Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Dicsőíts az adakozásoddal!

2021. december 19. 03:00 - gerbeaud

„Tiszteld az Urat azzal, hogy minden bevételed első részét neki adod!” (Péld 3,9 TLB fordítás)

Gyerekkoromban gyakran vásároltam vagy készítettem apró ajándékokat a szüleimnek. Valahányszor ajándékot adtam a szüleimnek, végtelenül boldogok voltak. Nem mintha bármire is szükségük lett volna tőlem – nem volt. Csak örültek, hogy gondoltam rájuk.

Nyolc éves voltam, amikor bementem egy használtruha-boltba, és vettem édesanyámnak egy ruhát 25 centért. Szerintem klassz ruha volt. Körülbelül négyes méretű volt, anyám pedig 12-es. Az eladó azt mondta: „Ricky, anyád még a nagylábujját sem tudná beletenni ebbe a ruhába.” Nagyon megsértődtem, és sírva mentem haza. Amikor odaadtam a ruhát anyukámnak, nagyon meghatódott. És amikor meghalt, megtaláltam ezt a ruhát az egyik fiókjában. Megőrizte hosszú évtizedeken át.

Semmit nem adhatsz Istennek, amire szüksége van. De amikor felajánlasz neki valamit, azt mondod: „Istenem, szeretlek. Épp rád gondolok. Az első helyre akarlak tenni az életemben.” 

A Biblia azt mondja: „Tiszteld az Urat azzal, hogy minden bevételed első részét neki adod!” (Péld 3,9 TLB) Ezt hívják tizednek. A Biblia azt mondja, hogy a tized a kereseted 10 %-a, és ezt kell odaadnod elsőként a jövedelmedből.

A tizeddel nem csak Isten iránti tiszteletünket fejezzük ki. Ez egyben a dicsőítés egy fajtája is. De a Biblia azt is mondja, hogy nem minden adakozás dicsőíti Istent. Tehát milyen adakozásunkkal dicsőítjük az Urat?

A Biblia azt mondja: „Minden hét első napján tegyétek félre megkeresett pénzetek egy részét!” (1Kor 16,2 NLT)

A dicsőítő adakozásnak nem te mondod meg a célját. Ez azt jelenti, hogy nem te irányítod a felhasználást, nem mondod meg Istennek, hogy mit kezdjen vele.

A dicsőítő adakozás ott történik, ahol imádkozol. Remek dolog jótékonysági szervezeteknek vagy rászoruló barátoknak adományozni, de ez nem a tizeden keresztüli dicsőítés. Az igazi dicsőítő adakozásod a helyi gyülekezetedhez megy.

A dicsőítő adakozás tervezett. Nem csak úgy spontán adsz. Imádkozol érte.

A dicsőítő adakozás arányos. Ha nem kerestél semmit azon a héten, ne adj semmit! Ha keveset keresel, keveset adsz. Ha sokat keresel, sokat adsz.

Végül Isten nem a pénzedet akarja. Azt akarja, amit a pénzed képvisel. A szívtől a pénztárcáig vezet a test legérzékenyebb idegszála. Isten a szívedet akarja, de azt mindennél jobban. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, milyen hozzáállást vár tőled Isten, amikor adakozol?
  • Hogy viszonyul ehhez a jelenlegi hozzáállásod?
  • Hogyan befolyásolja az adakozáshoz való hozzáállásodat annak a tudata, hogy Isten jobban akarja a szívedet, mint a pénzedet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.12.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Minden keresztyén szolgáló

2021. december 18. 03:00 - magyarosijulia

11005-giving-heart-hands-gettyimages-coffeekai.jpg

"Isten alkotása vagyunk, akiknek új életet adott Krisztus Jézusban; előre eltervezte, hogy ezt az életet azzal töltsük, hogy segítünk másokon.” (Ef 2,10 TLB fordítás)

Isten nem azért tett a világba, hogy csak önmagadnak élj. Azt akarja, hogy tedd jobbá a világot.

A Bibliában Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 10. verse azt írja: „Isten alkotása vagyunk, akiknek új életet adott Krisztus Jézusban; előre eltervezte, hogy ezt az életet azzal töltsük, hogy segítünk másokon.” (TLB)

Van is egy szó erre a típusú életmódra: a szolgálat. Minden keresztyén szolgáló. Nem minden hívő lelkipásztor, de minden hívő szolgáló. Ez azt jelenti, hogy hozzájárulsz az élethez felhasználva talentumaidat és ajándékaidat, és hogy olyan vagy, aki ad, és nem olyan, aki elvesz.

A Biblia tanítása szerint szeretnünk kell egymást, törődnünk kell egymással, imádkoznunk kell egymásért, bátorítanunk, segítenünk, pártolnunk és támogatnunk kell egymást. És mindezt folyamatosan. Így szolgálja minden hívő a többi hívőt Isten családjában. Így tervezte meg ezt Isten.

Az igazság az, hogy nem mindig könnyű úgy szolgálni Istent, hogy másokat szolgálunk. Időnként elcsüggedünk. Mit tehetsz, amikor érzed, hogy elcsüggedsz? Emlékezz két dologra!

Először is, emlékezz arra a jutalomra, amit kapni fogsz, és ami egy egész örökkévalóságon át fog tartani. A Biblia azt írja, hogy Isten „nem felejti el, hogy mennyire keményen dolgoztatok érte, és hogyan mutattátok ki iránta való szereteteteket azáltal, hogy törődtetek más hívőkkel” (Zsid 6,10 NLT). Ő meg fogja jutalmazni ezt az örökkévalóságban.

A második dolog, amire emlékezz, hogy Isten felhasználja életed minden apró dolgát. Semmi sem jelentéktelen, amikor Istent szolgálod, semmi se hiábavaló. „Buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy semmi sem hiábavaló, amit az Úr szolgálatára tesztek.” (1Kor 15,58 GNT)

Ne veszítsd szem elől az életed lényegét! Kezdd el betölteni a életfeladatodat azáltal, hogy másokat szolgálva éled életed!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan jellemeznéd magad: inkább adni vagy kapni szoktál Isten családjában?
  • Miért nehéz sokszor másokat szolgálni?
  • Mi az a látszólag kicsi vagy jelentéktelen dolog, amit Isten kér tőled, hogy szolgálatként megtedd, amivel kapcsolatban meg kell változtasd jelenlegi hozzáállásod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Isten családja segít a növekedésben

2021. december 17. 03:00 - rigoi

„Ő tökéletesen összeilleszti az egész testet. Miközben minden egyes rész a maga különleges munkáját végzi, segíti a többi rész növekedését, így az egész test egészséges, növekvő és szeretettel teli.” (Ef 4,16 NLT fordítás)

Isten nem akarja, hogy szellemi értelemben újszülött maradj. Azt akarja, hogy olyanná válj, mint Krisztus. Azt akarja, hogy felnőj.

Ám van itt egy csapda: ezt nem tudod egyedül megtenni. A babák sem csak úgy maguktól nőnek. Szükségük van  családra. És neked is szükséged van egy lelki családra, mint ahogy szükséged volt valakire, aki segített felnőni, amikor testileg kisgyerek voltál.

A Biblia azt mondja: „Ő tökéletesen összeilleszti az egész testet. Miközben minden egyes rész a maga különleges munkáját végzi, segíti a többi rész növekedését, így az egész test egészséges, növekvő és szeretettel teli.” (Ef 4,16 NLT).

Lelkipásztorként az a dolgom, hogy biztosítsam az emberek fejlődését gyülekezetemben. Ez minden pásztorunk, vezetőnk, bibliatanítónk és kiscsoport-vezetőnk feladata. A Biblia ezt mondja az ilyen emberekről: „Az a céljuk, hogy felkészítsék Isten népét a szolgálatra, és felépítsék Krisztus testét..., amíg éretté nem válunk, amíg fel nem növünk Krisztushoz, aki a mérce.”  (Ef 4,12–13 GW)

A Saddleback Gyülekezetben mindig ezt kérdezzük: „Hogyan tudjuk segíteni lelki növekedésüket, Urunk?”

A Bibliának van egy szava az ilyen jellegű növekedésre: a tanítványság. A tanítványság a növekedés folyamata a lelki értelemben vett újszülöttől a lelki felnőttig. Ez azt jelenti, hogy éretté válsz a hitedben. Egyre erősebb leszel. Lelki izomzatot fejlesztesz.

Tehát hogyan növekedhetsz tanítványként?

A Biblia Az apostolok cselekedetei 2. fejezetében elmondja, hogy hogyan nőttek lelkiekben az emberek az első gyülekezetben: „Azok, akik hittek..., megkeresztelkedtek, és aznap bekerültek a gyülekezetbe – összesen körülbelül háromezren. Minden hívő odaadta magát az apostolok tanításainak és a közösségnek, az ételen való osztozásra (beleértve az úrvacsorát) és az imára” (ApCsel 2,41–42 NLT).

A fejezet később így folytatódik: „Minden nap rendszeresen dicsőítettek a templomban, az otthonokban kis csoportokban találkoztak, úrvacsoráztak, nagy örömmel és hálaadással osztották meg ételeiket” (ApCsel 2,46 TLB).

Először hiszel. Azután megkeresztelkedsz. És fontos, hogy válassz egy gyülekezeti családot, majd végy részt istentiszteleten a nagy közösségben, valamint egy kiscsoportos közösségben!

Tanulj gyülekezeted vezetőitől! Tanulj a társaidtól! Tanítványként és Krisztus testének tagjaként kötelezd el magadat a lelki felnövekedésre!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A múltban vagy a jelenben milyen dolgok akadályozták meg, hogy kapcsolatba kerülj egy gyülekezeti családdal?
  • Hogyan nőttél fel tanítványként, amikor csatlakoztál Krisztus testéhez?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy mások szerepet játsszanak a lelki növekedésedben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.10.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Nem vagy egyedül; egy család része vagy

2021. december 16. 03:00 - Tomes Lívia

gyulekezet.jpg

„Sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.” (Róm 12,5 GW fordítás)

A gyülekezet nemcsak abban segít, hogy Isten legyen életed középpontja, hanem segít kapcsolatot találni más hívőkkel is.

Isten nem azért helyezett a földre, hogy elszigetelt életet élj. Isten azt akarja, hogy amíg ezen a földön élsz, tanuld meg szeretni az embereket. És azt is akarja, hogy szeresd azokat, akik az ő családjába tartoznak. A Biblia azt mondja: „Sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai” (Róm 12,5 GW).

Amikor Isten gyermeke leszel, akkor testvérként, fivérként vagy nővérként kapcsolódsz a többi hívőhöz. A Biblia azt mondja, hogy egyetlen test részei vagytok. Mi is ez a test?

Pál levele a rómaiakhoz 12. fejezetének 5. verse ezt írja: „A test, amelyről beszélünk, Krisztus teste választott népe számára. Mindannyian az ő testének részeként találjuk meg életünk értelmét és elhívatásunkat. De levágott ujjként vagy levágott lábujjként nem érnénk túl sokat” (The Message).

A lelki életed nem ér semmit, ha nincs kapcsolatban Isten családjával. Ha levágom az ujjam, nem csak a növekedése áll le, hanem el is fog halni. Ahhoz, hogy az ujjam éljen, a testemhez kell tartoznia. Ugyanígy Krisztus testéhez kell tartoznod, ha lélekben fejlődni, növekedni szeretnél, és teljesíteni akarod Isten életedre vonatkozó célját.

Egy mentális egészséggel foglalkozó tanulmány feltárta, hogy ha elszigeteled magad másoktól, és nem alakítasz ki szoros barátságokat, például egy kis csoportban, akkor háromszor nagyobb valószínűséggel halsz meg korai halállal. Négyszer nagyobb valószínűséggel szenvedsz érzelmi kiégéstől. Ötször nagyobb valószínűséggel leszel depressziós. És 10-szer nagyobb valószínűséggel kerülsz kórházba érzelmi vagy mentális rendellenesség miatt.

Az elmúlt néhány évben, amikor néha szükséges volt fizikailag elkülönülni, az embereknek meg kellett tanulniuk kapcsolatot tartani mindenféle kreatív módon.

Bármilyen helyzetben is vagy ma, találd meg a módját, hogy kapcsolatban légy más hívőkkel! Légy része Isten családjának! Csatlakozz egy kis csoporthoz! Csatlakozz! Ahogy Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezetének 19. verse mondja: „Te Isten családjának tagja vagy... és minden keresztyénnel együtt Isten házához tartozol” (TLB).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért szeretné Isten, hogy szeresd a többi hívőt itt a földön? Mire jó ez?
  • Hogyan változik meg életed értelme, ha megérted, hogy része vagy Krisztus testének?
  • Hogyan fejlődtél lelkileg, amióta csatlakoztál Krisztus testéhez?

Isten azt akarja, hogy a családjába tartozz.

Isten azért teremtett, hogy szeressen, és az egyik hely, ahol ezt a legegyértelműbben megláthatod, a kereszt. Jézus halálával és feltámadásával Isten lehetővé tette számodra, hogy az ő családjához tartozz – örökké. Nem számít, mit tettél vagy hol voltál eddig, helyed van Isten örökkévaló családjában, amely készen áll, és vár rád. A meghívó érvényes számodra. Csak higgy, és fogadd el!

Kész vagy? Ezzel az imával el is kezdheted: „Kedves Istenem, tudom, ha meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és a saját tervem szerint éltem, nem a tiéd szerint. Azt akarom, hogy ez megváltozzon, most azonnal. El akarok fordulni a bűneimtől és hozzád tartozni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, aki meghalt mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne nekem kelljen kifizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg megbocsátásodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg, Uram. Soha nem lennék elég jó ahhoz, hogy bekerüljek a te tökéletes otthonodba.

Jézusom, köszönöm, hogy annyira szeretsz, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, ments meg. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

*(Daily Hope by Rick Warren – 2021.12.09.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A dicsőítés az aggodalom ellenszere

2021. december 15. 03:00 - csmsdvd

ezgif_com-gif-maker_1_1.jpg

„[Krisztus] szeretete az első és utolsó szó mindenben, amit teszünk. Határozott döntésünk, hogy ebből a koncentrált középpontból dolgozunk” (2Kor 5,14 The Message)

Isten öt célra teremtett téged: dicsőítésre, közösségre, tanítványságra, szolgálatra és evangelizációra. Ezeket a célokat azonban nem tudod egyedül betölteni. Az élet nem egyéni fellépés. Közösségre teremtettek.

Isten öt célját csak úgy tudod betölteni az életedben, ha az emberek szellemi hozzájárulást adnak neked. Szükséged van egy gyülekezeti családra. Miért? Mert a gyülekezet segít abban, hogy az életedet Isten köré összpontosítsd.

Isten nem azért tett a Földre, hogy énközpontú életet élj. Ő akar az életed középpontjában lenni. Azért teremtett téged, hogy szeressen téged, és azt akarja, hogy viszont szeresd őt. Bizonyos értelemben Isten azt mondja: „Én akarok a szíved középpontja lenni. Én akarok a figyelmed fókusza lenni. Én akarok az életed középpontja lenni. Én akarok lenni a létezésed tengelye.”

A Biblia azt mondja: „[Krisztus] szeretete az első és utolsó szó mindenben, amit teszünk. Határozott döntésünk, hogy ebből a koncentrált középpontból dolgozunk” (2Kor 5,14 The Message)

Hogyan tudhatod meg, hogy Krisztus az életed középpontja? Abbahagyod az aggódást. Pál levele a filippiekhez 4. fejezetének 6–7. verse szerint: „Csodálatos, ami történik, amikor Krisztus kiszorítja az aggodalmat az életed középpontjából” (The Message).

Van egy szó erre: dicsőítés. Amikor az életedet Istenre összpontosítod, akkor dicsőíted. A dicsőítés pedig az aggodalom ellenszere. Ha kevesebbet akarsz aggódni, dicsőíts többet!

Mikor kellene dicsőítened? A Biblia azt mondja: „Hat napotok van, amikor elvégezhetitek a munkátokat, de minden hét hetedik napja szent, mert hozzám tartozik. Nem számít, hol éltek, pihennetek kell Sabbátkor, és összejönnötök dicsőíteni” (3Móz 23,3 CEV). Egyszer egy héten, Isten azt akarja, hogy gyere össze más hívőkkel, hogy újra fókuszáld, újra hitelesítsd és újra rá összpontosítsd az életedet.

Hol kellene ezt megtenned? Az apostolok cselekedetei 2. fejezetének 46. verse szerint: „Rendszeresen együtt dicsőítettek a templomban” (TLB).

Látod, mit értett Isten azon, hogy legyél a gyülekezeti család tagja? A gyülekezeti család segít abban, hogy Isten köré összpontosítsd az életedet, és őt helyezd életed középpontjába, hogy így betölthesd az ő veled kapcsolatos célját.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a dolog, ami miatt aggódsz? Hogyan tudod ma ezt az aggodalmat dicsőítéssé fordítani?
  • Mit gondolsz, hogyan változna meg az életed, ha minden aggodalmadat átadnád Jézusnak, és megengednéd neki, hogy ő legyen az életed középpontjában?
  • Gyakorlatilag mit tehet a gyülekezeti család, hogy segítsen neked újra Istenre összpontosítani az életedet?

Isten azért teremtett, hogy szeressen téged, és az egyik hely, ahol ezt a legvilágosabban láthatod, az a kereszt.

Jézus halála és feltámadása által Isten lehetővé tette számodra, hogy örökre az ő családjának részévé válj. Nem számít, mit tettél, vagy hol voltál, Isten örökkévaló családjában már készen áll és vár rád egy hely. A meghívás szélesre tárva-nyitva áll. Csak higgy, és fogadd el!

Készen állsz? Itt egy ima, amivel kezdheted: „Drága Istenem, tudom, hogy amikor meghalok, számot fogok adni neked az életemről. Tudom, hogy vétkeztem ellened, és az én tervem szerint éltem, nem a te terved szerint. Azt akarom, hogy ez mostantól kezdve megváltozzon. El akarok fordulni a bűneimtől, és feléd akarok fordulni.

Köszönöm, hogy elküldted Jézust, hogy meghaljon mindazért, amit rosszul tettem, hogy ne kelljen megfizetnem a büntetést. Tudom, hogy nem érdemlem meg a bocsánatodat. Tudom, hogy csak a te kegyelmed menthet meg engem, Uram. Soha nem tudnék elég jó lenni ahhoz, hogy tökéletes helyre kerüljek.

Jézus, köszönöm, hogy annyira szeretsz engem, hogy minden bűnömet magadra vetted. Elfogadhatóvá tettél a menny számára, és alázatosan kérlek, ments meg engem. Hiszek benned, Jézus. És hiszem, hogy megtartod az ígéretedet, hogy azonnal, biztosan, teljesen és örökre megmentesz engem. Jézus nevében imádkozom. Ámen.”

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, kérlek, írj nekem egy e-mailt a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd velem. Szeretnék küldeni neked néhány ingyenes anyagot, hogy segítsek elindulni a Jézussal való utazásodon.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.12.08.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása