Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Imádjátok Istent az ajándékaitokkal!

2021. május 02. 03:00 - Tomes Lívia

futas.jpg

„Atyámat az dicsőíti és tiszteli, ha sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,8 AMP).

Amikor használod az ajándékaidat, amit Istentől kaptál, az az imádat egyik cselekedete.

Mi teszi Istent boldoggá? Vannak, akik úgy gondolják, hogy Isten csak akkor boldog, amikor imádkozol, dicséretet énekelsz vagy templomba mész. Az igazság az, hogy Isten akkor boldog, amikor használod a tőle kapott ajándékaidat.

Amikor azt csinálod, amire teremtettél és rendeltettél, akkor ez olyan, mintha Isten azt mondaná: „Ez nagyon jó! Ezért teremtettem őt!”

Amikor Eric Liddell, egy hívő keresztény, az 1924-es olimpián Nagy-Britanniát képviselte, azt mondta: „Isten meggyorsított. És amikor futok, érzem az ő örömét.”

Isten néhány embert futásra alkotott. Másokat úgy alkotott, hogy versenyezzenek vagy szörfözzenek. Ők ebben jók. Azt hiszem, amikor Isten rájuk néz, azt mondja: „Ez nagyon jó! Én teremtettem a hullámot. Én teremtettem a szörföst. Ez király!”

Nem kell mindig valami „spirituális” dolgot tenned ahhoz, hogy Istennek dicsőséget szerezz. Bármikor, amikor Isten ajándékait használod az ő dicsőségére, imádod őt.

De Isten lelki ajándékokat is adott. Egyes embereket megajándékozott a Biblia tanításával, amíg mások a színfalak mögött szolgálják őt. Vannak nagyszerű igehirdetők, míg mások segítenek keresztény társaiknak tisztán hallani Isten hangját.

A Biblia azt mondja: „Atyámat az dicsőíti és tiszteli, ha sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,8 AMP).

Amikor az ajándékaidat helyesen használod, Isten megkapja a dicsőséget. De biztosan nem tudsz Istennek tetszeni olyan ajándékokkal, amelyek neked nincsenek. Isten nem várja el, hogy mindenben tehetséges légy. Csak azt akarja, hogy imádd őt azokkal az ajándékokkal, amelyeket neked adott.

A Bibliában az „öröm” és az „ajándék” szavak valójában ugyanabból a görög szóból származnak. Ha használod a lelki ajándékaidat, az örömöt hoz Istennek, és ez örömöt szerez neked is.

Olyan ez, mintha Isten azt mondaná: „Azt teszed, amire teremtettelek.” És te azt mondod: „Ez nagyon jó érzés.”

A legjobb érzés abból fakad, ha ajándékaidat Isten céljaira használod tudva, hogy Istent imádod és megteszed, amire ő alkotott. Ez a legizgalmasabb dolog a világon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten mire teremtett téged?
  • Hogyan használod lelki ajándékaidat, szívedet, adottságaidat, személyiségedet és tapasztalataidat Isten imádására?
  • Írj le egy olyan időszakot az életedben, amikor az ajándékaidat mások szolgálatára használtad! Milyen volt ez?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.25.)

Szólj hozzá!

Négy módja a lelki ajándékaid használatának

2021. május 01. 03:00 - Lilla:)

hand-4661763_1920.jpg

„Add át magad teljesen Istennek, mert meghaltál, de most új életed van. Tehát az egész tested használd eszközként, hogy azt tedd Isten dicsőségre, ami helyes!” (Róm 6,13 NLT).

Abban a pillanatban, amikor Jézus követőjévé válsz, Isten lelki ajándékokat ad neked. Azonban felmerül a kérdés: hogyan tudod elkezdeni használni ezeket a benned rejlő ajándékokat? Íme négy módja:

1. Fedezd fel az ajándékaidat!
Mielőtt elkezdhetnéd használni az ajándékaidat, tudnod kell, mik is azok. Nagyon sok keresztény esetében csak szunnyadnak ezek a lelki ajándékok. Figyelmen kívül hagyják az ajándékaikat; nem használják őket és nem is ismerik őket. A Biblia azt mondja Pál első levele Timóteushoz 4. fejezetének 14. versében: „Ne hanyagold el a lelki ajándékot, amely benned van!” (GNT).

Hogyan fedezheted fel a lelki ajándékaid? Három lépésből áll: megvizsgálni, értékelni és kísérletezni. Először is, meg kell vizsgálnod magad azáltal, hogy tanulmányozod a lelki ajándékaidat. Utána értékelned kell, hogy miben vagy jó. Ehhez megkérdezheted a barátaidat is, hogy ők milyen ajándékot látnak benned. Végül pedig kísérletezz úgy, hogy kipróbálod magad különböző területeken! Ha önkénteskedsz a gyülekezetedben különböző szolgálati területeken, az segíthet felfedezni az ajándékaidat. Például rájöhetsz, hogy jobb vagy a szervezési feladatokban, mint a tanításban.

2. Ajánld Istennek az ajándékaidat!
A Biblia azt mondja Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezetének 13. versében: „Add át magad teljesen Istennek, mert meghaltál, de most új életed van. Tehát az egész tested használd eszközként, hogy azt tedd Isten dicsőségre, ami helyes!” (NLT).

Talán már ismered a lelki ajándékaidat, azonban nem az Úr szolgálatára használod őket, hanem a saját javadra. Alázatosnak kell lenned, és minden egyes ajándékodat az Úrnak kell ajánlanod! Tüntess el minden kifogást az útból, és jelentsd ki: „Istenem, neked ajánlom az ajándékaimat, melyeket tőled kaptam.”

3. Fejleszd az ajándékaidat!
Az ajándékok olyanok, mint az izmok: minél többet használod őket, annál nagyobbak lesznek. Nem csak lehetőséged van rá, hanem szükséges is, hogy erősítsd, fejleszd és növeld az ajándékaidat. Egyre jobbá válsz a használatukban, ha gyakorolsz és tanulsz – akár más emberektől is, akiknek ugyanolyan ajándékai vannak.

A Biblia azt mondja: „Amilyen lelki ajándékot kaptatok, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai!” (1Pt 4,10).

Amikor Isten ad neked valamit, még többet ad, ha jól használod:  több tehetséget, pénzt, befolyást, kapcsolatot vagy felelősséget. Azt mondja: „Megbízom ebben az emberben. Többet és többet és még többet fogok neki adni.”

4. Bontakoztasd ki a lelki ajándékaid!
A „kibontakoztatni” azt jelenti, szolgálatba állni. Ki kell menned a szabadba, és csinálnod kell valamit! Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 6. verse azt mondja: „Használnunk kell a különböző ajándékainkat annak a kegyelemnek megfelelően, amelyet Isten adott nekünk. Ha az ajándékunk az, hogy Isten üzenetét mondjuk el, akkor azt a hitünk szerint kellene tennünk” (GNT).

Mi a legjobb hely a lelki ajándékok felfedezésére, felajánlására, fejlesztésére és kibontakoztatására? Egy keresztényekből álló kiscsoport mint gyakorló tér. Ez lehet egy kiscsoport a gyülekezetedben, a vasárnapi iskolában vagy bármilyen kis összejövetel, melyet hívők tartanak, hogy rendszeresen találkozhassanak. Ha nem vagy része még egy ilyen csoportnak, bátorítalak, hogy csatlakozz egyhez a héten, így tesztelheted és fejlesztheted a lelki ajándékaidat egy biztonságos és támogató környezetben, ahol a barátaid bátorítanak.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a lelki ajándék, amit saját magad számára és nem Isten számára használsz? Min kellene változtatnod, amit a mai napon is megtehetsz már, hogy Istennek ajánld fel ezt az ajándékot?
  • Hogyan fejlesztheted az ajándékaidat? Mit figyeltél meg, más keresztények hogyan csinálják?
  • Milyen módon áldott meg téged valaki más, aki alkalmazza lelki ajándékait?

Isten örök életre vonatkozó ajándékának elfogadása

Isten minden hívőnek ad lelki ajándékokat – de csak a hívőknek. Ha ezt a lépést még nem tetted meg, bánd meg a bűneidet, és fogadd el Isten ajándékát az örök életet! Elmondanád ma ezt az imát?

„Kedves Jézus! Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz tettem, amit valaha elkövettem, megbocsájtást nyer, megismerem az életem célját, és egy nap befogadsz az örökkévaló otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és elhiszem, hogy te vagy az Isten, az én Megváltóm. Behívlak az életembe mint az életem Urát. Felajánlom ma neked az életem minden egyes területét. Téged akarlak követni, és azt tenni, amit te kérsz tőlem.

Jézus, hálás vagyok a szeretetedért és áldozatodért, amely lehetővé teszi, hogy csatlakozzam hozzád a mennyben. Tudom, hogy nem érdemlem ezt meg. Köszönöm, hogy nem kell kiérdemelnem vagy megdolgoznom a megváltásért, mert tudom, hogy ez lehetetlen. Az életem hátralévő részét arra akarom használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy a magam javát keresném. Alázatosan neked ajánlom az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. Istenem, elfogadom a lelki ajándékokat, melyeket az életembe helyeztél. Segíts felfedezni, neked ajánlani, fejleszteni és kibontakoztatni azokat, hogy olyan ember lehessek, amilyennek te megalkottál! Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.24.)

Szólj hozzá!

Használod-e a lelki ajándékaidat arra, hogy megáldj másokat?

2021. április 30. 03:00 - Anika Enikő

20210430.jpg

„Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző szolgálati utak vannak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkatípusok vannak, hogy tegyük, de ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden személyben” (1Kor 12,4–6 GW).

Amikor tudod, hogy kivé formáltak, akkor tudod, hogy milyennek kellene lenned, és elkezdhetsz erre koncentrálni, és jobban kihasználni az életedet.

Abban a pillanatban, amikor lélekben kezdesz járni, és elkezded követni Jézust, azt mondod: „Én Isten útját fogom járni, nem a saját utamat. Hagyom, hogy irányítsa az életemet. Isten szándékát akarom követni, nem a saját céljaimat. Megteszem mindazt, amiért teremtett engem.”

Miután megtetted ezt a lépést, Isten négy dolgot tesz érted: megbocsát neked, örök életet ad, Szentlelkét kitölti rád, és különleges képességekkel ruház fel téged.

A Biblia ezeket a különleges képességeket lelki ajándékoknak nevezi, és ezek különböznek az anyagi, illetve a kézzel fogható ajándékoktól. Ezek jelentik mindazokat a képességeket, melyekre szükséged van, hogy el tudd végezni azt a munkát, amit Isten neked szánt. A legtöbb hívő ember nem tudja, hogy rendelkezik lelki ajándékokkal, leszámítva azt amilyenek. Pedig neked vannak lelki ajándékaid!

Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezetének 4–6. verseiben ez áll„Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző szolgálati utak vannak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkatípusok vannak, hogy tegyük, de ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden személyben” (1Kor 12,4–6 GW)

Istennek terve van az életeddel, és a tőle kapott lelki ajándékaid az eszközeid arra, hogy megtedd mindazt, amire kér. Isten soha nem kéri tőled azt, hogy valami olyan dolgot tegyél, amihez nem adott neked képességet. Abban a percben kapod meg ezt a lelki ajándékot, amikor befogadod Jézust. Nem választhatod ki az ajándékodat. Nem érdemelheted ki az ajándékodat.

Előnyödre és hasznodra szolgál. A lelki ajándékaidat azért kaptad, hogy azokkal segíts másoknak. A gyülekezetben a többiek azért kapták lelki ajándékaikat, hogy neked segítsenek.

Amikor használod ezeket az ajándékaidat, a gyülekezeti tagok áldottak lesznek, és amikor fejlesztjük és használjuk is a lelki ajándékainkat, akkor mindannyian áldottak leszünk.

Hogy a legtöbbet kihozz az életedből, és megkapd az áldást, szükséges megismerned, hogy Isten kivé alkotott téged, és hogy milyen lelki ajándékokkal ruházott fel. Holnap beszélünk többet erről.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használod fel lelki ajándékait arra, hogy betöltsd azt a szerepet, amelyet Isten szánt neked a gyülekezetedben?
  • Miért fontos, hogy más emberek segítsenek lelki ajándékaid azonosításában és fejlesztésében?
  • Milyen módon áldottak meg téged mások lelki ajándékaikkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.23.)

Szólj hozzá!

Még a gyengeségeid is dicsőséget hoznak Istennek

2021. április 29. 03:00 - Anika Enikő

20210429.jpg

„Barátom, kérdezlek: »Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kikérdezed Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekastól, hogy miért formálta úgy, ahogy tette?«” (Róm 9,20 CEV).

A lelki ajándékok, Lelkületed, Képességeid, Adottságaid, Tapasztalataid – ez az öt dolog az, ami önmagaddá tesz téged. Ezeket a te ALKATodnak nevezem.

Elfogadni az ALKATodat, melyet Isten egyedülálló módon arra teremtett, hogy azzal neki szerezz dicsőséget, annyit tesz, hogy elhiszed, hogy Isten tudja a dolgokat a legjobban, és mindez bizalom kérdése. Azt gondolod, hogy Isten tévedett, amikor teremtett téged? Vagy bízol benne tudván, hogy terve van az életeddel?

Mindannyian szoktuk mondani ezeket az állításokat Istennek: Vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Bárcsak, másmilyen színű lenne a hajam. Bárcsak magasabb, alacsonyabb vagy soványabb lennék. Bárcsak több talentummal rendelkeznék. Bárcsak megtehetném „ezt” vagy „azt”. Bárcsak, úgy néznék mi mint ő. Bárcsak olyan okos lennék, mint ő és így tovább.

Tulajdonképpen ez a fajta gondolkodásmód azt mondja Istennek: „Elszúrtad! Mindenki más rendben van, de eltoltad, amikor engem teremtettél.”

Amikor nem fogadod el magad, akkor lényegében Istent nem fogadod el, mivel ő a Teremtőd, és ez Isten elleni lázadás. A következőd mondod: „Istenem, én jobban tudom. Másmilyennek kellett volna teremtened, másféle erősségekkel, és másfajta gyengeségekkel.”

Ám Isten ezt mondja: „Nem. Pontosan olyannak teremtettelek, amilyen vagy, mert azt szeretném, hogy az légy, aki vagy a gyengeségeiddel és az erősségeiddel együtt. Mindez szerezhet nekem dicsőséget – ha elkezded megcselekedni azokat a dolgokat, amiért teremtettelek, ahelyett, hogy megpróbálsz valaki más lenni.”

Tulajdonképpen elég gőgös dolog nem elfogadni, illetve elutasítani magad. Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezetének 20. verse mondja: „Barátom, kérdezlek: »Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kikérdezed Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekastól, hogy miért formálta úgy, ahogy tette?«” (CEV).

Amikor kétségeskedsz Isten szeretete és bölcsessége felől, bajba sodrod magad. Az élet megannyi problémájának a gyökere az, hogy nem bízunk Istenben. Nem hiszed el, hogy Isten tényleg szeret téged, és hogy valóban a legjobb szándékkal van irántad. Azt kívánod, hogy bárcsak másmilyennek teremtett volna téged, s ennek eredményeképpen a keserűség lelke lakik a szívedben, amely csalódottságot és kielégítetlenséget eredményez, és visszatart téged attól, hogy az a személy légy, akivé Isten akarja, hogy legyél.

De nem kell így élned. Van remény. Jób könyve 10. fejezetének 10.v erse ezt mondja: „Te irányítottad a fogantatásomat, és formáltál az anyaméhben” (NLT). Isten akart téged, és szeret téged. Az ő dicsőségére formált és alkotott téged. Hidd el, és azután bízz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a helyzet magaddal; mindig szerettél volna változtatni valamin? Isten szándéka éppen az, hogy azt használja az ő dicsőségére, amin változtatni akarsz. Mit gondolsz erről?
  • Hogyan használta Isten a gyengeségeidet, hogy dicsőséget szerezzenek neki?
  • Hogyan nézel magadra, amikor elhiszed, hogy Isten igazán szeret téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.22.)

Szólj hozzá!

Isten megformált téged a munkára

2021. április 28. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20210428.jpg

„Különböző kegyelmi ajándékok vannak, de a Lélek ugyanaz. Különböző módon tudunk szolgálni is, mégis ugyanazt az Urat. Különböző munkalehetőségek vannak, de ugyanaz az Isten teremti meg az összes adottságot az összes emberben” (1Kor 12,4–6 GW).

Az építészetben a forma követi a tervezést. Mondd el hogy, mire szeretnéd használni az épületet, és én elmondom, hogyan kell felépíteni. De az emberek létezésével kapcsolatban ennek éppen az ellenkezője igaz. A működés követi a tervezést.

Fedezd fel, hogy Isten hogyan formált téged és mire hívott el! Tanulmányozd az ajándékokat, amelyeket ALKATODban kaptál – a lelki Ajándékaidat, a Lelkületedet, a Képességeidet, az Adottságaidat és a Tapasztalataidat. Akkor rá fogsz jönni, hogy mit kellene kezdened az életeddel.

Isten nem helyezett egy embert sem a földre anélkül, hogy feladatot bízott volna rájuk. Az életed feladata lehet a munkád, a karriered vagy az, hogy hogyan szolgálod a közösségedet. A munka Isten céljának része.

Nem azért vagy ezen a bolygón, hogy csak foglald a helyet, és felhasználd az erőforrásokat. Azért vagy itt, hogy hozzájárulj. Hozzájárulásod az ALKATodon alapszik.

Isten soha nem bíz rád olyan munkát, amelyhez nem ad eszközt is. Ezért vannak a lelki ajándékaid és az ALKATod többi tulajdonsága. De addig szunnyadnak benned, amíg el nem döntöd, hogy felfedezed és fejleszted őket.

Sok felmérés kimutatta, hogy az amerikaiak többsége rossz munkahelyen dolgozik; olyan munkát végeznek, amelyekre nem lettek alkotva. Elsősorban gazdasági okokból vagy státuszból adódóan állnak munkába – nem azért, mert a munka megfelelő, vagy mert szakemberek, vagy erre lettek teremtve.

Ha olyan munkahelyen dolgozol, amely nem használja az Isten által adott ALKATod, akkor kérd meg őt, hogy mutasson utat egy másik munkahely felé! Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezz, amely nem felel meg az ALKATodnak. Várakozás közben keresd a módját, hogy miként szolgálhatod közösségedet oly módon, hogy kifejezd ALKATodat.

A Biblia azt mondja Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezetének 4–6 verseiben: „Különböző kegyelmi ajándékok vannak, de a Lélek ugyanaz. Különböző módon tudunk szolgálni is, mégis ugyanazt az Urat. Különböző munkalehetőségek vannak de ugyanaz az Isten teremti meg az összes adottságot az összes emberben” (GW).

Az ALKATodnak az ismerete segít megválaszolni az élet néhány legnagyobb kérdését: Mi Isten akarata az életemben? Mit akar Isten, hogy tegyek az életemmel? Milyen munkám vagy karrierem legyen? Mi legyen a szolgálatom? Mi legyen a küldetésem a világon?

Az ALKATod elmagyarázza, hogy merre tarts. Az ALKATod segít formálni a munkádat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Személy szerint mit jelent, ha tudod, hogy a munka része annak, amire Isten teremtett?
  • Hogyan használod az ALKATodat munkádban vagy karrieredben? Hogyan használod a szolgálatban? Változtatnod kell a munkádon, hogy hatékonyabban használd az ALKATodat?
  • Isten soha nem ad munkát anélkül, hogy megadná az eszközt is ahhoz. Szerinted Isten milyen munkát készített elő neked, amelynek eszközeivel meg is ajándékozott?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.21.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása