Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanuld meg szeretni a nehéz embereket!

2021. június 06. 03:00 - FodorImi

tic-tac-toe-1777859_1920.jpg

„Ha lehetséges, már amennyire tőletek függ, éljetek békességben mindenkivel!” (Róm 12,18 NIV).

Az egyik legfontosabb készség, amit Krisztussal járva kifejleszthetsz magadban, szeretni a nehéz embereket.

Íme itt van négy szeretet válasz, melyeket Jézus mutatott be, amikor nehéz emberekkel találkozott.

  • Légy tudatában annak, hogy nem tudsz mindenkinek tetszeni. Még Isten sem tudja elérni ezt. Jézus nem használt finom szavakat, amikor a vallási vezetők csoportjával beszélt, akiket farizeusoknak hívtak. Azt mondta nekik: „Képmutatók, miért próbáltok csapdába ejteni engem?” (Mt 22,18 NIV). Jézus visszautasította a játszmákat. Te is megteheted ezt.
  • Tanulj meg nemet mondani az irreális elvárásokra! A Biblia azt mondja, hogy Jézushoz akkor hasonlítasz, amikor „az igazságot szeretetben mondod” (Ef 4,15 NIV). Rendben van, hogy nemet mondasz – csak mondd szeretettel!
  • Soha ne bosszuld meg! Ez csak lealacsonyít téged az ő szintjükre. Jézus mondta: „Hallottátok, hogy megmondatott: »szemet szemért és fogat fogért«. Én azonban azt mondom nektek, ne álljatok ellen a gonosz embereknek! Ha megüti valaki a jobb arcodat, fordítsd oda neki a másikat is!” (Mt 5,38-39 NIV).
  • Imádkozz értük! Ez segíteni fog neked és az életedben lévő nehéz embereknek. Jézus utasításai egyszerűek és világosak. „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik zaklatnak titeket!” (Mt 5,44 NIV). Imádkozz a nehéz emberekért, aztán bízz abban, hogy Isten beszélni fog velük.

Minden nap találkozol nehéz emberekkel. És gyakran meg fog kísérteni, hogy negatív módon reagálj. Helyette próbáld meg szeretni őket a fenti négy válasz szerint! Meg fognak erősödni a kapcsolataid, jellemed pedig egyre jobban hasonlítani fog Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy igazságot mondani szeretetben? Mikor mondott neked valaki kemény igazságot szeretetben?
  • Mit gondolsz, miért mondta Jézus a követőinek, hogy ne álljanak bosszút? Jézus ezt hogyan mutatta be?
  • Milyen változást hoz, amikor imádkozol a nehéz emberekért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.30.)

(NIV: A bibliaidézetek az angol New International Version fordításból származnak.)

Szólj hozzá!

Válaszd az áldást a pletykálás helyett!

2021. június 05. 03:00 - Besther

old-man-1739154_1920.jpg

„Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától” (Péld 17,9).

Mindannyiunk életében vannak őrjítően idegesítő emberek. Ők azok, akik arra használnak minket, hogy telefonon felhívjuk legjobb barátainkat, és azt mondjuk róluk: „Nem fogjátok elhinni, hogy most mit tett!”

Az ilyen emberek azt akarják, hogy beszélj róluk, terjeszd, hogy mennyire eszementek, hallani akarják, ahogy a barátaid azt mondják: „Hú! Ez őrült!” Akit a barátai megerősítenek, az jól érzi magát. De híreket terjeszteni, az pletykálás, és abban nincs szeretet.

A Biblia azt mondja, hogy még ellenségednek is bocsáss meg. A példabeszédek könyve 17. fejezetnének 9. versében azt mondja: „Aki szeretetre törekszik, fátyolt borít a vétekre, de aki folyton arról beszél, elszakad a barátjától.”

Mi a pletyka? A pletyka: információ megosztás egy olyan emberrel, aki nem része sem a problémának, sem a megoldásnak. A pletyka lényegében a megtorlás egy formája. Valakiről a háta mögött beszélsz ahelyett, hogy közvetlenül személyesen vele beszélnéd meg a dolgokat.

A pletykától talán rövid távon jobban érzed magad, de végső soron hagyod, hogy legyőzzön egy olyan ember, aki valójában őrjítően idegesít. Ez lehetővé teszi számára, hogy irányítsa beszélgetéseidet és érzelmeidet. Egyszer csak azzal töltöd az időd, hogy erről az emberről pletykálsz ahelyett, hogy az élet valamilyen nagyszerű dolgáról beszélnél. Amikor pletykálsz, akkor hagyod, hogy legyőzzenek.

A pletyka hihetetlenül romboló. Gyülekezeteket, családokat és vállalkozásokat rombol. Barátokat választ szét. Még az életedet is tönkreteheti. 

Ne engedd ezt! Választhatod azt, hogy nem pletykálsz, hanem a rossz dolgokat, amik értek, inkább áldással viszonzod.

A Biblia azt mondja a Péter első levele 3. fejezetének 9. versében: „Ne fizessetek a gonoszért gonosszal, vagy a gyalázkodásért gyalázkodással, hanem ellenkezőleg: mondjatok áldást, hiszen arra hívattatok el, hogy áldást örököljetek.”

Pletykálhatsz, de akkor lemaradsz Isten áldásáról. 

Vagy ehelyett, választhatod, hogy a pozitív beszélgetéseket folytatsz, és olyan szavakat használsz, amik másokat felemelnek. Ha így teszel, akkor életed Isten áldásában fog részesülni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor vagy leginkább kitéve a pletykálás csábításának? Hogyan tudnád ezt a kísértést a jövőben elkerülni?
  • A pletyka milyen negatív eredményét láttad már az életedben?
  • Mikor volt olyan, amikor inkább az áldás mellet döntöttél a susmogás és pletyka helyett? Milyen eredményei voltak ennek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.29.)

Szólj hozzá!

Engedd el a megbántottságot!

2021. június 04. 03:00 - daniella_89

forgiveness.jpeg

„Legyetek elnézőek egymás hibáival, és bocsássatok meg, ha valaki megbánt titeket! Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak!” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Megtörtént már veled, hogy valaki valami hihetetlen, bántó dolgot tett veled vagy valaki olyannal, akit szeretsz? Talán azt gondoltad: „Tudom, hogy az a keresztényi, hogy megbocsássak, ezért meg fogok bocsátani. Meg fogok neki bocsátani, amint bocsánatot kér.”

Ezzel a gondolkodásmóddal egy baj van: még mindig hordozza a megbántottságot. Az igazság az, hogy megtörténhet, az a személy soha nem fog tőled bocsánatot kérni. Talán sosem mondja ki, hogy sajnálja. Talán ezért, mert nem érdekli vagy fel se fogja, mit tett. Így végül csak te forrongsz a saját levedben valami olyan miatt, amit a másik már régen elfelejtett. De téged ez belülről folyamatosan rág.

Sose őrizgess megbántottságot magadban! Az csak sértettséghez vezet, és a sértettség belülről rág szét. A neheztelés olyan, mint mérget inni, és azt remélni, hogy az a másiknak okoz kárt. Nem működik!

De a sértettségnek, a neheztelésnek van egy ellenmérge: a megbocsátás.

Jézus egyértelmű példát mutatott a megbocsátásra, mégpedig a legszélsőségesebb körülmények között. Felszegezve a keresztre, ezt mondta kivégzőiről: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 23,34 NIV fordítás).

Ha nehezen tudsz valakinek megbocsátani, emlékezz Isten neked szóló ajándékára, a megbocsátásra – arra a megbocsátásra, amit Jézus hozott el a kereszten és, hogy ezt elhozta neked is.

Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13, versében jól összefoglalja: ”Legyetek elnézőek egymás hibái iránt, és bocsássatok meg, ha valaki megbánt titeket! Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak!” (NLT fordítás). (Akár még le is írhatnád ezt az igeverset, és napközben magadnál tartva megtanulhatnád. Nagyon sok lehetőséged lesz még ezt alkalmazni.)

A görög szó, amit magyarra „legyetek elnézőek”-nek fordítunk, ezt a jelentést hordozza: „engedményt adni, türelmesnek lenni, elviselni, toleránsnak lenni”. Más szóval, hagyd őt!

Jézus azt mondta: „Áldottak az irgalmasok, mert irgalmasságot nyernek” (Mt 5,7 NIV fordítás). Azt szeretném, ha Isten megáldaná a te életedet is. Az egyik módja annak, hogy ezt megkapd, az irgalmasság.

Mikor azt érzed, hogy valaki megbánt, választhatsz: tartogathatod magadban, és érezheted a neheztelés pusztítását, vagy élhetsz a megbocsátás szabadságával. Válaszd ma a megbocsátást!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a megbántottság, amit még mindig nem engedtél el? Az, hogy magadban tartogatod, milyen negatív hatásokkal lehetett az életedre már eddig is?
  • Készen állsz arra, hogy elengedd a megbántottságot, amihez eddig ragaszkodtál? Tölts egy kis időt imával megbocsátást kérve annak, aki megbántott – vagy kérdd Istent, hogy segítsen több hajlandóságot érezni a megbocsátásra!
  • Mikor tapasztaltad már meg a megbocsátás szabadságát – bocsánatot nyerve vagy megbocsátást adva?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.28.)

Szólj hozzá!

Ne vedd figyelembe a sértéseket!

2021. június 03. 03:00 - Tomes Lívia

sertegetes.jpg

„Az ember bölcsessége türelmet ad; az ember dicsősége, hogy figyelmen kívül hagyja a vétket” (Péld 19,11 NIV fordítás).

Amikor sértegető vagy irritáló emberekkel van dolgod, nézz a viselkedése mögé, és meglátod a fájdalmát.

Minden tettünket motiválja valami. Amikor az emberek megbántanak valakit, az azért történik, mert belülről ők is sebzettek és megbántottak. A megbántott emberek bántanak másokat.

Minél jobban megérted mások múltját, életkörülményeit, annál nagyobb kegyelmet tudsz adni nekik. Gondolj egy olyan emberre, akit nehéznek vagy irritálónak találsz! Valószínűleg semmit sem tudsz a körülményeiről és ezért vágsz neki vissza.

Talán nem tudod, hogy már kisgyermekkorukban elvesztették szüleiket. Nem tudod, hogy esetleg molesztálták őket. Nem tudod, hogy már két házasság „ment keresztül rajtuk”, és házastársuk csak úgy otthagyta őket. Nem ismered a történetüket, és ezért nem vagy kegyelmes hozzájuk.

A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 19. fejezetének 11. versében: „Az ember bölcsessége türelmet ad; az ember dicsősége, hogy figyelmen kívül hagyja a vétket” (NIV fordítás). Könnyű megsérteni azokat az embereket, akiket nehéznek találsz. De ha bölcs vagy, nem sértődsz meg egykönnyen. Miért? Mert a bölcsesség türelmet ad.

Amikor türelmesen időt szánsz arra, hogy valakinek megismerd és megértsd a múltját, akkor megérted azt a szorongást is, ami ránehezedik – és könnyebben gyakorolsz kegyelmet. A megértés türelmet ad arra, hogy szemet hunyj a sértések felett.

Amiről itt beszélek, az az igazi szeretet. Valójában a Biblia szerint az, ha nem adod vissza a sértéseket, az érett szeretet megmutatkozása. Minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben bánt meg valaki. Minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbnak érzed magad, és annál könnyebb téged megbántani.

A példabeszédek könyve 10. fejezetének 12. verse mondja: „A szeretet fátyolt borít a hibákra” (CEV fordítás). Minél jobban betölti a szeretet a szívedet, annál kevésbé zaklat fel, amikor az emberek követelőzők, megalázók vagy ítélkezők.

Ha nehéz emberrel találkozol, jusson eszedbe: tekints viselkedése mögé egész addig, amíg meg nem találod a fájdalmát! És ekkor ahelyett, hogy megsértődnél, válaszolj szeretettel!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kik azok az emberek, akikkel nehezen birkózol meg, és akik a leginkább irritálnak? Hogyan válaszolhatsz szeretettel ahelyett, hogy megsértenéd őket?
  • Mikor volt olyan időszak az életedben, amikor a szeretet és a bölcsesség segített valaki sértése mögé látni? Hogyan hatott ez rád és az adott személlyel való kapcsolatodra?
  • A bölcsesség segít szeretettel válaszolni. Hogyan növekedhetsz a bölcsességben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.27.)

Szólj hozzá!

Félsz az elutasítástól? Gondolj az örökkévalóságra!

2021. június 02. 03:00 - Lilla:)

tree-276014_1920.jpg

„Az ÚR mondja: »Én vagyok az egyetlen, aki megerősíthet téged. Miért tartasz a halandóktól, akiknek élete nem tart tovább egy fűszálénál?«” (Ézs 51,12 GNT fordítás).

Az egyik módja annak, hogy felülkerekedj az elutasítástól való félelmen az, ha a megfelelő nézőpontból szemléled a dolgokat. Meghallgathatod mások véleményét, de nem értékeled túl őket.

Ézsaiás próféta könyve 51. fejezetének 12. versében azt mondja Isten: „Én vagyok az egyetlen, aki megerősíthet téged. Miért tartasz a halandóktól, akiknek élete nem tart tovább egy fűszálénál?” (GNT fordítás). Életed a földön csak átmeneti állapot, akkor mégis miért tartasz mások véleményétől?

A többi ember nem Isten, ezért a véleményük nem sokat nyom a latba. A siker titka az, hogy túlnézel a téged kritizálókon, és megérted, hogy csak az igazán hosszú játszma – az örökkévalóság – számít. Isten Ézsaiás prófétán keresztül emlékeztet arra, hogy ő az egyetlen, aki számít.

Amikor a többiek letorkolnak, ne tekintsd úgy véleményüket, megítélésüket, mintha Isten mondta volna! Ne fogadd el automatikusan a kritikáikat; inkább gondold át, hogy mi az, ami valóban számít!

Ez miért is fontos? Mert amikor az válik fontossá számodra, hogy az emberek elfogadjanak, akkor átadod magad egy elutasítástól való félelemmel teli életnek.

A Biblia azt mondja: „Mindezeket látva mit mondhatunk? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róm 8,31 GNT fordítás). Amikor rájössz, hogy Isten mennyire veled van, az képessé tesz téged arra, hogy felülemelkedj az emberek elutasításain.

Vannak, akiknek csak a népszerűség, a hírnév vagy a dicséret számít. Azon jár az eszük, hogy „Vajon mit gondolnak rólam mások? Hogyan látnak engem a többiek? A rólam kialakított kép a legfontosabb számomra.”

Amikor ezen az úton jársz, akkor kiszolgáltatod magad mások ítéletének. Ha valaki vesztesnek gondol, te tényleg vesztes vagy? Ha valaki bolondnak gondol, te tényleg bolond vagy? Én nem akarok így élni. És te?

A jó hír az, hogy Isten soha nem akar ilyen életet nekünk. Valójában olyan, mintha azt kérdezné tőled: „Miért hallgatsz rájuk? Ők csak halandó férfiak és nők. Én vagyok az egyetlen, aki számít. Az ő életük olyan, mint a fűszálaké.”

Pál apostol azt mondta, hogy életének célja: megfelelni Istennek és nem másoknak: „Úgy hangzik ez, mintha az emberek elfogadását szeretném elnyerni? Egyáltalán nem! Isten elfogadását akarom. Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig az embereknek akarnék tetszeni, nem lennék Krisztus szolgája.” (Gal 1,10 GNT fordítás).

Pál azt mondja, hogy van választásod. Dönthetsz úgy, hogy Isten tetszése szerint élsz, vagy választhatod azt is, hogy az embereknek akarsz megfelelni.

Melyik lehetőség érdekel? A tömeg vagy Isten? Egyszerre nem nyerheted el mindkettő helyeslését. Döntened kell, hogy kinek akarsz tetszeni! Csak emlékezz arra, hogy kinek az „élete nem több mint egy fűszál”, és ki „az egyetlen, aki megerősíthet téged”!

Isten melletted áll, és látni akarja a sikereidet. Dönts úgy ma, hogy érte élsz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a különbség aközött, hogy mások véleményének a befolyása vagy irányítása alá kerülsz ?
  • Isten elismerésére vagy az emberek elismerésére figyelsz? Milyen változást tudsz tenni azért, hogy jobban odafigyelj Istenre?
  • Ha az örökkévalóságra figyelsz, az hogyan változtatja meg, hogy hol keresed az elismerést életedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.26.)

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása