Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szelídség azt mutatja, hogy szereted Jézust

2021. augusztus 08. 03:00 - ReveSz

person reaching black heart cutout paper

„A hívőknek nem kellene átkozni senkit, sem veszekedni, hanem szelídnek és udvariasnak kellene lenniük mindenkivel” (Tit 3,2 GW).

A kedvességed lehet a tanúd a nem hívők felé. Ők mindig figyelnek arra, hogy más vagy-e, ha stressz alatt vagy. Ha szelíden reagálsz a nyomásra, az hihetetlen tanúbizonyság a világnak.

Pál levele Tituszhoz 3. fejezetének 2. versében olvashatjuk: „A hívőknek nem kellene átkozni senkit, sem veszekedni, hanem szelídnek és udvariasnak kellene lenniük mindenkivel” (GW).

Ha azt állítod, hogy Jézus követője vagy, nem engedheted meg magadnak, hogy másokról gonoszat mondj. Nem engedheted meg magadak, hogy veszekedj. Ehelyett szelídnek és udvariasnak kell lenned mindenkivel. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha egy másik politikai párthoz tartoznak? Igen.

Isten nekem az evangelizálás ajándékát adta, így amikor nem vagyok a saddleback-i gyülekezetben, időm nagy részét azzal töltöm, hogy olyan emberekkel beszélgetek, akikkel egyáltalán nem értek egyet. Méghozzá azért, mert hiszem, hogy nem győzheted meg az ellenségeidet Krisztusnak, csak a barátaidat.

Az emberek nem fognak megbízni Jézusban, míg benned nem bíznak meg. Az emberek nem igazán kérdezik azt, hogy a Biblia hiteles-e. Azt akarják látni, hogy én hiteles vagyok-e. Becsületesen élek? Szelíd vagyok? Szeretetteljes vagyok? Jószívű vagyok?

Hogyha az embereknek tetszik az, amit látnak benned, akkor hallgatni fognak arra, amit mondasz.

A lényeg a következő: ha engedelmeskedsz Pál levele Tituszhoz 3. fejezetének 2. versében leírtaknak, akkor más keresztények kritizálni fognak. Azt fogják mondani, hogy megalkuvó vagy. Ezt tapasztalatból mondom. Amikor azt mondom, hogy vannak barátaim, akik muszlimok, zsidók vagy ateisták, arra azt mondják: „Hogy teheted ezt?” Azzal vádolnak, hogy megalkuvó vagyok.

Tisztelettel bánni más emberekkel nem azt jelenti, hogy megalkuvó vagy a hiteddel kapcsolatban. Vannak barátaim, akik nem értenek egyet velem, és vannak barátaim, akik nem hisznek abban, amiben én. Mert ennél lényegesebb dologra kell összpontosítani: Ismerik Jézust?

Egy nagyszerű igevers, ami alapján élhetsz, az Péter első levele 3. fejezetének 15. verse: „Mindig légy készen, hogy választ adj mindenkinek, aki megkér téged, hogy adj okot a reményre, amivel rendelkezel. De ezt szelíden és udvariasan tedd!” (NIV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudsz szándékosan az élet minden területéről barátokat szerezni, hogy beszélhess nekik Jézusról?
  • Szerinted miért tűnik ki ennyire a szelídség a mai világban?
  • Mit szükséges tenned azért, hogy jobban „légy készen, hogy választ adj mindenkinek, aki megkér téged, hogy adj okot a reményre, amivel rendelkezel” (1Pt 3,15)?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.08.01.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Válaszd a szelídséget, ne a védekezést!

2021. augusztus 07. 03:00 - FodorImi

coffee-2937190_1280.jpg

„A szelíd válasz elfordítja a haragot, a nyers szavak viszont felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV).

Feltűnt már neked, hogy az emberek hajlamosak a velük szemben álló emberek érzelmeit utánozni? Az agyunkban levő „tükör idegsejtek” miatt van ez. Ezek teszik lehetővé, hogy együtt érezzünk az emberekkel, és visszatükrözzük, leutánozzuk az érzéseiket.

Például ha valaki dühös lesz rád, te is megharagszol. Ha valaki igazán szomorú, és elég hosszú időt töltöttél vele, te is szomorú leszel.

Hasonló módon, amikor az emberek felemelik a hangjukat veled szemben, rendszerint te is felemeled a hangodat. Aztán a másik még hangosabb lesz. Aztán te is még hangosabb leszel. A konfliktus nagyon hamar fokozódik, az érzelmeid pedig kikerülnek az irányításod alól.

A Biblia azonban azt mondja, hogy megválaszthatod, hogyan válaszolsz: „A szelíd válasz elfordítja a haragot, a nyers szavak viszont felkavarják az indulatot” (Péld 15,1 NIV).

Hadd adjak egy egyszerű tippet, amellyel sok szívfájdalomtól és konfliktustól mentheted meg az életedet! Amikor a másik ember felemeli a hangját, te vidd lejjebb a tiedet – a házasságodban, szülőként a nevelésedben, baráti kapcsolataidban és a munkahelyeden. Ezt nevezik kontrollált erőnek.

A szelídség hatástalanítja a konfliktust, és lecsendesíti a haragot.

Itt van egy jó igevers, amire egyszer még szükséged lesz, lehet hogy már ezen a héten: „Ha a főnököd haragra lobban ellened, ne menj el, mert a csendes lélek hatalmas félreértéseken is felülkerekedik!” (Préd 10,4 NLT).

Amikor a főnököd alaposan lehord, vagy a párod haragosan felemeli a hangját, ismerd fel, hogy lehet, az egésznek semmi köze hozzád! Ahelyett, hogy védekezni kezdenél, gyakorolj szelídséget! Engedd, hogy a szelíd válasz lefegyverezze a másik embert, és hatástalanítsa a helyzetet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a normál reakciód a felemelt hangokra – amikor a gyerekeid helytelenül viselkednek, vagy amikor nem értesz egyet a partnereddel?
  • Miért gondolod, hogy a szelíd válasz nyerőbb, mint a harag? Miért kelti fel az emberek figyelmét?
  • Keress alkalmat gyakorolni a szelídséget ezen a héten! Hogyan reagálnak az emberek, amikor te szelíden válaszolsz nekik? Fel is jegyezheted az erőfeszítéseidet és a hatásukat, és megoszthatod a kiscsoportoddal.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.31.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A boldogsághoz legyél alázatos!

2021. augusztus 06. 03:00 - Besther

humble-732566_1920.jpg

Bár ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodni kell. Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette egy rabszolga szerény helyzetét, és emberi lényként megszületett. Amikor emberi alakban megjelent, megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és egy bűnöző halálával halt meg a kereszten” (Fil 2,6–8 NLT).

A boldogság a harmóniából ered, a harmónia pedig az alázatból. Jézus alapvető példája az alázatosságnak. Tehát, ha boldog akarsz lenni, alázatos ember, akkor meg kell kérdezned magadtól: „Mit tenne Jézus?”

 

Mit kezdene Jézus ezzel a problémával? Mit tenne azért a megsebzett emberért? Mit csinálna az irodában, a golfpályán vagy a házasságodban?

 

Amikor megkérdezed, hogy mit tenne Jézus, akkor a válaszod mindig alázatos lesz, mely inkább harmóniára és boldogságra épül, mint nehézségre, vereségre, keserűségre vagy haragra.

 

Tehát, mit jelent Jézushoz hasonlóan viselkedni?

 

1. Ne követelj olyat, amiről azt hiszed, hogy megérdemled! Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 6. verse ezt mondja: Bár ő Isten volt, nem úgy gondolt az Istennel való egyenlőségre, mint amihez ragaszkodni kell (NLT).

 

Észrevetted már, hogy mennyire kultúránk ellen való az, hogy feladjuk a jogunkat valamiért? Igen, vannak jogaid, de a követelés nem a legjobb módja a szükségleteid kielégítésének. Lehetsz érzékeny anélkül, hogy megadod magad; lehetsz megértett követelőzés nélkül.

2. Keress módot a szolgálatra! Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 7. verse ezt mondja: „Ehelyett feladta isteni kiváltságait; felvette egy rabszolga szerény helyzetét, és emberi lényként megszületett (NLT).

Ha olyan akarsz lenni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod szolgálni.

3. Tedd azt, ami jó, még akkor is, ha fájdalmas! Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 8. verse ezt mondja:megalázta magát az Istennek való engedelmességben, és egy bűnöző halálával halt meg a kereszten (NLT).

Jézus az alázat végső mintaképe. Valójában Pál levele a filippiekhez folytatja: hogy Jézus alázatossága miatt „Isten felemelte őt a legmagasabb tisztelet helyére” (Fil 2,9 NLT).

Ha követed Jézus példáját, akkor Isten megfizeti alázatodat harmóniával és boldogsággal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a kapcsolat a boldogság, harmónia és alázatosság között?
  • Hogyan lehetsz egy kapcsolatban „gyenge megadás nélkül” vagy „megértett követelés nélkül”?
  • Milyen gyakorlatias módja van annak, hogy kövesd Jézus példáját és a szolgálatot válaszd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.30.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A másokért elmondott imádság helyreálláshoz vezet

2021. augusztus 05. 03:00 - daniella_89

800.jpeg

„Miután Jób imádkozott a barátaiért, az ÚR helyreállította vagyonát, és kétszer annyit adott neki, mint amije korábban volt” (Jób 42,10 NIV).

Az egyik legerőteljesebb történetet az imádságról és a helyreállásról Jób könyvében találjuk. Senkinek nem volt olyan nagy szüksége a felépülésre, mint Jóbnak. Ő egy olyan ember volt, aki szerette és szolgálta Istent, de elveszítette majdnem mindenét – a vagyonát, az egészségét és a gyermekeit – egy nap leforgása alatt.

Nem sokkal azután, hogy Jób mindent elveszített, a földön ülve gyötrődött, gyászolva a veszteségeit, betegségtől szenvedve, amikor három barátja megjelent. A Biblia ezt mondja: „A földön ültek vele hét nap és hét éjjel. Senki nem szólt egy szót sem hozzá, mert látták, milyen nagy fájdalma van” (Jób 2,13 NIV).

Ez egy jó példa, amit megjegyezhetünk. Amikor a barátaidnak fáj, csak jelenj meg! Minél mélyebb a fájdalom, annál kevesebb szót használj! Ezt hívják a jelenlét szolgálatának. Nem kell mondanod semmit; csak arra van szükség, hogy ott legyél.

De végül is Jób barátai többet tettek annál, hogy ott ültek vele – elkezdtek neki tanácsokat adni. Több közülük nem volt hasznos, és ez felingerelte Istent. Ezért Isten megkérte Elífázt, Jób egyik barátját a három közül, hogy menjenek, és készítsenek égőáldozatot. Azután Isten azt mondta: „A szolgám, Jób, imádkozni fog értetek, és én elfogadom imáját a nevetekben mondottként. Nem fogok úgy bánni veletek, ahogy megérdemlitek” (Jób 42,8 NLT).

Vedd észre, hogy Isten azt mondta: „Jób imádkozni fog értetek.” Várjunk! Ki van itt krízisben? Ki veszített el mindent? Isten mégis tudta, hogy a helyreállás nem kezdődik el Jób számára, amíg nem imádkozott mások helyreállásáért.

Jób könyve 42. fejezetének 10. verse ezt mondja: „Miután Jób imádkozott a barátaiért, az ÚR helyreállította vagyonát, és kétszer annyit adott neki, mint amije korábban volt” (Jób 42,10 NIV). Isten teljesen helyreállított mindent, amit Jób elveszített – és annál többet is!

Lehet, hogy voltak nagy veszteségek az életedben, amiket elszenvedtél. Lehet, hogy most vagy a veszteség időszakában. Ne csak magadért imádkozz! Imádkozz az bántó emberek helyreállásáért a szomszédságodból, a közösségedből, a gyülekezetből és a világból. Azután figyeld, Isten hogyan hoz helyreállást az életed minden területén!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehet valaki másért imádkozni, miközben neked is fájdalmad van?
  • Nehéznek találod azt, hogy ne adj tanácsot egy barátodnak, aki megsérült? Mit tennél másképpen legközelebb, mikor egy szenvedő barátodnak próbálsz segíteni?
  • Ki volt az az életedben, aki imádkozott érted, bár jobban küszködtek? Milyen érzést keltett ez benned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.07.29.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Jézus imádkozik a helyreállásodért

2021. augusztus 04. 03:00 - Erika1832

„A Sátán... el akar választani tőlem, amint a földműves szétválasztja a búzát a pejvától. De imádkoztam érted... hogy a hited cserben ne hagyjon. Tehát amikor helyreállsz, erősítsd a többi tanítványt!” (Lk 22,32 GW).

Bármennyire is úgy gondolod, hogy elszúrtad az életedet, imával lehetséges a helyreállás. Valamint Isten felhasználhatja a megélt kudarcaidat, hogy másoknak segíthess.

Péter tökéletes példa a Bibliában arra, aki elhibázott valamit – egy erős személyiségű fickó, aki mégis nyilvánosan kudarcot vallott –, majd helyreállt. De az ő esetében nem a saját vagy más imája segített; Jézus imája volt a segítsége.

Az utolsó vacsorán Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy egyikük el fogja árulni őt. Péter persze tudta, hogy ő nem lehet az. Gondolkodás nélkül felelte Jézusnak, hogy akár börtönbe is menne vele – és még meg is halna érte.

De Jézus azt mondta Péternek: „Garantálhatom, hogy a kakas nem kukorékol ma éjjel, amíg háromszor nem mondod, hogy nem ismersz engem” (Lk 22,34 GW).

Jézus nem csak Péter bukását mondta meg előre; Jézus azt is tudta, hogy Péter ebből helyre fog állni, és kudarcait mások megsegítésére fogja használni. Jézus azt mondta Lukács evangéliuma 22. fejezetének 32. versében: „A Sátán... el akar választani tőlem, amint a földműves szétválasztja a búzát a pejvától. De imádkoztam érted... hogy a hited cserben ne hagyjon. Tehát amikor helyreállsz, erősítsd a többi tanítványt!” (GW).

Jézus most is ezt teszi a mennyben. Imádkozik érted, mert tudja, hogy a Sátán tönkre akarja tenni az életedet. Ha Jézus úgy gondolná, hogy valami fontosabbat kellene tennie, mint imádkozni, akkor inkább azt tenné. Ennyire fontos az ima, mind a helyreállítási, mind a megbízási folyamathoz. Jézus imádkozott, és megbízta Pétert, hogy „erősítsd a többi tanítványt” – hogy bátorítsa testvéreit Isten családjában.

És megbíz téged is, hogy segíts másokon.

Nem kell aggódnod amiatt, hogy milyen mértékben buktál el az életben. Isten régen ismeri a hibáidat és a kudarcaidat, mielőtt még elköveted azokat. Isten a helyreállás Istene, és életed minden körülményét az ő céljaira fogja használni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra a dolgokra, amiket elrontottál az életedben! Péter története hogyan kelt benned reményt?
  • Milyen érzés tudni azt, hogy Jézus most ebben a pillanatban imádkozik érted? Ez milyen hatással van az önbizalmadra? A béke érzéséhez?
  • Egy általad elkövetett hibára gondolj úgy, mint egy példára! Ezt Isten hogyan használhatja fel mások segítésére?

*(Daily Hope by Rick Warrenm 2021.07.28.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása