvezetesebbé teszi számodra az életet, de másokat is segít jól szeretni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jelek mutatják az életedben, hogy szükséged van érzelmi feltöltésre?
  • Hogyan tölt fel érzelmileg a kedvenc tevékenységed? Hogyan illesztetted be az időbeosztásodba?
  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban és a prioritásaidban, hogy több időt tölthess egyedül?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.07.)

Szólj hozzá!

Túl fáradt vagy ahhoz, hogy jól szeress másokat?

2020. február 13. 03:00 - Lilla:)

20200213.jpg

„Te alkottad testemet, Uram; most adj értelmet, hogy figyeljek parancsaidra!” (Zsolt 119,73 TLB fordítás).

Nehéz szeretni, amikor fáradt vagy.

Ez az igazság: a fizikai állapotod nagy hatással van a kapcsolataidra. Ha energikus vagy, az nagy különbséget jelent!

Mi történik a kapcsolataiddal, amikor kimerülsz? A kis dolgok is hirtelen hatalmas problémákká válnak. Talán házsártosabbá, védekezőbbé vagy épp kritikusabbá válsz, amikor kimerülsz.

Ha elkötelezett vagy abban, hogy jobban fogod szeretni a többieket, alakíts ki olyan szokásokat, amik fizikálisan megújítanak! A Biblia rengeteg tanítása szól az egészségről, azonban a három legfontosabb dolog: a megfelelő pihenés, a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres mozgás.

Pihenés. A 127. zsoltár 2. verse azt mondja: „Értelmetlen kora reggeltől késő estig olyan keményen dolgoznotok... Mert Isten azt szeretné, hogy azok, akiket ő szeret, megfelelően pihenjenek” (TLB fordítás). Ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy szeresd a gyermekeidet, a házastársadat vagy a szobatársadat, akkor a probléma elsődlegesen fizikális, nem pedig szellemi. Csodálatos, hogy mennyivel nagyszerűbbnek tűnik minden egy kiadós alvás után!

Kiegyensúlyozott étrend. A Biblia azt mondja: „Te alkottad testemet, Uram; most adj értelmet, hogy figyeljek parancsaidra!” (Zsolt 119,73 TLB fordítás). Isten csodálatos örömökben részesít minket, melyeket élvezhetünk, és megízlelhetünk. Azért van az étel, hogy élvezzük. Azonban bölcsességet is adott nekünk, hogy tudjuk, hol a határ; mire van szüksége a testünknek, és mire nincs. Csak eszerint kell tennünk.

Rendszeres mozgás. „Isten nagy áron vásárolt meg benneteket. Ezért tehát testetek minden részével neki szerezzetek dicsőséget!” (1Kor 6,20 TLB fordítás). Hogy legyőzd a fáradtságot, rendszeresen mozognod kell. A tanulmányok azt mutatják, hogy a mozgás növeli az energiánkat.

Isten nem azért alkotott meg, hogy kimerülten haladj végig az életen. Amikor túl fáradt vagy ahhoz, hogy jól szeress másokat, gondold végig a következőket: mennyit pihentél mostanában, mit ettél, és milyen gyakran mozogtál? Aztán hozz jobb – és gyakran nehezebb – döntéseket, hogy vigyázz magadra!

Hosszútávon csak így fogsz jól járni mind te, mind azok, akiket szeretsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok az életedben, amik elveszik az időt a pihenéstől? Ezek valóban fontosabbak, mint az egészséged?
  • Miben kaptál már eddig is bölcsességet Istentől az étrendedet illetően, amit nem követsz?
  • Ha úgy gondolod, hogy túl fáradt vagy ahhoz, hogy elvégezz néhány gyakorlatot, akkor mégis mi fogja visszaadni az energiád? Ki akarsz próbálni egy egyszerű gyakorlatot, mint például, hogy gyalogolj napi fél órát a következő pár napban, hogy lásd, milyen hatással van rád?

*(Daily hope by Rick Warren, 2020.01.06.)

Szólj hozzá!

Hogy másokat is jól tudj szeretni, gyakorold a szeretetet!

2020. február 12. 03:00 - csmsdvd

szeretet_1.jpg

„Kedves barátaim, továbbra is szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Bárki, aki szeret, az Isten gyermeke, és ismeri Istent” (1Jn 4,7 NLT fordítás).

A szeretet egy képesség. Ha küzdesz azzal, hogy jól szeress, van egy jó hírem: a szeretet tanulható! Minél többet gyakorlod, annál jobb leszel benne. Attól függetlenül, hogy a múltban mennyire szerettél, vagy szerettek téged, bámulatos lehetsz a mások iránti szeretetben.

Tulajdonképpen Isten azt szeretné, hogy ezt a képességet mesteri szintre fejleszd. Nem kérné, hogy másokat szeress, ha nem támogatna ebben.

Sok ember sohasem tanulja meg, hogyan szerethet.

Akarod-e, hogy olyan embernek ismerjenek, aki különlegesen képes szeretni? Amikor az emberek arról beszélnek, hogyan szeretsz másokat, biztosan örülnél, ha azt mondanák: „Ő szeret téged tekintet nélkül arra, hogy hol voltál”, vagy „Ő szeret téged attól függetlenül, amit tettél.” Azt szeretnéd, ha mások úgy emlékeznének rád, hogy mennyit birtokoltál, vagy mit értél el? Vagy arról, hogy mennyire voltál képes szeretni?

Isten Igéje és a Szentlélek tanítani fog, és képessé tesz arra, hogy másokat szeress. Ahhoz azonban, hogy ebben kiválóvá válj, szükséges újra és újra gyakorolnod. Eleinte kényelmetlenül érzed majd magad, ahogy tanulod azt, hogy emberi képességeket meghaladva szeress, bizakodva abban, hogy Isten erőteljes és természetfeletti szeretete működik rajtad keresztül. Viszont minél többször szeretsz így, annál jobbá válsz abban, hogy feltétel nélkül szeress.

A Biblia János első levele 4. fejezetének 7. versében az mondja, a szeretet Istentől jön. Amikor gyakorlod és elkötelezed magad, hogy úgy szeress másokat, ahogy Jézus szeret téged, akkor ezt ők észreveszik, és  Istenhez vonzod őket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj valakire, akit úgy ismersz, hogy jól szeret másokat! Ő hogyan bánik velük a mindennapi érintkezésekben?
  • Jézus hogyan mutatta ki szeretetét mások iránt? Te hogyan tudod ugyanezt tenni?
  • Amennyiben a szeretet egy képesség, gyakorolni kell. Mik azok a sajátos módszerek, amelyekkel gyakorolni tudod mások szeretetét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.05.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása