Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tudsz igazán hálás lenni minden körülmények között?

2021. szeptember 12. 03:00 - Deltajulietttango

mountains-100367_640.jpg

„Adjatok hálát minden körülmények között, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban!” (1Thessz 5,18 NIV)

Bármit is kérsz Istentől, kérdd hálás hozzáállással! Kérhetsz Istentől bármit, amire szükséged van, de tedd ezt hálás szívvel mindazért, amit már érted tett!

A Biblia ezt mondja: „Adjatok hálát minden körülmények között, mert ez Isten akarata számotokra Krisztus Jézusban!” (1Thessz 5,18 NIV). Sokan szeretnék tudni, mi Isten akarata az életükben. De Isten nem fogja megmutatni a második lépést, amíg nem teszed meg az elsőt. Az első lépés az, hogy légy hálás! Ez Isten akarata.

Először is legyél hálás azért, amit Isten már megadott neked: az életedért, az elmédért, a szabadságodért, az ételedért! Minden, amid van, Isten ajándéka. Légy hálás mindezért!

A Biblia azt mondja, hogy minden körülmények között adj hálát. Vedd észre, hogy nem azt mondja, hogy minden körülményért adj hálát! Nagy különbség! Sok olyan dolog van az életben, amiért nem kellene hálásnak lenned. Soha nem kellene hálásnak lenned például a gonoszságért.

Azért mondja az Ige, hogy légy hálás minden körülmények között – és nem minden körülményért –, mert Isten a rossz dolgokból is képes jót kihozni. Nagyon sok rossz dolog van a világban, és ezekben a napokban sokkal többet láthatsz, mint gondolnád, hogy el tudsz viselni. Ezekért nem kellene hálásnak lenned. Isten azonban nagyobb, mint a bűn. Ígéretté tudja változtatni a fájdalmat, áldássá a szenvedést. Ő a kereszthalált feltámadássá változtatja.

Isten az életed rossz dolgait jóra változtatja, és jóra használja fel. Több okból is hálás lehetsz minden körülmények között: Istennek terve van az életeddel. Ő képes az életedben mindent a javadra használni. A fájdalom nem tart örökké. Ha Jézust üdvözítőként ismered, akkor a mennybe kerülsz; és Isten még az élet nehéz dolgait is felhasználja a jellemed építéséhez.

Tudod, mi fog segíteni abban, hogy hálás legyél minden körülmények között? Amikor rossz dolgok történnek, ne azt kérdezd, hogy „Miért történik ez velem?”, hanem azt, hogy „Istenem, mit akarsz, hogy tanuljak ebből?”

Amikor Istentől tanulsz, akkor még inkább hasonlóvá leszel Krisztushoz. Akkor képes leszel még jobban meglátni, hogy ő hogyan dolgozik az életedben, és képes leszel hálát adni neki minden körülmények között.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Bármilyen körülmények között is vagy most, mi az, amit megköszönhetsz Istennek?
  • Mikor láttad azt, hogy Isten az életedben valami rosszat a javadra használt fel?
  • A hála hogyan befolyásolja azt, hogy milyennek látod az életed? Milyen hatással van ez a kapcsolataidra?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.05.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan imádkozzunk mindenért?

2021. szeptember 11. 03:00 - gerbeaud

„Ne aggódjatok semmiért! Helyette imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek, és köszönjétek meg neki mindazt, amit tett!” (Fil 4,6 NLT).

Tegnap arról beszéltünk, hogy a bal kezed használata segít emlékezni arra, hogy kiért imádkozz. Ma a jobb kezedre nézünk, és hogy hogyan segíthet ez neked abban, hogy tudd, miért imádkozz.

A bal kezedhez hasonlóan a hüvelykujjad áll legközelebb a szívedhez, amikor feltartod a jobb kezed. Tehát az első dolog, amiért imádkozz, az a szíved. A Biblia azt mondja, vigyázz a szívedre, mert az irányítja az életedet. Minden a szívből fakad. Kérdd meg Istent, hogy tárjon fel bármilyen bűnt, amelyet szükséges megvallanod, hogy rendbe hozd a szíved!

Az Egyesült Államokban általában a mutatóujjunkkal jelezzük az egyes számot. Használd ezt az ujjadat arra, hogy emlékeztessen a prioritásaidért és terveidért való imádkozásra! Kérdd Istent, hogy mutassa meg, mi a legfontosabb, hogy azt prioritássá tehesd az életedben! Ha nem imádkozol a terveidért, Isten nem áldja meg azokat!

A leghosszabb ujjad, a középső ujjad, ami kiemelkedik. Ez arra emlékeztet, hogy imádkozz a befolyásodért. Imádkozz, hogy amikor az emberek meglátnak, meglássák, ahogyan Isten az életedben munkálkodik. Kérdd Istent, hogy szeretetének példájává tegyen! Kérdd tőle, hogy adjon nagyobb befolyást neked, amit jóra használhatsz!

A gyűrűsujj arra emlékeztet, hogy imádkozz a kapcsolataidért. Legyél konkrét, amint Istennek a barátaidról, a házastársadról, a gyermekeidről, a kollégáidról, a feletteseidről, közösségi társaidról és a szomszédaidról beszélsz! Mondd el neki, hogyan szeretnéd látni ezeket a kapcsolatokat növekedni, gyógyulni és neki dicsőséget hozni!

Végül a kisujjad emlékeztet arra, hogy imádkozz anyagi áldásokért. Nincs semmi baj azzal, ha Istent kéred, hogy anyagilag áldja meg az életedet – csak nem ez a legfontosabb, ezért ez az utolsó dolog, amiért imádkozol. Emlékezz, Isten azt mondja, hogy azért nincs neked, mert nem kéred.

„Ne aggódjatok semmiért! Helyette imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek, és köszönjétek meg neki mindazt, amit tett!” (Fil 4,6 NLT).

Gondoltál már valaha arra, hogy „nem tudok egyfolytában öt percig imádkozni”? Csak használd a kezedet! Mire végigmész mindezeken a lépéseken, öt percet könnyen el fogsz tölteni Istennel való beszélgetéssel.

Ezen a héten minden nap tudatosan gyakorold ezt a módszert! Hamarosan ki fogod építeni az imádság szokását, amely életed végéig szolgálni fog téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért kellene akarnod, hogy Isten megáldja a terveidet?
  • Mely területeken akarod, hogy Isten nagyobb befolyást adjon neked?
  • Hogyan hat a bűn megvallása az életed minden területére?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.04.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Hogyan használd a kezeidet imádkozáskor?

2021. szeptember 10. 03:00 - gabormel

bigstock-hand-of-woman-praying-for-chri-329024527-1024x768.jpg

„Adjátok minden gondotokat és aggodalmatokat Istennek, mert neki gondja van rátok!” (1Pt 5,7 NLT).

Semmi sem lehet túl kicsi ahhoz, hogy ne lehetne imádkozni érte, és olyan nagy sem, amiért ne lehetne imádkozni. Imádkozz mindenért!

„Adjátok minden gondotokat és aggodalmatokat Istennek, mert neki gondja van rátok!” (1Pt 5,7 NLT).

Ha érdemes aggódni, akkor érdemes imádkozni is érte.  

Van egy egyszerű módszer, amely arra emlékeztet, hogyan kell imádkozni a kezeiddel. A 88. zsoltár 9. verse szerint: „URam, minden nap téged hívlak, és imádságban felemelem hozzád kezemet” (GNT).

A bal kezed ujjai jelzik azt, hogy kikért imádkozol, a jobb kezed ujjai pedig azt, hogy miért. Ha emlékszel ezekre a lépésekre, könnyen szokásoddá válhat az egész nap tartó ima. Ma arról fogunk beszélni, hogy kiért kell imádkozni, holnap pedig azt tekintjük át, hogy miért.

Ha felemeled a bal kezedet, melyik ujjad áll legközelebb a szívedhez? A hüvelykujjad. A szívedhez legközelebb álló embereket a családok és a barátok alkotják. A hüvelykujjad emlékeztet arra, hogy először értük imádkozz.  

A mutatóujj az, amely utat mutat. Olyan tanárokat és vezetőket képvisel az életedben, akik Jézusra és Isten akaratára mutatnak. Imádkozz azért, hogy segítsenek neked és másoknak bölcs döntéseket hozni, és hogy saját életükben is bölcsek legyenek.

A leghosszabb ujjad a középső ujj. Ez emlékeztessen a hatalommal bíró és a társadalmat befolyásoló emberekért való imára! Imádkozz értük, hogy becsülettel irányítsanak, és másokra jó hatással legyenek, ne pedig a rossz irányba tereljenek.

A gyűrűsujjad elég gyenge. Ez segíthet arra emlékezni, hogy imádkozni kell azokért az emberekért, akik kiszolgáltatottak, beleértve az időseket, a betegségtől szenvedőket és akiknek nincs elég ételük. Imádkozz azért, hogy Isten kielégítse a szükségleteiket, és közelebb vonja őket magához!

Az utolsó ujjad a kisujjad, amely téged jelképez. Nem baj, ha imádkozol magadért. De ne ezzel kezdd! Azután imádkozz magadért, miután imádkoztál mindenki másért! 

Ez az egyszerű emlékeztető segít átalakítani az imaéletedet. Próbáld ki, és figyeld meg, hogyan növekszel hitben Isten kegyelme által!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Hogyan lehet az hasznos, ha előbb másokért imádkozol, és csak után magadért?
  • Ha az imát Istennel folytatott beszélgetésnek tekinted, mi változik az imádkozás módjában? 
  • Melyik napszak lenne a legjobb alkalom arra, hogy következetesen használd az ujjakkal való imádkozás módszerét? Kötelezd el magad, hogy a következő héten minden nap így imádkozol! 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.03.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért értéktelen az aggódás?

2021. szeptember 09. 03:00 - Erika1832

hazi-verebek.jpg

„Ne izguljatok, és ne aggódjatok! Aggódás helyett imádkozzatok! Hagyjátok, hogy a kéréseitek és a dicséreteitek imákká formálják az aggódásotokat, hogy Isten megismerje gondjaitokat. Mielőtt észrevennétek, Isten teljességének érzése és minden, ami jóra fordul, el fog jönni, és békességet fog hozni nektek. Csodálatos, hogy mi történik, amikor Krisztus kiszorítja az aggodalmat az életed középpontjából” (Fil 4,6–7 The Message).

A Bibliának az egyik legnehezebben megtartható parancsolata talán a „ne aggódjatok”. Ezt a parancsolatot mindannyian megszegjük. Folyamatosan vétünk ellene, mivel az aggódás a természetünkből fakad.

Jézus így mondta: „Ne aggódj a holnap miatt, mert a holnap aggódni fog önmagáért! Minden napnak van elég baja” (Mt 6,34 NIV). Azért zavarodsz össze, mert érzelmi energiád nagy részét arra használod el, hogy a múltadon sajnálkozol, és a jövőd miatt aggódsz.

De az aggódás soha nem változtatott semmin. Az aggódás semmit sem ér. Nem változtathatja meg a múltat. Nem tudja irányítani a jövőt. Az aggodalom csak boldogtalanná tehet ma. Életed minden aggódással töltött pillanata elpazarolt idő.

Az aggodalom a félelmeidre irányítja a figyelmedet az Istenbe vetett bizalmad helyett, és ez gyakorlatilag ateizmus. Amikor aggódsz, úgy viselkedsz, mint egy árva gyerek. Úgy teszel, mintha nem lenne egy mennyei Atyád, aki megígérte, hogy törődik a szükségeiddel. Azt gondolod, hogy rajtad múlik, hogy megoldjad a problémáidat. A Bibliában nem ez szerepel – ez az önsegítő könyvekben található, és egyszerűen nem igaz.

Ha az életedben fel akarod számolni az aggódásra való hajlamod, meg kell tanulnod valami másra koncentrálni. A böjtölés – amikor egy bizonyos ideig tartózkodsz valamitől, és hagyod, hogy a hiány közelebb vigyen Istenhez – segíthet ebben, és az imádság is segíthet.

A Biblia azt mondja a Róma 8,6-ban: „Ha az emberek gondolkodását a bűnös én irányítja, annak eredménye halál. De ha gondolkodásukat a Szellem irányítja, akkor az életet és békességet hoz” (NCV).

El kell döntened, hogy mire figyelsz. Ha úgy gondolod, hogy rajtad múlik a megoldás, akkor valószínű, hogy aggódni, félni és szorongani fogsz. Aggódni fogsz, mivel a bűnös természeted irányít. Ha Istenre figyelsz, és Isten Szelleme van benned, nem aggódsz. Ez élethez és békéhez vezet.

Az aggodalom leküzdésének kulcsa nem az, hogy azt mondogatjuk, hogy „nem fogok aggódni.” Ez sosem fog működni, mert arra figyelsz, amit nem akarsz.

A lényeg, hogy válts csatornát! Ne állj ellen! Fókuszálj újra! Összpontosíts Istenre, és bízz abban, hogy ő szeret téged, és bízz a neked tett ígéreteiben!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az aggódás hogyan érintett téged mentálisan, érzelmileg, esetleg még fizikailag is?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel tudsz Istenre figyelni?
  • Hogyan segít a Szentírás memorizálása abban, hogy egész nap Istenre figyelj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.02.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az alázatos vallomás ereje

2021. szeptember 08. 03:00 - Anita.B

taylor-smith-dxyvitbf5jc-unsplash.jpg

Ha embereim, akiket az én nevemen hívnak, meg fogják alázni magukat, és imádkozni fognak, és arcomat fogják keresni, és el fognak fordulni gonosz útjaikról, akkor meg fogom hallani a mennyből, és meg fogom bocsátani bűneiket, és meg fogom gyógyítani földjüket” (2Krón 7,14 NIV). 

Isten nem hallgat a büszke panaszkodásra, de meghallgatja az alázatos vallomást.

Válaszol az alázatra. Sokan haboznak bevallani a bűneiket, mert tartanak tőle, hogy büntetést kapnak. De Isten már ismeri minden bűnödet! Tud az összes hibáról, amit életedben valaha is elkövettél. Csak azt akarja, hogy ismerd be őket. Azt akarja, hogy légy alázatos.

Amikor alázatos vagy Isten előtt, nem büntetéssel válaszol. Megbocsátással, kegyelemmel és áldással válaszol. Nem fog lehúzni téged – a büszkeséged teszi ezt. Amikor alázatosan megvallod bűneidet, Isten gyorsan megbocsát. Irgalmat ad az alázatosoknak.

A vallomás görögül „homologeó”. A homo jelentése „ugyanaz”. A logeó jelentése „beszélni”. Bevallani egyszerűen annyit tesz, mint egyetérteni Istennel a bűneinket illetően. Azt mondani neki: „Igazad van. Ez egy bűn volt. Nem akarok mentségeket keresni rá. Azt mondtad, ne tegyem, de mégis megtettem. Helytelen volt. Lázadás volt veled szemben.”

Dániel azt mondta: „Vétkeztünk és rosszat cselekedtünk”, de nem állt meg ennyinél: „Gonoszok voltunk és lázadtunk; elfordultunk parancsaidtól és törvényeidtől. Nem hallgattunk szolgáidra... Uram, igaz vagy, de ezen a napon szégyen borít minket” (Dán 9,5–7 NIV).

Dániel konkrétan fejezte ki magát vallomásában, neked is ezt kell tenned. Ne csapd össze a bűneidet, mintha túl elfoglalt lennél ahhoz, hogy megnevezd őket. Isten azt várja tőled, hogy légy pontos, mert akarja, hogy tudd, mit ne tegyél meg újra.

Tudván, hogy az izraeliták nem érdemelték meg Isten áldását, Dániel Isten kegyelmébe vetette magát. Amikor alázatosan megvallod bűnödet Istennek, megadod magad az ő akaratának. Elismered gyengeségedet és Isten irgalmát kéred. Isten válasza mindig a kegyelem.

Ha embereim, akiket az én nevemen hívnak, meg fogják alázni magukat, és imádkozni fognak, és arcomat fogják keresni, és el fognak fordulni gonosz útjaikról, akkor meg fogom hallani a mennyből, és meg fogom bocsátani bűneiket, és meg fogom gyógyítani földjüket (2Krón 7,14 NIV).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell beismerned magadról, hogy alázattal járulj Isten elé?
  • Mit gondolsz, miért habozol konkrét lenni a vallomásodat illetően?
  • Hogyan fogod ma keresni Isten arcát és bevallani a bűneidet? (2Krón 7,14)

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.01.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása