Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az együttérzés a magány ellenszere

2021. október 07. 03:00 - Erika1832

istock-589088442-520x347.jpg

„Amikor először a bíró elé vittek, senki sem jött velem, mindenki elhagyott. Ne legyen felszámítva nekik! De az Úr mellettem állt, és erőt adott nekem, hogy teljes egészében prédikálhassam a jó hírt, hogy minden pogány hallja” (2Tim 4,16–17 NLT).

Előbb-utóbb a magányt mindenki megtapasztalja.

A szépség, a gazdagság, a hírnév vagy a siker sem tudja megakadályozni vagy távol tartani a magányt. Még a házasság sem véd meg tőle. Sokan azért házasodnak meg, mert magányosak, és néhány évvel később  ugyanezen okból válnak el.

Pál apostol életcélja – még a legvége felé is, amikor egyedül halt meg – az volt, hogy mások is tudjanak Jézusról. A Timóteusnak írt második levelében arról beszél, hogy egyedül állt a bíró elé. Minden barátja elhagyta. De ő a körülötte lévő emberek lelki szükségleteit tartotta inkább szem előtt: „De az Úr mellettem állt, és erőt adott nekem, hogy teljes egészében prédikálhassam a jó hírt, hogy minden pogány hallja” (2Tim 4,16–17 NLT).

Másokra figyelt, mert tudta, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy halljon Isten szeretetéről. Figyelhetett volna a saját problémájára, de ehelyett arra figyelt, hogy mit tehet mások megsegítésére. Ez megakadályozta, hogy magányos legyen még akkor is, amikor egyedül volt.

Ha magányos vagy, ne sajnálkozz ezen! Ne mondogasd: „Egyedül vagyok, senki sem szeret engem; senki sem kedvel engem.” Amikor így teszel, csak magadra figyelsz.

Helyette inkább fordítsd a figyelmed magadról kifelé, és építs hidakat mások felé! Rájössz majd, hogy egy csomó magányos ember van, akik szintén kapcsolatokat keresnek.

Hogyan tudsz kapcsolati hidakat építeni? Az egyik módja az, hogy együttérzőek vagyunk mások szükségleteivel. És ne felejtsd el megkérni Istent, hogy segítsen kapcsolatokat teremteni! Imádkozz valahogy így: „Atyám, segíts, hogy olyan emberek barátja lehessek, akiknek barátra van szükségük!”

Mi okozza a magányt az életedben? Az átmenet, az elválás, az elutasítás vagy az ellenállás szélsőséges időszakai pusztító magányérzethez vezethetnek. A világ nagy részén például sokan megtapasztalták a magányt a COVID-19 világjárvány alatt.

De ne hagyd, hogy a nehéz idők visszatartsanak attól, hogy kapcsolatba lépj az emberekkel! Láss túl a saját problémáidon, és találj ki kreatív módszereket a másokkal való kapcsolatteremtésre! Az együttérzés a magány ellenszere.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Magányos vagy életednek mostani szakaszában? Miért igen, vagy miért nem?
  • Hogyan voltál kevésbé magányos a múltban, amikor magad helyett másokra figyeltél?
  • Tölts néhány percet azzal, hogy kéred Istent, segítsen kapcsolatot teremteni másokkal! Kérd meg, hogy mutasson neked valakit, aki magányos! Döntsd el, hogy ezen a héten kapcsolatba lépsz az illetővel!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.30.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása