Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szíved oda megy, ahová adakozol

2023. augusztus 20. 03:00 - FodorImi

girl-2934257_1920.jpg„A hívők gyülekezetének szíve, lelke egy volt... minden dolguk közös tulajdonuk volt.”  (ApCsel 4,32 NASB fordítás)

Amikor nagylelkűek vagyunk egymással, közelebb kerülünk egymáshoz, és ez közösséget teremt.

Valaki a gyülekezetemből küldött nekem egy levelet, amelyben ez állt: „A szomszédom megkérdezte, hogy kölcsönkérheti-e a létrámat, én pedig azt mondtam, hogy természetesen igen. Később megtudtam, hogy már volt egy saját létrája. Nem kellett volna kölcsönkérnie a létrámat; csak arra használta, hogy építse a kapcsolatunkat. Amikor kölcsönkérte a dolgaimat, úgy éreztem, hogy szükség van rám, és ez az érzés jól esett. Mostanra megtanultam én is ugyanezt tenni a többi szomszédommal.”

A levél így folytatódott: „Egy másik szomszédomnak van egy porszívója, és én minden péntek este kölcsönkérem, hogy a fiammal kitakarítsuk az autómat. Sőt, most Roger már kint is hagyja nekem. Nemrég mondtam Rogernek, hogy megengedhetném magamnak, hogy vegyek egy saját porszívót, de szeretem azt az interakciót, amikor kölcsönkérem az övét. Roger erre megkért, hogy ne vegyek magamnak. Megtanulta ő is meglátni a kapcsolatot a nagylelkűség és a közösség között”.

A Biblia azt mondja a Máté evangéliuma 6. részének 21. versében: „Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved” (NCV fordítás). Más szóval, amibe időt, pénzt és energiát fektetsz, az vonzani fog téged. Tehát bármikor, amikor nagylelkű vagy a gyülekezeteddel, a szomszédoddal vagy a szegényekkel, oda fog menni a szíved. Minden alkalommal, amikor Istennek adsz, az közelebb vonzza a szívedet Istenhez.

Az első keresztények híresek voltak a nagylelkűségükről. Az Apostolok Cselekedetei könyv 4. részének 32. verse szerint „A hívők gyülekezetének szíve, lelke egy volt... minden dolguk közös tulajdonuk volt.”  (NASB fordítás). Egy család voltak; a megosztásuk önkéntes volt. A keresztény nagylelkűség azt mondja: „Ami az enyém, az a tiéd is, és megoszthatom veled”.

Szülőként élvezed-e, ahogyan a gyermekeid megosztoznak egymással? Persze, hogy örülsz neki. Az élet egyik legfontosabb leckéje az, hogy megtanuljunk megosztozni. Amikor látod, hogy a gyerekeid önzetlenek, az boldoggá tesz.

Isten ugyanígy van ezzel! Amikor lenéz ránk, és látja, hogy nagylelkűek vagyunk egymással, azt mondja: „Ez az én fiam! Ez az én lányom! Azt teszik, amit én akarok, hogy tegyenek”, mert Isten nagylelkű, és azt akarja, hogy olyanok legyünk, mint ő. A nagylelkűség közösséget teremt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit mondanál, hol van a te kincsed? Mit mondanának mások, hol van a kincsed?
  • Miért nehéz nekünk felnőtteknek megosztani másokkal a dolgainkat, különösen az időnket?
  • Mi motivál, amikor nagylelkű vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.13.)

Szólj hozzá!

Melyiket akarod szolgálni: Istent vagy a pénzt?

2023. augusztus 19. 03:00 - Besther

dollar-463377_1280.jpg

"Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." (Mt 6,24)

Egyetértesz azzal, hogy az anyagiasság kultúrájában élünk? Cél az, hogy egyre többet és többet szerezzünk. És nagyjából akkor, amikor utolérjük "Jonesékat" (birtokoljuk azokat a drága tárgyakat, amiket a barátok vagy szomszédok), azok új kölcsönt vesznek fel vagy csődöt jelentenek. És akkor, amikor azt hiszed, hogy megvan már mindened, megjelennek a Black Friday reklámok, amelyek mindenféle olyan dologról szólnak, amikről nem is tudtad, hogy nem tudsz nélkülük élni.

Kemény dolog megtartani a saját prioritásaidat, amikor olyan társadalomban élsz, amely a "megszerzésről" szól. Az nyer, akinek a legtöbb játéka van, igaz? Nem! A legtöbb játékkal rendelkező is meghal, függetlenül attól, hogy van-e játéka vagy sem.

A materializmusnak egyetlen ellenszere van: a nagylelkűség. Mindannyiszor, amikor nagylelkű vagy, egy lelki győzelem történik a szívedben. Mindig amikor nagylelkű vagy, növekedsz. Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, megtöröd az anyagiasság szorítását az életeden. Miért? Mert a materializmus a szerzésről szól, kapni, kapni, kapni, kapni! Természetedből fakad, hogy kapj és megtarts.

De minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, megtöröd ezt a szorítást, és legyőzöd az anyagiasságot az életedben.

Mellesleg, szülőként ezért kell, hogy a gyerekeid lássák, hogy adsz. Látniuk kell, hogy nagylelkű vagy, mert máshonnan ezt nem fogják megtanulni. Lássák a példádat nagylelkűségről, hogy ők is megtanulhassák.

A Biblia ezt mondja a Máté evangéliuma 6. részének 24. versében, "Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak." Jegyezd meg, nem azt mondja, hogy "nem kellene szolgálnotok". Azt mondja, hogy "nem szolgálhattok". Lehetetlen. Nem lehet két elsőszámú az életedben.

Ki kell választanod, hogy mi legyen első helyen a szívedben. Válaszd a nagylelkűséget. Át fogja alakítani az emberi kapcsolataidat és az Istennel való kapcsolatodat. Belülről kifelé fog megváltoztatni, ahogy tanulsz nagylelkű lenni, miként Isten is nagylelkű veled. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Pénzügyeid mely része vette át életed felett az irányítást? Hogyan változik a nézőpontod, ha figyelembe veszed, hogy a pénznek hatalma van feletted, és te szolgálod azt, ahelyett, hogy ez fordítva lenne?
  • Hogyan tudsz egyszerre nagylelkűséget és alázatot mutatni a gyerekeidnek?
  • Milyen tekintetben volt már veled nagylelkű Isten? Légy konkrét.

Hol fogod tölteni az örökkévalóságot?

Bűneid elválasztanak Istentől. Csak Isten kegyelme teszi lehetővé, hogy újra megfelelő kapcsolatba kerülj vele. 

A Biblia azt mondja, "Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék" (Ef 2,8-9).

Ha készen állsz, hogy megbékélj Teremtőddel, akkor imádkozz így:

Drága Jézus! Nem akarom, hogy a bűneim továbbra is elválasszanak tőled. Megígérted, hogy ha hiszek benned, minden, amit valaha rosszat tettem megbocsáttatik. Meg fogom ismerni életem célját és egy napon befogadsz örökkévaló otthonodba, a mennybe.
Megvallom bűneimet és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, ha megvallom bűneimet és hiszek benned, akkor megmenekülök. Hiszek neked, mikor azt mondod, hogy a megváltás kegyelemből való, hit által és nem cselekedeteimből. Befogadlak téged az életembe, mint az én Uramat. Ma, életem minden részének irányítását átadom neked.
Úgy akarok élni, amilyennek teremtettél, és az életem hátralévő részét arra használni, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy magamat szolgálnám. Rád bízom életem, arra kérlek, ments meg és fogadj be a családodba. Jézus nevében kérve, Ámen."

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.12.)

Szólj hozzá!

Miért alapvető eleme az erős kapcsolatoknak az együttérzés?

2023. augusztus 18. 03:00 - daniella_89

 

72361-friends-walking-together-gettyimagesantoniogu_1200w_tn.jpg

"Végül pedig legyetek mindnyájan egyetértők, együttérzők, testvérszeretők, könyörületesek, alázatosak." (1Péter 3,8)

Együttérzés nélkül sohasem leszel összhangban pároddal, barátaiddal, vagy bárki mással. Nem lehet úgy egy csapatod, hogy ne legyél tisztában azzal, mi történik csapattársaiddal. Ezért van az, hogy az emberek bár egy irodában dolgoznak, nem lesznek egy csapat, csak akkor, ha tudják, mi történik a másik életében.

Az empátia nagyon fontos, hiszen két mély vágyat tölt be: a megértettség alapvető vágyát, és azt a mély vágyat, hogy az érzéseinkre megerősítést kapjunk.

Hogyan lehetsz tehát együttérző?

Lassíts le!

A kultúránk arra tanít, hogy gyorsan mozogjunk, ezért felszínes kapcsolatokban kötünk ki. Ez azt jelenti, hogy a számodra fontos emberek életének kiemelkedő pillanatai megvannak, de nem vagy tisztában a sokféle részlettel. A Jakab 1:19 ezt mondja: "Legyetek gyorsak a hallásra, lassúak a beszédre és lassúak a haragra gerjedésre" (NLT fordítás).

Kérdezz!

A Példabeszédek 20:5 ezt mondja: "Az ember gondolatai olyanok, mint a víz a mély kútban, de az éléselméjű kimerheti" (GNT fordítás). A legtöbb ember magában tartja az érzéseit és nem osztja meg automatikusan, hogy van. "Jól vagyok" - ez a szabványos válasz, de ez nem igazán mondja el, hogyan is éreznek.

Ha megkérdezed valakitől, "Hogy vagy?" és a másik ember azt feleli, "Jól vagyok", így húzz ki belőle többetmondó választ: Tanulj meg kétszer kérdezni. Állj meg, és kérdezd: "Nem, hogy vagy úgy igazából?"

A másik dolog, amit tehetsz, hogy megtanulsz megfelelő időt tölteni. Ez azt jelenti, hogy nem félsz a csendtől. Légy ott a megfelelő pillanatban, kérdezz, és ne térj vissza azonnal a napirendedhez. Csak hallgass és tudakozódj!.

Mutass érzelmeket!

A Biblia azt mondja a Róma 12:15-ben: "Örüljetek az örülőkkel, és sírjatok a sírókkal" (NASB fordítás). Az együttérzés több, mint azt mondani: "Sajnálom, hogy fáj." Az együttérzés azt mondja: "Ez nekem is fáj". Hajlandó vagy együtt sírni, és hajlandó vagy együtt örülni velük.

Egyetlen módon tudsz ilyen empatikus lenni: Maradj közösségben Istennel. Ez azt jelenti, hogy kezdd a napod csendességgel, beszélgess Istennel egész nap, valamint bátoríts és fogadd el a bátorítást házcsoportodban és keresztény barátaiddal.

"Mindannyian legyetek egyetértők, együttérzők, szeressétek egymást, legyetek könyörületesek és alázatosak." (1Pét 3,8)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen tulajdonságokkal bír az, aki jól tud odafigyelni?
  • Hogyan válaszolsz, ha az emberek megkérdezik, "Hogy vagy?"
  • Mit gondolsz, miért félnek az emberek a csendtől egy kapcsolatban?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.11.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan válj megbízható emberré?

2023. augusztus 17. 03:00 - Lilla:)

 friend.jpg

"Sokan állítják, hogy hűségesek, azonban nehéz megbízható embert találni."

(Péld 20,6 NCV fordítás)

A bizalom egy érzelmi ragasztó, amely közelebb von téged a barátaidhoz, a családodhoz és a kis csoportodhoz. Bizalom nélkül sosem lesz olyan intim kapcsolatod, amilyet Isten szeretne. A csapatmunka bizalom nélkül lehetetlen.

A Példabeszédek könyvében a 20. rész 6. versében azt olvashatjuk, hogy "Sokan állítják, hogy hűségesek, azonban nehéz megbízható embert találni" (NCV fordítás). Ez évezredekkel ezelőtt íródott, de a mai napig él ez a dilemma: Kiben bízhatsz? Hol találsz megbízható embert? Ami pedig még ennél is fontosabb, hogyan válhatsz te magad megbízható emberré, akire mások támaszkodhatnak?

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha következetes vagy.
A Biblia azt mondja Lukács evangéliumában a 16. rész 10. versében, hogy "Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az." Manapság mindenki egyértelmű és látványos módon akarja Istent szolgálni. Isten viszont azt mondja, hogy építsük a bizalmat azáltal, hogy hittel élünk a kis dolgokban. Akkor is, amikor senki sem lát minket, Isten akkor is figyel. Ő látja, hogy mit művelsz, és azt mondja, hogy ha a kis dolgokban hittel élsz, ő nagyobbakat és nagyobb felelősséget fog rád bízni.

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha te is megbízható vagy.
Az emberek megbíznak benned, ha bizalmasan kezeled az információt, melyet rád bíznak. A legfontosabb szabály a kiscsoportban, hogy ha valami ott elhangzik, az ott is marad. A csoportod bízik benned, hogy nem adod tovább azt, amit privát megosztanak veled. A Példabeszédek könyvének 11. részének 13. verse azt mondja: "A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot."

Elnyerheted az emberek bizalmát, ha közel vagy.
Időt kell töltened másokkal, hogy elnyerhesd a bizalmukat. A Biblia azt mondja: "Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúságban válik" (Péld 17,17). Ez közelséget jelent. A távolság bizalmatlanságot szül. Olyanokban nem bízol, akiket nem ismersz! Tehát, ha azt szeretnéd, hogy bízzanak benned, időt kell töltened velük. Az idő bizalmat szül.

Azt akarod, hogy bízzanak benned? Akkor kérd Istent, hogy segítsen következetes és megbízható módon élni azon emberek közelében, akiket az életedbe helyezett.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen konkrét módon tudod megmutatni Istennek, hogy hittel kezeled a kis dolgokat?
  • Miért nehéz sokszor titkot tartani? Milyen motiváció áll a pletyka mögött?
  • Milyen áldozatokat kell meghoznod, hogy időt tölthess azokkal az emberekkel, akiknek el szeretnéd nyerni a bizalmát?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.10.)

Szólj hozzá!

Együtt jobban szolgálunk

2023. augusztus 16. 03:00 - papk

sunset-1807524_640.jpg

"Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek."

(Fil 2,2 NLT)

Istent szolgálod, amikor más embereket szolgálsz. Amikor tehetségedet, idődet, energiádat és erőforrásaidat arra használod, hogy segíts másokon, azt szolgálatnak nevezzük.

De Isten nem akarja, hogy egyedül szolgálj! A Filippi 2,2 azt mondja: "Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek(NLT). Miért követeli ezt meg Isten? Miért nem lehet egyedül szolgálni Istent?

Mert egy család vagyunk - A Biblia azt mondja az 1 Korinthus 3,9-ben:"Mert mi Isten munkatársai vagyunk" (NIV). Ha Isten családjába tartozol, Isten azt akarja, hogy jól kijöjj a többi családtaggal. Valójában Istent jobban érdeklik azok a kapcsolatok, amelyeket a közös szolgálat során építesz, mint az a szolgálat, amit végzel. Azt akarja, hogy megtanulj jól kijönni Isten családjával.

Mert szükségünk van egymásra - Szükségünk van egymásra a szolgálathoz. Senkinek sincs meg minden tehetsége. Senkinek sincs meg az összes adománya. Isten szándékosan így csinálta, hogy neked szükséged legyen rám, nekem szükségem legyen rád, és szükségünk legyen egymásra.

Ahogy a Biblia mondja: "Mindannyian megtaláljuk értelmünket és feladatunkat, mint [Krisztus] testének részei. De mint egy levágott ujj vagy levágott lábujj nem sokat érnénk, nem igaz?". (Róm 12,5 The Message).

Mert többet érünk el - a Prédikátor 4,9 szerint: "Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." (GNT). A csapatmunka megsokszorozza a hatékonyságot.

Isten olyan módon akar használni téged, amire nem is számítottál. Lehet, hogy azt mondod: "Mit tudok én felajánlani?". Van valamid, de egyedül nincs elég. Ezért van szükséged más emberekre az életedben. Isten használni akar téged, de egy olyan csapatban is használni akar, ahol segítitek egymást.

Isten úgy tervezte, hogy akkor érezzük magunkat a legélénkebbnek, amikor egy olyan csapat tagjai vagyunk, amely valamit az Ő Királyságáért végez. A csapatok hatására közelebb kerülünk egymáshoz, többet érünk el, és jobban szórakozunk.

Amikor egy örökkévaló cél érdekében összefogunk, az egy megállíthatatlan csapatot épít, amely nagy dolgokat tud véghezvinni Istenért.

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy a Krisztus testén kívüli emberek lássák, hogy a test tagjai örömmel és egységben szolgálnak együtt?
  • Érezted már magad elszigetelve a szolgálatban? Hogyan befolyásolta az érzéseidet az, hogy egy csapatban szolgálsz vagy nem szolgálsz?
  • Mit szeretnél, hogy Isten általad érjen el? Hogyan tudnád ezt a dolgot jobban megvalósítani, ha másokkal együtt dolgoznál? 

    *(Daily Hope by Rick Warren, 2023.08.09.)

     

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása