Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az erős házasságok mindenkinek jót tesznek

2022. augusztus 02. 03:00 - Lencsés Tamás

Szeress őszintén . . . Ragaszkodj ahhoz, ami jó. Legyetek egymás iránt odaadóak, mint egy szerető család. Jeleskedjetek az egymás iránti tisztelet kimutatásában.”  (Róm 12,9-10 GW fordítás)

Az erős házasságok mindenkinek jót tesznek. Jót tesznek azoknak az egyéneknek, akik ilyen kapcsolatban vannak, és az egész társadalom megerősödéséhez is hozzájárulhatnak.

A történelem során a házasság minden társadalom és kultúra alapvető építőköve volt. Amikor a házasságok erősek voltak, a nemzetek is erősek voltak. Amikor a házasságok és a családok gyengülnek, a kultúrák hanyatlanak.

Az erős házasságok a kapcsolatban élő egyének számára is előnyösek. Isten a házasságot arra használja, hogy tökéletesítse a jellemedet. A kapcsolatokban megtanulsz önzetlen és szeretetteljes lenni. Ha megházasodsz, nincs más kapcsolat, amely nagyobb hatással lenne az életedre.

Ha nem vagy házas, Isten használhat és használ is más embereket a jellemed építésére. Ígérem, hogy az egyedülállók sem ússzák meg a dolgot! Az istenfélő, másokra összpontosító egyedülállók is kritikus szerepet játszanak a virágzó kultúrákban. Sőt, néha olyan szerepet töltenek be, amiket a házaspárok és a gyermekkel rendelkezők nem tudnak. Az igazság az, hogy a társadalmaknak szükségük van az egyedülállókra is, hogy erős, félelem nélküli kapcsolatokban éljenek másokkal.

Akár házas vagy, akár nem, az élet egyik fő célja, hogy felnőlj és felismerd azt, hogy nem minden csak rólad szól. Valójában az igazi boldogság abból fakad, ha odaadod az életed, ha önzetlen vagy, ha szolgálsz és szeretsz. Ezt hívják érettségnek.

Az élet a szeretet megtanulásának laboratóriuma. Ez a legfontosabb dolog az életben, mert Isten maga a szeretet, és azt akarja, hogy olyanná válj, mint ő. Olyanokká akar tenni, mint Jézus Krisztus. Építeni akarja a jellemedet.

Ha házas vagy, az első számú eszköz a házastársad, amelyet Isten arra használ, hogy Krisztushoz hasonló jellemre formáljon. Minden nap több száz lehetőséged van arra, hogy a másik emberre gondolj magad helyett.

A Biblia azt mondja: Szeress őszintén . . . Ragaszkodj ahhoz, ami jó. Legyetek egymás iránt odaadóak, mint egy szerető család. Jeleskedjetek az egymás iránti tisztelet kimutatásában.”  (Róm 12,9-10 GW fordítás)

Te ezt teszed a házasságodban? Mielőtt sok évvel ezelőtt megnősültem, tényleg azt hittem, hogy tudom, hogyan kell egy nőt szeretni. Azonban semmit sem tudtam a szeretetről! Most, 40 év házasság után tudom, hogy a szeretet elmosogat. Már tudom, hogy a szeretet kiviszi a szemetet. Tudom, hogy a szeretet a másik embert helyezi előtérbe.

Jeleskedjetek abban, hogy tisztelitek egymást, hogy egyre inkább Krisztushoz hasonlóvá váljatok. Ez számotokra egy erősebb kapcsolatot fog eredményezni, és egy erősebb társadalmat mindenki számára.

 Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan láttad, az erős házasságok miként járulnak hozzá egy erősebb társadalomhoz, talán a szomszédságodban vagy akár a nemzetedben?
  • Akár házas vagy, akár nem, milyen kapcsolatokat használ Isten a jellemed építésére? Mit tanulsz arról, hogyan kell szeretni és tiszteletet mutatni?
  • Ma próbáld meg túlszárnyalni a házastársadat a szeretet és a tisztelet kimutatásában. Aztán gondolkodjatok el az eredményen. Milyen hatása volt a szeretetteljes, tiszteletteljes hozzáállásodnak? (Ha nem vagy házas, próbáld meg ugyanezt a megközelítést alkalmazni a családtagjaiddal, lakótársaiddal vagy munkatársaiddal.)

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása