Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy dolog, amit nem kellene a pénzeddel tenned

2022. január 31. 03:00 - Mapetso

100.jpg

Óvakodjatok mindenfajta kapzsiságtól! Az életet nem azzal mérik, hogy mennyi a tulajdonod.” (Lk 12,15 NLT)

Isten azt akarja, hogy okosan gondolkodj a pénzedről.

Jézus egy gazdag ember történetét meséli el, aki egy vagyonkezelőt fogadott fel, hogy gondoskodjon a vagyonáról (Lk 16). Amikor a menedzsert megvádolták, hogy rosszul kezeli gazdája pénzét, és beidézték, hogy adjon számot a gazdálkodásáról, a menedzser kidolgozott egy tervet. Tudta, hogy el fogja veszíteni az állását, de úgy döntött, hogy szerez néhány barátot, akik majd gondoskodnak róla, amikor kirúgják. Ezért összehívott mindenkit, aki tartozott a gazdájának, és csökkentette az adósságukat; ha valaki 3000 liter olívaolajjal tartozott, azt mondta neki, hogy írja át a számláját 1500 literre.

Amikor a gazda meghallotta, mit tett a menedzser, el kellett ismernie, hogy a becstelen gazember ilyen ravasz volt. És igaz, hogy e világ gyermekei ravaszabbak a körülöttük lévő világ dolgaiban, mint a világosság gyermekei. (Lk 16,8 NLT)

Jézus nem azért dicséri a menedzser becstelenségét, de dicséri a ravaszságát. Mi a ravaszság? Ravasznak lenni azt jelenti, hogy okos, stratégiai és találékony vagy. Tisztán látod a problémát, tudod, mit kell tenni, majd kitalálod, hogyan kell azt megtenni. Isten azt akarja, hogy megtanuld, hogyan legyél biblikusan ravasz a pénzeddel.

Ez a történet négy olyan dologra tanít, amit nem kellene a pénzeddel tenned:

Ne pazarold a pénzed! Lukács 16,1 ezt mondja: „Jött a hír, hogy a menedzser elpazarolja a munkaadója pénzét. (NLT) Minden, amid van – beleértve a pénzed is –, Istené, és tőle kapott ajándék. Ezért vigyáznod kell, hogy ne pazarold el azt, ami a gazdádé.

Ne szeresd a pénzed! El kell döntened, hogy Isten az első az életedben, vagy a sok pénzt keresése az első. Nem teheted mindkettőt a legfőbb prioritásoddá.

A Biblia azt mondja: „Senki sem szolgálhat két gazdának. Mert az egyiket gyűlölni fogod, a másikat pedig szeretni; az egyikhez ragaszkodsz, a másikat pedig megveted. Nem szolgálhatsz Istennek, és nem lehetsz a pénz rabszolgája.” (Lk 16,13 NLT)

Ne bízz a pénzedben! Nem számít, mennyi pénzed van – mindig elveszítheted. A menedzser a Lukács 16,3-ban ezt elég gyorsan megtanulta: „És most mi lesz? A főnököm kirúgott!” (NLT)

Ha biztonságban akarsz lenni, életed középpontjának olyasvalaminek kell lennie, amit soha nem lehet elvenni tőled. És csak egy dolog van, amit soha nem veszíthetsz el: Isten irántad való szeretetét.

Ne várd, hogy a pénzed kielégítsen! Ha azt hiszed, hogy boldogabb leszel, nagyobb biztonságban érzed magad vagy értékesebb leszel, ha több pénzed van, akkor súlyosan félre vagy vezetve. A pénz soha nem fog kielégíteni: „Aki a pénzt szereti, annak soha nem lesz elég. Milyen értelmetlen azt gondolni, hogy a gazdagság igaz boldogságot hoz!” (Préd 5,10 NLT)

Ezért mondja Jézus a Lukács 12,15-ben: Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan fogod másképp költeni a pénzed most, hogy tudod, hogy minden pénzed valójából Istené? 
  • Ha mások megnéznék az életedet és azt, ahogyan a pénzeddel bánsz, mit mondanának, mi a legfontosabb számodra? 
  • Hogyan lehetsz egyszerre előretörekvő és elégedett is a jövedelmeddel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.01.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása