Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A harag ára

2021. május 22. 03:00 - gabormel

inbrief-arguments-p7-lowrez.jpg

„Az értelmes emberek megfékezik a haragjukat, a forró indulat nagy ostobaságot mutat” (Péld 14,29 NLT).

Amikor valaki haragszik rád, könnyű neked is haragot mutatni iránta. De mielőtt megengednéd magadnak, hogy dühös legyél te is, számolj az ezzel járó veszteséggel! Számold ki a harag árát!

A Biblia nagyon konkrétan szól a nem féken tartott haragról. A példabeszédek könyve 29. fejezetének 22. verse így szól: „Az indulatos ember bajt okoz; a forrófejű pedig sok bűnt követ el” (NCV). A példabeszédek könyve 15. fejezetének 18. versében ezt olvasod: „A forró indulat veszekedést idéz elő” (GNT). Szintén erről ír A példabeszédek könyve 14. fejezetének 29. verse, amiben ez áll: „A forró indulat nagy ostobaságot mutat” (NLT).

Nagy ára van annak, ha hagyod, hogy a harag átvegye az irányítást: bajba fogsz kerülni, vétkezni fogsz, veszekedéseket fogsz előidézni, és hibákat fogsz elkövetni.

Mindig veszítesz, amikor elveszíted az önuralmad. Elveszítheted például valakinek a tiszteletét, a családod szeretetét, az egészségedet vagy akár a munkádat is.

Talán olyan vagy, hogy a haragodat arra használod, hogy más embereket helyes cselekedetekre ösztönözz. De ne tedd! Lehet, hogy ez rövid távon kifizetődik, hosszú távon azonban a harag csak még több haragot, közönyt és elidegenedést szül.

Hány gyerek idegenedik el egy szülőtől a féken nem tartott harag miatt? Hány ember idegenedik el a barátjától, a barátnőjétől, a férjétől vagy a feleségétől, mivel valaki elvesztette a hidegvérét? A harag mindennél gyorsabban teszi tönkre a kapcsolatokat.

Ha megérted, hogy a haragra válaszként adott haragnak mindig ára van, kevésbé valószínű, hogy dühös leszel, amikor valaki ezt váltja ki belőled.

Tehát mielőtt visszavágnál, kérdezd meg magadtól: „Tényleg ezt akarom? Hibát akarok elkövetni? Még többet akarok vétkezni? Veszekedéseket akarok? Ostobán akarok viselkedni?”

A példabeszédek könyvének 14. fejezetének 29. verse ezt mondja: „Az értelmes emberek féken tartják a haragjukat, a forró indulat nagy ostobaságot mutat” (NLT).

A haragnak mindig ára van. Mielőtt visszavágnál, számolj a költségekkel! Aztán válaszd a bölcs utat: fékezd meg a haragodat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módszereket használsz a hidegvéred megőrzéséhez, amikor valaki megharagszik rád vagy támadás ér?
  • A kapcsolataidat tekintve mi az ára annak, ha nem fékezed meg a haragodat?
  • Vannak, akik a harag és a megfélemlítés eszközével akarnak irányítani más embereket. Mi lenne erre jobb módszer?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.15.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása