Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan segít Isten a fájdalmadban

2023. február 07. 03:00 - FodorImi

 heart-742712_1920_1.jpg

„Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.”
(Zsolt 34,19)

Mindenki meg fog tapasztalni veszteségeket. És nem lehet egyszerűen csak „túljutni” egy veszteségen. Nem tudod elkerülni sem. Át kell élned a bánatot. Ha félsz kifejezni az érzelmeidet, és nem vagy hajlandó szembenézni velük, akkor bele fogsz ragadni a bánatba.

Ennek azonban nem kell megtörténnie, ha hagyod, hogy Isten segítsen. Íme hat mód, ahogyan ezt teszi:

1. Isten közel von magához.
A 34. Zsoltár 19. verse azt mondja: „Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” Amikor bánatod van, úgy tűnhet, hogy Isten egymillió mérföldre van tőled. De amit érzel nem mindig valóságos. Az az igazság, hogy Isten soha nem volt közelebb hozzád, mint amikor mély fájdalomban vagy.

2. Isten veled együtt szenved.
A Biblia azt mondja, hogy Jézus „a fájdalmak embere, aki ismeri a legmélyebb bánatot” (Ézs 53,3 – NLT). Amikor Jézushoz jössz a bánatoddal, ő megérti a fájdalmadat. Isten szenvedő Isten, és együttérző Isten. Nem távolságtartó vagy közömbös.

3. Isten egy gyülekezeti családot ad neked, hogy támogasson.
Úgy lettünk alkotva, hogy megoszthatjuk a bánatunkat a gyülekezeti családunkkal, és ezátal együtt gyógyulhatunk. Együtt jobbak vagyunk! 
„Sokan egy test vagyunk Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai. ... A testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek. ... Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal (Róm 12,5; 10; 15).

4. Isten a bánatot arra használja, hogy segítsen neked fejlődni.
Isten a bánatot, sőt a fájdalmat is arra használja, hogy segítsen hasonlóbbá válni Krisztushoz, és ezt háromféleképpen teszi. Először is, Isten a fájdalmat arra használja, hogy megragadja a figyelmedet. A Biblia azt mondja: „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek,  tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez” (Jak 1,2-3).
Másodszor, jót hoz ki a rosszból (Róm 8,28), harmadszor pedig felkészít az örökkévalóságra (2Kor 4,17-18).

5. Isten megadja neked a menny reménységét.
Ha hiszed, hogy Jézusban üdvösséged van, akkor az örökkévalóságot a mennyben fogod tölteni Istennel – és ez a remény meg fog tartani a veszteség idején. A Biblia azt mondja: „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük.” (1Thessz 4,13).

6. Isten arra használja a fájdalmadat, hogy segítsen másoknak.
Ezt megváltó fájdalomnak is nevezik, és ez a fájdalom legmagasabb és legjobb felhasználása. „[Isten] megvigasztal minket minden nyomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassunk másokat minden nyomorúságban azzal a vigasztalással, amellyel Isten vigasztal minket. (2Kor 1,4).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Szerinted miért engedi meg Isten, hogy megtapasztald a bánatot és a veszteséget?
  • Ha nincs gyülekezeti családod vagy kis csoportod, milyen lépéseket tehetsz ma a kapcsolatteremtés érdekében, hogy megkapd a szükséges támogatást, amikor veszteségen mész keresztül?
  • Mi a legmélyebb fájdalom, amit átéltél? Hogyan használhatod ezt a fájdalmat mások megsegítésére?

(*Daily Hope by Rick Warren – 2023.01.31.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása