Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Jelentőségteljes élet

2022. július 10. 03:00 - Erika1832

"Csak azok érthetik meg, hogy milyen az kuldetes_1.jpgigazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (Márk 8,35 TLB fordítás)

Miért nem érezzük magunkat elégedettebbnek? Túl sok ember teszi fel magának ezt a kérdést. Nem vagyunk boldogok, nem vagyunk elégedettek - sőt, szerencsétlennek érezzük magunkat.

A következő történet jól szemlélteti, hogy miért lehet ez így. A Mount Everest megmászása az egy olyan kihívás, amely arra ösztönzi az embereket, hogy valami nagyot vigyenek véghez. Sokan próbálják elérni a csúcsot, – de a hegymászók egy része belehal ebbe a kísérletbe. Nagyon sok holttest még mindig ott fekszik a csúcsra vezető ösvényen. Az emberek azonban még mindig meg akarják mászni a hegyet, bár ennek nincs igazi megváltó társadalmi értéke.

Néhány évvel ezelőtt az egyik hegymászó, David Sharp bajba került. A hegyen legalább 40 hegymászó tartózkodott és észrevették, hogy ő nyilvánvalóan bajban van, de semmit nem tettek érte. Azért halt meg a Mount Everesten, mert a többiek közül senki sem volt hajlandó feladni a célját, vagy kockáztatni a saját biztonságát, hogy segítsen neki.

Az igazság az, hogy a legtöbb ember ilyen. Saját személyes törekvése, hogy többje legyen, több legyen, többet tegyen – vagy esetleg, hogy védje magát – arra készteti, hogy szem elől tévessze azt, ami igazán számít. De Isten nem ilyennek alkotott téged. Az élet nem arról szól, hogy mit csinálsz, kit ismersz, vagy mit néztél ki magadnak. Az élet a szeretetről szól – Isten szeretetéről és mások szeretetéről.

Jézus azt mondja a Márk 8,35-ben: "Csak azok érthetik meg, hogy milyen az igazi élet, akik fel tudják áldozni a saját életüket értem és az Örömhírért." (TLB fordítás)

Isten úgy alkotott téged, hogy soha nem lehetsz igazán boldog, hacsak nem szenteled az életed az ő munkájának. Valami nálad sokkal nagyobbra lettél teremtve. A Biblia ezt az életed küldetésének nevezi. Nem a státuszod, a fizetésed vagy a nemed tesz fontossá. A szolgálat tesz azzá.

Csak azáltal érezheted azt, hogy fontos az életed, ha azt odaadod.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

• Boldogtalan, elégedetlen vagy nyomorult vagy? Ez azt jelenti, hogy nem Krisztusra, hanem valami másra fókuszálsz. Mit gondolsz, miért figyelsz másra?

• Mit kell azért tenned, hogy Isten küldetéséhez csatlakozz?

• Hogyan tudnál szemléltetni egy szolgáló életet?

Daily Hope by Rick Warren (2022.07.03.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

 

Szólj hozzá!

Fektess be örökkévaló otthonodba!

2022. július 09. 03:00 - Anita.B

pexels-adam-kontor-325117.jpg“Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, de ami a leginkább boldoggá tesz, az a kedvességetek jól megérdemelt jutalma.” (Filippi 4,17 TLB)

Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, az örök otthonodba fektetsz be.

Jézus ezt az elvet nevezte “kincsgyűjtésnek a mennyben.” Valójában hatszor használta ezt a kifejezést a Bibliában! Amikor Jézus hatszor mond valamit, jobb, ha odafigyelsz. Ha nem teszed, akkor lemaradsz az áldásról.

A Máté 6,19-20-ban Jézus azt mondja: “Ne itt a földön gyűjtsétek a kincseket, ahol a molyok megeszik, a rozsda tönkreteszi, és ahol a tolvajok betörnek és lopnak. Tároljátok kincseiteket a mennyben, ahol a moly és a rozsda nem pusztít, és a tolvajok nem törnek be és nem lopnak.” (NLT)

A legtöbb ember kevesebb, mint 100 évet tölt ezen a bolygón; aztán minden földi kincset maga mögött kell hagynia. De a mennybéli kincseidet örökké élvezni fogod.

Szóval, hogyan gyűjthetsz kincseket a mennyben? Hogyan küldheted előre? Ezt úgy teheted meg, hogy emberekbe fektetsz be.

Isten azt akarja, hogy emberekbe fektess be, mert ezek a befektetések örökkévaló következményekkel és jutalmakkal járnak. Csak két dolog van, ami örökké tart: Isten igéje és az emberek. Az emberek az örökkévalóságot vagy a mennyben, vagy a pokolban töltik, és ha befektetsz valakibe, az mindent megváltoztathat.

A Filippi 4,17 azt mondja: “Bár nagyra értékelem az ajándékaitokat, de ami a leginkább boldoggá tesz, az a kedvességetek jól megérdemelt jutalma” (TLB).

Pál írt a filippieknek, hogy kifejezze nagyrabecsülését támogatásukért. De azt mondta, ami a legtöbbet jelentette – ami a legnagyobb örömet okozta számára –, hogy tudta, áldozatkészségük és nagylelkűségük kincset jelentett nekik a mennyben. Befektetésként tekintettek rá, amivel örökkévaló otthonukba egyaránt befektettek.

Mindenért jutalmat kapsz, amit elajándékoztál. Odaadod az idődet? Jutalmat kapsz a mennyben. Elajándékozod az energiádat? Jutalmat kapsz a mennyben. Odaadod a pénzed? Jutalomban részesülsz a mennyben.

A nap folyamán keresd a módját, hogyan légy nagylelkű, és fektess be örökkévaló otthonodba!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módon használod az idődet, energiádat és a pénzedet, hogy emberekbe fektess be?
  • Mi a legnehezebb számodra, nagylelkűnek lenni az időddel, az energiáddal vagy a pénzeddel? Kérdd Istentől a hitet, hogy ezen a területen is nagylelkű légy és megtapasztalhasd az áldását.
  • Hogyan érhetsz el olyan életmódot, hogy a mennyben gyűjtsd a kincseidet, ne a földön?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.07.02.)

Szólj hozzá!

Az odaadó élet növeli a hitedet

2022. július 08. 03:00 - ReveSz

"Ne csak a saját érdekeidet nézd, hanem törődj másokkal is. Ugyanolyan hozzáállásod kell legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt."

(Fil 2,4-5 NLT fordítás)

person holding string lights

Minden alkalommal, amikor szívből jövő nagylelkűséget mutatsz, erősíted a hitedet, és egyre inkább Jézushoz válsz hasonlóvá.

Ez azért van, mert minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, változás megy végbe benned. Minden alkalommal, amikor adakozol, a szíved egy újabb lépéssel közelebb lép az úton Isten felé. Szeretetteljesebbé válsz. Jobban fogsz hasonlítani Jézusra.

A Filippi 1:11 szerint: "Legyetek mindig tele üdvösségetek gyümölcsével - az igaz jellemmel, amelyet Jézus Krisztus hozott létre az életetekben -, mert ez sok dicsőséget és dicséretet hoz Istennek" (NLT fordítás).

Isten azt szeretné, ha megtanulnád, hogy szeretet nélkül is adhatsz - de nem tudsz szeretni adás nélkül.

Azt mondod: "Nagyon szeretem a gyerekeimet"! De vajon odaadod nekik az idődet?
Azt mondod: "Nagyon szeretem a feleségemet". De vajon megadod-e neki a figyelmedet?

Erről szól a szeretet. Szeretőbbé válsz - és ezért jobban hasonlítasz Jézusra -, ha nagylelkűbbé válsz.

Amiről itt beszélünk, az rendkívül szembe megy a kultúránkkal. A társadalom nem azt mondja, hogy adj; a mi kultúránk folyamatosan azt mondja, hogy szerezz. Ez egy "minden rólam szól" világ - én, a dolgaim, a szükségleteim - én, én, én, én.

De amikor nagylelkű vagy, az eltereli rólad a figyelmet, így másokra is gondolhatsz. A Filippi 2:4-5 azt mondja: "Ne csak a saját érdekeidet nézd, hanem törődj másokkal is. Ugyanolyan hozzáállásod kell legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt." (NLT fordítás)

A nagylelkűség kimutatása a hitedet is erősíti. Amikor a saját erőforrásaidat mások megsegítésére használod, ahelyett, hogy magadra fordítanád őket, Isten segítségére kell hagyatkoznod.

Amikor úgy döntesz, hogy segítesz egy barátodnak, aki nehezen tudja kifizetni a számláit, meg kell tanulnod bízni Istenben, hogy gondoskodik rólad. Amikor arra használod az idődet, hogy segíts a felebarátodnak, akkor bíznod kell Istenben, hogy ez működni fog, hogy te is el tudd végezni a saját dolgaidat.

A hited megerősödik, amikor ezekben a helyzetekben Istenre hagyatkozol, és bízol benne.

A Filippi 4:6 azt mondja: "Ne aggódjatok semmi miatt, hanem imádkozzatok mindenért. Mondd el Istennek, mire van szükséged, és köszönd meg neki mindazt, amit tett" (NLT).

Egyszer, a Saddleback-i gyülekezet különleges adakozási időszakában, mielőtt még könyveket írtam volna, Isten arra vezetett Kayt és engem, hogy három éven keresztül adakozzunk el a fizetésünket. Ebben a három évben bíznunk kellett Istenben, hogy valahogyan gondoskodik a jövedelemről. És Ő megtette.

Minden alkalommal, amikor Isten próbára tett minket, és mi hűségesek maradtunk, a hitünk egyre erősebb lett, ahogy láttuk, hogy Isten hűségesen gondoskodik rólunk. Isten ugyanezt teszi veled is, ha nagylelkűen adakozol.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit tanultál Istenről, amikor nagylelkűbb lettél?
  • Mikor kellett bíznod abban, hogy Isten gondoskodik rólad a nagylelkűséged eredményeként?
  • Hogyan vitt közelebb Jézushoz egy másik ember nagylelkűsége?

 

Rábíztad már Jézusra az életedet?

A Biblia azt mondja, hogy csak úgy juthatsz a mennybe, ha bízol Istenben, az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül. Nem érdemelheted ki, hogy a mennybe juss: "Kegyelemből üdvözültetek, hit által - és ez nem magatoktól van, hanem Isten ajándéka -, nem cselekedetekből, hogy senki se dicsekedjék" (Efézus 2:8-9 NIV fordítás).

Ha készen állsz arra, hogy megvalld a bűneidet, és Jézusra bízd az életedet, kezdd ezzel az imával:

"Drága Istenem, megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, minden, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátást nyer, megtanulom életem célját, és egy napon befogadsz a mennyei örök otthonodba.

"Megvallom bűneimet, és alávetem magam Jézusnak, mint Megváltómnak és Uramnak. Jézus, téged akarlak követni és szolgálni téged. Alázatosan átadom neked az életemet, és arra kérlek, hogy ments meg engem, és fogadj be a családodba. A te nevedben imádkozom. Ámen."

 *(Daily Hope by Rick Warren. 2022.07.01.)

Szólj hozzá!

Tanulj meg szeretni azáltal, hogy nagylelkű vagy

2022. július 07. 03:00 - FodorImi

love-3365339_1920.jpg

„Nagylelkűen el vagyok látva az ajándékokkal, amelyeket nekem küldtetek... Ez jó illatú áldozat, amely tetszik az Istennek és örömöt okoz neki.” (Filippi 4,18 – NLT)

Az élet nem a dolgokról szól. Arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan szeressünk.

Az egyik legjobb módja annak, hogy megtanulj szeretni, a nagylelkűségen keresztül lehet – amikor időt, pénzt, erőfeszítést és energiát adsz. Amikor nagylelkű vagy, akkor megerősíted, hogy Isten és az emberek a legfontosabbak számodra. Más szavakkal, a szeretet a legfontosabb.

Minden alkalommal, amikor adsz – legyen szó az idődről, a pénzedről, az erőfeszítésedről vagy az energiádról –, felfeded, mi számít neked. Mondd meg nekem, mire költöd el a pénzed, mivel töltöd el az idődet, és megmondom, hogy mi a legfontosabb számodra.

Az időbeosztásod azt mutatja, hogy a karriered a legfontosabb számodra? A bankszámlakivonatod azt mutatja, hogy a hobbid a legfontosabb? Vagy ahogyan elköltöd a pénzedet és az idődet, azt mutatja, hogy Isten és az emberek szeretete a legfontosabb számodra?

Ha életed végére megszereztél egy óriási halom dolgot, de elidegenedtél a családodtól és a barátaidtól, akkor eltévesztetted a lényeget! Elszalasztottad a lehetőséget, hogy nagylelkűségeddel szeress.

Amikor azonban azzal töltöd az életedet, hogy nagylelkűen befektetéseid az emberekről és a kapcsolatokról szólnak, akkor a menny fényében élsz. Szeretetben élsz.

Gondolj azokra az emberekre, akiknek a leghálásabb vagy a saját életed miatt. Ezek többsége valószínűleg olyan ember, aki időt, pénzt, erőfeszítést vagy energiát fektetett beléd.

Pál apostol példát ad erre: „Jól tettétek, hogy közösséget vállaltatok velem a jelenlegi nehézségeimben. Amint tudjátok, ti filippiek voltatok egyedül, akik anyagilag segítettetek engem, amikor először vittem hozzátok az evangéliumot. ... Egyetlen más gyülekezet sem tette ezt. ... Jelenleg megvan mindenem, amire szükségem van, sőt még több is! Nagylelkűen el vagyok látva az ajándékokkal, amit küldtetek nekem. ... Ez jó illatú áldozat, amely tetszik az Istennek és örömöt okoz neki.” (Filippi 4,14-15; 18 – NLT)

Azok az emberek, akiknek Pál írt, megtanulták ezt az igazságot: A megélhetésedet a munkáddal szerzed meg, de mások tiszteletét és háláját azzal, amit szerető szívből adsz.

Szánj még egy kis időt arra, hogy elgondolkodj azokon az embereken, akik nagylelkűek voltak veled. Ezután használd őket mintaként arra hogy, hogyan lehetsz nagylelkű másokkal.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Ha valaki megnézné az időbeosztásodat és a kiadásaidat, mit mondanának, mi a legfontosabb számodra? A prioritásaid olyanok, amilyenek szeretnéd?
  • Hogyan fektetsz be mások életébe? Mi a módja annak, hogy nagylelkűbb légy az időddel, pénzeddel, erőfeszítéseddel vagy energiáddal ezen a héten?
  • Ki volt veled nagylelkű? Szánj néhány percet most arra, hogy telefonálj vagy küldj egy sms-t vagy levelet, és köszönd meg nekik, hogy befektettek az életébe.

(Daily Hope by Rick Warren – 2022.06.30.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

A stressz kezelés az elmédben kezdődik

2022. július 06. 03:00 - csmsdvd

fortepan_7075_1.jpg

„Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (Fil 4,8 NCV)

Életedben a stressz elleni küzdelem a két füled között kezdődik. A gondolatvilágodban van. A stressz szintedet azt határozza meg, mivel töltöd meg az elmédet. Ha békességet akarsz, ügyelned kell, mit engedsz be a gondolataid közé!

Sok ember úgy tekint az elméjére, mint egy autópályára. Mindent felengednek rá. Olyan tévé sorozatokat néznek, amik tele vannak vacakságokkal és értelmetlenségekkel, a közösségi csatornákat görgetik, amik megosztják az embereket, pletykákat hallgatnak, amik iriggyé tesznek. Ezek után meglepődnek, ha az elméjük országútja tele van ezekkel a szennyeződésekkel. Meglepődnek, hogy miért olyan nagyon stresszesek.

A Biblia egy másik utat mutat. A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 8. verse azt mondja: „Gondolj azokra a dolgokra, amik jók és dicséretre méltóak! Gondolj azokra a dolgokra, amik igazak és becsületesek, amik helyesek és tiszták, amik csodálatosak és tiszteletre méltóak!” (NCV)

Ahhoz, hogy csökkents a stresszt, változtass azon, ahogy a dolgok felől gondolkodsz! Ebben az igeszakaszban a Biblia nyolc próbatételt ad, hogy eldöntsd, mit engedsz be az elmédbe. Kérdezd meg magadtól:

  • Jó?
  • Dicséretre méltó?
  • Igaz?
  • Becsületes?
  • Helyes?
  • Tiszta?
  • Csodálatos?
  • Tiszteletre méltó?

A héten gondolj beszélgetéseidre, a könyvekre, amiket olvasol, az énekekre, amiket hallgatsz, az internetes helyekre, amiket görgetsz, a TV-ben látott filmekre és dolgokra, amiket szabad idődben teszel! Hogyan állják ki a nyolc próbatételt, teszt kérdést? Mindazok a dolgok, amiket a hét folyamán befogadsz az agyadba, jók, dicséretre méltók, igazak, becsületesek, helyesek, tiszták, csodálatosak és tiszteletre méltók?

Ha nem, akkor itt az ideje, hogy mással tölts meg az agyad!

Mindez a nyolc jellemző Istent írja le. Ezek után, ha olyan dolgokra gondolsz, ami jó, dicséretre méltó, igaz, becsületes, helyes, tiszta, csodálatos és tiszteletre méltó, akkor valójában Istent vetíted ki.

Ézsaiás próféta könyve 26. fejezetének 3. verse szerint: „kinek szilárd a jelleme, azt megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.” (NLT)

Corrie ten Boom, egy holland keresztyén a II. világháborúban ismerte ennek az igének az igazságát. Ő és családja zsidókat rejtegetett a nácik elől, és végül a haláltáborba küldték, ahol a testvére és az apja meghalt. A szörnyűséges idők alatt is tudta, mi a titka annak, hogy békés elmével éljen. Ha a világra nézel, vigasztalan leszel. Ha mélyebben belenézel, akkor elszomorodsz. Ha Krisztusra nézel, békességben leszel.

Bármi történik is körülötted, azok a dolgok, amik felől gondolkodsz, azok fogják meghatározni, milyen szintű stresszt élsz meg. Ha gondolataidat Istenre összpontosítod, akkor ő teljes békességben fog megtartani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Életedben hogyan állsz a stressz elleni küzdelemben? Mikor könnyebb Isten felé terelni a gondolataid? Mikor nehezebb?
  • Gondolj a legkedvesebb szórakozásaidra! Átmennének a nyolc fenti feltételen?
  • A napod során, hogyan tudnád gondolataidat gyakrabban Isten felé terelni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2022.06.29.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása