Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Engedd el a megbántottságot!

2021. június 04. 03:00 - daniella_89

forgiveness.jpeg

„Legyetek elnézőek egymás hibáival, és bocsássatok meg, ha valaki megbánt titeket! Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak!” (Kol 3,13 NLT fordítás).

Megtörtént már veled, hogy valaki valami hihetetlen, bántó dolgot tett veled vagy valaki olyannal, akit szeretsz? Talán azt gondoltad: „Tudom, hogy az a keresztényi, hogy megbocsássak, ezért meg fogok bocsátani. Meg fogok neki bocsátani, amint bocsánatot kér.”

Ezzel a gondolkodásmóddal egy baj van: még mindig hordozza a megbántottságot. Az igazság az, hogy megtörténhet, az a személy soha nem fog tőled bocsánatot kérni. Talán sosem mondja ki, hogy sajnálja. Talán ezért, mert nem érdekli vagy fel se fogja, mit tett. Így végül csak te forrongsz a saját levedben valami olyan miatt, amit a másik már régen elfelejtett. De téged ez belülről folyamatosan rág.

Sose őrizgess megbántottságot magadban! Az csak sértettséghez vezet, és a sértettség belülről rág szét. A neheztelés olyan, mint mérget inni, és azt remélni, hogy az a másiknak okoz kárt. Nem működik!

De a sértettségnek, a neheztelésnek van egy ellenmérge: a megbocsátás.

Jézus egyértelmű példát mutatott a megbocsátásra, mégpedig a legszélsőségesebb körülmények között. Felszegezve a keresztre, ezt mondta kivégzőiről: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!” (Lk 23,34 NIV fordítás).

Ha nehezen tudsz valakinek megbocsátani, emlékezz Isten neked szóló ajándékára, a megbocsátásra – arra a megbocsátásra, amit Jézus hozott el a kereszten és, hogy ezt elhozta neked is.

Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezetének 13, versében jól összefoglalja: ”Legyetek elnézőek egymás hibái iránt, és bocsássatok meg, ha valaki megbánt titeket! Emlékezzetek, az Úr megbocsátott nektek, így nektek is meg kell bocsátanotok másoknak!” (NLT fordítás). (Akár még le is írhatnád ezt az igeverset, és napközben magadnál tartva megtanulhatnád. Nagyon sok lehetőséged lesz még ezt alkalmazni.)

A görög szó, amit magyarra „legyetek elnézőek”-nek fordítunk, ezt a jelentést hordozza: „engedményt adni, türelmesnek lenni, elviselni, toleránsnak lenni”. Más szóval, hagyd őt!

Jézus azt mondta: „Áldottak az irgalmasok, mert irgalmasságot nyernek” (Mt 5,7 NIV fordítás). Azt szeretném, ha Isten megáldaná a te életedet is. Az egyik módja annak, hogy ezt megkapd, az irgalmasság.

Mikor azt érzed, hogy valaki megbánt, választhatsz: tartogathatod magadban, és érezheted a neheztelés pusztítását, vagy élhetsz a megbocsátás szabadságával. Válaszd ma a megbocsátást!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a megbántottság, amit még mindig nem engedtél el? Az, hogy magadban tartogatod, milyen negatív hatásokkal lehetett az életedre már eddig is?
  • Készen állsz arra, hogy elengedd a megbántottságot, amihez eddig ragaszkodtál? Tölts egy kis időt imával megbocsátást kérve annak, aki megbántott – vagy kérdd Istent, hogy segítsen több hajlandóságot érezni a megbocsátásra!
  • Mikor tapasztaltad már meg a megbocsátás szabadságát – bocsánatot nyerve vagy megbocsátást adva?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása