Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Köszönd meg Istennek mindazt, amit tett!

2021. október 10. 03:00 - Deltajulietttango

gratitude_1.jpg

„Mondd el Istennek, mire van szükséged, és köszönd meg neki mindazt, amit érted tett!” (Fil 4,6 NLT).

Sok embernek egyetlen célja az életében, hogy boldog legyen. De gyakran rosszul próbálják meg azt elérni. Van azonban egy jó hírem: Istennek van egy négy hozzávalós receptje a boldogságra, amely segít abban, hogy boldogabbnak érezd magad – feltéve, ha ezt a gyakorlatban is alkalmazod a saját életedre.

Már korábban megnéztük a boldogság-recept első két összetevőjét: ne aggódj semmiért, és imádkozz mindenért. A harmadik fontos összetevő a hála: adj hálát Istennek mindenért.

Isten azt akarja, hogy bármiről és mindenről beszélgess vele. De ez több annál, hogy "add meg nekem” imákat mondunk: „Istenem, add meg nekem ezt”, „Istenem, add meg nekem azt”.

Képzeld el, ha minden alkalommal, amikor a szüleiddel beszélsz, csak annyit mondanál, „Apa, adj 15 ezer forintot!”, vagy „Anya, kérek egy autót!” Milyen kapcsolat lenne ez? A szülők néha csak azt szeretnék, hogy a gyerekeik eléjük álljanak és ezt mondják: „Köszönöm mindazt, amit eddig adtál.”

Isten is ugyanígy van ezzel. Ő is azt akarja, hogy odaállj elé és ezt mondd: "Mennyei Atyám, köszönöm! Köszönöm, amit eddig adtál nekem." Az ilyen imádság az, amely elvezet a boldogsághoz. Bármennyire kilátástalan is a helyzeted, mindig találhatsz valamit, amiért hálás lehetsz.

A Biblia ezt mondja: „Mondd el Istennek, mire van szükséged, és köszönd meg neki mindazt, amit érted tett” (Fil 4,6 NLT fordítás).

Az a történet, amikor Jézus meggyógyította a 10 leprást, jól mutatja, hogy hogyan befolyásolja a boldogságunkat az, ha megköszönjük Istennek „mindazt, amit értünk tett”.

A Bibliában a leprások társadalmilag kitaszítottak voltak. Senki sem akart a közelükbe menni, mert féltek, hogy esetleg elkapják a leprát. De Jézus mind a tízzel együttérzően bánt, és mindegyiküket meggyógyította. A Biblia viszont azt mondja, hogy miután meggyógyultak, csak egy volt közülük, aki visszament „és leborult Jézus lábához, és köszönetet mondott neki [újra meg újra]” (Luk 17,16 AMP fordítás).

Hasonlóan a lepráshoz, aki visszament, te is hálás vagy azért, amit Jézus érted tett? Akkor menj Istenhez imában, és boldogan köszönd meg neki „újra és újra”!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit tett érted Isten, amiért még nem mondtál neki köszönetet?
  • Az életed mely területén nem bízol Istenben?
  • Milyen lenne egy napod, ha többet imádkoznál és kevesebbet aggódnál? Hogyan befolyásolná ez a boldogságodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.03.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Imádkozz mindenért!

2021. október 09. 03:00 - gerbeaud

„Imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek!” (Fil 4,6 NLT)

Bejártam a világ minden táját, és soha nem találkoztam olyan emberrel, akinek erős imaélete volt és rendszerint boldogtalan lett volna. Azok az emberek, akiknek erős az imaéletük, mindent az Úrhoz visznek – problémáikat, gondjaikat, szükségleteiket és vágyaikat –, és nála hagyják azokat.

Nehéz boldognak lenni ima nélkül – anélkül, hogy bíznánk abban, hogy Isten mindent kézben tart.

Isten boldogság receptjével foglalkoztunk. Tegnap megtanultuk az első részt: Ne aggódj semmi miatt! Ma a második részét nézzük meg: Imádkozzatok mindenért!

Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 6. verse azt mondja: „Imádkozzatok mindenért! Mondjátok el Istennek, mire van szükségetek!” (NLT).

Figyeld meg, hogy ez az igeszakasz nem azt mondja: „Imádkozzatok csak a nagy dolgokért!” vagy „Imádkozzatok csak azokért a dolgokért, amiket szelleminek gondoltok!” Azt sem mondja: „Imádkozzatok mindenért, kivéve a karrieredet és a szórakoztató dolgokat!” Azt mondja, hogy mindenért imádkozzatok, ne csak néhány dologért.

Vannak, akiknek a logikája azt mondja: „Istennek olyan dolgok vannak a fejében, amelyek túl vannak az én kis problémáimon. Ő elfoglalt Isten. Odakint univerzumokat teremt. Akkor hogyan imádkozhatok a benőtt körmömért?” Még azt is gondolják, hogy Istent megsértik az apró kéréseik által.

Ha így gondolkozol, akkor nagyon tévedsz. Lehet, hogy túl elfoglalt vagy Isten számára, és túl elfoglalt vagy, hogy imádkozz, de Isten soha nem túl elfoglalt a gondjaid számára. Egy végtelen Istent végtelen sok dolog érdekelhet – minden egyszerre. Ez azt jelenti, hogy az életedben mindenről beszélhetsz vele: kapcsolatokról, iskoláról, egészségről, munkáról és játékról.

Azt mondják: „Nem tudsz elbotlani, ha térden állsz.” Ha boldog akarsz lenni, imádkozz mindenért!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Egytől tízig terjedő skálán hogyan értékelnéd az imaéletedet? Ha nem 10-es, mi az az egy, amit módosíthatsz, hogy növeld ezt a számot?
  • Milyen dolgokat vonakodsz Isten elé vinni az imáidban? Miért?
  • Milyen összefüggést látsz a boldogság és az ima között? Gondold át, hogyan érzed magad imádkozás után!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.02.)

(NLT: Az angol New Language Translation fordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Aggódás helyett imádkozz!

2021. október 08. 03:00 - gabormel

kepkivagas_1.JPG

„Mindig legyetek tele örömmel az Úrban! Újra mondom: örüljetek! Ne aggódjatok semmi miatt; helyette imádkozzatok!” (Fil 4,4.6 NLT).

A közhiedelemmel ellentétben Isten azt akarja, hogy boldog legyél. Sok ember nem hiszi ezt el. Azt gondolják, hogy minél kedvetlenebb, annál áhítatosabb vagy. De a Biblia azt mondja: Boldog azok az emberek, akiknek az Úr az Istenük” (Zsolt 144,15 GNT).

Isten nem csak azt akarja, hogy boldog légy, azt is megmondja, hogyan lehetsz az. Valójában Istennek négy részből álló boldogság receptje van. Ez megtalálható a Filippi levélben, és a következő néhány napban ezt fogjuk közösen megnézni.

A boldogság recept első összetevője a következő: Ne aggódj semmi miatt! A Biblia azt mondja: Mindig legyetek tele örömmel az Úrban! Újra mondom: örüljetek! Ne aggódjatok semmi miatt; helyette imádkozzatok!” (Fil 4,4.6 NLT).

Az aggódás alapvetően egy dolgot jelent: nem bízol Istenben az élet minden területén. Ez a hit ellentéte. Ez olyan, mintha azt mondanád Istennek: „Nem igazán hiszem, hogy mindent kézben tartasz.” 

Észrevetted, hogy az aggodalom soha nem oldja meg a problémádat? Ez csak sok energiát vesz el tőled. Nem változtathatja meg a múltat, sem a jövőt – de minden bizonnyal tönkre teheti a jelent. Valaki egyszer azt mondta, hogy az aggodalom olyan, mint a hintaszék: tennivalót ad, de nem jutsz vele sehova. 

Jézus ezzel kapcsolatban ezt mondta: Soha ne aggódjatok a holnap miatt! Végül is a holnap aggódni fog önmagáért. Minden napnak van elég saját baja” (Mt 6,34 GW).

Mi lenne, ha azt az energiát, amit az aggodalmaskodásba használsz el, inkább az imádkozásba fektetnéd? Mi lenne, ha a pánikgomb megnyomása helyett az imagombot nyomnád meg? 

Az ima Istennel való kommunikáció, és az első lépésnek kellene lennie, amikor aggódni kezdesz, nem pedig az utolsó lehetőségnek. Vannak, akik azt mondják: „Minden mást megpróbáltunk már. Akár imádkozhatnánk is!” Ehelyett előbb vidd az aggodalmaidat az Úrhoz, hogy ne pazarold az energiát az aggodalomra. 

Nem lehet egyszerre boldognak lenni és aggódni. Ezért a boldogsághoz vezető út első lépése, hogy felhagyjunk az aggódással, és elkezdjünk imádkozni. Nem mindig könnyű ezt megtenni – az emberek természetükből adódóan aggódnak, de próbáld ki még ma!

Amint felhagysz az aggódással, és elkezdesz imádkozni, új erőre lelsz, mivel minden nap Isten céljaiért élsz. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az emberek Istenben bízó vagy aggodalmaskodó személyként látnak téged?
  • Életed melyik területén nem bízol Istenben? 
  • Milyen lenne a napod, ha többet imádkoznál és kevesebbet aggódnál? Milyen hatással lenne ez a boldogságodra? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.01.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Az együttérzés a magány ellenszere

2021. október 07. 03:00 - Erika1832

istock-589088442-520x347.jpg

„Amikor először a bíró elé vittek, senki sem jött velem, mindenki elhagyott. Ne legyen felszámítva nekik! De az Úr mellettem állt, és erőt adott nekem, hogy teljes egészében prédikálhassam a jó hírt, hogy minden pogány hallja” (2Tim 4,16–17 NLT).

Előbb-utóbb a magányt mindenki megtapasztalja.

A szépség, a gazdagság, a hírnév vagy a siker sem tudja megakadályozni vagy távol tartani a magányt. Még a házasság sem véd meg tőle. Sokan azért házasodnak meg, mert magányosak, és néhány évvel később  ugyanezen okból válnak el.

Pál apostol életcélja – még a legvége felé is, amikor egyedül halt meg – az volt, hogy mások is tudjanak Jézusról. A Timóteusnak írt második levelében arról beszél, hogy egyedül állt a bíró elé. Minden barátja elhagyta. De ő a körülötte lévő emberek lelki szükségleteit tartotta inkább szem előtt: „De az Úr mellettem állt, és erőt adott nekem, hogy teljes egészében prédikálhassam a jó hírt, hogy minden pogány hallja” (2Tim 4,16–17 NLT).

Másokra figyelt, mert tudta, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy halljon Isten szeretetéről. Figyelhetett volna a saját problémájára, de ehelyett arra figyelt, hogy mit tehet mások megsegítésére. Ez megakadályozta, hogy magányos legyen még akkor is, amikor egyedül volt.

Ha magányos vagy, ne sajnálkozz ezen! Ne mondogasd: „Egyedül vagyok, senki sem szeret engem; senki sem kedvel engem.” Amikor így teszel, csak magadra figyelsz.

Helyette inkább fordítsd a figyelmed magadról kifelé, és építs hidakat mások felé! Rájössz majd, hogy egy csomó magányos ember van, akik szintén kapcsolatokat keresnek.

Hogyan tudsz kapcsolati hidakat építeni? Az egyik módja az, hogy együttérzőek vagyunk mások szükségleteivel. És ne felejtsd el megkérni Istent, hogy segítsen kapcsolatokat teremteni! Imádkozz valahogy így: „Atyám, segíts, hogy olyan emberek barátja lehessek, akiknek barátra van szükségük!”

Mi okozza a magányt az életedben? Az átmenet, az elválás, az elutasítás vagy az ellenállás szélsőséges időszakai pusztító magányérzethez vezethetnek. A világ nagy részén például sokan megtapasztalták a magányt a COVID-19 világjárvány alatt.

De ne hagyd, hogy a nehéz idők visszatartsanak attól, hogy kapcsolatba lépj az emberekkel! Láss túl a saját problémáidon, és találj ki kreatív módszereket a másokkal való kapcsolatteremtésre! Az együttérzés a magány ellenszere.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Magányos vagy életednek mostani szakaszában? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogyan voltál kevésbé magányos a múltban, amikor magad helyett másokra figyeltél?
  • Tölts néhány percet azzal, hogy kéred Istent, segítsen kapcsolatot teremteni másokkal! Kérd meg, hogy mutasson neked valakit, aki magányos! Döntsd el, hogy ezen a héten kapcsolatba lépsz az illetővel!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.30.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Próbáld meg leírni az imáidat!

2021. október 06. 03:00 - Anita.B

sixteen-miles-out-3zvhsfizyme-unsplash.jpg

„Az ÚR ezt a választ adta nekem: »Írd le táblákra egyértelműen, amit kinyilatkoztatok neked, hogy egy pillanat alatt el lehessen olvasni!«” (Hab 2,2 GNT)

Ha hallani akarod Isten beszédét, tedd ezt: Vonulj el egy csendes helyre, várj türelmesen, és várakozással telve kérd Istent, hogy adjon egy képet arról, amit mondani akar neked. Majd írd le Isten válaszait a kérdéseidre!

Habakuk próféta könyvében Isten megparancsolja a szerzőnek: „Írd le táblákra egyértelműen, amit kinyilatkoztatok neked, hogy egy pillanat alatt el lehessen olvasni!” (Hab 2,2 GNT).

Így kaptuk meg Habakuk könyvét. Az első fejezetben Habakuk leírta, hogy mit mondott Istennek. A második fejezetben pedig leírta, hogy mit mondott neki Isten.

Éppen így lett A zsoltárok könyve is. Sok zsoltár származik közvetlenül Dávid csendességben eltöltött idejéből. Dávid a Biblia első öt könyvén, a Tórán elmélkedett, majd leírta gondolatait, amiket zsoltároknak neveznek.  Sok zsoltárt kezd azzal, amit érez, befejezésként pedig Isten mondandóját írja le.

Ha imaéleted kissé zűrzavaros, és hajlamos vagy újra meg újra ugyanazokért a dolgokért imádkozni – „Istenem, légy ezzel az emberrel!” vagy „Áldd meg ezt az ételt testünk táplálására!” –, akkor szükséges ezt tenned: Kezdd el leírni az imáidat!

„Mi? Úgy érted, nem kell elmondanom őket?” Pontosan! Leírva őket is imádság. Isten meghallja a gondolataidban. Csak írd le!

Rendben van leírni egy imát, majd felolvasni? Természetesen igen. Amikor leírod, imádkozol. Amikor olvasod, imádkozol.

Ezt a lelki szokást nevezik feljegyzésnek, és ezt minden kereszténynek értenie és gyakorolnia kellene.

A feljegyzés nem napló. Egy napló azokról a dolgokról szól, amiket tettél. Egy feljegyzés pedig azokat a leckéket tartalmazza, amiket megtanultál – a hibákról, amiket elkövettél, és arról, amit Isten tanított neked.

Kezdj el lelki feljegyzéseket írni még ma! Segíteni fog meghallani, és emlékezni arra, amit Isten mond neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A papíron és a tollon kívül milyen más módja van annak, hogy leírjunk dolgokat? Melyik feljegyzési módszer a legkényelmesebb számodra?
  • Mit tanított neked Isten, amiről ma írhatnál?
  • Kezdj egy imát azzal, hogy leírod a választ ezekre a kérdésekre: Mely tulajdonságait szereted Istennek? Kinek van szüksége a környezetedben Isten beavatkozására? Hogyan van szükséged Isten gondoskodására? Miért adhatsz ma hálát Istennek?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2021.09.29.)

(GNT: Az angol Good News Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása