Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Számíthasz Istenre

2021. október 17. 03:00 - Anika Enikő

„Minden jó és tökéletes ajándék felülről van, a mennyei fények Apjától száll le, aki nem változik úgy, mint a változó árnyékok.” (Jak 1,17 NIV)

Amikor minden megváltozik körülötted, fontos arra emlékezni, hogy Isten következetes Apa. Soha nem fog cserben hagyni. Számítani lehet rá. Megbízható, és méltó a bizalmadra.

Jakab levele 1. fejezetének a 17. verse azt mondja: „Minden jó és tökéletes ajándék felülről van, a mennyei fények Apjától száll le, aki nem változik úgy, mint a változó árnyékok.” (NIV)

Vannak földi apák, akik kiszámíthatatlanok. Néhányan a felnövekedésük során soha nem tudták, hogy az apjuk hogyan fog bánni velük. Soha nem tudták, hogy csendben lesz vagy erőszakos lesz; megölelni vagy bántani fogja őket; elfogadja vagy elutasítja őket. A következetlen apák bizonytalan gyerekeket szülnek.

Ám Isten nem ilyen hangulatember. Mennyei Apukád következetes. Az egyik dolog, amire számíthatsz Istentől, hogy ő mindig ugyanúgy fog viselkedni veled.

A Biblia ezt mondja Pál második levele Timóteushoz 2. fejezetének 13. versében: „Ha hitetlenek vagyunk, ő hű marad, mert nem tagadhatja meg önmagát.” (NIV)

A világ gyorsabban változik, mint valaha. Éppen ezért, amikor minden bizonytalan, szükséged van valamire az életedben, ami soha nem változik – horgonyra a lelked számára.

Csak van egy probléma: Ezen a bolygón semmi sem maradandó. Egy dologra azonban számíthatsz az örökkévalóságban: mennyei Apukád következetes, gondoskodó szeretetére.

A Biblia mondja: „Istenem irántam való szeretete változatlan” (Zsolt 59,10 TLB).

Erre mindig számíthatsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A világ folyamatosan változik. Hogyan járul ez hozzá a stresszedhez?
  • Isten irántad való szeretete változatlan. Hogyan szolgál ez a lelked számára horgonyként?
  • Mik azok a jó és tökéletes ajándékok az életedben, melyek bizonyítják Isten irántad való változatlan szeretetét?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.10.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Isten tisztában van vele, és ő törődik vele

2021. október 16. 03:00 - Anika Enikő

20211016.jpg

„Ahogy együttérez az apa a gyermekeivel, úgy érez együtt az ÚR azokkal, akik félik őt.” (Zsolt 103,13 NIV)

Isten gondoskodó, szerető és együttérző Apa. Jobban szeret téged, mint azt valaha is felfoghatnád.

Isten a szeretet, és azért teremtett téged, hogy szeressen téged. Ő szeretettel van irántad mindenben, amit tesz; együttérzése az egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága.

A Biblia azt mondja a 103. zsoltár 13. versében: „Ahogy együttérez az apa a gyermekeivel, úgy érez együtt az ÚR azokkal, akik félik őt.” (Zsolt 103,13 NIV) Ő törődik mindennel az életedben – együttérzően.

Jézus tanítványai közül a legtöbben hivatásos halászok voltak. Egy nap halászat közben, Jézus elfáradt, és elaludt a csónakban. Amikor jött a vihar, annak nem kellett volna zavarnia a tanítványokat. Halászokként megszokták a viharokat. De ennek nagynak kellett lennie, mert megijedtek. A hajót dobálta és forgatta; a víz ömlött a csónakba. Kétségbeesettek voltak, és felébresztették Jézust, hogy feltették neki az élet egyik legfontosabb kérdését: „Uram, nem törődsz velünk?”

Te is, én is folyton és ezerféleképpen tesszük fel Istennek ezt a kérdést: „Istenem, láttad azt az orvosi leletemet? Nem törődsz vele? Látod, hogy milyen bajban van a házasságom? Nem törődsz vele? Látod, hogyan erőlködnek a gyermekeim az iskolában? Nem törődsz velük? Te tudod, milyen félelem keríti hatalmába a gondolataimat. Nem törődsz vele?”

A válasz ez: De igen, Isten törődik mindezzel. Valójában jobban törődik ezekkel, mint tudod. Többet akar segíteni, mint te. Ő tudja, hogy mi fog neked jobban segíteni, mint te. Ő tisztában van vele, és ő törődik vele.

A Biblia mondja: „Hajítsd minden aggodalmadat rá, mert ő törődik veled!” (1Pt 5,7 NIV)

Ha tudnád és éreznéd, hogy mennyei Apukád állandóan és együttérzően törődik veled, akkor nem tudnád nem viszont szeretni.

Tedd meg az első lépést ma a belső béke felé, és „hajítsd minden aggodalmadat” a te együttérző mennyei Apukádra!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgok zavarnak most az életben?
  • Hiszed, hogy Isten törődik az aggodalmaiddal? Miért igen, vagy miért nem?
  • Mit jelent: „hajítsd minden aggodalmadat” Istenre?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.09.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

 

Szólj hozzá!

Ismerd meg Istent apaként!

2021. október 15. 03:00 - magyarosijulia

fathers-day-messages-father-child-beach-800x533.jpg

„Így kellene tehát imádkoznotok: »Mennyei Apukánk, szenteltessék meg a te neved!«” (Mt 6,9 NIV)

Az Ószövetségben csak hét alkalommal hívják Istent apának. Egyszerűen az emberek nem úgy gondoltak Istenre, mint Apára. Teremtőnek, Mindenhatónak, Izrael Istenének nevezték, és így tovább.

Aztán eljött Jézus, és ő azt mondta az embereknek, hogy így kellene imádkozni: hívjátok őt „apának”! Jézus több mint 150 alkalommal használja ezt a szót, amikor Istenre utal.

Azzal, hogy Istent apának hívta, Jézus összetörte az Istenről alkotott elképzeléseket. Isten nem egy dühös zsarnok, egy általános ünneprontó vagy egy személytelen erő. Ehelyett ő személyes Isten, és azzal a képességgel teremtett meg téged, hogy kapcsolatban lehess vele. Ez az, amit mindennél jobban akar.

Csak van egy probléma. Sok ember számára az ’apa’ szó negatív kifejezés, mindenféle rossz emléket hoz fel. Sok ember kérdezi: „»Mennyei Apukánk?« Ha Isten olyan, mint az apám, akkor köszönöm, nem.”

Az az igazság, hogy míg sok embernek csodálatos apja van, más apák megbízhatatlanok, rosszkedvűek, bántalmazók, irányítók és erőszakosak. A „Mennyei Apukánk” kimondása fájdalmas terhet hordozhat.

Sok ember tudat alatt azt gondolja, hogy Isten olyan, mint a földi apja. Ez nem gond, ha az apa kedves, bölcs és szerető. De ha észszerűtlen apa volt, azt gondolják, hogy Isten észszerűtlen. Ha megbízhatatlan, annak azt kell jelentenie, hogy Isten megbízhatatlan. Ha nehezen tudnak kapcsolatba lépni az apjukkal, azt feltételezik, hogy nehezen fognak kapcsolatba lépni Istennel.

Amikor Istenre vetíted fájdalmaidat és érzelmeidet, nem csoda, hogy nehezen tudsz kapcsolatot teremteni vele. A tévhitek távol tartanak téged Istentől.

Ehelyett engedd el a félreértéseket és a tévhiteket, hogy megérthesd az igazságot Istenről az Apáról! Ő szeret téged. Ő veled és érted van. Rájössz, hogy az igazság szabaddá tesz téged – szabaddá arra, hogy megismerd Istent, és hogy szeresd őt!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segítettek neked a földi apák megérteni Istent? Hogyan akadályozták az Istennel való kapcsolatodat?
  • Hogyan tudsz jó kapcsolatban lenni a földi édesapáddal vagy egy apafigurával az életedben? Istent ugyanígy határozod meg?
  • Hogyan tudod félretenni a saját téves elképzeléseidet az apákról, hogy megismerd, Isten valójában milyen apa?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.08.)

(NIV: Az angol New International Version bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Szükség van rád Krisztus testében

2021. október 14. 03:00 - rigoi

„Ahogyan testünknek sok része van, úgy van ez Krisztus testével is. Mindannyian részei vagyunk, és mindannyiunkra szüksége van, hogy teljes legyen, mert mindegyikünknek más munkát kell végeznünk. Tehát egymáshoz tartozunk, és mindenkinek szüksége van az összes többire” (Róm 12,4–5 TLB).

A Bibliában az egyházat gyakran hívják „Krisztus testének.” Jézus Krisztus azt akarja, hogy követői ma tovább folytassák azt, amit ő tett, amikor fizikai testben volt itt. Mi Krisztus teste vagyunk itt a földön.

A Biblia mondja: „Ahogyan testünknek sok része van, úgy van ez Krisztus testével is. Mindannyian részei vagyunk, és mindannyiunkra szüksége van, hogy teljes legyen, mert mindegyikünknek más munkát kell végeznünk. Tehát egymáshoz tartozunk, és mindenkinek szüksége van az összes többire” (Róm 12,4–5 TLB).

Mindenkire szükség van Krisztus testében. Mindannyiunkra szüksége van, hogy teljes legyen.

Ez olyan, mint a puzzle. Amikor kirakod a képet, de egy darab hiányzik, mit fogsz észrevenni? Az egy hiányzó darabot.

Így van ez Krisztus testében is. Mindenkire szükség van.

Talán azt mondod: „Én csak egy lábköröm vagyok Krisztus testében.” Vesztetted el valaha a lábkörmödet? Azt észreveszed. Egyszer ráejtettem egy ötkilós súlyt a lábkörmömre. Ez csak egy parányi része volt a testemnek, de az biztos, hogy körülbelül hat hónapig észleltem, hogy hiányzik.

Soha ne téveszd össze a kiemelkedést és a jelentőséget. Lehet valami kiemelkedő, de nem jelentős.

Az orrom kiemelkedő, de nem jelentős. Elveszíthetném az orromat, és élhetném tovább életem hátralevő részét. De belül vannak dolgok, amiket soha senki nem lát, mint a májam, a szívem és a tüdőm. Ezek nem kiemelkedőek, de ha elveszíteném őket, meghalnék.

Talán nem érzed magadat kiemelkedőnek Krisztus testében, de fontos vagy. Sok rész van, és mindegyikre szükség van. Nekünk mindannyiunknak fontos munkánk van, amit el kell végeznünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan időszakra, amikor elszakadtál Krisztus testétől. Hogyan hatott ez az életedre?
  • Milyen jelentős, de nem kiemelkedő szerepet játszol Krisztus testében? Milyen a hozzáállásod a szolgálatodhoz?
  • Hogyan bátoríthatsz másokat Krisztus testében arra, hogy a használják ajándékaikat, hogy szolgálják egymást?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.07.)

(TLB: Az angol Living Bible bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!

Kereszténység: örökbefogadás Isten családjába

2021. október 13. 03:00 - Tomes Lívia

isten_csaladja.jpg

„Mindannyian össze fogtok kapcsolódni, és dicsőséget fogtok adni Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, tehát nektek is el kellene fogadnotok egymást, ami dicsőséget fog hozni Istennek” (Róm 15,6–7 NCV).

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a kereszténység egy hitrendszer. Igaz, hogy a kereszténység magában foglalja a hitet, de ez annál sokkal több. A kereszténység az összetartozásról és a kapcsolatról szól. Ha te keresztény vagy, Isten családjához tartozol, és kapcsolódsz Krisztus testéhez.

Csak kétféleképpen lehetsz egy család tagja: vagy a családba születsz, vagy örökbe fogadnak. A Biblia mindkét kifejezést használja, amikor arról szól, hogy hogyan lehet valaki Isten családjának tagja. Vagy „újjászületéssel” vagy „örökbefogadással” kerülhetsz be Isten családjába.

Ha egyszer megszületsz, nem lehetsz többé meg nem született. Lehet, hogy megszakad a kapcsolatod a szüleiddel, de ettől még mindig a gyermekük maradsz. Ugyanígy, ha újjászülettél Isten családjába, nem lehetsz újjá nem született. Te Isten családjához tartozol!

Isten azt is mondja, hogy Ő örökbe fogadott és befogadott az Ő családjába. Az Újszövetség idején érvényes római jog szerint az emberek saját gyermekeiket kitagadhatták. De az örökbefogadott gyermekeket nem lehetett kitagadni. Isten azt mondja, hogy nem csak újjászülettél az Ő családjába, hanem Ő örökbe is fogadott téged – és Ő semmiképp se fog kitagadni. Ez nagyon jó hír!

Most azt kérdezhetnéd, „Tényleg? Bármit is teszek, akkor is Istené maradok?” Igen, bármit teszel, akkor is.

Amikor Isten családjának részévé válsz, akkor az Ő egyháza részévé is válsz. A gyülekezet nem egy hely, ahová elmész; a gyülekezet valami olyan, amihez tartozol. A Biblia ezt mondja: „Azt akarom, hogy tudd, hogyan kell élniük azoknak, akik Isten családjának tagjai. Isten családja az egyház” (1Tim 3,15 GW).

A Róma 15,6–7 szerint „Mindannyian össze fogtok kapcsolódni, és dicsőséget fogtok adni Istennek, a mi Urunk, Jézus Krisztus Atyjának. Krisztus elfogadott titeket, tehát nektek is el kellene fogadnotok egymást, ami dicsőséget fog hozni Istennek” (NCV).

Mivel te örökre Isten gyermeke vagy, örökre része vagy az ő nagyobb családjának, az egyháznak is. Isten terve mindig is az volt, hogy az Ő örök családjának a tagja légy.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen előnyökkel jár az, ha valaki Isten családjához tartozik?
  • Mi a bizonyíték az életedben arra, hogy Isten családjához tartozol?
  • Hogyan tudod használni az ajándékaid és képességeidet arra, hogy Krisztus testét szolgáld és megmutasd a világnak, hogy mit jelent Isten családjához tartozni?

Nem számít, mit tettél, vagy honnan jössz, helyed van Isten örök családjában, ami készen áll és vár rád. A meghívás érvényes, az ajtó tárva nyitva áll. Csak higgy, és fogadd el!

Kész állsz? Kezdd a  következő imával: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot kell adnom neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon mostantól fogva. El akarok fordulni a bűneimtől, és oda akarok fordulni feléd.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, aki meghalt minden rosszért, amit tettem, hogy nekem ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a kegyelmed menthet meg, Uram. Sohasem lehetnék elég jó ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szerettél, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, hogy ments meg engem, és tégy örökre a te családod részévé. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy te megtartod az ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.06.)

(A bibliai idézetek fordítása utáni nagybetűs rövidítés a szerző által választott angol bibliafordítást jelöli. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal, jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása