Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet legnagyobb leckéjéhez idő kell

2023. augusztus 07. 03:00 - Erika1832

„Nézzétek egymás érdekeit, nyari_taj_02.jpgne csak a magatokét.” (Fil, 2-4., GNT)

Az önzetlenség a legjobbat hozza ki mindenkiből. Építi az emberi kapcsolatokat. Mit jelent önzetlennek lenni? Azt, hogy egy kicsit kevesebbet gondolsz magadra és egy kicsit többet másokra.

Az önzetlenség ellentéte az önzés — ami a konfliktusok és viták első számú oka. A Biblia ezt mondja: „Mi miatt vannak köztetek harcok és veszekedések? Nem a bennetek harcoló vágyaitok miatt? Olyanra vágyakoztok, amitek nincs." (Jakab 4,1-2. NIV)

Az énközpontúság tönkreteszi a kapcsolatokat.

Egyik este három másodperccel a feleségem, Kay előtt kerültem ágyba. Amikor ő is jött aludni, megkérdezte, hogy bezártam-e az összes ajtót. Én úgy tettem, mintha már majdnem aludnék, és suttogva válaszoltam, hogy „Nem". Erre ő felkelt és bezárta az összes ajtót. Csak egy szó van arra, milyen voltam: önző. Egész egyszerűen, önző voltam.

Az a gond, hogy az önzés az emberi természet velejárója. Természetes reakciónk, hogy a saját érdekeinkre, sérelmeinkre, kinézetünkre és érzéseinkre gondolunk. Még a kultúránkból is az árad felénk, hogy "Tedd azt, ami neked a legjobb.” A Biblia viszont ezt mondja: „Nézzétek egymás érdekeit, ne csak a magatokét." (Filippi 2,4. GNT)

Mi történik, ha mások érdekeit is szem előtt tartod és nem csak a magadét? Nemcsak a kapcsolataid változnak meg, hanem a másik személy is megváltozik. Azért változik meg a másik ember, mert te nem vagy már ugyanaz a személy, és ezért ő is másképp viszonyul hozzád.

Sokszor láttam, hogy ha kedvesen bánunk a morgolódó, nehezen szerethető emberekkel, és nem úgy, ahogy azt megérdemelnék, gyakran megváltoznak és kedvesek lesznek.

A legnagyobb feladott lecke az életben az, hogy megtanuljunk önzetlennek lenni. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. Sőt, életünk hátralévő részében mindig tanulni fogjuk majd ezt.

A jó hír az, hogy Isten nem hagy magadra, miközben tanulsz önzetlennek lenni. A Róma 8,26. szerint „A Szentlélek segít minket gyengeségünkben." (NLT).

Mindig törekedj arra, hogy önzetlen legyél. Isten Szentlelke veled van, hogy segítsen kitörni az önzőség körforgásából! Ha ezt megteszed, minden kapcsolatodban változást fogsz látni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Gondolj most életed egyik fontos kapcsolatára. Milyen dolgokat teszel ebben a kapcsolatban, amelyek önző indítékból fakadnak?
  • Volt már olyan, hogy valaki önzetlenül viselkedett veled, amikor nem érdemelted meg? Milyen hatással volt ez rád?
  • Hogyan fogsz imádkozni, amikor szükséged van a Szentlélekre, hogy segítsen önzetlenül cselekedni és másokra gondolni önmagad helyett?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.07.31.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb sávjában a „Rövidítések – angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása