Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet igazi értelme a szeretet

2023. március 12. 03:00 - Dalma.

„A szeretet legyen a legfőbb célod!” (1Kor 1,14)

jesus-g23b62e58c_1280.png

Az embereknek csodálatos képessége van az emlékezésre és a felejtésre. Emlékszünk minden egyes apró sérülésre, amit valaha is átéltünk, de elfelejtjük a leckéket, amiket ezek a sérülések tanítottak nekünk. Így végül újra és újra meg kell tanulnunk ugyanazokat a leckéket.

Ezért kell megtanulnunk úgy imádkozni, mint Dávid: "Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!" (Zsol 90,12).

A következő napokban három igazságot fogunk megvizsgálni, amelyeket gyakran megtanulunk az életről és a kapcsolatokról - de aztán túl gyorsan elfelejtjük.

Ez a három igazság segít abban, hogy összpontosítsd az életed és csökkentsd a túlterheltséget. Ha gyakorolod és alkalmazod őket, egészségesebb életed lesz. Boldogabb családod lesz. Termékenyebb lesz a vállalkozásod. És ha mindannyian követnénk ezeket az igazságokat, a világ több értelmes, elkötelezett kapcsolatot élhetne meg.

Ma az első igazsággal kezdjük: Az élet igazi értelme a szeretet

A Biblia azt mondja az 1Korinthus 14,1-ben: "A szeretet legyen a legfőbb célotok!". (NLT) Más szóval, a szeretet legyen az első számú prioritásod. Legyen ez az elsődleges célod. Legyen a legnagyobb ambíciód. Legyen az életcélod. Ne azt mondd: "Az egyik dolog, amit az életben akarok, az a szeretetteljes kapcsolatok". Ne csak a "Top 10" közé írd be. Legyen az első számú!

Miért mondja Isten, hogy a szeretet legyen a legfőbb célod? Két oka van:

Először is, Isten azt mondja, hogy az élet lényege a szeretet. A Biblia azt mondja: "Bármit mondok, hiszek és teszek, szeretet nélkül csődöt mondok" (1Kor 13,3). Meglepő számomra, hogy oly gyakran úgy viselkedünk, mintha a szeretetteljes kapcsolatok olyasvalami4k lennének, amit bepréselünk az időbeosztásunkba - ha tudunk. Ahelyett, hogy az életünkben lévő emberekkel töltött minőségi időt prioritássá tennénk, inkább a margóra illesztjük. De Isten számára a szeretetteljes kapcsolatok nem csupán az élet fontos részei. Isten azt mondja, hogy a szeretetteljes kapcsolatok maga az élet. Az élet a szeretetről szól.

Másodszor, Isten azt mondja, hogy a szeretetre kell összpontosítanod, mert a szeretet az egyetlen olyan dolog, ami tartós: "Három dolog marad meg örökké: a hit, a remény és a szeretet, és ezek közül a legnagyobb a szeretet" (1Kor 13,13 NLT). Szeretnél örökséget hagyni halálod után? Szeretnél változást elérni az életeddel? Szeretnél olyan pozitív hatást gyakorolni erre a világra, amely túlél téged? Töltsd meg az életedet szeretettel.

Minden nap egyik döntéseddel a másik után szembesülsz azzal, hogyan töltsd az életed. Mindig helyes, ha a szeretetet választod. Akkor hasonlítasz leginkább Jézusra, ha a szeretetet választod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen prioritást élveznek a szeretetteljes kapcsolatok az életedben? Mi a bizonyíték?
  • Ha ma meghalnál, mit mondanának mások, milyen örökséget hagynál hátra? Vajon köze lenne ahhoz, ahogyan szeretted az embereket?
  • Milyen gyakorlati módszerekkel tudsz másokat jól szeretni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.05.)

Szólj hozzá!

Tegyél meg kevesebbet, és bízz jobban Istenben

2023. március 11. 03:00 - Antal Péter Dávid

hikurangi-takatu-head-mountain-piha.png

Annyira rossz volt, hogy nem hittük, hogy sikerülni fog… Mint kiderült, ez volt a legjobb dolog, ami történhetett. Ahelyett, hogy a saját erőnkben vagy eszünkben bíztunk volna, hogy kijussunk belőle, kénytelenek voltunk teljes mértékben Istenben bízni – ami nem rossz ötlet, hiszen ő az Isten, aki feltámasztja a halottakat!” 2Korinthus 1:8-9. (The Message)

Több mozgástérre van szükséged az életedben? Ennek egyik módja az, ha kevesebbet teszel, és jobban bízol Istenben.

Miért segít ez? Mert Isten többre képes 20 perc alatt, mint te 20 év alatt.

Gondolj a saját életedre! Vannak-e olyan célok vagy álmok, amelyekért/amelyeket évről évre küzdesz, keresel, dolgozol, ügyeskedsz és rohansz, anélkül, hogy elérted volna? Miért nem lépsz hátra egy kicsit? Lazíts. Nyugalom. Bízz Istenben. Figyeld azt, amit Ő tud tenni. Ha helyet csinálsz neki az életedben, rájöhetsz, hogy sokkal gyorsabban és jobban beteljesíti az álmaidat, mint te magad.

A megfeszítettség és a túlterheltség egyetlen előnye az, hogy rákényszerít, bízz Istenben. Térdre kényszerít, amikor ráébredsz, hogy rögtön falba ütközöl, vagy kifogyott a lendület, és elfogyott az energia.

Amikor Pál apostol Ázsiában dolgozott és szolgált, kiégett. Kész volt bedobni a törölközőt!

Ezt a 2 Korinthus 1:8-9-ben így olvassuk:

Annyira rossz volt, hogy nem hittük, hogy sikerülni fog… Mint kiderült, ez volt a legjobb dolog, ami történhetett. Ahelyett, hogy a saját erőnkben vagy eszünkben bíztunk volna, hogy kijussunk belőle, kénytelenek voltunk teljes mértékben Istenben bízni – ami nem rossz ötlet, hiszen ő az Isten, aki feltámasztja a halottakat!” (The Message)

Isten megteheti azt, amit te nem tudsz megtenni. Jézus nem azt mondta: „Ha sok a teendőd, hegyeket tudsz megmozgatni.” Nem azt mondta: „Ha nagyon keményen dolgozol és nagyon stresszes vagy, megmozgathatsz egy hegyet.” Azt mondta, hogy „ha van hited”, hegyeket mozgathatsz meg. (Máté 17:20). A hit az, ami elvégzi a munkát, nem a sok tevékenység.

Szóval mi a te elhordandó hegyed? Mi az a probléma, aminek el kéne tűnnie az életedből? Hagyd abba, hogy mindent magad csinálj! Csinálj kevesebbet dolgot, és bízz jobban Istenben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor voltál kénytelen bízni Istenben, miután rájöttél, hogy túlterhelt vagy?
  • Mikor láttad, hogy a hit hegyet mozgat meg, akár a saját életedben, akár valaki más életében?
  • Milyen álom vagy életcél elérésére van szükséged ahhoz, hogy abbahagyd a kemény munkát? Hogyan nézne ki, ha hátralépnél és teret adnál Istennek, hogy munkálkodjon?

Készen állsz arra, hogy megnyugvást találj Istenben?

Az első lépés a megnyugvás felé az, hogy békét köss Istennel azáltal, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak. Kezdheted ezzel az egyszerű imával:

Kedves Istenem, nem akarom, hogy a bűnöm többé elszakítson tőled. Megígérted, hogy ha hiszek Jézusban, megbocsátasz mindent, amit valaha rosszul tettem, megmutatod életem célját, befogadsz a családodba, és elviszel a mennybe egy napon, hogy veled éljek az örökkévalóságig.

„Jézusom, megvallom a bűneimet, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hit által jön, és nem bármi által, amit én teszek. Kérlek, hogy Uramként jöjj az életembe. Ma neked ajánlom az életem.

„Úgy akarok élni, ahogyan te teremtettél – békében és kipihenten –, és életem hátralévő részét arra akarom fordítani, hogy téged szolgáljak. Jézus nevében imádkozom. Ámen."

Ha most imádkoztál azért, hogy elfogadd Jézust, akkor kérlek, tudasd velem és írd meg nekem egy angol nyelvű emailben a Rick@PastorRick.com címre. Szeretnék küldeni neked pár angol nyelvű ingyenes anyagot, ami segítségedre lehet a Jézussal való közös utazásod megkezdésében.

(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.04.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Többet érhetsz el azzal, ha kevesebbet csinálsz

2023. március 10. 03:00 - Olajfa

„Minden szabad nekem, de nem minden használ.” 1Korintus 6,1

Ha mozgástérhez szeretnél jutni az életedben, akkor időnként szükséges, hogy lefaragj a tevékenységeidből.

Az egyik dolog, ami számomra kikapcsolódást jelent, a rózsáim gondozása. Megtanultam, hogyha szeretném, hogy nyíljanak a rózsáim a következő nyáron, akkor vissza kell metszenem a növényeimet, általában január harmadik hetében. Az egyik évben, amikor a metszésre készültem, az ágak még mindig tele voltak nyílásra váró bimbóval. Tudod, milyen nehéz volt levágni a még ki nem nyílt rózsákat? Majd bele pusztultam, de tudtam, hogy meg kell tennem.

Miért metszik meg a kertészek a növényeket? A növény egészségéért és termőképességéért. Ha nincs metszés, nem lesz termés sem a következő évszakban.

Életed minden évében új tevékenységi ágakat hajtasz ki. Most olyan dolgokat csinálsz, amiket egy éve még nem, hozzáadva ezeket a többihez. De mit vágtál ki? Mit metszettél vissza? Nem lehet folyamatosan bővíteni a dolgaidat anélkül, hogy ne vennél ki közülük, hogy ne faragnál le a tevékenységeidből.

Íme egy titok, amit kertészkedés közben tanultam meg: amikor megmetszed a növényt, nemcsak az elszáradt részeket vágod le, de az élő, termő ágakat is.

Ez a te életedben is így van. Néha szükséges, hogy olyan tevékenységeket is abbahagyjál, amik jók és még teremnek gyümölcsöt. Le kell metszened őket, hogy egészséges és gyümölcsöző lehessen az életed következő időszaka.

Pál azt mondja a Korintusiakhoz írt első levél 6. rész 12. versében: „Minden szabad nekem, de nem minden használ.”

Isten szabad akaratot adott neked. Bármit megtehetsz. Akár tízszeresen is túlterhelheted az időbeosztásodat, Isten nem fog megállítani. De ez még nem jelenti azt, hogy ez így jó, ez így hasznos.

A legtöbb ember sokkal nehezebben mond nemet, mint igent. De meg kell tanulnod nemet mondani, mert nincs elég időd, energiád, erőfeszítésed, és még Isten áldása sincs minden lehetőségeden, ami az utadba kerül.

És mivel nem tudsz mindent megtenni, el kell határozd magad a helyes dolgok cselekvésére. Fel kell tegyed önmagadnak a kérdést: Mit akar az Isten, hogy tegyek az időmmel és az energiámmal?

A szelektálás a hatékony élet kulcsa. Ahhoz, hogy hatékony legyél, ki kell találnod, hogy mi az, amit tenni fogsz és mit nem. És itt az igazság: valójában többet érsz el az életben, ha kevesebbet teszel!

Az életed tevékenységeit időnként meg kell metszened. Ha nem teszed meg te magad, akkor végül Isten használ fel valamit, például egy körülményt, vagy krízist, hogy elvégezze helyetted a metszést, - mert nem élhetsz a határaidat túl lépve hónapról hónapra, évről évre. Ahogy a Példabeszédek könyve 20. rész 30. verse mondja: „Néha fájdalmas tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megváltoztassuk útjainkat.” (GNT fordítás)

Vess egy őszinte pillantást az életedre és lásd meg, mit kell lemetszened, hogy készen állj egy egészséges és gyümölcsöző életre a következő időszakban!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan használt fel Isten egy fájdalmas megtapasztalást, amivel megmutatta, hogy valamit le kell faragnod az időbeosztásodból?
  • Miért olyan nehéz beismerni, hogy vannak korlátaid? Miért nehezebb nemet mondani a lehetőségekre, mint igent?
  • Milyen jó, gyümölcsöző tevékenységeidet kell megmetszened, hogy helyet adhass újaknak?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2023.03.03.)

Szólj hozzá!

A korlátok segítenek téged felkészülni a nehézségekre

2023. március 09. 03:00 - kennedymárti

kaosz.jpg

„A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket” (Példabeszédek 22:3 TLB fordítás).

Szükségünk van korlátokra, mert elkerülhetetlen, hogy ne adódjanak problémák életünkben, és a korlátok adnak lehetőséget, hogy észrevegyük őket.

A tervek hasznosak. A Biblia azt mondja, hogy terveznünk kell, mert az a helyes irányba tereli a dolgokat. Viszont semmi sem fog olyan tökéletesen sikerülni, ahogyan el volt tervezve, tehát nagy csalódásokra várhatsz, ha nem veszed figyelembe az esetleges buktatókat az úton.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt meggyőztem a feleségemet, hogy úgy menjünk el nyaralni, hogy bármit is megterveztünk volna előre. Az egész életem meg volt tervezve. Szinte a napom minden percére volt valami betáblázva. Tervektől mentes üdülésre volt szükségem.

Szóval hajrá, tegyük be a gyerekeket az autóba és indulás! Egy igazi kaland lesz!

Elég jó ötletnek hangzott. A gyerekeket beültettük az autóba és elindultunk átszelni a sivatagot, anélkül, hogy bármi fogalmunk is lett volna, merre tartunk. Ezt Kay a mi „flipper vakációnknak” nevezi.

Az első éjszaka megérkeztünk Durango, Colorado-ba és az autóban aludtunk, mert az egész városban nem volt egy motel sem nyitva.

A második éjszaka Denverben kötöttünk ki és szintúgy nem volt egy árva motel szoba sem az egész városban. Honnan tudhattam volna, hogy épp akkor rendezik az éves rodeót a városban? Már hetekkel előtte lefoglalták a jegyeket a műsorra. Szóval újra vissza az autóba.

Ahol harmadik éjjel voltunk az egy benzinkút által üzemeltetett kopott lakókocsi park voltak. A mi kopott, lelakott lakókocsinkat senki sem gondozta, nem takarították. Szúnyoghálós ajtaja egy zsanéron lógott és a szúnyogháló ki volt lyukadva, tehát a szúnyogok bejutottak a kocsiba és kis csótányok mászkáltak a mennyezeten.

Így ment ez a legutolsó éjszakáig, ültünk egy zajos, füstös társalgóban Las Vegasban hajnali egykor, arra várva, hogy valaki kicsekkoljon és mi elfoglalhassuk az ő szobáját.

Milyen klassz nyaralás!

A Biblia azt mondja, hogy az előrelátás a bölcsesség jele. A Példabeszédek könyve 22. fejezetének 3. verse szerint, „A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket” (TLB fordítás).

Miért is nem láttam ezt a verset a nyaralásunk előtt?  Segített volna belátnom, mivel nem voltak életemben korlátok, még egy egyszerű szabadságot sem tudtam előre megtervezni.

Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit én. Építs rendszert az életedbe, s így egy olyan teret és perspektívát kapsz, ami a problémák megelőzésében és az azokra való felkészülésben segít téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Hogyan segítenek a korlátok felkészülni a lehetséges problémákra?
  • Amennyiben számítasz egy lehetséges problémára vagy észleled azt, hogyan tudsz előre felkészülni rá?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy problémákat és nehézségeket tapasztaljunk meg abban az életben, amibe ő helyezett el bennünket?

 (Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.02.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Ha túlterhelt vagy, ismerd meg a korlátaidat!

2023. március 08. 03:00 - Lencsés Tamás

Megtanultam, hogy mindennek vannak korlátai.” (Zsolt 119,96 GNT fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy az életedben legyen mozgástér, ahhoz, hogy el tudd végezni azt a munkát, amit Isten Neked szánt, nem szabad megfeledkezned arról, hogy ember vagy nem pedig Isten. Nem vagy legyőzhetetlen. Megvannak a határaid!

A Zsoltárok könyvének 119. fejezetében található 96. vers szerint: „Megtanultam, hogy mindennek vannak korlátai” (GNT fordítás).

Isten a korlátaid megalkotója. Ő hozta létre őket a te érdekedben, mert szeret téged. Tehát ahelyett, hogy harcolnál ellenük, el kell fogadnod a korlátaidat.

Sajnos, emberként nem vagyunk túl ügyesek a korlátaink felismerésében. Folyamatosan túlbecsüljük a képességeinket, és alábecsüljük az akadályokat és azt, hogy mennyi időbe telik, amíg valamit meg tudunk csinálni. Ráadásul olyan kultúrában élünk, amely folyamatosan azt mondja nekünk: Mindent megtehetsz! Mindent megkaphatsz! Az lehetsz, ami csak akarsz!”. Azonban ez nem igaz. Lehetsz mindaz, amit Isten akar, de nem lehetsz az, ami lenni akarsz. Vannak határok az életedben.

Először is, vannak fizikai korlátaid. Nem bírsz ki hat hónapot étel nélkül, bármennyire is rábeszéled magad. Még a legerőteljesebb pozitív gondolkodás sem tudja legyőzni a fizikai korlátaidat.

Vannak érzelmi korlátaid is. Ezeket sokkal nehezebb felismerned a saját életedben. Sokan megpróbálják cipelni mind a saját problémáikat, mind a körülöttük lévő emberek problémáit. De hány embert tudsz érzelmileg cipelni? Hány ember problémáját tudod kezelni? Valószínűleg nem annyit, amennyit gondolsz.

Neked is vannak mentális korlátaid. A probléma az, hogy a média folyamatosan új információkat pumpál az elmédbe a rádión, a tévén és az interneten keresztül. Ennek eredményeképpen világszerte sok ember mentálisan túlterhelt. Nem tudnak többet feldolgozni.

Emellett vannak időbeli korlátaid is. Nem számít, hány időgazdálkodási szemináriumon veszel részt, soha nem lesz több 24 órád egy nap. És ennek az időnek egy részét mindig aludnod kell.

Talán arra gondolsz: Igazán jó lenne, ha Isten figyelmeztetne, ha elérkezem a határaimhoz.

Isten adott neked figyelmeztető jelzéseket! Ezeknek különböző nevei vannak: fájdalom, fáradtság, stressz, örömvesztés, ingerlékenység. Amikor ezek közül bármelyiket érzed, akkor túlterhelt vagy. Túlléptél valamilyen határt az életedben.

Hogyan építhetsz tehát mozgásteret az életedben? A mozgástér kialakításának kiindulópontja az, hogy felismerd, hogy szükséged van mozgástérre, mert vannak határaid. Nem zsúfolhatod tele az életedet olyan dolgokkal, amelyek nem fontosak, és nem segítik életcélod elérését.

Kérd Istent, hogy adjon neked bölcsességet, hogy felismerd korlátaidat. Ezután kezdj el mozgásteret építeni az életedbe, és tapasztald meg az örömöt, ami akkor jön, amikor nem élsz túlterhelt életet.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit gondolsz, miért adott neked Isten korlátokat? Miért nem akarja, hogy mindent megtegyél?
  • Hogyan találod meg, hogy mit kellene elhagynod vagy abbahagynod, hogy több mozgástered legyen az életedben?
  • Milyen korlátokról tudod már, hogy vannak? Hogyan fedezted fel őket? Tiszteletben tartod őket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.03.01.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása