Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segíts valakinek megtalálni a reménységet és a gyógyulást? – 1. rész

2021. július 18. 03:00 - magyarosijulia

prayer-in-small-group.jpg

„Ezért [Jézus] képes teljesen megmenteni azokat, akik általa jönnek Istenhez, mert ő mindig él, hogy közbenjárjon értük” (Zsid 7,25 NIV).

Ismersz olyan valakit, aki reménytelen esetnek tűnik?  Aki úgy tűnik, soha nem fog Krisztushoz jönni? Lehet, hogy valamikor magadról is azt gondoltad, hogy reménytelen eset vagy.

Úgy vélem, hogy egy kiscsoport a legjobb hely, ahol egy reménytelen ember gyógyulást találhat. Az egyik dolog, amit leginkább kedvelek a kiscsoportokban, hogy együtt lehet imádkozni a reménytelen esetekért. És egymás hitére támaszkodhatunk, amikor valaki elkezd kételkedni.

Lukács evangéliumának 5. fejezete egy nagyszerű történetet mesél el egy kis csoportról, akik elvitték egyik béna és gyógyításra szoruló barátjukat Jézus lábaihoz. Azok a férfiak azt tették, amit a mai keresztyén barátokból álló kiscsoportok tesznek – Jézushoz visznek, amikor az túl nehéznek tűnik magunktól.

Ebben a történetben a kis csoportoknak 7 jellemző vonását láthatjuk, amiket Isten mások gyógyulására használ. Ma hármat vizsgálunk meg ezek közül, holnap pedig a többit. Íme az első három:

Könyörület. Ez az ember azért gyógyult meg, mert a barátai törődtek vele. Minden azzal kezdődik, hogy elkezdesz törődni azokkal az emberekkel, akiknek gyógyulásra van szükségük. Pál levele a rómaiakhoz 15. fejezetének 2. versében ez áll: „Segítenünk kellene másoknak azt tenni, ami jó, és felépíteni őket az Úrban” (NLT). Isten használta ezeket a férfiakat, mert érzékenyek voltak egyik barátjuk szükségére. És téged is használ, ha nem vagy belefeledkezve a saját szükségleteidbe, és elkezdesz jobban törődni másokkal, mint saját magaddal.

Hit. Ennek az embernek a társai hitték, hogy Isten meg fogja gyógyítani a barátjukat. Figyeld meg, hogy mit ír Lukács evangéliuma 5. fejezetének 20. verse: „Amikor Jézus látta a hitüket, azt mondta: »Barátom, megbocsáttattak a bűneid«” (NIV). A béna nem a saját hite miatt gyógyult meg, hanem a barátai hitének köszönhetően. Hány olyan embert ismersz, aki annyira lebénult már, hogy nem tud hinni Istenben? Ilyenkor kell neked hinned értük.

Cselekvés. Ezek a férfiak nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem cselekedtek is. Tettek valamit. Nem elég csak imádkozni valakiért, aki szenved és bűnben él. Tenned is kell valamit. Jézus azt mondja Lukács evangéliuma 14. fejezetének 23. versében: „Menj ki az utakra és a vidéki ösvényekre, és kényszerítsd őket, hogy jöjjenek be, hogy a házam tele legyen majd!” (NIV). A Biblia tele van olyan példákkal, amikor emberek másokat vittek Jézushoz.

Tehát ne felejtsd el: amikor egy barátodnak reménységre és gyógyulásra van szüksége, mutass iránta könyörületet, legyen hited, és cselekedj az ő érdekében! Senki sem arra teremtetett, hogy egyedül élje az életet. Isten úgy alkotott minket, hogy szükségünk legyen egymásra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy másokért van hitünk?
  • Hiszed, hogy nincs olyan ember, akit ne tudna elérni Jézus? Ha igen, mit vagy hajlandó megtenni azért, hogy Jézushoz vidd a „reménytelen” embereket?
  • Kiért imádkozol már egy ideje, aki szenvedésen megy keresztül? Mit tehetnél, hogy cselekedj, és segíts ennek a személynek megtalálni a gyógyulást?

Ha még nem bíztad magad Jézusra, és nem kötelezted el magad neki, miért várnál tovább?

A bűneid választanak el Istentől, és egyedül Isten kegyelme képes helyreállítani a kapcsolatodat vele.

A Biblia azt mondja: „Kegyelem által van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka – nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV).

Ha kész vagy megbékülni a Teremtőddel, imádkozd el ezt az imát:

„Drága Úr Jézus, nem akarom, hogy a bűneim továbbra is elválasszanak tőled. Sok helyen kerestem az igazságot az életemről, de most tudom, hogy az igazság egyedül benned található. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz dolog, amit valaha is tettem, megbocsáttatik. Megígérted, hogy meg fogom ismerni az életem célját, és te befogadsz majd egy napon az örök otthonodba a mennyben.

Megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom a bűneimet és bízom benned, megváltott leszek. Elhiszem, amit mondtál, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által van, nem pedig bármi által, amit én tettem. Elfogadlak téged mint az életem Urát, és ma az életem minden területét a te irányításod alá teszem.

Azt az életet akarom élni, amire teremtettél, és az életem hátralevő részét nem a magam, hanem a te szolgálatodra akarom használni. Odaszánom az életemet, és kérlek, ments meg, fogadj be a te családodba! Az Úr Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.11.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések jelentése a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt található.)

Szólj hozzá!

Soha semmi érdemleges nem könnyű

2021. július 17. 03:00 - rigoi

„Ne fáradjunk bele azt tenni, ami helyes. Éppen a megfelelő időben aratunk majd áldást, ha nem adjuk fel.” (Gal 6,9 NLT fordítás)

Sokféle dolog tud megakadályozni abban, hogy beteljesítsd az életfeladatodat. Az évek alatt arról vitatkoztam, hogy a legrosszabb ellenség vajon a halogatás vagy a csüggedés. Ha a Sátán nem tudja elérni, hogy elhalaszd az életfeladatodat, akkor megpróbálja elérni, hogy teljesen abbahagyd.

Pál apostol azt tanítja, hogy ellen kell állnod a csüggedésnek: „Ne fáradjunk bele azt tenni, ami helyes. Éppen a megfelelő időben aratunk majd áldást, ha nem adjuk fel” (Gal 6,9 NLT fordítás).

Kifáradtál már valaha is abban, hogy azt tedd, ami helyes? Szerintem mindannyian. Néha könnyebbnek tűnik a rossz dolgot tenni, mint azt, ami helyes.

Amikor csüggedt vagy, akkor eredménytelenné válsz. Amikor csüggedt vagy, akkor saját hited ellen dolgozol.

Amikor csüggedt vagy, akkor az olyan, mintha azt mondanád, „Ezt nem lehet megcsinálni.” Ez éppen az ellentéte annak, hogy „Tudom, hogy Isten meg tudja csinálni, amit mondott.”

Mialatt átgondolod, mennyire tudsz jól ellenállni a csüggedésnek, tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

  • Hogyan kezelem a kudarcot?
  • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan én szeretném, mogorva leszek?
  • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan én szeretném, frusztrálttá válok?
  • Amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogyan én szeretném, panaszkodni kezdek?
  • Be szoktam fejezni, amit elkezdek?
  • Mennyire vagyok kitartó?

Ha csüggedt vagy, itt az ideje ellenállni. Ne add fel harc nélkül. Soha semmi érdemleges nem történik kitartás és erőfeszítés nélkül.

Amikor egy művész szobrot készít, folyamatosan kell faragnia. Nem csak egyszer üti meg a vésőt a kalapáccsal, és hirtelen az összes felesleges kő lehull, felfedve egy gyönyörű remekművet. Folyamatosan üt és üt, szilánkokat farag le a kőről.

Ez igaz az életre is. Soha semmi igazán érdemleges nem jön könnyen. Folyamatosan ütöd, és tovább csinálod, és az életed apránként Isten kegyelmének remekművévé válik.

A helyzet az, hogy a nagy emberek tényleg csak hétköznapi emberek, rendkívüli elszántsággal. A nagy emberek nem ismerik a módját annak, hogy hogyan hagyják abba. Amikor legközelebb csüggedtnek érzed magad, ne feledd, hogy Isten veled van, és érted van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit árul el a nehéz helyzetekhez való hozzáállásod a hitedről?
  • Mi az, amit már kész voltál feladni?
  • Hogyan tud Isten Igéje segíteni a kitartásban? Ki az ma az életedben, aki az ösztönzésével el tudja érni, hogy tovább csináld?

Ha eddig nem bíztál Jézusban, és nem kötelezted el magadat az ő követésére, miért várnál tovább?

Néha keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy továbbra is helyesen cselekedj, nap mint nap, anélkül, hogy elcsüggednél. Azonban az üdvösségedért nem kell keményen megdolgoznod. Valójában nem tudod kiérdemelni Isten szeretetét, és nem tudsz a mennybe jutni. Az üdvösség ajándék! A Biblia azt mondja, Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék” (Ef 2:8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy az életedet neki add, akkor mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus, megígérted, hogy ha hiszek benned, mindent megbocsátasz, amit valaha rosszul tettem, meg fogom ismerni életem célját, és egy nap befogadsz majd engem örök mennyei otthonodba.”

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűneimet és bízom benned, akkor megmentesz. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség a kegyelmedből van, hit által, nem pedig a tetteim alapján. Uramként befogadlak az életembe. A mai napon életem minden részét átadom neked, hogy te irányítsd az életemet.”

„Életem hátralévő részét arra szeretném használni, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Neked szentelem az életemet, és arra kérlek, ments meg és fogadj be a családod tagjai közé. A te nevedben imádkozom. Ámen!”

Ha épp most imádkoztál azért, hogy befogadd Jézust, kérlek, írj nekem angolul egy e-mailt a Rick@PastorRick.com e-mail címre, és tudasd ezt velem! Szeretnék neked küldeni néhány ingyenes anyagot, amelyek segítenek elindulni a Jézussal való utadon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021. 07. 10.)

 (A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található.)

Szólj hozzá!

Hagyd ki a félelmet a döntéshozatalaidból

2021. július 16. 03:00 - csmsdvd

bizonytalan.jpg

„Igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” (Zsolt 23,3 NIV fordítás).

Az emberek nagyon gyakran félnek, hogy rossz döntést hoznak, ez a félelem pedig stresszhez vezet.

Lehet te is éppen egy fontos ügyben döntés előtt állsz: Várnom kell, vagy mehetek? Jöjjek össze vele, vagy tartsam magam távol? Házasodnom kell-e? Új munka után nézzek? Költözzem el?

Ha nem tudsz dönteni, akkor életed bizonytalan lesz. Tulajdonképpen a Biblia azt mondja Jakab első levelében, hogy amikor megosztott vagy, akkor bizonytalan leszel mindabban, amit csinálsz. A görög bizonytalan szó szerint azt jelenti, tántorog mint a részeg.

Istennek van gyógyírja a döntésképtelenségre. A Zsoltárok 23. fejezetének 3. verse szerint: „Igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” Akkor tudod elviselni a döntések súlyát, ha hagyod, hogy Isten vezessen.

Azt is gondolhatod: „Ezt már megpróbáltam!” Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még jobban elbizonytalanodtál, mint amilyen annak előtte voltál. Továbbra sem jössz rá, nem érted. Ezek után azon tűnődsz, vajon miért olyan nehéz kiismerni Isten akaratát.

Játszik-e Isten veled? Természetesen nem! Isten vezetni szeretne téged. Ö sokkal jobban szeretné, hogy te megismerd az Ő akaratát, mint amennyire te azt szeretnéd. A gond ott van, hogy gyakran nem jó helyen keresed, amikor Isten akaratát keresed.

Lehet, hogy csak egy érzést keresel. Mindent elsöprően, hogy azt tudd mondani: „Ez az, ahogyan megtudom Isten akaratát!” Lehet, hogy valami módszeres megközelítést szeretnél Isten akaratához. Talán szeretnél valami receptet vagy képletet követni. Vagy netán valamilyen elvarázsolt módon állsz Isten akaratához. Valami egyértelmű, kivételes jel után vágyódsz, az égre írva, van egy telefonhívásra, vagy egy emailre.

Mindezek azonban frusztrációhoz vezetnek, és okai annak, amiért szem elől téveszted Isten akaratát. Isten akarata nem egy érzelem, nem egy képlet, és semmiképpen sem olyan, amitől frusztrált lennél, vagy amitől félned kellene.

Isten nem szeretne bizonytalanságban tartani és a döntéseidben sem akar stressz helyzetbe hozni. Következő alkalommal, mikor nagy döntés előtt állsz, csendesedj el, tudva azt az igazságot, hogy Isten jó úton fog vezetni, minden egyes lépésed által.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy döntés előtt álltál a közelmúltban? Hogyan kerested Isten akaratát?
  • Mi tart távol attól, hogy bízzál Istenben, hogy minden döntésedben az ő útmutatását tudd követni?
  • Hogyan mutatta meg Isten az akaratát korábbi döntéseidben?

Ha még nem hiszel Jézusban, és nem döntötted el, hogy követed őt, miért várnál tovább?

A bűneid választanak el téged Jézustól. Csak Isten kegyelme által tudsz újra megfelelő kapcsolatban lenni vele.

A Biblia szerint: „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez, nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.” (Ef 2,8-9)

Ha békét szeretnél kötni azzal, aki téged teremtett, imádkozzál ekképpen:

Kedves Jézus! Nem szeretném, ha bűneim továbbra is elválasztanának tőled. Sok helyen kerestem milyen is az éltem, de most már tudom, hogy csak tebenned találom meg az igazságot. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden rossz tettem, amit valaha elkövettem, megbocsájtást nyer, megismerem az életem célját, és azután befogadsz majd egy napon a mennyei örökkévalóságodba.

Megvallom neked bűneim, és hiszem, hogy Te vagy az én Megváltóm. Azt ígérted, ha megvallom bűneim és hiszek benned, te megszabadítasz engem. Hiszem, hogy szabadításom kegyelemből jön, a hit által, és nem a cselekedeteim által. Befogadlak az életembe, mint az én Uramat. A mai nappal átadom neked életem minden részletének irányítását. Te rendelkezz az életem felett.

Úgy szeretnék élni, ahogyan te erre az életre teremtettél, és szeretnék neked, és nem magamnak szolgálni életem hátralevő részében. Életemet neked szánom, kérem ments meg, és fogadj be családodba. Jézus nevében kérem. Ámen!”

Ha imádságban elfogadtad Jézust, írd meg nekem (angolul) a Rick@PastorRick.com e-mail címre. Szeretnék küldeni neked ingyenes anyagokat (angolul), melyek segítenek a Jézussal való utazásod kezdetén.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.09.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Változtasd meg gondolataid, változtasd meg az életed!

2021. július 15. 03:00 - Lencsés Tamás

„Vigyázz, miként gondolkodsz, az életed a gondolataid alakítják”. (Péld 4,23 GNT fordítás)

Isten leginkább abban érdekelt, hogy megváltoztassa a gondolkodásmódod, és nem a körülményeidet.

Azt akarod, hogy Isten oldja meg az összes problémádat, fájdalmadat, bánatod, szenvedésed, betegséged és szomorúságod. Azonban Isten először rajtad akar dolgozni, mert addig nem lesz változás az életedben, amíg meg nem újítod a gondolkodásmódodat, és ezáltal gondolataid változni kezdenek.

Miért olyan fontos, hogy megtanuld, hogyan kell irányítani az elmédet? Hadd mondjak három okot:

Irányítsd az elmédet, mert a gondolataid irányítják az életed

A példabeszédek könyve így szól „Vigyázz, miként gondolkodsz, az életed a gondolataid alakítják. (Péld 4,23 GNT fordítás). Gondolataidnak hatalmas ereje van abban, hogy az életedet jóra vagy rosszra formálja. Például lehet beletörődtél abba a gondolatba, amit a felnőtté válásod során kaptál valakitől: „Értéktelen vagy. Nem számítasz”, Ha beletörődtél ebbe a gondolatba, annak ellenére, hogy ez téves volt, az befolyással volt az életedre.

Irányítsd az elmédet, mert az elme a bűn csatatere.

Minden kísértés az elmében történik. Pál apostol a Rómaiakhoz írt levelének hetedik fejezetében található 22-23. versekben azt mondja: „Szeretem Isten akaratát teljesíteni, ami új természetemet illeti, de van még valami mélyen bennem, alacsonyabb természetemben, ami harcban áll az elmémmel, és megnyeri a csatát, és a még mindig bennem lévő bűn rabszolgájává tesz. Gondolatban Isten kész szolgája akarok lenni, de ehelyett mégis a bűn rabságában találom magam.” (TLB fordítás).

Az egyik oka annak, hogy lelkileg kimerült vagy, az, hogy az elméd a nap 24 órájában csatatérként funkcionál. Meggyengít, mert intenzív, és azért intenzív, mert az elméd a legnagyobb vagyon. Sátán pedig a legnagyobb vagyonod akarja!

Irányítsd az elmédet, mert ez a béke és a boldogság kulcsa.

Egy kontrollálatlan elme nyugtalansághoz, míg egy irányított elme nyugalomhoz vezet. Egy nem irányított elme konfliktushoz, míg a kontrollált elme bizalomhoz vezet. A kontrollálatlan elme stresszt okoz. Ha nem próbálod meg irányítani az elmédet, és ezáltal irányítani a gondolataidat, akkor óriási stressz éri az életed. De egy kontrollált elme erőt, biztonságot és nyugalmat sugároz.

A Biblia azt tanítja: „Ha hagyod, hogy a bűnös természeted irányítsa elmédet, halál felé tartasz. De ha hagyod, hogy a Lélek irányítsa elmédet, az élethez és békéhez vezet.” (Róm 8,6 NLT fordítás). Válaszd még ma az életet és a békét!

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mivel töltöd meg az elmédet, ami stresszessé tesz? Mivel töltöd meg az elmédet, ami békességet hoz?
  • Hogyan gyakorlod az elméd irányítását?
  • Milyen szerepet játszik a Szentírás az elméd irányításában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.08.)

(A fordítások utáni 3 betűs rövidítések magyarázata a napiremeny.blog.hu oldalon, a jobboldali sávban a "Rövidítések Angol nyelvű bibliafordítások jelölései" pont alatt található)

Szólj hozzá!

Hogyan legyen tartós egy változás az életedben?

2021. július 14. 03:00 - Deltajulietttango

ruha.jpg„Ne igazodjatok e világ mintáihoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával!" (Róm 12,2)

Ha tartós változásokat akarsz elérni az életedben, át kell fókuszálnod az elmédet.

Pontosabban arról, amire nem szeretnél összpontosítani, át kell állítanod a gondolkozási sablonjaidat arra, amire koncentrálni szeretnél. Mert bármire koncentrálsz, afelé fogsz haladni.

A Rómaiakhoz írt levél 12,2-ben ezt írja: „Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával!" Ez az a terv, amelyre szükséged van gondolkodási mintáid megváltoztatásához. Nézzük meg mindegyik részét:

  • Ne igazodjatok". Milyen gyakran engeded, hogy más emberek alakítsák az életedet? Isten nem akarja, hogy olyan légy, mint valaki más; azt akarja, hogy az az ember legyél, akivé tett. Tehát ne másolj, ne igazodj, ne próbálj olyan lenni, mint valaki más.
  • E világnak mintája". A minta mindannak a leképezését jelenti, amit az életben megtanultál. Ha változtatni akarsz, meg kell változtatnod az életed során tanult mintádat vagy életmódodat. Ki kell cserélned a régi, egészségtelen mintát egy újra, Krisztus életének mintájára.
  • „változzatok meg értelmetek megújulásával!" Az átalakulás ugyanazt jelenti, mint a metamorfózis; ez az a folyamat, amelyben a hernyó pillangóvá válik. Ugyanígy akar Isten teljesen új emberré alakítani téged az elméd megújítása által.

Hogyan is történik ez? A Biblia ezt mondja az Efézusiakhoz írt levél 4,22-24-ben: Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.

Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell vetköznöd, és néhány dolgot fel kell öltöznöd (úgy, hogy előbb leveszed, aztán felöltözöd). Pont olyan, mint ruhákat próbálni egy boltban. Mielőtt felpróbálnád az új dolgokat, le kell venned a régieket.

Kezdd a mai napot azzal, hogy elengeded a régi hozzáállást, a gondolkodási mintákat és a képeket, amelyekkel együtt éltél! Aztán készülj fel arra, hogy felvegyed az Isten által neked szánt új öltözetedet!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Gyakorlati megközelítésben mit jelent megújítani az elmédet?
  • Hogyan írnád le életed során korábban tanult életmódodat?
  • Milyen „régi cuccokat” kell levenned, hogy Isten megújíthassa az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.07.07.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása